Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiaj dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Przy tym kredycie denominowanym w DB, w którym całość wpłaca się za jednym razem na "wirtualne" konto (w złotówkach), wcale NIE płaci się od początku rat w pełnej wysokości ale tylko faktycznie wykorzystaną część. Czyli jest to chyba całkiem bezpieczne rozwiązanie.

Ja jeszcze w tym tygodniu składam do DB, BOŚ i PKO BP. Te dwa ostatnie to tak asekuracyjnie, najbardziej liczę na DB chociaż z tego co się dowiedziałem to zdolność tam bardzo zależy od humoru analityka (np. działalnościowcowi może wziąć średnią z ostatnich 2,5 roku albo najniższą z tego okresu). Na dodatek LTV wyszedł mi po operacie minimalnie za niski i będę musiał zapłacić ubezpieczenie niskiego wkładu - ponad 2 tys. na dzień dobry.

EDIT: a i jeszcze jedno. Krążą plotki, że od przyszłego tygodnia pojawią się pierwsze efekty zaostrzenia rekomendacji T ( chyba o T chodzi :) ) czyli będzie trudniej o kredyt w walucie na 100%, mogą pojawić się nowe warunki w bankach. Nie wiem jak poważne są te plotki ale nasza Pania-Doradczynia uwija się strasznie żeby złożyć nasze wnioski jeszcze jutro.

Edytowane przez jarett

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Przy tym kredycie denominowanym w DB, w którym całość wpłaca się za jednym razem na "wirtualne" konto (w złotówkach), wcale NIE płaci się od początku rat w pełnej wysokości ale tylko faktycznie wykorzystaną część. Czyli jest to chyba całkiem bezpieczne rozwiązanie.

Ja jeszcze w tym tygodniu składam do DB, BOŚ i PKO BP. Te dwa ostatnie to tak asekuracyjnie, najbardziej liczę na DB chociaż z tego co się dowiedziałem to zdolność tam bardzo zależy od humoru analityka (np. działalnościowcowi może wziąć średnią z ostatnich 2,5 roku albo najniższą z tego okresu). Na dodatek LTV wyszedł mi po operacie minimalnie za niski i będę musiał zapłacić ubezpieczenie niskiego wkładu - ponad 2 tys. na dzień dobry.

EDIT: a i jeszcze jedno. Krążą plotki, że od przyszłego tygodnia pojawią się pierwsze efekty zaostrzenia rekomendacji T ( chyba o T chodzi :) ) czyli będzie trudniej o kredyt w walucie na 100%, mogą pojawić się nowe warunki w bankach. Nie wiem jak poważne są te plotki ale nasza Pania-Doradczynia uwija się strasznie żeby złożyć nasze wnioski jeszcze jutro.

PKO BP od 23.08.2010 nie daje już na 100% w EURO...

Polbank już wprowadził rekomendację T - u mnie skutkowało to obcięciem wnioskowanej kwoty kredytu i konieczność wniesienia wkładu własnego przy I transzy. Stąd I transzę mam mieć na poziomie 15 tys. Z tego potrącą mi jeszcze prowizję 1,5%. Marża 2,75% Czekam na ostateczną decyzję z banku. Mam nadzieję, że już niczym nie zaskoczą. Ponoć można negocjować marżę i prowizję, napisałam parę argumentów, ale na cuda nie liczę.

W piątek trzynastego (może będzie szczęśliwy) złożyłam wniosek do DnBNord. Zarejestrowano go 18-go w centrali i decyzja ma być do 1 września.

DB podarowałam sobie, bo różnica w racie z Polbankiem wyszła minimalna (mimo marży 2,5 w DB rata wyszłą wyższa, gdyż w Polbanku część kwoty to kredyt w CHF z 2008 z marżą 1,5). Nie opłaca mi się więc spłacać tego kredytu i robić całe zamieszanie z przenoszeniem. Do tego, tak jak napisano wyżej w DB różnie liczą dochody z działalności.

Teraz się urlopuję i jak wrócę powinny być jakieś wieści. Na razie mam dość banków, analiz itp itd

jarett, mam pytanie o depozyt w DB - bo właśnie biorę tam kredyt, też we wro i też przez notus ;) - skąd masz te informacje, że nie spłaca się rat od całości zadłużenia?

bo nam w oddziale DB babeczka kilka razy powtarzała, że od razu spłacamy całość, ale już zwątpiłam po moich potyczkach z tym bankiem...

będę wdzięczna za info.

Od czego tu zacząć ....? zabierałam glos jakieś 2 strony temu, ale dziś mam prosto z banku PKO BP takie oto wyliczenia (nadal jestem zielona więc wybaczcie):

Kwota kredytu: 220 000 pln

Oprocentowanie: 5,79 % (jeśli sie ubezpieczymy na 4 lata od utraty pracy)

Liczba lat spłaty: 25

Stawka ubezpieczenia: 3,25% (jeśli się nie ubezpieczymy to wtedy prowizja 2,30%, jeśli się ubezpieczymy prowizja: 0)

Wysokość raty: 1438,94 - z ubezpieczeniem, ale bez prowizji

Wysokość raty z prowizją bez ubezpieczenia: 1444,90 pln

I teraz w euro:

Oprocentowanie: 3,64%

Stawka ubezpieczenia: 3,25

wysokość raty: 1217,36 pln

co nam powiedzieli w skrócie: wkład własny działka: 70 tys. (według banku), zdolnośc jest, warunek: przeniesienie mojego rachunku do PKO BP, projekt domu 109,08m2 pow. użytkowej (Dom w lukrecji 2).

Co o tym sądzicie bo nie wiem, jak czytam to macie lepsze warunki (albo mi się tak wydaje???)

Kredyt w DB, 28 lat, 124600 EURO (473k PLN), z czego 123 k PLN na spłatę kredytu złotowkowego w PKO BP na działkę. Prowizja 0%, marża 2,2, LTV obliczone na pdst. prognozowanej wartości nieruchomości po wybudowaniu - rzeczoznawca z listy banku, ale wybrany i opłacony przeze mnie, 700 PLN. Przenieśliśmy konto do DB, płatne 25PLN miesięcznie. W pakiecie różne ubezpieczenia i bankomaty na świecie darmo ;) Oszczędzania nie wzięliśmy.

Kredyt wzięty na depozyt, czyli kwota w dniu wypłaty idzie na wewnętrzne subkonto, oprocentowane 3%, te procenty co miesiąc wpływają na konto, ale my od początku spłacamy pełną ratę, a nie jedynie odsetki, jak jest w przypadku kredytów denominowanych, w ktorych kapitał spłaca się po wypłacie całości środków kredytu.

Za to nie stresujemy się już wahaniami kursu (pomijam jego wpływ na wysokość spłacanych rat).

Kredyt powinni wypłacić czwartek-piątek i oby do tego czasu Euro rosło, a przynajmniej nie spadło - czas między podpisaniem umowy, a wypłata kredytu jest jedynym okresem, kiedy wahania jego kursu mają wpływ na wypłaconą sumę kredytu (jeśli urośnie w stosunku do kursu z dnia podpisania umowy, kapitał zostanie nadpłacony - jeśli spadnie, mamy "manko").

Od dnia złożenia wniosku do momentu podpisania minęło 6 tygodni, z czego tydzień-dwa jest "naszą winą" (urlop itp). Analityk - jak wszędzie ;)

Witam ponownie,

Złozyliśmy wczoraj wnioski o kredyt do 3 banków ..kwota kredytu 310tyś. (100%wartości mieszkania)

Złozyliśmy za namowa doradcy do PKOBP, Milenium i GetinBanku.

Kredyt złotówkowy z dopłąta rodzina na swoim...35 lat...................

Poniewaz skłądaliśmy przez doradce który jak to maja w zwyczju zachwalał swoje możliwości w negocjacji waruków kredytu chciałabym jej porównać z waszymi ofertami...

Czy ktoś brał w ostatnim czasie podobny kredyt ??Jakie macie prowizje marże?

Ja składałam przez open finance i doradca też zachwalał te trzy banki... no cóż ponieważ ja składam wniosek z mężem, a właścicielem mam byc tylko ja to Millenium odpadło na starcie (nie wyrazili na to zgody). Złożyliśmy do PKO i Getin banku. Dlugo, długo nic, po czym odezwał się Pan na maila, że PKO jednak odrzuciło wniosek z tego samego powodu co Millenium (swoją drogą nieźle zorienntowany był :/ ), a Getin dał zgodę, ale warunki jak dla mnie fatalne: podad pięc tysięcy za ubezpieczenie (kwota kredytu 170000zł) i marża 2,95% No jaja chyba sobie robią.

Dobrrze, że na własną rękę złożyliśmy jeszcze do PEKAO, bo byśmy zostali bez żadnej alternatywy.

Ogólnie po doświadczeniach jestem zdania, że jednak najlepiej samemu się zorientowac w ofercie banków...

azalka, mam pytanie o marżę - bo też biorę w db, jak pisałam kilka postów wyżej, kwota itp. bardzo podobne, też spłacam z części kredytu działkę, wzięłam opcję depozyt - tylko marżę mam 2,7. negocjowaliście jakoś swoją?

no i kiedy podpisaliście umowę? chodzi mi o ilość dni między podpisaniem a wypłatą - ja czekam na samą umowę już tydzień i zaczyna mnie szlag trafiać, bo budowlańcy chcą kasy, kasy, kasy...

Umowę podpisaliśmy w piatek - na tyle późno, że już nic nie dało się załatwić, więc dokumenty poszły dopiero w poniedziałek.

Marży nie negocjowałam - wyszła z LTV . Przeniesliśmy konta do DB, wpływy miesięczne powyżej 6 tys PLN.

Wniosek sładaliśmy do 30 czerwca - jakieś inne wyjściowe marże były, niż teraz, ale niewiele.

Wypłata powinna nastąpić w ciągu tygodnia (musi, bo w piątek będą pobierać kasę z konta banku w którym spłacamy działkę).

Koledze w ciągu 2 czy 3 dni od podpisania wypłacili.

A ja dostałam odpowiedź z DnBNord. Niestety negatywną. Nie uznali mi tegorocznych dochodów, gdyż jest zbyt duża różnica z ubiegłym rokiem. Zaproponowali (z wnioskowanych 600 tys.) 440 tys. Mam jednak udokumentować wkład własny na pozostałą kwotę (świetny pomysł). Podniesienie kwoty możliwe ewentualnie po rozliczeniu 2010r. Do tego frank rośnie i znowu mam do spłaty działki ponad 150 tys.

Koszmar. Banki myślą, że nakręciłam sobie dochód pod kredyt, a ja po prostu rozkręcam działalność jak mogę, aby było mnie stać na spłatę wysokiej raty. Jak widać realne szanse mogę mieć w styczniu 2011. W lutym ma podobno pojawić się jednak skutek tej Rekomendacji S II i o kredyt walutowy będzie jeszcze trudniej. Psioczyłam na Polbank, a tu wychodzi, że na nim skończę. Jest już decyzja wewnętrzna pozytywna, czekam tylko na wersję papierową. Udało mi się wynegocjować darmową spłatę po 5 latach.

azalka, gratulacje.

my podpisaliśmy umowę dziś rano - 113 250 euro (435 000 pln), z czego 120 tys idzie na spłatę pożyczki hipotecznej, marża 2,6, oprocentowanie 3,49%, prowizja zero, nie przenosimy kont do DB, wzięliśmy opcję z depozytem, czyli całą kwotę kredytu wpłacają nam od razu na oprocentowane konto depozytowe i z niego przelewają poszczególne transze.

kredyt na 30 lat (ech), rata na dziś ok. 2070.

ogólnie wszystko trwało baaardzo długo, musieliśmy donosić już zaniesione dokumenty, które analityk czytał bez zrozumienia, poza tym DB ma dziwaczny system budowania w opcji - tzn. nie uznają systemu gospodarczego (co ciekawe, mają taką możliwość we wniosku)...

no ale teraz czekamy na wypłatę - mam nadzieję, że będzie szybko, bo drugiego ściągają nam ratę pożyczki.

Azalka, Indygo i Bartosz-W gratulacje i powodzenia :)

Zazdroszczę Wam, że macie to już za sobą. My zdecydowaliśmy się brac to, co dają i nie czekać do nowego roku. Jest pozytywna decyzja komitetu kredytowego i czekamy na wersję papierową decyzji. Umowa ma być przygotowana po ok. 2 dniach od otrzymania decyzji.

Mam nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia uda się podpisać (jeśli już niczym nas nie zaskoczą).

ogólnie wszystko trwało baaardzo długo, musieliśmy donosić już zaniesione dokumenty, które analityk czytał bez zrozumienia

Bardzo długo tzn ile? Mi babeczka z notusa mydli oczy, że w miesiąc o złożenia wniosku da rade dostać kasę.

Co do Twojego pytania wyżej. O tym, że nie płaci się rat od całości zadłużenia dowiedziałem się właśnie w notusie. Obsługuje nas Pani Agnieszka (nazwisko na priv jesli to strasznie ważne ale jest tam chyba tylko jedna Agnieszka). Od początku wydało mi się to dziwne, ale generalnie jest to dla mnie sprawa drugorzędna - i tak większość kredytu uruchomię jeszcze w tym roku (spłata działki + surowy zamknięty) a nie chcę się narażać na spadek ceny euro (który zapewne nastąpi).

Więc jak to jest - masz już kredyt i jak spłacasz?

jak interesowałam się kredytem w DB, doradca z DB tłumaczył, że można wziąć od razu wszystko na to konto depozytowe, ale wówczas płaci się całą ratę kapitałowo-odsetkową, bo to już jest Twoja kasa i dodatkowym zyskiem są odsetki z oprocentowania depozytu.