kasia1981 08.07.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 azalka my zapłaciliśmy bankowi za wycenę. nie wiem kto to robił. dom ma 140 użytkowej i 210 całkowitej a znajduję się 6 km od miasta wojewódzkiego. w innym banku wycenili nam na 550 tys całość. róźnica jest ponad 200 tys. dla mnie to jest zaniżanie wartości nieruchomości. ciekawa jestem ile osób by się zgłosiło jak bym wystawiła nasz dom na sprzedaż z ceną 320 tys. nowy dom budowany z materiałów ze średniej półki. może ktoś wiee czy mogę żądać nowej wyceny po zakończeniu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 08.07.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Moj domek ma 119 uzytkowej + garaz - w sumie 140m2, dzialka niecale 900m2, miejscowosc 7km od miasta wojewodzkiego - wycena za skonczony ciut powyzej 700 tys. Dom o parametrach Twojego sama byym chetnie za 300 tys kupila. Ba, za 400 tez Po kiego sie meczyc z budowa... Ja bym sie w tej sumie z dzialka i budowa domku nie zmiescila... Nie mialas opcji, aby samej wybrac rzeczoznawce? Glupio by mu bylo spojrzec Ci w oczy z takim oszacowaniem, po prostu by takiego nie zrobil... Ja bym sie starala o ponowna wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 08.07.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 dla wyjaśnienia napiszę ci tylko że umowę podpisywaliśmy gdy to maleństwo ze zdjecia miało 4 tygodnie i pomyliło noc z dniem :) wtedy nie wiedziałam nawet jak się nazywam. dopiero kilka dni temu przyszło mi do głowy zapytać o wycenę i jak usłyszałam to mnie wmurowało. ja wiem że coś jest tyle warte ile ktoś jest w stanie zapłacić. ale wycenienie domu o tej powierzchni z dobrych materiałów ( styro genderka 032, tynk silikonowy Caparol, dębowe podłogi, ogrzewanie gazowe, solary) działko wymiarowa (27x55) przy drodze asfaltowej która przeszła generalny remont 2 lata temu i jest równa jak stół. okolica spokojan żadnego wysypiska, ubojni itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 08.07.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 (edytowane) Spirea dzięki za info jesteś kopalnią wiadomości Co do tego ubezpieczenia to nie znalazłam podobnej klauzuli na stronie UOKiK jest jedna dotyczą ubezpieczenia ale dotyczy to ubezpieczenia domu ale, żeby było śmiesznie to znalazłam tam, że klauzula dotycząc podniesienia marży do czasu wpisu do hipoteki jest niedozwolona a przecież wszystkie banki je stosują...widać bardziej się im opłaca sądzić z garstką klientów, którzy to doczytają niż tego przestrzegać bo klienci raczej się z bankiem nie będą kłócić. Co do marży to przez 8 lat marża to 2,45 % do czasu wpisu do hipoteki 4,45% a po 8 latach 1,95 % a ta rata, którą podałam dotyczy marży 4,45 %. Jeśli chodzi o wybrzydzanie to czekamy jeszcze na informacje z BPH, mam nadzieję, że do końca następnego tygodnia ją dostaniemy. Z resztą i tak planowaliśmy ten kredy wcześniej spłacić więc w najgorszym wypadku bierzemy ten. Kasia1981 nam bank też zaniżył wartość działki więc jak widać to jest normalna praktyka - pytanie tylko na ile legalna... Edytowane 8 Lipca 2010 przez Eiremjp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coperek 09.07.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 wczoraj wpłynęła pierwsza transza, Multibankmarża 2,5%prowizja 3%kredyt na ~340.000PLN w euro (z czego ok.20.000 poszło na ubezpieczenie i prowizje) droga przez mękę, tylko dla desperatów, lub osób mających bardzo dużo czasu i cierpliwości. pierwsza wizyta w banku miała miejsce (uwaga!) 04-tego lutego tego roku, w dniu wizyty właściwie brakowało tylko operatu szacunkowego i zaświadczeń o zarobkach. każde najmniejsze wyjaśnienie to dwa tygodnie czekania na reakcję, tony papierów, zerowa komunikacja, jak nie raczyłem się przejść do oddziału, to nikt nie informował o postępach. podważyli operat, pan analityk lepiej wie jakie kible chcemy mieć w domu, musiałem się tłumaczyć ze wszystkiego, włączając w to udowodnienie panu_wielkiemu_analitykowi, że przyłącza na działce mam, mimo że nie chciałem od nich ani złotówki na nie (działkę uzbroiliśmy rok temu). MASAKRA! liczyłem, że uda mi się ruszyć w kwietniu, no, może maj, a wychodzi na to, że na koniec lipca będę miał fundamenty dopiero. całe szczęście ten etap mamy za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 09.07.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 znalazłam tam, że klauzula dotycząc podniesienia marży do czasu wpisu do hipoteki jest niedozwolona A czy można prosić o jakieś źródło/namiar/datę wydania wyroku i sygnaturę akt, które potwierdzają tę informację? pzdr A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 09.07.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 (edytowane) A czy można prosić o jakieś źródło/namiar/datę wydania wyroku i sygnaturę akt, które potwierdzają tę informację? pzdr A. wystarczy wejść na stronę UOKiK i poszukać klauzul niedozwolonych tu proszę link: http://www.uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych2.php wybierasz szukaj i wpisujesz: Sygn. akt XVII AmC 512/09 dzwoniłam dzisiaj do powiatowego rzecznika aby uściślili mi czy niedozwolony jest cały podany zapis czy również ogólnie zapis dotyczący podniesienia marży na czas wpisu do KW i poniedziałek mam dzwonić jeszcze raz to mi powinni powiedzieć coperek ale Was przeczołgali masakra, też myśleliśmy o tym banku ale w końcu wybraliśmy Getina no ale jak widać każdy ma coś "za uszami" Edytowane 9 Lipca 2010 przez Eiremjp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamrw 10.07.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 wystarczy wejść na stronę UOKiK i poszukać klauzul niedozwolonych Szukałem wg słowa kluczowego "marża" i niestety bez rezultatu. Nawet sobie pdfa ściągnąłem e efekt ten sam Sygn. akt XVII AmC 512/09 Dziękuję! dzwoniłam dzisiaj do powiatowego rzecznika aby uściślili mi czy niedozwolony jest cały podany zapis czy również ogólnie zapis dotyczący podniesienia marży na czas wpisu do KW i poniedziałek mam dzwonić jeszcze raz to mi powinni powiedzieć Byłbym wdzięczny za informację na forum. Chętnie bym sprawdził jak sobie z tym problemem poradzi mój bank pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 10.07.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 niema sprawy jak tylko uda mi się coś ustalić to dam znać, na razie wyczytałam, że jeśli dany zapis jest na liście tych klauzul to nawet jeśli jest wpisany w umowie to nie obowiązuje on konsumenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.07.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 z klauzulami niedozwolonymi jest tak, że jeśli dany zapis jest w rejestrze, to nie obowiązuje konsumenta. Jednak Bank zawsze może powiedzieć, że proszę iść do innego. Można postraszyć więc UOKiK-iem albo miejskim/powiatowym rzecznikiem konsumenta. W ostateczności po podpisaniu umowy na warunkach Banku można dochodzić sądownie swoich praw - np. pozwać ich o naliczoną niezgodnie z prawem opłatę. Eiremjp, jeśli chodzi o podwyższoną marżę do czasu ustanowienia hipoteki, to Bank ma właśnie prawo ustanowić podwyższoną marżę, ale tylko do dnia uprawomocnienia się wpisu hipoteki, czyli do dnia istnienia braku zabezpieczenia kredytu. Bank nie powinien obniżać marży dopiero od nowego miesiąca, czy kolejnego okresu rozliczeniowego itp. Sąd stwierdził też, że nie powinien mieć znaczenia czas przedłożenia odpisu z KW, bo odpis stwierdza tylko stan faktyczny, a zabezpieczenie jest już pewne od uprawomocnienia się wpisu. Bank powinien więc w zasadzie dokonać zwrotu proporcjonalnie do czasu, kiedy już była hipoteka, a jeszcze była naliczana marża. W naszym interesie jest jak najszybsze pokazanie odpisu, bo to jest dopiero info dla Banku, że ma już zabezpieczenie. Jednak od dnia następnego po prawomocności marża powinna już być obniżona i potem powinien nastąpić ewentualny zwrot nadpłaty. Ja złożyłam wniosek w piątek. Około tygodnia mam czekać na decyzję wstępną. Po różnorakich obniżkach wychodzi mi marża 3,25 % (kredyt w euro). Prowizja od udzielenia jest 1,5%, ale Pan prowadzący mi sprawę w Banku, będzie próbować obniżyć ją do 1%. Zawsze coś. Warunki są fatalne, ale nie mam wyjścia. Mam już kredyt na działkę w tym banku z czasów, gdy CHF był poniżej 2 zł. Pójście do innego banku wiąże się ze spłatą tego kredytu i dopłatą do pierwotnej jego kwoty 53 tys zł. Bierzemy więc w tym, co jest działka, na takich warunkach jakie mają, a jak waluty pójdą w dół do będziemy szukać kredytu refinansującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 11.07.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 hmmm ja mam w mojej decyzji napisane tak: W przypadku braku ustanowienia zabezpieczenia w postaci prawomocnego wpisu hipoteki w Księdze Wieczystej nieruchomości w terminie roku od dnia uruchomienia kredytu (lub jego pierwszej transzy), marża Banku zostanie podniesiona o 2 punkty procentowe do czasu przedstawienia w Banku odpisu z KW nieruchomości będącej / będących zabezpieczeniem Kredytu z prawomocnym wpisem hipoteki; i dla mnie to nie do końca jest jasne bo czy to znaczy, że mam rok na załatwienie tego wpisu jeśli nie zrobię tego w ciągu roku to wtedy bank ma prawo podwyższyć marżę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 11.07.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 a czy to nie jest powiązane z tym ubezpieczeniem?Na pewno punktem końcowym funkcjonowania wyższej marży, zgodnie z uzasadnieniem wyroku, powinien być dzień po uprawomocnieniu się wpisu hipoteki, a nie przedstawienia odpisu. Wiadomo, że cokolwiek mogą zrobić, jak się dowiedzą, czyli dostaną odpis. Mało prawdopodobne, aby marżą "karali" dopiero po roku. A co masz w zapisie wcześniejszym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 11.07.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 cały zapis brzmi dokładnie tak: Na pisemny wniosek Kredytobiorcy po upływie 8 lat od dnia uruchomienia kredytu (lub jego pierwszej transzy) oprocentowanie kredytu będzie zmienne i będzie składało się z sumy obowiązującej stawki referencyjnej 3M WIBOR dla PLN i marży Banku w wysokości 1,95 %. W przypadku braku ustanowienia zabezpieczenia w postaci prawomocnego wpisu hipoteki w Księdze Wieczystej nieruchomości w terminie roku od dnia uruchomienia kredytu (lub jego pierwszej transzy), marża Banku zostanie podniesiona o 2 punkty procentowe do czasu przedstawienia w Banku odpisu z KW nieruchomości będącej / będących zabezpieczeniem Kredytu z prawomocnym wpisem hipoteki; a jeśli chodzi o to nieszczęsne ubezpieczenie to mam tylko napisane tak: Ubezpieczenie ochrony prawnej tytułu prawnego do nieruchomości Concordia TUW ("title insurance") procentowo:3.95 % a drugi zapis podany jest w warunkach uruchomienia pożyczki: d) dostarczenie do Banku wypełnionej i podpisanej przez Uprawnionego do Nieruchomości Deklaracji Przystąpienia do Grupowego Ubezpieczenia Tytułu Wad Prawnych Nieruchomości - TUW CONCORDIA Nie ma takiego zapisu w klauzulach, jeśli chodzi o narzucenie ubezpieczenia znalazłam taki Sygn. akt XVII AmC 624/09, który brzmi: "Kredytobiorca zobowiązuje się do ustanowienianastępujących zabezpieczeńkredytu/zabezpieczenia docelowe: Przystąpieniedo Generalnej Umowy Ubezpieczenia niskiegowkładu kredytów mieszkaniowych w TU EuropaS.A. Okres ubezpieczenia wynosi <36/60>miesięcy. Składka ubezpieczeniowa w kwocie zł płatna jest z góry za cały okresubezpieczenia i nie podlega zwrotowi" ale nie wiem czy to jest taka sama sytuacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinlub 13.07.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam.Dołączę do dyskusji. Sytuacja jest następująca:Potrzebny kredyt w wys. 420 tys (120 tys spłata działkowego kredytu, reszta na budowe domu).Dochody - 6300 netto, wiec raczej zdolnosc jest (sprawdzali).W PKO BP zaproponowali w euro na 30 lat, oprocentowanie 3,58 %, wsokosc raty - 2066,61 zł.Co o tym sądzicie? Isc do innego banku czy pozostac w PKO BP?Z minusow to opłata 150 zł za każdą kolejna transze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 13.07.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam. Dołączę do dyskusji. Sytuacja jest następująca: Potrzebny kredyt w wys. 420 tys (120 tys spłata działkowego kredytu, reszta na budowe domu). Dochody - 6300 netto, wiec raczej zdolnosc jest (sprawdzali). W PKO BP zaproponowali w euro na 30 lat, oprocentowanie 3,58 %, wsokosc raty - 2066,61 zł. Co o tym sądzicie? Isc do innego banku czy pozostac w PKO BP? Z minusow to opłata 150 zł za każdą kolejna transze. Pozdrawiam. Warunki bardzo dobre, te 120 do słaty to w CHF czy PLN? bo jeśli w CHF to teraz nie opłąca się spłacać. Co do Open F. i Get in Noble: Doradca zawsze zaproponuje Noble jako pierwszy bank bo sa oni powiązani kapitałowo. Moja rada, jak dają inne banki to trzeba w nich brać .Get in Noble - w ostateczności. Ubezpieczenie od wad prawnych to nic innego jak ukryta prowizja ale na ubezpieczeniu bank więcej zarabia. 3,95%, czasem schodzą do 3,45%, jest to unikatowy produkt ubepieczeniowy specjalnie stowrzony dla Noble. Radzę przed podpisaniem umowy dobrze przeczytać warunki tego ubezpieczenia. Ktoś powyżej pisał o Multi Banku że długo się czeka na decyzję. Z tym się zgodze ponad 30 dni roboczych, ale prowizja ponad 3%!!! to strasznie dużo, można było ponegocjować i dostać nawet 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eiremjp 13.07.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 no niestety ubezpieczenie o którym pisałam nie znajduje się na liście klauzul niedozwolonych, a z BPH dostaliśmy dzisiaj odpowiedź, ze decyzja jest pozytywna ale dają nam mniej niż Getin więc zdecydowaliśmy się podpisać umowę z Getinem a i tak potem chcemy go refinansować. Co do doradcy z OF to Getin został nam zaoferowany jako trzeci w kolejności wcześniej Pan zachwalał bardzo PKO SA i Millenium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 13.07.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 a propos wyceny:Przed złożeniem wniosków do konkretynych banków radzę zorientować się jak wygląda lista rzeczoznawców których wycenę zaakceptuje bank. Potem zlecić jednemu z nich zrobienie wyceny. Będzie pewność że nikt nie zaniży wartości oraz nie trzeba będzie płacić za wycenę czy inspekcję w każdym banku osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 14.07.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Joanna&Tomasz myślałam że banki nie pójdą na coś takiego. pytałam w ING i usłyszałąm że to oni robią wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 15.07.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam!!!Czy ktoś z Was może orientuje się na jakich zasadach określana jest wysokośc marży w banku PKO BP?Chciałam brac kredyt w Getin banku, ale to co tu przeczytałam skutecznie mnie zniechęca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 15.07.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Joanna&Tomasz myślałam że banki nie pójdą na coś takiego. pytałam w ING i usłyszałąm że to oni robią wycenę. Robią wycenę domów jednorodzinnych za 900zł jak się nie ma swojej. Jak przychodzisz ze swoją płacisz tylko za fotoinspekcję 230zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts