elcukro 21.09.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 a orientuje sie ktoś jakie warunki teraz daje nordea? tak z 350 tys waluta frank? wkłąd włąsny ponad 50 %? Mi nordea proponowala ostatnio przy kredycie 720.000 zl (w EUR) i wkladzie wlasnym ok. 250.000 zl marze 1,8% i prowizje1,5%. Tez na 90% inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 21.09.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 mzetka, te 90% to pewnie ograniczenie wynikające z Rekomendacji T, która weszła ok. 23 sierpnia. W PLN dają do 90% wartości nieruchomości, a w walucie do 80% wartości. Zdolność nie ma tu nic do rzeczy. U mnie było podobnie i nie dało podskoczyć wyżej niż 80%. rzufik 1, przy wysokim wkładzie własnym Banki zawsze dają lepsze warunki. Kwestia tylko co rozumiesz pod pojeciem wkład własny - czy gotówkę czy działkę czy już coś postawionego na działce (przy założeniu, że chodzi o budowę domu a nie zakup mieszkania). Banki mają różne podejście do liczenia wkładu własnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 21.09.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Mzetka jeszcze możesz gdzieś spróbowac, jak nie zdążą w inny banku, to bierzesz tam gdzie dadzą U nas wszystko do pierszej wypłaty od złożenia wniosku trwało 1,5miesiąca. Podobno tak długo, bo sezon urlopowy (składaliśmy w lipcu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 21.09.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 a orientuje sie ktoś jakie warunki teraz daje nordea? tak z 350 tys waluta frank? wkłąd włąsny ponad 50 %? Marża wyjściowa dla CHF 2,3% dla kwoty pow. 300 000zł, przy wkładie własnym pow. 50% - dla klientów z dochodem nie mniejszym niż 8.000 zł (netto) na co najmniej jedno gospodarstwo domowe, w tym główny Kredytobiorca z dochodem nie mniejszym niż 5.000 zł (netto) z zastrzeżeniem, że dochód na każdą osobę w gospodarstwie domowym kształtuje sie na poziomie nie mniejszym niż 2.000 zł (netto)" Jeśli dodatkowo zdecydujesz się na program systematycznego oszczędzania marża może być 2,1%. Dla EURO marża adekwatnie 1,9% i 1,7%. Prowizja z tego co wiem to 1%-1,5% Przy składaniu wniosku opłata 400zł za wycenę chyba że przyniesiesz własny operat wykonany przez rzeczoznawcę z listy banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzetka 22.09.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Jadę za godiznkę do doradcy na przeanalizowanie tych warunkó kredytowych ...złózymy się ze będize naciskał na Getin?? i to sie nazywa niezalezny doradca:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 22.09.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Mi już dali chwile temu... a pytam czy warto renegocjowac warunki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 23.09.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Jadę za godiznkę do doradcy na przeanalizowanie tych warunkó kredytowych ...złózymy się ze będize naciskał na Getin?? i to sie nazywa niezalezny doradca:( Get In Bank jest dla klientów którym inne banki nie chcą dać kredytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzetka 27.09.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Get In Bank jest dla klientów którym inne banki nie chcą dać kredytu... to fakt , tyle że nam 2 doradców wyliczło że mamy w więksozści banków zdolność kredytową a skończyło się na getinie... no to wybieranie kredytu zakończone.. Zostaliśmy przy Getinie... i tak końcowo prowizja 2,75% (ale w ramach prowizji ubezpieczenie od wad prawnych budynku na 5 lat i ubezpieczenie mieszkania na 5 lat) marza staneło na 1.95% przez 8 lat rodziny na swoim i 1,55% póżniej. Warunki zmieniły się poniewaz dodatkowo wzieliśmy w getinie lokate oszczednościową 310zł miesięcznie wpłacamy... No cóz nie dało sie inaczej jest tak..kredyt zasze można przy bardziej sprzyjających okolicznościach refinansowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.09.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) ubezpieczenie od wad prawnych jest bzdurą. Przejrzyj parę stron wstecz, była tam mowa o tym. Te zapisy nie są na rejestrze klauzul niedozwolonych, ale w swoich raportach o kredytach UOKiK wskazuje, iż Banki nie mogą przenosić ryzyka związanego z prowadzeniem działalności gospodarczej na kredytobiorcę. Próbuj negocjować, aby to podarowali. Ubezpieczenie do prawomocnego wpisu hipoteki ok, ale potem to kompletnie bez sensu. Wiem, że to bank dyktuje warunki (sama byłam postawiona przed faktami dokonanymi i nie miałam wyjścia, bo mam u nich już jeden kredyt i musiałam się na większość rzeczy godzić), ale może warto jeszcze poszukać, szczególnie jeśli wszędzie macie zdolność. Co do tej lokaty oszczędnościowej to sprawdź, jakie są warunki jej zerwania przed terminem. Mi coś takiego proponowali w DB. Dotarłam do warunków ogólnych i jeśli po np. roku będę chciała wypowiedzieć lokatę, to pobierają opłatę w wysokości ponad 90% wpłaconej kwoty. Jeśli rozważacie potem refinansowanie, to musisz takie rzeczy sprawdzić. U mnie pierwszy etap "batalii" z bankiem zakończony - zatwierdzono papiery i do jutra mam mieć pierwszą transzę. Edytowane 27 Września 2010 przez Spirea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 27.09.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 ubezpieczenie od wad prawnych jest bzdurą. Przejrzyj parę stron wstecz, była tam mowa o tym. Te zapisy nie są na rejestrze klauzul niedozwolonych, ale w swoich raportach o kredytach UOKiK wskazuje, iż Banki nie mogą przenosić ryzyka związanego z prowadzeniem działalności gospodarczej na kredytobiorcę. Próbuj negocjować, aby to podarowali. Ubezpieczenie do prawomocnego wpisu hipoteki ok, ale potem to kompletnie bez sensu. Wiem, że to bank dyktuje warunki (sama byłam postawiona przed faktami dokonanymi i nie miałam wyjścia, bo mam u nich już jeden kredyt i musiałam się na większość rzeczy godzić), ale może warto jeszcze poszukać, szczególnie jeśli wszędzie macie zdolność. Co do tej lokaty oszczędnościowej to sprawdź, jakie są warunki jej zerwania przed terminem. Mi coś takiego proponowali w DB. Dotarłam do warunków ogólnych i jeśli po np. roku będę chciała wypowiedzieć lokatę, to pobierają opłatę w wysokości ponad 90% wpłaconej kwoty. Jeśli rozważacie potem refinansowanie, to musisz takie rzeczy sprawdzić. U mnie pierwszy etap "batalii" z bankiem zakończony - zatwierdzono papiery i do jutra mam mieć pierwszą transzę. Dokładnie tak samo jest z Ubezpieczeniem na Życie z Ubezpieczeniowym Funduszem Kapitałowym ze Składką Regularną w DnB Nord które obniża marżę. W warunkach promocji jest informacja że można zrezygnować już po 5 latach, ale mało kto bierze pod uwagę że opłaty likwidacyjne pochłoną większość odłożonego kapitału. Produkty tego typu są dla klientów którzy chcą oszczędzać w długim okresie czasu np. 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 27.09.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 ubezpieczenie od wad prawnych jest bzdurą. Przejrzyj parę stron wstecz, była tam mowa o tym. Te zapisy nie są na rejestrze klauzul niedozwolonych, ale w swoich raportach o kredytach UOKiK wskazuje, iż Banki nie mogą przenosić ryzyka związanego z prowadzeniem działalności gospodarczej na kredytobiorcę. Próbuj negocjować, aby to podarowali. Ubezpieczenie do prawomocnego wpisu hipoteki ok, ale potem to kompletnie bez sensu. Wiem, że to bank dyktuje warunki (sama byłam postawiona przed faktami dokonanymi i nie miałam wyjścia, bo mam u nich już jeden kredyt i musiałam się na większość rzeczy godzić), ale może warto jeszcze poszukać, szczególnie jeśli wszędzie macie zdolność. Co do tej lokaty oszczędnościowej to sprawdź, jakie są warunki jej zerwania przed terminem. Mi coś takiego proponowali w DB. Dotarłam do warunków ogólnych i jeśli po np. roku będę chciała wypowiedzieć lokatę, to pobierają opłatę w wysokości ponad 90% wpłaconej kwoty. Jeśli rozważacie potem refinansowanie, to musisz takie rzeczy sprawdzić. U mnie pierwszy etap "batalii" z bankiem zakończony - zatwierdzono papiery i do jutra mam mieć pierwszą transzę. Dokładnie tak samo jest z Ubezpieczeniem na Życie z Ubezpieczeniowym Funduszem Kapitałowym ze Składką Regularną w DnB Nord które obniża marżę. W warunkach promocji jest informacja że można zrezygnować już po 5 latach, ale mało kto bierze pod uwagę że opłaty likwidacyjne pochłoną większość odłożonego kapitału. Produkty tego typu są dla klientów którzy chcą oszczędzać w długim okresie czasu np. 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzetka 27.09.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Co do lokaty,: lokatę można zlikwidowac po 5 latach oczywiscie traci sie ale nie jest to 90 procent kapitału Poprosilam o symulacje likwidacji konta po 5 latavh wraz z odlczeniem opłat likwidacyjnych i nadal jest to duuuzobardziej korzystne niż moja dotychczasowa lokata w PKOBP.. to jest tzw lokata z dżwignia..wpłacasz na poczatku okreslona kwote zobowiązujesz się do wpąlcania co miesiąc stałej składki...a odsetki 9% sa naliczane od 5-krotności kasy na lokacie..... Co do ubezpiezenia -sam doradca nam powiedział ze to od wad prawnych to mało opłacalne ale że bank tego wymaga...jedyne co udało się wytargowac to to ze przy przystapieniu do lokaty o 1,5 tysiaca obniżyli nam wpłaę na to ubezpieczenie.. Ja już mam dość szukania dalej.. b i pkobp i millenium mówiło że mam duzo wyższa zdolność kredtowa niż kredyt który chce wziąść-historię kredytowa mam w porzadku a potem jeden bank odrzucił a drugi nie dal całości...trudno pomęcze sie z getinem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2010 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 mimo wszystko proponuję Tobie jeszcze sprawdzić szczegóły tej lokaty. Rozumiem, że dzięki lokacie dostaliście niższą marżę i niższą składkę ubezpieczenia (dsuper pomysł banku - ubezpieczenie bezsensowne, ale Bank łaskawie zmniejsza składkę, gdy dostaje kasę z lokaty). Sprawdź sobie jednak o ile wyższa rata będzie przez te 5 lat przy marży bez lokaty. Wtedy będziesz widzieć, czy jest to opłacalne czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzetka 28.09.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 mimo wszystko proponuję Tobie jeszcze sprawdzić szczegóły tej lokaty. Rozumiem, że dzięki lokacie dostaliście niższą marżę i niższą składkę ubezpieczenia (dsuper pomysł banku - ubezpieczenie bezsensowne, ale Bank łaskawie zmniejsza składkę, gdy dostaje kasę z lokaty). Sprawdź sobie jednak o ile wyższa rata będzie przez te 5 lat przy marży bez lokaty. Wtedy będziesz widzieć, czy jest to opłacalne czy nie. Oczywiście ze sprawdze umowę No wszyscy wiemy ze Getin to nie jest najlepszy bank dla klienta..ale co zrobić....Jak sie nie ma co się lubi to się lubi co się ma..... Wzięcie lokaty obniża nam ratę o 120 zł a w ramach lokaty musimy dopłacac 310 wiec widac ze to bank zarabia-ale ja juz wole dopłacać na swoje konto dodatkowe 200zł niż tracic w ramach odsetek te 120... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.09.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 niby tak, ale mogłoby się okazać, że lepsze parametry lokaty dostałabyś gdzieś indziej. Ale domyślam się, że już macie dosyć załatwiania wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanio82 28.09.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 witam, polecam wszystkim uslugi posrednictwa kredytowego Pana S. z Finansow Muratora z Wroclawia. Kolega stara sie o szybkie zalatwienie sprawy, molestuje bank telefonami, tak zeby klient byl szybko i sprawnie obsluzony! Fachowy i kompetentny serwis! W razie szczegolow prosze o maila na pryw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzetka 02.10.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 niby tak, ale mogłoby się okazać, że lepsze parametry lokaty dostałabyś gdzieś indziej. Ale domyślam się, że już macie dosyć załatwiania wszystkiego. dokładnie No i tak kredyt podpisany , akt notarialny podpisany :)nareszcie mamy miezkanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.10.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 gratulacje my juz po pierwszej transzy, a sąd wpisał mi hipotekę po 5 (!) dniach od złożenia wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 03.10.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 gratulacje my juz po pierwszej transzy, a sąd wpisał mi hipotekę po 5 (!) dniach od złożenia wniosku Spirea: Pewnie mniejsza miejscowość a nie sam Wrocław - u mnie tak działa sąd; po umowie notarialnej KW założona była na dosłownie następnego dnia po wpłynięciu wniosku (w sumie dwa razy z czymś takim się zetknąłem). W Krakowie te terminy idą niestety w grube miesiące. A właśnie - czy hipotekę wpisujesz mając w KW tylko działkę (i czy to wystarczy bankowi?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.10.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 zgadza się - Oleśnica. We Wrocławiu to chyba i pół roku nie starczy. Mam tylko działkę, bo nic więcej nie mam Reszta ewentualnie jak dom oddam do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts