niecha27 28.06.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 no w porownaniu z naszymi sa sporo gorsze. my nie musimy ubezpieczac sie na zycie a konto wydajesz i zarabiasz mamy za darmo, inspekcje tez sa darmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinacz 28.06.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Niecha27 Ale masz prowizję, przelicz na ubezpieczenie i zobacz po jakim czasie się amortyzuje. Bartosz, dla mnie ok. Edytowane 28 Czerwca 2010 przez spinacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 28.06.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 no w porownaniu z naszymi sa sporo gorsze. my nie musimy ubezpieczac sie na zycie a konto wydajesz i zarabiasz mamy za darmo, inspekcje tez sa darmowe. W jakiej walucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 28.06.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 bartosz-w a na ile procent wartości braliście? niecha27 jak macie taki duży wkład własny to zupełnie inna rozmowa z bankiem więc moim zdaniem nie ma co w ogóle porównywać z kredytem dla kogoś kto bierze 80-100% wartości nieruchomości, nic tylko pogratulować dobrej umowy z bankiem i dużego wkładu własnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 28.06.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 67% całości inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niecha27 28.06.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 my w zlotowkach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 28.06.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 SZCZĘŚCIARZE ! ! ! A u mnie cisza, aż podejrzana mam nadzieję że do końca tygodnia się juz wyjaśni. Trzymajcie za nas kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 29.06.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Archi100 ja trzymam za Ciebie i mam nadzieję, że Ty na mnie też a dzwoniłeś kontrolnie do doradcy? mój dzisiaj zadzwonił, że nasz wniosek w końcu opuścił pokój analityka i teraz będzie jeszcze analiza prawna a potem finansowa. Niby to już formalności i powinniśmy mieć odpowiedź do końca tygodnia no ale jakoś tak się nie napalam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 29.06.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Archi100 ja trzymam za Ciebie i mam nadzieję, że Ty na mnie też a dzwoniłeś kontrolnie do doradcy? mój dzisiaj zadzwonił, że nasz wniosek w końcu opuścił pokój analityka i teraz będzie jeszcze analiza prawna a potem finansowa. Niby to już formalności i powinniśmy mieć odpowiedź do końca tygodnia no ale jakoś tak się nie napalam.... Eiremip, serdeczne dzięki ja za Ciebie też Tak dzwoniłem, nawet dzisiaj kolejny papier dowiozłem. Wiesz, ja to próbuje w 3 bankach, 2 w OPEN FINANCE i jeden bezpośrednio w banku PARIBAS. Jak na razie powiedziano mi że do końca tygodnia już coś będzie wiadomo, i tu i tu. Wiem już że dzwonili do mojego zakładu pracy i potwierdzali moje zatrudnienie. Tak więc coś tam już działają Kurcze jak nie dostanę kredytu to lipa z budowy w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 29.06.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Niecha27 Ale masz prowizję, przelicz na ubezpieczenie i zobacz po jakim czasie się amortyzuje. Bartosz, dla mnie ok. Wiem, że są nie złe. W końcu wybierali dla mnie kredyt najlepsi doradcy finansowi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchla169 29.06.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Archi100 ja tez trzymam za Ciebie kciuki, wiem co to znaczy tak czekać, ( zwłaszcza po tych nieszczęsnych trzech miesiącach z BPH , ale na szczęście jest Oki, chłopaki jutro zalewają ławy i myślę małe wakacje ( kilka dni na ostygniecie ław) i RURA NA MAXA. Tak sobie pomyśleliśmy jak wyszliśmy z banku,ze uch - wreszcie i spuściliśmy te powietrze, które zalegało tyle czasu w nas, gdy czekaliśmy na kolejne decyzje, ale nabraliśmy nowego, dużo głębszy oddech, teraz dopiero się zacznie jazda , ale to jesli tak można powiedzieć , takie przyjemniejsze nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 29.06.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Eiremip, serdeczne dzięki ja za Ciebie też Tak dzwoniłem, nawet dzisiaj kolejny papier dowiozłem. Wiesz, ja to próbuje w 3 bankach, 2 w OPEN FINANCE i jeden bezpośrednio w banku PARIBAS. Jak na razie powiedziano mi że do końca tygodnia już coś będzie wiadomo, i tu i tu. Wiem już że dzwonili do mojego zakładu pracy i potwierdzali moje zatrudnienie. Tak więc coś tam już działają Kurcze jak nie dostanę kredytu to lipa z budowy w tym roku nie dziękuję kurcze nam już prawie miesiąc mija ależ ja byłam naiwna sądząc, że uda się szybciej, nawet spytałam się lekko złośliwie Pana z OF czy na te analizy będzie trzeba czekać kolejny miesiąc u nas to samo jak nie dostaniemy kredytu to nie ruszymy w tym roku ale jeszcze wierze w to, że oboje już wkrótce będziemy wklejać zdjęcia z postępów prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 06.07.2010 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 no dzisiaj dostałam pozytywną decyzję z Getinu Rodzina na Swoim ale warunki postawili takie, że sama nie wiem więc liczę na jakąś poradę z Waszej strony no więc: Kredyt na 246.434,15 PLN w tym 9.734,15 PLN - ubezpieczenie ochrony prawnej tytułu prawnego do nieruchomości - i to pierwszy zonk - pytam się doradcy skąd to ubezpieczenie skoro przy składaniu wniosku nie było o nim mowy a oni mi na to, że no tak ale przecież nie pobierają prowizji za rozpatrzenie wniosku, ani opłaty za operat itp. czy to jest normalna praktyka przy kredycie hipotecznym?marża wyjściowa: 2,45 %marża w dniu udzielenia: 4,45 %indeks bazowy dla waluty w dniu decyzji: 3,86 %docelowa rata odsetkowa z dopłatą: 716,09 PLNoprocentowanie w dniu udzielenia: 8,31 %marża docelowa: 2,45%LTV netto 94,68%LTV brutto 98,57 %LTV łącznie: 98,57 % no i nie wiem dlaczego w BIK-u nie ma w ogóle mojej historii co prawda zakmnęłam wszystkie kredyty w zeszłym roku ale wcześniej troszkę ich było więc jak to możliwe, że nic tam nie ma. Dzięki temu podali, że jestem w grupie ryzyka co pewnie też miało wpływ na warunki.kolejny warunek to zrobienie stanu zero na własny koszt ponieważ analityk wyliczył, że nasza działka warta jest 10 zł za 1 m2 czekamy jeszcze na decyzje z BPH ale napiszcie proszę co sądzicie o tych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 06.07.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Eiremjp, dziwne te warunki. Konkretnie chodzi mi o to ubezpieczenie. Co to znaczy ubezpieczenie ochrony prawnej tytułu prawnego do nieruchomości. Czy to przypadkiem nie jest ubezpieczenie na wypadek odmowy wpisu hipoteki? Czemu na początku jest podwyższona marża? Jak długo się utrzymuje ta marża? Do wpisu hipoteki? Co to jest ten indeks bazowy waluty? Wibor? Czy jest 3M czy 6M? Podałaś docelową ratę odsetkową z dopłatą, a jaka będzie rata kapitałowo-odsetkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 07.07.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 z tym ubezpieczeniem to chodzi o to, że w razie jakby okazało się, że stan prawny naszej ziemi nie jest taki jak myślimy czyli okaże się, że ktoś inny ma prawo do tej ziemi albo mielibyśmy być uwłaszczeni bo np. na naszej działce miałaby iść droga.co do reszty Twoich pytań to jutro mam spotkanie z doradcą z OF i zobaczymy co mi powie bo też to wszystko nie jest dla mnie jasne. WIBOR jest 3M - cokolwiek to znaczy - a wysokość raty kapitało-odsetkowej to 1861,78 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 07.07.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 z tym ubezpieczeniem to chodzi o to, że w razie jakby okazało się, że stan prawny naszej ziemi nie jest taki jak myślimy czyli okaże się, że ktoś inny ma prawo do tej ziemi albo mielibyśmy być uwłaszczeni bo np. na naszej działce miałaby iść droga. co do reszty Twoich pytań to jutro mam spotkanie z doradcą z OF i zobaczymy co mi powie bo też to wszystko nie jest dla mnie jasne. WIBOR jest 3M - cokolwiek to znaczy - a wysokość raty kapitało-odsetkowej to 1861,78 PLN Rata dość spora, kwota kredytu to 247 000 pln ? W PARIBASIE mi wyliczyli 1535 pln, ale kredyt jest dwu walutowy 50% w pln, 50% w Euro, kwota kredytu 300 000 pln raty stałe Ale jak na razie jeszcze go nie dostałem, sprawa się komplikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Eiremjp, nie wiem na ile możecie "wybrzydzać" w bankach, ale ta rata rzeczywiście wychodzi spora. Gdzieś w necie (sprawdź w googlach) jest porównywarka kredytu na zwykłych warunkach i rodzina na swoim. Nie zawsze jest to korzystne. Wejdź sobie też na www.comperia.pl i www.ehipoteka.com. Tam są kalkulatory i można sobie samemu sprawdzić, gdzie są ciekawe warunki. Ja nie jestem przekonana do doradców OF. Byłam jakiś miesiąc temu na spotkaniu. Facet miał przesłać mi kalkulację i do dzisiaj nic nie dostałam. Na spotkaniu nie chciał mi jej zrobić, więc była ogólna gadka. Co do ubezpieczenia to jakaś bzdura. Niby co, nagle się okaże, że nie jesteście właścicielami i ktoś podważy wasze prawo własności? Tego rodzaju ubezpieczenie jest faktycznie ubezpieczeniem dla Banku a nie dla Ciebie. Z pewnością nie Ty jesteś uposażonym w umowie tylko Bank. Faktycznie Bank przerzuca na klienta ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej. Temat ten był poruszany przez UOKiK. Tu jest raport http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/raporty Nie jestem pewna, czy tego rodzaju zapisy, nie są już w klauzulach niedozwolonych, czyli jeśli pojawią się w umowie, to nie obowiązują konsumenta. Musiałabyś to jednak sprawdzić w rejestrze klauzul niedozwolonych na www.uokik.gov.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 07.07.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 na "hipotece" rata w BGZ na Waszą kwotę wyszła 1472 zł. Nie ma prowizji za udzielenie. Trzeba sprawdzić, czy nie ma czegoś innego.Przypomniałam sobie, że właśnie minusem Rodzina na Swoim jest to, że banki dorzucają inne rzeczy. Może tu jest to właśnie to ubezpieczenie. A WIBOR 3M to jest stopa bazowa czyli ta część oprocentowania, która się zmienia. Dla PLN jest WIBOR, dla EUR - Euribor, a dla CHF - Libor. 3M oznacza, że jest brana średnia z trzech miesięcy. Niektóre banki (DnBNOrd np. i chyba BGŻ) ma 6M, czyli oprocentowanie zmienia się co 6 miesięcy. 6M jest zwykle wyższy od 3M. W czerwcu np. euribor 3M był ok. 0,67%, a 6M 0,9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 07.07.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 mam pytanie odnośnie wycen sporządzanych przez rzeczoznawców. wiedziałam że rzeczoznawcy zaniżają wartość nieruchomości ale żeby aż tak. ubiegaliśmy się o kredyt mając SSZ. kosztorys na dom opiewał na kwotę 350 tys. i taki bank zaakceptował jako realny. dziś z ciekawości zapytałam w banku jak wycenili całość nieruchomości z działką 15 ar. i tutaj zonk- nie spodziewałam się super wysokiej kwoty ale według banku dom plus działka i zagospodarowany teren po zakończeniu budowy będą warte 320 tys zł.czy to jest normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 08.07.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Nie wiem, skad piszesz (lokalizacja ma znaczenie) ale faktycznie, niezbyt wysoka wycena.Co to za rzeczoznawca i kto placil za jego wycene?Ja z listy banku sama wybralam, sama zaplacilam i mam sliczna, wysoka sume za skonczony domek (dzis w fazie projektu). Dosc realna.Nie wiem, jak robia to rzeczoznawcy dzialajacy na zlecenie banku i jaki maja cel aby mocno zbijac realna wartosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts