mzetka 28.07.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Czy jest szansa na to ze przy kwocie 300tys kredytu zanjdizemy bank w kórym rata kredytu przy 35 letnim okresie kredytowania bedize wynosiła około 1500zł??Z doradca jesteśmy umówieni na koniec tyugodnia dopiero a ja siedze jak na szpilkach i sie zastanawima stac nas czy nie stac...Czy moze ktoś brał podobny kredyt??W jakim banku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi79 28.07.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Przy mojej kwocie kredytu (620k) marża wyniesie 2,6% + E3 daje w sumie jakieś 3,43%. Prowizja zero 0%. Opłata za wczesniejszą spłatę 2% do 5lat, potem za free. Pierwsze przewalutowanie za free. Maksymalnie na 30 lat (w EUR). Nie pamiętam tylko jaki spread mają. Coś mi się kołacze, że 7,25% ale to chyba dość wysoko. Generalnie nieźle. Ja biorę w DnB i mam marże 1,9%, brak prowizji, ubezpieczeń, itp., ale jest EURIBOR6M zamiast 3M i musi być chyba min. 10% wkładu własnego. I spread mają raczej zabójczy. Natomiast jak szukałem kredytu to całkiem spoko warunki dostałem również w Nordei i w Raiffeisen - marża 2,3%, ale w obu przypadkach dochodziły jakieś ubezpieczenia albo prowizja. Tak dopytuję bo ja biorę kredyt przez pośrednika (Notus). Wprawdzie ufam tej kobiecie bo już brałem u niej raz kredyt i wielu moich znajomych. Babka naprawdę kompetentna w porównaniu do cudaków, na których natknąłem się w Expanderze czy OF. O Expanderze i OF szkoda gadać - cudaki to mało powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.07.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) Czy jest szansa na to ze przy kwocie 300tys kredytu zanjdizemy bank w kórym rata kredytu przy 35 letnim okresie kredytowania bedize wynosiła około 1500zł??Z doradca jesteśmy umówieni na koniec tyugodnia dopiero a ja siedze jak na szpilkach i sie zastanawima stac nas czy nie stac...Czy moze ktoś brał podobny kredyt??W jakim banku?? W EUR myślę że teoretycznie jest to możliwe. Mi na kwotę ponad 2 razy wyższą i 30latach nie wyjdzie 3000 zł przy obecnym kursie euro. Aczkolwiek ta rata będzie bardzo... płynna więc mogą się zdarzyć, ze w niektórych miesiącach przekroczysz te 1500. W złotówkach może być ciężko uzyskać taką ratę. Mówię oczywiście na oko - w porównaniu do ofert, które sam dostałem. Osobną sprawą oczywiście jest uzyskanie odpowiednie zdolności. Ja biorę w DnB i mam marże 1,9%, brak prowizji, ubezpieczeń, itp., ale jest EURIBOR6M zamiast 3M i musi być chyba min. 10% wkładu własnego. I spread mają raczej zabójczy. Natomiast jak szukałem kredytu to całkiem spoko warunki dostałem również w Nordei i w Raiffeisen - marża 2,3%, ale w obu przypadkach dochodziły jakieś ubezpieczenia albo prowizja. Tak, DnB ma w tej chwili zdecydowanie najlepsze warunki (o ile założy się u nich jakieś tam konto albo weźmie inny produkt). Ale niestety wymagają wkładu własnego co w moim przypadku odpada. Z tego co pamiętam to w Nordei czy Reiff koniec końców, po doliczeniu wszystkich tych ubezpieczeń, opłacało się to mniej niż DB. Edytowane 28 Lipca 2010 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzetka 28.07.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 W EUR myślę że teoretycznie jest to możliwe. Mi na kwotę ponad 2 razy wyższą i 30latach nie wyjdzie 3000 zł przy obecnym kursie euro. Aczkolwiek ta rata będzie bardzo... płynna więc mogą się zdarzyć, ze w niektórych miesiącach przekroczysz te 1500. W złotówkach może być ciężko uzyskać taką ratę. Mówię oczywiście na oko - w porównaniu do ofert, które sam dostałem. Osobną sprawą oczywiście jest uzyskanie odpowiednie zdolności. Tak, DnB ma w tej chwili zdecydowanie najlepsze warunki (o ile założy się u nich jakieś tam konto albo weźmie inny produkt). Ale niestety wymagają wkładu własnego co w moim przypadku odpada. Z tego co pamiętam to w Nordei czy Reiff koniec końców, po doliczeniu wszystkich tych ubezpieczeń, opłacało się to mniej niż DB. Wstepnie telefonicznie poweidizano nam ze około 300tys dostaniemy...Dziekuję za odpowiedz..pozostaje czekac do jutra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 28.07.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Z tą zdolnością to bardzo różnie jest. Mi w pekao wstępnie wyliczyli zdolnośc na 25lat, a w poniedziałek zadwonili, że jedynie na 30 i to jeszcze muszą wyslac do centrali po zgodę I teraz czekam jak na wyrok :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.07.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 W EUR myślę że teoretycznie jest to możliwe. Mi na kwotę ponad 2 razy wyższą i 30latach nie wyjdzie 3000 zł przy obecnym kursie euro. Aczkolwiek ta rata będzie bardzo... płynna więc mogą się zdarzyć, ze w niektórych miesiącach przekroczysz te 1500. W złotówkach może być ciężko uzyskać taką ratę. Mówię oczywiście na oko - w porównaniu do ofert, które sam dostałem. Osobną sprawą oczywiście jest uzyskanie odpowiednie zdolności. Tak, DnB ma w tej chwili zdecydowanie najlepsze warunki (o ile założy się u nich jakieś tam konto albo weźmie inny produkt). Ale niestety wymagają wkładu własnego co w moim przypadku odpada. Z tego co pamiętam to w Nordei czy Reiff koniec końców, po doliczeniu wszystkich tych ubezpieczeń, opłacało się to mniej niż DB. w DnB maja jeszcze doś rygorystycznie liczoną zdolność. Jarett, ile wychodzi Tobie rata na taką kwotę. U mnie, jesli przeniosłabym się z kredytem na działke do innego Banku, tez by tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.07.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Mam podobną sytuację. W tej chwili na działkę mam kredyt złotówkowy w BOSiu (wzięty od razu z planem spłacenia go za parę miesięcy kredytem na cały dom).W DB przy 620kzł na 30 lat rata wyszła 700euro. Na 600kzł - 680euro.Dla porównania w BOSiu wychodzi 760 i 788 a więc różnica jest spora. A Ty masz jakieś kwoty dla porównania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.07.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Jarett, u mnie sytuację komplikuje fakt, że kredyt na działkę wzięłam w CHF w wakacje 2008, czyli po kursie poniżej 2 zł. To oznacza, że na dzień dzisiejszy mam w razie wcześniejszej spłaty o ok. 50 tys. zł większą kwotę do oddania. Kredyt mam bardzo fajnie oprocentowany. Na budowę domu wnioskujemy 500 tys. Wartość działki + stan zero jest poniżej 30%, więc łapiemy się na najwyższą marżę, które wszystkie i tak są zabójcze. Obniżymy tylko poprzez wpływ wynagrodzenia o 0,5. W efekcie wnosimy na 36 lat i marza w eur jest 3,6%. Rata wychodzi ok. 590 eur. Do tego rata 180 CHF za działkę. Łącznie przy uproszczonym kursie odpowiednio 4 i 3 zł wychodzi 2900 zł (ze względu na wyższy kurs w banku wyjdzie trochę więcej). Jak podstawiłam sobie Twoje oprocentowanie, to wychodzi mi na całość 752 eur. Przy 4 zł za eur wychodzi 3008. Z tym, że to na 30 lat, a ja drugi kredyt biorę na 36. Gdyby całość wziąć na 36 (przy założeniu, że DB daje), to wychodzi 680 eur, czyli ok. 2724. Przy uwzględnieniu kursów sprzedaży obu banków Polbank wychodzi mi łącznie 3020,6 zł , DB 2808,2 zł. Wychodzi więc taniej o ok. 200 zł. I pytanie - czy jest sens robić całą operację teraz, czy nie lepiej poczekać, aż EUR i CHF pójdą w dół i wtedy poszukać atrakcyjnego kredytu na zrefinansowanie tych dwóch? Potem i tak będę starać się spłacić wcześniej. Co o tym myślisz?Jest jeszcze jeden problem - łatwiej uzyskać zdolność na kredyt na 500k przy istniejącej racie 180 CHF niż zdolność na 650k. Chociaż wszystko zależy od banku. Przy tych samych dochodach moja zdolność w różnych bankach różni się nawet o 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.07.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 DB byś nawet nie dostała kredytu w EUR na 36 lat bo max jest 30. Co do pozostałych pytań to nie wiem - aż tak się na tej inżynierii ekonomicznej nie znam - dlatego właśnie zaufałem doradcy bo jakbym miał samodzielnie chodzić po wszystkich bankach, analizować a potem jeszcze składać kilka wniosków to bym się zajechał. Wyśle Ci na priv namiary na moją pośredniczkę z Notusa (z Wrocławia). Ja jestem z niej zadowolony. M.in. dzięki niej nie wziąłem kredytu na działkę w walucie. Mając świadomość szybkiego refinansowania kredytem na dom, wolałem nie ryzykować wahań kursów w krótkim okresie. Inna sprawa, że ja kupowałem działkę jakiś rok temu - w tzw. kryzysie, więc niedużo banków w ogóle chciało dawać kredyty na 100% w walucie (na marginesie ta ostrożność polskich banków w dużej mierze uchroniła nas przed tzw. kryzysem). PS. ja i tak biorę ten kredyt ze świadomością, że za 5 lat (jak nie będę musiał płacić prowizji za wcześnieszją spłatę) - znów poszukam czegoś lepszego, jeśli będzie. O ile do tej pory nie wejdzie u nas euro, a może. Na pytanie co wtedy z tymi kredytami nikt mi nie potrafi odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 29.07.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 Pobieżnie przejrzałem ostatnich kilka stron dyskusji i dziwi mnie troszkę, że tak mało ludu mówi właśnie o Deutsche banku. Jeśli chodzi o kredyt w EUR na 100% to chyba DB ma najlepsze warunki. Zaraz potem PKO. Czy błądzę? Deutsche Bank ma dość dobre warunki. Ale u nich wszystko zależy od wkładu własnego i zadeklarowanego wpływu dochodów na konto. np kredyt na71-90% w EURO, wynagrodzenie od 6 000zł do 12 000zł, prowizja 0% (podwyższa marżę o 0,1%) marża wyjściowa wynosi 2,4%. Warunki ma niezłe na stronie internetowej. Zauwazyłam, że tak ma sporo banków. Po analizie już konkretnych warunków oferty nie są tak atrakcyjne, jak na początku. Akurat DB nie sprawdzałam, bo nie łapię się na warunki - działalność trzeba prowadzić 2,5 roku. Jak każda firma bank również się reklamuje i na swojej stronie poda marże/oprocentowanie "od" mozliwe do osiągnięcia, ale nie dla każdego klienta. Dizałalność trzeba prowadzić min. 24 miesiące, chyba że korzysta się ze specjalej oferty dla zawodów: Notariusz, adwokat, radca prawny, doradca podatkowy, biegły rewident, ekarze, dentyści, weterynarze - wtedy min. 36 miesięcy Nie pamiętam tylko jaki spread mają. Coś mi się kołacze, że 7,25% ale to chyba dość wysoko. Generalnie nieźle. Tak dopytuję bo ja biorę kredyt przez pośrednika (Notus). Wprawdzie ufam tej kobiecie bo już brałem u niej raz kredyt i wielu moich znajomych. Babka naprawdę kompetentna w porównaniu do cudaków, na których natknąłem się w Expanderze czy OF. Przejrzeliśmy chyba wszystkie banki i DB wypadł najlepiej, ale wole się upewnić, bo ona coś wyjątkowo często mówi o tym banku. Może Wy widzicie jakiś haczyk, którego ja nie dostrzegam, ale wiecie o lepszej ofercie, którą przeoczyłem? Tak, spred 7,25%, wyższy mają tylko Alior, Fortis, DnB Nord, Polbank i Dom Bank... Co do pośredników to jest różnie.Ważne żeby był polecony. My braliśmy kredyt w 2008 w OF i kobitka była naprawdę super. Jak miałam jakieś pytania (którymi zasypywalam ją czasem kilka razy dziennie) od razu dostawałam odpowiedź, szybko załatwiła sprawę i nie było po drodze żadnych niespodzianek. Haczyków nie ma o ile poinformowała Cię o wszystkich kosztach okołokredytowych. Poza tym oststnio wydają decyzje nawet w 1,5 tygodnia.Jak się komuś spieszy to polecam. Czy jest szansa na to ze przy kwocie 300tys kredytu zanjdizemy bank w kórym rata kredytu przy 35 letnim okresie kredytowania bedize wynosiła około 1500zł??Z doradca jesteśmy umówieni na koniec tyugodnia dopiero a ja siedze jak na szpilkach i sie zastanawima stac nas czy nie stac...Czy moze ktoś brał podobny kredyt??W jakim banku?? Rata kredytu na 300 000zł przy 35 latach wynosi ok: dla PLN - 1650zł dla EURO - 1350zł na 30 lat: dla PLN - 1770zł dla EURO - 1440zł Jeśli macie zdolnośc na 30 lat to bierzcie, różnica w racie jest niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 30.07.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 witam czy zalane fundamenty i piwnice wpływają znacząco na kwotę wkładu własnego? proszę tylko o pomoc w zorientowaniu się czy przy dochodach netto 5000 na 3 osoby, bez innych kredytów i obciążeń, możemy liczyć na kwotę 300 tys? może być ciężko u nas ta sama kwota ale na dwie osoby i wychodzi około 300k wszystko zależy od banku moglibyśmy dostać więcej ale warunki też były inne im bank więcej ryzykuje tym większe marże itp pochodzić po bankach, zrobić symulację i wybrać najkorzystniejszy dużo zależy od humoru analityka z banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 30.07.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 może być ciężko u nas ta sama kwota ale na dwie osoby i wychodzi około 300k wszystko zależy od banku moglibyśmy dostać więcej ale warunki też były inne im bank więcej ryzykuje tym większe marże itp pochodzić po bankach, zrobić symulację i wybrać najkorzystniejszy dużo zależy od humoru analityka z banku a jaki macie wkład własny? trochę się wystraszyłam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 30.07.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 witam czy zalane fundamenty i piwnice wpływają znacząco na kwotę wkładu własnego? proszę tylko o pomoc w zorientowaniu się czy przy dochodach netto 5000 na 3 osoby, bez innych kredytów i obciążeń, możemy liczyć na kwotę 300 tys? Zdolność w PLN jest na kwotę ok 409 000zł w EURO na ok. 288 000zł, biorąc pod uwagę 30 lat. Roboty ziemne i fundamenty to ok. 8,2% zaawansowania robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 30.07.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 dziękuję za to wyliczenie JOanna&Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 30.07.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 anutka2 zapomniałem dodać, że my mamy w eurozłotówek w ogóle nie braliśmy pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.08.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 u mnie trwa procedura w Polbanku. We wtorek powinien byc operat. Cały czas marża przeraża mnie (3,25 przy wynagrodzenia na konto+ 30% wkładu własnego lub 3,6 z wynagrodzeniem i wkład poniżej30%). W DnBNord dalej odpada, bo na potrzebną kwotę kredytu nie mam zdolności. W międzyczasie sprawdzam DB i w poniedziałek, chcę jeszcze raz uderzyć do PKO. W DB na pierwszy rzut oka wygląda atrakcyjnie. Dostałam ofertę z marżą na 2.2%, ale wtedy prowizja wynosi 3%. Mało opłacalne. Prowizja o% obowiązuje przy opcji zainwestuj z DB. Tutaj maksymalnie mozna zejść nawet do 1,9, ale składka jest uzalezniona od kwoty. Taką marże uzyskam wiec, jak co miesiąc będe wpłacać przez 10 albo 30 lat składkę 650 zł. Przy składce 325 zł marża 2,2. I teraz tak: składkę za pierwszy rok trzeba zapłacić z góry. Przez pierwsze dwa lata nie mozna rozwiązać umowy na to inwestowanie. Podobno po dwóch latach mozna, a marża pozostaje na tym samym poziomie. Sprawdziłam jednak warunki tych towarzystw inwestycyjnych i są to inwestycje wysokoprowizyjne. Rozwiązanie umowy po 2 latach wiąże się z oddaniem, jeśli dobrze pamiętam, 98%. Po 6 latach jest to 40%, a po 10 już 0%. Nie wiem, czy już nie lepiej zapłacić prowizję 3% i podarować sobie wszystkie inwestycje. Mozna tez obniżyć marże o 0,2 deklarując dochód na poziomie 2x rata, ale nie mniej niż 6 tys. Jeśli będzie tak co miesiąc, to ok. Jeśli bank wyłapie, że nie było tak, to marza idzie w górę o 0,5. Do tego dochodzi to, że w DB kredyt jest denominowany. Mają ofertę, że wypłacą wszystko na oprocentowany depozyt i z tego wypłacają transze. Jest więc sytuacja bezpieczna, ale od razu spłaca się ratę kapitałowo-odsetkową. Do tego DB ma spread na poziomie 7,25%. Chociaż Polbank o wiele wyższy 9,84%. Nie mam już siły do tych porównań. Banki przedstawiają wszystko tak, jak im wygodnie. Dopiero parę dni temu, po dostaniu symulacji z DB uświadomiłam sobie, że aktualny euribor 3M to 0,89. We wszystkich obliczeniach bazowałam na danych z Polbanku, a tam spryciarze w swoim kalkulatorze podali najniższy euribor z kwietnia 0,64 Do tego wszystkiego KNF straszy, że postawi ograniczenia bankom co do udzielania kredytów walutowych. Jesli tak, to rzeczywiscie się stanie to może się okazać, że nie będzie realne refinansowanie kiepskiego kredytu w Polbanku, jak CHF pójdzie w dół i będzie opłacalna spłata. Czekam więc na oszacowanie i prozycje z PKO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 01.08.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Nie wiem jakie warunki ja spełniam, ale wycenę dla DB z Notusa mam na 2,6% marży i 0% prowizji. Nic mi nie wiadomo jakobym miał płacić za jakieś dodatkowe ubezpieczenia czy fundusze. Chyba, że się Pani Doradczynia rąbnęła, ale wobec takich warunków postanowiłem nie składać nawet wniosków do PKO i BOŚ, które były na dalszych miejscach. W obu przypadkach różnica na mojej racie wynosi około 80euro w stosunku do DB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.08.2010 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 witam ponownie Jarett, nie wiem na jakich zasadach u Ciebie to wychodzi. Mnie też to zdziwiło. DB na stronie informuje o prowizji 0% bez żadnych zastrzeżeń, że jest to związane z inwestowaniem. Facet z DB powiedział mi jednak, że warunkiem 0% prowizji jest opcja inwestuj z DB. W tabeli opłat i prowizii jest 3% za udzielenie kredytu (obowiązuje od 25.06). W zasadzie to poza ogólną reklamą na pierwszej stronie banku w opisie kredytu nie ma żadnej wzmianki o zerowej prowizji. Albo ściemnia doradca z banku albo Twoja doradczyni z Notusa albo oboje mówią prawde i złożyłeś wniosek w czasie jakiejś innej promocji. Na wszelki wypadek sprawdź to jednak. Jeśli facet z banku mówi prawdę, to bank działa nie fair nie informując na stronie, że brak prowizji związany jest z inwestowaniem i zapłaceniem rocznej składki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 02.08.2010 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Wniosku jeszcze nie złożyłem. Będę robił to w tym tygodniu - cały weekend walczyłem z kosztorysem Upewnię się jeszcze, raczej nie sądzę, żeby pośrednicy mieli jakieś inne (a przynajmniej nie tak bardzo inne) warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 02.08.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 witam ponownie Jarett, nie wiem na jakich zasadach u Ciebie to wychodzi. Mnie też to zdziwiło. DB na stronie informuje o prowizji 0% bez żadnych zastrzeżeń, że jest to związane z inwestowaniem. Facet z DB powiedział mi jednak, że warunkiem 0% prowizji jest opcja inwestuj z DB. W tabeli opłat i prowizii jest 3% za udzielenie kredytu (obowiązuje od 25.06). W zasadzie to poza ogólną reklamą na pierwszej stronie banku w opisie kredytu nie ma żadnej wzmianki o zerowej prowizji. Albo ściemnia doradca z banku albo Twoja doradczyni z Notusa albo oboje mówią prawde i złożyłeś wniosek w czasie jakiejś innej promocji. Na wszelki wypadek sprawdź to jednak. Jeśli facet z banku mówi prawdę, to bank działa nie fair nie informując na stronie, że brak prowizji związany jest z inwestowaniem i zapłaceniem rocznej składki z góry. Promocja trwa od 01.07 do 30.09.2010. Prowizja 0% podwyższa marżę o 0,3%, a o obowiązkowym inwestowaniu nie ma mowy. Upewnię się jeszcze, raczej nie sądzę, żeby pośrednicy mieli jakieś inne (a przynajmniej nie tak bardzo inne) warunki. Warunki są takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts