Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja pochwalę Kredyt bank - 0% prowizji, marża 2,9% (miało być mniej 2,6%, ale mąż miał niechlubną historię z wpisem do BIK'u), przede wszystkim szybka decyzja, błyskawiczna wypłata - po wcześniejszych przejściach z Nordeą gdzie przydzielili nam mniejszy kredyt, żądali sporego wkładu własnego - pokochałam wręcz Kredyt Bank. Jak dotychczas wygrywa w moich rankingach doświadczeń. Można zrobić swoją wycenę nieruchomości (taniej niz przez bank) Polecam wszystkim!

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jestem po telefonie do DB i sytuacja wygląda u nich tak:

standardowe prowizje są zależne od LTV. Załóżmy, że mam wkład na poziomie 25% wpadam więc w marżę standardową 2,5 . I teraz tak:

- deklaracja wpływów na konto w wys. 2x rata, ale min. 6 tys = 2,5-0,2=2,3

- nie zapłacę prowizji 2,5+0,3, a jeśli skorzystam z powyższego, to 2,3+0,3

- inwestowanie - maksymalnie może obniżyć o 0,6. Jeśli zapłacę prowizję to 2,5-0,6, a jeśli nie chcę płacić prowizji to 2,5+0,3-0,6

zrozumiałe ;)?

jeśli dobrze zrozumiałam, to tymi deklaracjami wpływów można sobie obniżyc już marże bazową, czyli zamiast 2,5 podstawiamy 2,3

jeśli dochody po skorzystaniu z obniżenia o 0,2 będą niższe idziemy za karę o 0,5 do góry

jeszcze jedno - marże standardowe jak powyższ 2,5 przy ltv 70-90 są wtedy, gdy skorzysta się z konta DB Life płatne 25 zł/m-c. Plus - bankomaty na całym świecie (podobno) za darmo

Edytowane przez Spirea

A co myślicie o tych warunkach?

Oto warunki jakie dostałem na kredyt w PARIBAS FORTIS na kredyt dwuwalutowy (EURO/PLN)

PROWIZJA - 0 pln

MARŻA - 1,99 %

OPERAT SZACUNKOWY - 793 pln

30 lat - 300 000 pln (150 000-pln / 40 100 Euro)

rata - 1545 pln (w dniu dzisiejszym)

PAPIEROLOGIA - 30 dni i dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź podpisanie umowy za tydzień.

A co myślicie o tych warunkach?

Oto warunki jakie dostałem na kredyt w PARIBAS FORTIS na kredyt dwuwalutowy (EURO/PLN)

PROWIZJA - 0 pln

MARŻA - 1,99 %

OPERAT SZACUNKOWY - 793 pln

30 lat - 300 000 pln (150 000-pln / 40 100 Euro)

rata - 1545 pln (w dniu dzisiejszym)

PAPIEROLOGIA - 30 dni i dzisiaj dostałem ostateczną odpowiedź podpisanie umowy za tydzień.

Całkiem przyzwoicie :) marża 1,99% dotyczy części w PLN? Z tego co wiem to w tym kredycie dwuwalutowym podpisuje się 2 osobne umowy.

A propos Deutsche Banku, od 04.08.2010 zmieniły się warunki...

Edytowane przez Joanna&Tomasz

na jakie?

Dla EURO kredyt na 91-100%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,9%

Dla EURO kredyt na 61-90%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,4%

Dla EURO kredyt na 0-60%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,3%

Dla EURO kredyt na 91-100%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,7%

Dla EURO kredyt na 61-90%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,2%

Dla EURO kredyt na 0-60%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,0%

Dla PLN kredyt na 91-100%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,4%

Dla PLN kredyt na 61-90%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,1%

Dla PLN kredyt na 0-60%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,0%

Dla PLN kredyt na 91-100%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,1%

Dla PLN kredyt na 61-90%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 1,9%

Dla PLN kredyt na 0-60%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 1,8%

Wpływ wynagr. powyżej 12 000zł obniża marżę o 0,3%.

Inwestowanie (wcześniej ktoś już o tym pisał) może dodatkowo obniżyć marżę od 0,1% do 0,4%, w zależności od kwoty. Wcześniej jak kient wybierał prowizję 0% to inwestowanie nie obniżało już marży, w tej chwili mozna otrzymać prowizję 0% i inwestowaniem obniżyć marżę.

Witam

Będę starał się kredyt i chciałbym go wziąć tylko na wykończenie parteru (stan surowy otwarty już mam) i zrobić częściowy odbiór budynku. Poddasza narazie nie będę wykańczał, chociaż w projekcie są tam zaznaczone pom. użytkowe. Pytanie czy jest możliwość wzięcia kredytu tylko na wykończenie parteru bez zmiany PNB i projektu, jak to można przedstawić bankowi?

Dla EURO kredyt na 91-100%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,9%

Dla EURO kredyt na 61-90%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,4%

Dla EURO kredyt na 0-60%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,3%

Dla EURO kredyt na 91-100%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,7%

Dla EURO kredyt na 61-90%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,2%

Dla EURO kredyt na 0-60%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,0%

Dla PLN kredyt na 91-100%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,4%

Dla PLN kredyt na 61-90%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,1%

Dla PLN kredyt na 0-60%, wpływ wynagr do 6000zł, marża wyjściowa: 2,0%

Dla PLN kredyt na 91-100%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 2,1%

Dla PLN kredyt na 61-90%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 1,9%

Dla PLN kredyt na 0-60%, wpływ wynagr pow. 6000zł, marża wyjściowa: 1,8%

Wpływ wynagr. powyżej 12 000zł obniża marżę o 0,3%.

Inwestowanie (wcześniej ktoś już o tym pisał) może dodatkowo obniżyć marżę od 0,1% do 0,4%, w zależności od kwoty. Wcześniej jak kient wybierał prowizję 0% to inwestowanie nie obniżało już marży, w tej chwili mozna otrzymać prowizję 0% i inwestowaniem obniżyć marżę.

dziękuję Joanna&Tomasz, widzę, że obniżyli próg do 60, ale jednocześnie marża poszła w dół o 0,1. To są chyba niezłe warunki. Obawiam się tylko tego kredytu denominowanego. Pozdrawiam

Witam

Będę starał się kredyt i chciałbym go wziąć tylko na wykończenie parteru (stan surowy otwarty już mam) i zrobić częściowy odbiór budynku. Poddasza narazie nie będę wykańczał, chociaż w projekcie są tam zaznaczone pom. użytkowe. Pytanie czy jest możliwość wzięcia kredytu tylko na wykończenie parteru bez zmiany PNB i projektu, jak to można przedstawić bankowi?

Są 2 drogi:

Sprawdzasz w bankach czy pójdą na odbiór cześciowy (w co wątpię bo banki chcą zakończenia inwestycji) lub "rzeźbisz' kosztorys tak aby kwotę którą chcesz zwiąć rozbić na wszystkie etapy budowy aż do jej zakończenia.To może nie przejść bo banki zazwyczaj mają jakieś minimum za mkw domu (mBank ma np. min. 2500zł/mkw). Przelicz zobacz....

dziękuję Joanna&Tomasz, widzę, że obniżyli próg do 60, ale jednocześnie marża poszła w dół o 0,1. To są chyba niezłe warunki. Obawiam się tylko tego kredytu denominowanego. Pozdrawiam

A cóż w nim takiego strasznego ? Oprócz raty od samego początku. Tak jak pisałem - kaska leży w DB na jakimśtam koncie i nawet może z niej coś wykiełkować przez czas budowy. Generalnie warunki są niezłe (jeszcze potwierdziłem w notusie - wszystko co pisałem powyżej się zgadza jeśli chodzi o warunki). A teraz jeszcze marża w dól... nieźle nieźle.

A czy ktoś potrafi powiedzieć jakie będą skutki tej ostatniej rekomendacji (T?) dotyczącej kredytów walutowych i kiedy można się ich spodziewać?

A cóż w nim takiego strasznego ? Oprócz raty od samego początku. Tak jak pisałem - kaska leży w DB na jakimśtam koncie i nawet może z niej coś wykiełkować przez czas budowy. ?

Pieniądze mogą trafić do depozytu i z niego będą uruchamiane transze już w złotówkach, minusem jest to że w tym przypadku kredyt uważa się za uruchomiony w 100% i spłaca się od początku odsetki+kapitał, chyba że ma się okres karencji wtedy tylko odsetki, ale i tak od całej kwoty a nie od poszczególnych transz.

Pieniądze mogą trafić do depozytu i z niego będą uruchamiane transze już w złotówkach, minusem jest to że w tym przypadku kredyt uważa się za uruchomiony w 100%

No, prawie to samo napisałem:) W moim przypadku (refinansuję kredyt na działkę i stawiam w tym roku surowy zamknięty) i tak ponad 60% kredytu będzie uruchomione w ciągu 3 miesięcy więc rata już od początku będzie spora. Trzeba wziąć natomiast pod uwagę, że ryzyko osłabienia Euro jest bardzo duże więc wypłata po aktualnym kursie może okazać się koniec końców korzystna.

Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że warto trochę poszukać i wziąć jednak kredyt indeksowany. Przede wszystkim zawsze wiadomo, ile się dostanie i nie ma problemu z ostatnią transzą. Gdybym zdecydowała się pół roku temu na kredyt w Nordei (nawet miałam juz umowę) już teraz byłabym w plecy ok 35 tys... a jeszcze mi wszystkiego nie wypłacili.

Niestety najnowszych ofert nie znam :(

Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że warto trochę poszukać i wziąć jednak kredyt indeksowany. Przede wszystkim zawsze wiadomo, ile się dostanie i nie ma problemu z ostatnią transzą. Gdybym zdecydowała się pół roku temu na kredyt w Nordei (nawet miałam juz umowę) już teraz byłabym w plecy ok 35 tys... a jeszcze mi wszystkiego nie wypłacili.

Niestety najnowszych ofert nie znam :(

W DB jest rozwiązanie pośrednie. Tzn w dniu uruchomienia kredytu całość przeliczana jest na złotówki i przechowywana na "wirtualnym" koncie, z którego wypłacane są poszczególne transze. Wadą jest, jak wspominaliśmy powyżej to, że od samego początku trzeba płacić maksymalną ratę...

Swoją drogą ciekaw jestem jakie banki teraz mają w ofercie kredyty indeksowane...

PS. emilus - gratulacje fajnego domku. Sam bardzo dłuuugo zastanawiałem się na z68 (dzięki temu projektowi odkryłem w ogóle studio z500), ale w końcu wybralismy mniejszy z127.

no tak, czyli jak dla mnie raczej odpada

DnB nie daje na 100%

Polbank ma słabe warunki

a Multi... w sumie nie pamiętam jakie ma :)

Multi daje na 110% (10% na opłaty okołokredytowe), prowizja 0-4% - zależy na jakiego doradcę trafisz. Marża dla PLN 2% dla Euro 3% bez względu na wklad własny (dla Euro marża 2,5% ma wrócić od września, ale pożyjemy zobaczymy). Obowiązkowe ubezpieczenie na zycie i tzw. Pakiet Bezpieczna Spłata: Składka za ubezpieczenie wynosi 1,4% od wartości udzielonego kredytu, za okres 2 lat pobierana z góry. Od trzeciego roku składka jest płatna miesięcznie i wynosi 4% bieżącej raty kapitałowo-odsetkowej.

DnB nie daje na 100%

Polbank ma słabe warunki

Polbank też nie daje na 100%, mają teraz promocję:

- marża idzie w dół o 1% jeśli zadeklaruje się wpływ wynagrodzenia,

- prowizja 0% o ile przystąpi się do ubezp. na życie i ubezp. od utraty pracy

- dodatkowo nie pobierają opłaty za wycenę (500zł).

Promocja trwa do 30.09.2010.

Np. dla kredytu pow. 300 000zł i wkładzie własnym min. 10% marża na Euro wynosi 3,1%

przy wkładzie wlasnym min.30% marża 2,75%.

Ale jaką opinię ma ten bank każdy wie ;)

ps. sami mamy w nim kredyt...

mam pytanie do tych warunków z Polbanku - od kiedy one obowiązują? Na stronie internetowej, poza obniżką 1%, nie ma żadnych informacji. Wniosek złozyłam w lipcu, ale komplet dokumentów będzie dopiero we wtorek. Za operat już zapłaciłam. Bedę dowiadywać się, czy jest szansa załapać się. Wiesz może jednak jakie są dokładne zaasdy tego ubezpieczenia, aby nie płacić prowizji? Tzn. czy płaci się coś z góry, czy co miesiąc i ile?

btw. warunki Polbanku stają się konkurencyjne dopiero jak zejdzie się na te30% wkładu własnego i obniżkę 1% za wpłacanie wynagrodzenia.

mam pytanie do tych warunków z Polbanku - od kiedy one obowiązują? Na stronie internetowej, poza obniżką 1%, nie ma żadnych informacji. Wniosek złozyłam w lipcu, ale komplet dokumentów będzie dopiero we wtorek. Za operat już zapłaciłam. Bedę dowiadywać się, czy jest szansa załapać się. Wiesz może jednak jakie są dokładne zaasdy tego ubezpieczenia, aby nie płacić prowizji? Tzn. czy płaci się coś z góry, czy co miesiąc i ile?

btw. warunki Polbanku stają się konkurencyjne dopiero jak zejdzie się na te30% wkładu własnego i obniżkę 1% za wpłacanie wynagrodzenia.

Promocja trwa od 02.08.2010 i dotyczy wniosków zarejestrowanych od tego dnia. Klient wypłacając kredyt wpłaca do Banku 1,5% prowizję wyliczoną od kwoty kredytu. Prowizja jest bezpośrednio przekazywana do ubezpieczycieli- 0,5% do Hestii tytułem składki na ubezpieczenie na życie i 1% do TU Europa tytułem składki na ubezpieczenie od utraty pracy. Przystąpienie do ubezpieczeń jest dobrowolne a ochrona ubezpieczeniowa trwa przez rok. Po roku to Klient decyduje czy rezygnuje z ubezpieczenia czy chce je odpłatnie przedłużyć na kolejne miesiące.