Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!

Czy ktoś z Was może orientuje się na jakich zasadach określana jest wysokośc marży w banku PKO BP?

Chciałam brac kredyt w Getin banku, ale to co tu przeczytałam skutecznie mnie zniechęca...

Cześć. Nie wiem dokładnie, ale osobiście skorzystałem z oferty targowej i marża 1,9%.

Prowizja 0,3%

0- za inspekcję i 0 za wypłatę transz

Czekam na decyzję. Wkurzam się bo już dość długo to wszystko trwa. Mam już pozytywną decyzję millenium, ale czekam na tą z PKO i wtedy wybiorę to co atrakcyjniejsze. Podobno te warunki targowe nie zawsze są dotrzymywane.

Napiszę po decyzji. Ma być jutro.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedź :)

A co to ta oferta targowa??

Czy mogę jeszcze zapytac jaki wkład własny (LTV)?

Ja mam zamiar kupic dom, ale nie wiem czy warto mając 20% wkładu?

Musisz iść do jakiegoś oddziału PKO BP i zapytać na jakich targach i kiedy będą się wystawiać. Wtedy jedziesz na takie targi, dopisujesz się do listy i masz miesiąc na skorzystanie z promocyjnej oferty w dowolnej placówce PKO.

U mnie wkład własny to około 37%.

zdecydowalismy sie na ING, mają promocje dla stałych klientów - 0% prowizji albo niższa marża, my planujemy spłacić kredyt szybciej dlatego wybralismy 0% prowizji ( w opcji niższa marża prowizja wyniosła by 4800 !!) ,

kredyt 200.000,00 mamy wybudowane piwnice i ściany parteru, na 20 lat, raty chyba malejące, marża 1,80%

wycena 900 zl

ubezpieczenie nier. 180zl/rok

sąd wpis 200 zl

urzad skarbowy 19 zl

transze na podstawie zdjęć

wczesniejsza splata do 30% wart. kredytu do 5 lat gratis

po 5 latach spłata całości bez opłat

max 3 tyg pieniądze na koncie

a ja mam cały czas problem.

Złożyłam wniosek do Polbanku, ale ze względu na już istniejący kredyt na działkę, do oceny zdolności i marży musze najpierw opłacić biegłego.

Zastanawiam się dalej i rozważam, czy nie wziąć kredytu w CHF. Waluta stoi teraz wysoko i jest to korzystny moment. Z drugiej strony kredyt będzie w transzach i nie wiadomo, jakie dalej będą te kursy.

Poza tym sprawdzam inne banki. Okazuje się, że oferty w internecie, jak przyjdzie to analizy konkretnych danych wcale nie wyglądają różowo i korzystnie w stosunku do Polbanku. W Raiffesien Bank rata wyszła wyższa, a żeby uzyskać niższą marże i 0 prowizji, to trzeba wziąć ubezpieczenia, kartę i nie wiadomo co jeszcze. W Kredyt Bank też nie wychodzi ciekawie. Na obniżkę można liczyć, jeśli wyjdzie się dobrze w scoringu, a to automat i nie wiadomo, jaki wynik wyskoczy w piłeczce.

Czekam jeszcze na odpowiedź z DnBNord. Mają dalej atrakcyjne warunki w EUR, chociaż trzeba skorzystać z iluś tam produktów, aby obniżyć marżę. Mają jednak dość rygorystyczne podejście do zdolności kredytowej.

A teraz pokrótce ja :)

Oto warunki jakie dostałem na kredyt w PARIBAS FORTIS na kredyt dwuwalutowy (EURO/PLN)

PROWIZJA - 0 pln

MARŻA - 1,99 %

OPERAT SZACUNKOWY - 793 pln

30 lat - 300 000 pln (150 000-pln / 40 100 Euro)

rata - 1545 pln (w dniu dzisiejszym)

PAPIEROLOGIA - 30 dni i dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź :) podpisanie umowy za tydzień.

Witam mam problemik mam upatrzone mieszkanie na rynku wtórnym za kwotę 140.000 44m2 chciałem dostać kredyt w wbk ale nie spełniam wymogów mianowicie w ubiegłym roku byłem na kuroniu i tu zaczęły się schody mianowicie wbk żąda pita za rok ubiegły, kwota kredytu 90.000 - 100.000 reszta wkład własny okres kredytowania max w złotówkach może ktoś poradzi gdzie szybko i bez problemów dostanę kredyt który mnie nie dobije. Z góry dziękuję

zdecydowalismy sie na ING, mają promocje dla stałych klientów - 0% prowizji albo niższa marża, my planujemy spłacić kredyt szybciej dlatego wybralismy 0% prowizji ( w opcji niższa marża prowizja wyniosła by 4800 !!) ,

kredyt 200.000,00 mamy wybudowane piwnice i ściany parteru, na 20 lat, raty chyba malejące, marża 1,80%

wycena 900 zl

ubezpieczenie nier. 180zl/rok

sąd wpis 200 zl

urzad skarbowy 19 zl

transze na podstawie zdjęć

wczesniejsza splata do 30% wart. kredytu do 5 lat gratis

po 5 latach spłata całości bez opłat

max 3 tyg pieniądze na koncie

poszłam jeszcze do PKO SA, marża 1,70%, prowizja 0 zł, troche wiecej papierow do wypełnienia i zalecenie wziecia 300 000 a nie 200 000 jak chcielismy, ale oczywiscie nie musze wybrac wszystkich transz, wycena 832 zł, podwójna hipoteka w sądzie (400 zł, w ING - 200 zl), max moge jednorazowo spłacic 30% kredytu

Witam .

szukam kredtu wkład włąsny to 80-90%..gdzie warto sie udać?

Jeśli chodzi o PLN BZ WBK ma najniższą marżę 1,35% ale prowizja 3,5%, polecam również Euro Bank, ING i Lukasa.

Po EURO do PKO BP, Deutsche Banku, DnB Nord, Nordea, mBanku...

Edytowane przez Joanna&Tomasz

Jeśli chodzi o PLN BZ WBK ma najniższą marżę 1,35% ale prowizja 3,5%, polecam również Euro Bank, ING i Lukasa.

Po EURO do PKO BP, Deutsche Banku, DnB Nord, Nordea, mBanku...

Pobieżnie przejrzałem ostatnich kilka stron dyskusji i dziwi mnie troszkę, że tak mało ludu mówi właśnie o Deutsche banku. Jeśli chodzi o kredyt w EUR na 100% to chyba DB ma najlepsze warunki. Zaraz potem PKO. Czy błądzę? :)

Warunki ma niezłe na stronie internetowej. Zauwazyłam, że tak ma sporo banków. Po analizie już konkretnych warunków oferty nie są tak atrakcyjne, jak na początku. Akurat DB nie sprawdzałam, bo nie łapię się na warunki - działalność trzeba prowadzić 2,5 roku.

Warunki ma niezłe na stronie internetowej. Zauwazyłam, że tak ma sporo banków. Po analizie już konkretnych warunków oferty nie są tak atrakcyjne, jak na początku. Akurat DB nie sprawdzałam, bo nie łapię się na warunki - działalność trzeba prowadzić 2,5 roku.

W rzeczywistości też są chyba niezłe. I podejście do zdolności dość liberalne. Oprócz oczywiście prowadzących działalność, ale tak jest wszędzie. Na pewno 2,5roku? a nie 2 lata? coś tak mi się kojarzy, ale pewien nie jestem bo i tak prowadzę dłużej.

Przy mojej kwocie kredytu (620k) marża wyniesie 2,6% + E3 daje w sumie jakieś 3,43%.

Prowizja zero 0%. Opłata za wczesniejszą spłatę 2% do 5lat, potem za free. Pierwsze przewalutowanie za free.

Maksymalnie na 30 lat (w EUR).

Nie pamiętam tylko jaki spread mają. Coś mi się kołacze, że 7,25% ale to chyba dość wysoko.

Generalnie nieźle.

Tak dopytuję bo ja biorę kredyt przez pośrednika (Notus). Wprawdzie ufam tej kobiecie bo już brałem u niej raz kredyt i wielu moich znajomych. Babka naprawdę kompetentna w porównaniu do cudaków, na których natknąłem się w Expanderze czy OF. Przejrzeliśmy chyba wszystkie banki i DB wypadł najlepiej, ale wole się upewnić, bo ona coś wyjątkowo często mówi o tym banku. Może Wy widzicie jakiś haczyk, którego ja nie dostrzegam, ale wiecie o lepszej ofercie, którą przeoczyłem?