anutka2 31.05.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 witam:) czy zalane fundamenty i piwnice wpływają znacząco na kwotę wkładu własnego? proszę tylko o pomoc w zorientowaniu się czy przy dochodach netto 5000 na 3 osoby, bez innych kredytów i obciążeń, możemy liczyć na kwotę 300 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genrin 01.06.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 WitamPrzymierzam się do zaciągnięcia kredytu "Rodzina na swoim" najprawdopodobniej będzie to kredyt w PKO BP na budynek o powierzchni 125,5m2, planuję wziąć 230 000zł, bez wkładu własnego 100% wartości budynku, kredyt oczywiście jest w złotówkach i tu moje pytania:1. Czy ktoś brał podobną kwotę i jest zorientowany na czym to wszystko polega?2. Jak długo trzeba czekać na decyzję kredytową i jakie dokumenty typu pozwolenie na budowę, projekt itd. są wymagane do starania się o ten kredyt?3. W jaki sposób i na podstawie czego wypłacane są pieniądze?4. Przed czym możecie mnie ostrzec biorąc kredyt w PKO BP?5. Czy macie inne propozycje Banków gdzie bardziej opłacalne jest zaciągnięcie kredytu "Rodzina na swoim" ? Nadmienię, że kredyt będzie mi potrzebny dopiero ok marca 2011r. i wiem, że do tej pory może się wiele zmienić, ale ciekawi mnie odpowiedź na dzień dzisiejszy, żebym mógł razem z Żoną zaplanować wszystko na spokojnie. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.06.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 czy ktoś korzystał z promocji Kredyt Bank lub miał jego ofertę? Jakie mieliście proponowane marże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 01.06.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Ja jestem w trakcie załatwiania dokumentów do kredyt banku, Poznań, marżaweuro- 2,5% + euribor 3m, jedyne zastrzeżenie mam do wymogu konta osobistego za które liczą sobie 16zł / m-c, ale to tak nic w stousnku do 2% prowizji w Nordei z ktora podpisalam umowe i jakos musze sie wykrecic...a jak we Wrocłąwiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.06.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 chcę właśnie dzisiaj zadzwonić i spytać jak to wygląda. Na stronie podają, że dla eur właśnie od 2,5. Czy musieliście spełnić jakieś specjalne warunki (np. to konto?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 02.06.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 jedyny warunek poza oczywistym ubezp. nieruchomości to konto w wys. 16zł/ m-c, dla porownania w nordei chcieli wklad wlasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.06.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) właśnie jestem po paru rozmowach. Z PKO BP mam dostać dzisiaj ofertę. Z Kredyt Banku mam dostać w piątek. Dzwoniłam też do BZ WBK, aby dowiedzieć się o tę promocję 1,35% marży w PLN (chyba tylko wtedy rata w PLN jest konkurencyjna dla walutowego). Niestety bez odwiedzin w Banku nie obejdzie się. Powiedzieli mi jednak, że musi być 10% wkładu własnego. Daję kosztorys, że budowa wyniesie np. 600 tys. zł, to muszę mieć 60 tys. wkładu i ma to być kasa na koncie. Muszę jednak dopytać, czy nie może to być to coś, co już mam zrobione - czyli stan zero. Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 03.06.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 u mnie bzwbk zaliczył do wkładu własnego i działkę i stan zero. Z tym że wzięli sobie do serca wartości z wyceny rzeczoznawcy za którą zapłaciłem 850 zł. deklaracje Klienta i wartości z aktów notarialnych mają w d...e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.06.2010 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 a ten rzeczoznawca był z banku czy Ty mu zlecałeś wycenę?ja kompletuję dokumenty i uderzam do DnBNord. Mają bardzo dobrą ofertę w EUR. Muszę wyrobić się do 14 czerwca (15 papiery mają być w Centrali) i muszą się zgodzić objąć mnie promocją - dotyczy ona bowiem dużych miast i okolic. My budujemy się już za granicą powiatu wrocławskiego. Może się jednak uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 05.06.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Ten rzeczoznawca został wyznaczony przez bank, konkretnie to firma Estim. Zadzwoniła babka , wpadła na działkę zrobić zdjęcia, w wycenie jest dużo porównań do cen z okolicy, zarówno cen działek jak i domów, ale metodyki nie będę tutaj opisywał. Wycena wyszła mniejsza niż wartość za jaką możnaby sprzedać działkę w chwili obecnej ale i tak jest większa niż wartość wymagana przez bank jako wkład własny. BZWBK uznaje wartość działki i innych rzeczy typu ogrodzenie, uzbrojenie, stan zero itp jako wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 05.06.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajarek 06.06.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 jutro podpisujemy kredyt w euro oprocentowany 3.19%. Jak sądzicie ,czy to dobra oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 07.06.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 witam czy ktoś składał może papiery do Getin Bank? My złożyliśmy o kredyt rodzina na swoim ale nie bezpośrednio tylko przez Open Finance i zastanawiam się co Bank wymyśli, że mu brakuje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.06.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 jutro podpisujemy kredyt w euro oprocentowany 3.19%. Jak sądzicie ,czy to dobra oferta. hej, czy to 3,19 to już całe oprocentowanie czy sama marża banku? Jeśli sama marża, to nie jest to dobra oferta. Jeśli z euriborem, to wychodzi ok. 2,5 marża - takie są chyba teraz promocje w Kredyt Bank ja szykuję się do złożenia wniosku w DnBNord, na dzień dzisiejszy to najlepsza oferta na rynku. Marża banku to w pierwszym roku 0%, czyli mamy tylko euribor, potem marża to 1,7, a jeśli bank nie wyrobi się w 10 dni (chyba roboczych) z decyzją, to obniżą do 1,6. Minusy: - euribor 6M, czyli zawsze trochę więcej niż 3M najczęsciej występujący - dość wysoki spread - 8,89% - po nim już tylko Polbank i DomBank (www.spred.pl) - skorzystanie z promocji wiąże się z pakietem Personale - omówione w jakimś poście wyżej i na stronie banku Wnioski muszą wpłynąć do centrali do 15 czerwca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 08.06.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 hej, ja szykuję się do złożenia wniosku w DnBNord, a jakich zarobków tam wymagają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 09.06.2010 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 a jakich zarobków tam wymagają? Trzeba mieć minimum 4 tys. netto, aby w ogóle mówić o kredycie. Do tego działalność gospodarcza jest traktowana gorzej. Zresztą nie tylko tu. Obeszłam dzisiaj parę banków i wkurzyłam się. Wrzucam w koszty paliwo, komórkę, sezonowo np. kupno opon, naprawę samochodu (samochód jest w firmie) itp.. Wszystko oczywiście pomniejsza mi dochód i pogarsza sytuację kredytową. Z umowy o pracę odejmują jedynie jakąś ustaloną kwotę na utrzymanie, która zawiera w sobie jedynie jakiś procent tych kosztów i koniec. A przecież i tak ponosi się zwykle w/w koszty. Od dochodu z działalności też jest potrącana ta kwota na utrzymanie, więc moim zdaniem faktycznie odlicza mi się niektóre rzeczy dwa razy. Stąd też okazało się dzisiaj, że nie mam zdolności na potrzebną mi kwotę (na budowę + spłatę działki). Trochę śmiesznie, bo jak dwa lata temu brałam kredyt na działkę, to przy umowie o pracę za kwotę X miałam już zdolność na budowę. Dla mnie jednak nierealne było płacenie wówczas wysokiej raty. Teraz przy umowie o pracę i działalności na łączną kwotę 2X-3X jestem w stanie spokojnie płacić ratę, ale w ocenie Banku nie mam zdolności kredytowej. Paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 09.06.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Myślenie banku jest takie: masz XXX z umowy o pracę, więc jak przestaniesz spłacać to ci do spółki z komornikiem wejdziemy na pensję i nie będzie tragedii. Jak masz działalność i wykazujesz minimalne dochody (a nikt rozsądny nie pcha się do płacenia wyższych podatków) to nie za bardzo będzie z czego ściągnąć kasę. Znam kilka takich przypadków wśród znajomych prowadzących bardzo dochodową działalność, którzy nie dostali kredytów, bo nagle okazało się, że na papierze to oni mają dochodu raptem kilkanaście tyś. rocznie. Najczęściej nie mają też zabezpieczenia, bo ich majątek jest zazwyczaj formalnie na kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 12.06.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Spirea a to 4000 zł to jest na "łepka" czy razem. My na razie dzieci nie mamy więc jesteśmy tylko w dwójkę. Z tą działalnością to w ogóle jest porażka bo mali przedsiębiorcy mają w Polsce bardzo bardzo ciężko i to na każdym kroku. Jak widać nawet w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 12.06.2010 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 4000 zł łącznie. Minimalna kwota w eur to 200 000 PLN. Pani w jednym z banków powiedziała mi, że dobrze, że nie jestem na ryczałcie, bo wtedy biorą pod uwagę jedynie 20% dochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 13.06.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Jak się okazało, DnB ma "fajny" sposób uwzględniania wpływu limitów kart kredytowych na zdolność kredytową. Każda złotówka limint na KK (nawet zawsze i w całości spłacanego w GP) obniża zdolność kredytową o 4 (!!!) złote Mi w ten sposób zdolność spadła o prawie 100.000 zł i musiałem zadeklarować, że po ewentualnym uzyskaniu kredytu jedną z kart zamknę (z drugiej nie zrezygnuję po dobroci, bo takich warunków to nikt mi nigdzie nie da ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts