jarett 18.10.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 (edytowane) założę się że to DB:) A co do prognoz to mało która się spełnia... Zgadłeś szerloku Jutro o 9:00 w końcu podpisuję cyrograf na 30 lat... nie wiem czy się cieszyć czy płakać. 2 miesiące od złożenia papierów. Koniec końców marża 2,5%, byłaby niższa o 0,3% gdybyśmy się nie zdecydowali na prowizję 0%, wcześniejsza spłata 0% po 5 latach bodajże. LTV odpuścili (przypomnę, że wyszło mi 0,2% za wysokie) w zamian za karty kredytowe i limit w koncie Do tego obowiązkowe konto z minimalnym wpływem 6000 zł/mc (obsługa konta 25 zł, obsługa karty 5 zł /mc). Fundusze też odpuścili, ale i tak zarobią na nas niemało... Tak czy siak nie jest chyba najgorzej. Witam, Czy miał może ktoś do czynienia z Bankiem Ochrony Środowiska? Ja właśnie od nich uciekam (miałem u nich kredyt na działkę, który refinansuję Deutsche Banku). Generalnie warunki mają zazwyczaj niezgorsze i są dość liberalni w kwestii zdolności. Ale sama instytucja to jest jakiś przedpotopowy relikt. Trafiła mi się fatalna obsługa, wręcz opryskliwa. O wszystko trzeba się prosić, robią mnóstwo błędów (np. mam kartę płatniczą z literówką w imieniu). Mam nadzieję, że po prostu źle trafiłem. Bez porównania z kulturą DB. Edytowane 18 Października 2010 przez jarett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 19.10.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 No to już nie tylko "wybrałem kredyt" ale i "podpisałem umowę". Tak powinna kończyć się historia każdego odwiedzającego ten wątek (który nota bene bardzo mi pomógł za co bardzo dziękuję) Że powyżej już się rozpisałem, to całą wesołą opowieść można poznać na moim blogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 20.10.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Zgadłeś szerloku Jutro o 9:00 w końcu podpisuję cyrograf na 30 lat... nie wiem czy się cieszyć czy płakać. 2 miesiące od złożenia papierów. Koniec końców marża 2,5%, byłaby niższa o 0,3% gdybyśmy się nie zdecydowali na prowizję 0%, wcześniejsza spłata 0% po 5 latach bodajże. LTV odpuścili (przypomnę, że wyszło mi 0,2% za wysokie) w zamian za karty kredytowe i limit w koncie Do tego obowiązkowe konto z minimalnym wpływem 6000 zł/mc (obsługa konta 25 zł, obsługa karty 5 zł /mc). Fundusze też odpuścili, ale i tak zarobią na nas niemało... Tak czy siak nie jest chyba najgorzej. Całkiem dobrze... co prawda te koszty o konto to morderstwo w biały dzień ale co sie nie robi dla oferty Karta jest za darmo. (5PLN jest wtedy gdy nie będzie żadnej transakcji w miesiącu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkw 23.10.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Witam!Mam pytanie czy kredyt "rodzina na swoim" na warunkach : prowizja 0,3 %, marża 2,05 % na 30 lat, oprocetowanie 5,9% to dobre warunki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 25.10.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Witam! Mam pytanie czy kredyt "rodzina na swoim" na warunkach : prowizja 0,3 %, marża 2,05 % na 30 lat, oprocetowanie 5,9% to dobre warunki??? witam, szału nie ma z ofertą... chociaz musiałbym poznać szczegóły. Jak coś chętnie przygotuje ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 28.10.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Witam! Mam pytanie czy kredyt "rodzina na swoim" na warunkach : prowizja 0,3 %, marża 2,05 % na 30 lat, oprocetowanie 5,9% to dobre warunki??? A jakieś opłaty dodatkowe? ubezpieczenia na życie, od utraty pracy, niskiego wkładu własnego, wycena? Jaki to bank? Mogą być lepsze np. w PEKAO S.A. prowizaj 0%, marża 1,88% lub niżej. Dla zaintereswoanych, Deutsche Bank wprowadza rodzinę na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 28.10.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 A jakieś opłaty dodatkowe? ubezpieczenia na życie, od utraty pracy, niskiego wkładu własnego, wycena? Jaki to bank? Mogą być lepsze np. w PEKAO S.A. prowizaj 0%, marża 1,88% lub niżej. Dla zaintereswoanych, Deutsche Bank wprowadza rodzinę na swoim. prawda, pośpieszyli się Jak Państwo likwiduje rodzine na swoim to DB ją wprowadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkw 31.10.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Nic więcej nie wiem! w tym tygodniu dostanę umowę i warunki. Jest to pko bp. w pko sa nie spełniam warunków za dużo wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 04.11.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Czy ktoś się orientuje, kto na dzień dzisiejszy ma najlepszą ofertę kredytu w Euro ?Głęboko zastanawiam się nad przewalutowaniem złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 04.11.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Czy ktoś się orientuje, kto na dzień dzisiejszy ma najlepszą ofertę kredytu w Euro ? Głęboko zastanawiam się nad przewalutowaniem złotówki. Wszystko zależy od warunków, nie ma jednego banku który daje najlepszą walutę... ważne jest jaka kwota zostaje do spłaty i jaka jest wartość nieruchomości... A jak już jesteśmy przy temacie to polecam pomyśleć o przewalutowaniu PLN na walutę... Wszystko jednak jest uwarunkowane indywidualnymi warunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psuja 14.11.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 No może pytanie głupie, ale zadam skoro widzę że kilku znawców się wypowiada. Chcemy wziąć kredyt w sysokości 200tys zł, nie na całą budowę, tylko jej część. Działka własna nieobciązona....jakie MNIEJ WIĘCEJ warunki trzeba spełnić? Bo faktycznie nie wiem czy się do doradców wybierać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszbox 14.11.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Witam wszystkich śledzących ten wątek. Jesteśmy w trakcie realizacji budowy naszego domku. Obecnie mamy SSZ i robimy instalacje wewnętrzne. Zamierzamy wziąć kredyt na wykończenie domu. W Nordei dostaliśmy następującą ofertę:- wkład własny ok. 500tys. zł (działka + SSZ)- kwota kredytu 150tys. zł- kredyt w CHF (Libor 3m)- okres kredytowania od 20 do 30 lat- oprocentowanie 2.66% (3.66% do momentu wpisu do hipoteki)- prowizja 2%- bez opłat za rozpatrzenie wniosku- wycena nieruchomości 400zł lub swój rzeczoznawca- ok. 500zł ubezp. od zdarzeń losowych- trzeba przedstawić kosztorys prac budowlanych na kwotę kredytu- trzeba założyć konto osobiste w banku (bez opłat za prowadzenie)- można nadpłacać ratę kredytu (nadpłata pomniejsza kwotę kredytu do spłacenia) Czy to korzystne warunki? Co ewentualnie można byłoby "poprawić", gdzie wycisnąć więcej dla siebie, na co zwrócić uwagę? Pozdrawiam i proszę o wszelkie wskazówki. Edytowane 14 Listopada 2010 przez mariuszbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 14.11.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) No może pytanie głupie, ale zadam skoro widzę że kilku znawców się wypowiada. Chcemy wziąć kredyt w sysokości 200tys zł, nie na całą budowę, tylko jej część. Działka własna nieobciązona....jakie MNIEJ WIĘCEJ warunki trzeba spełnić? Bo faktycznie nie wiem czy się do doradców wybierać..... Bardzo dużo zależy od tego jaki wkład finansowy będzie wykładany z własnej kieszeni. Następnie kolejna ważna sprawa to dochód... (banki dają inne wymogi przy zwykłym etacie i inne przy działalności.) Trzeba również znać swoję dotychczasowe zobowiązania kredytowe. Kolejna sprawa to ilość osób w gospodarstwie vs ilość kredytobiorców. Po zaznajomieniu się z takimi informacjami można sprawdzać zdolność kredytową... Osobiście uważam że nierealne jest mówienie o warunkach jak dobrze nie zna się tematy bo w tej branży nie ma standardowych kredytów. Witam wszystkich śledzących ten wątek. Jesteśmy w trakcie realizacji budowy naszego domku. Obecnie mamy SSZ i robimy instalacje wewnętrzne. Zamierzamy wziąć kredyt na wykończenie domu. W Nordei dostaliśmy następującą ofertę: - wkład własny ok. 500tys. zł (działka + SSZ) - kwota kredytu 150tys. zł - kredyt w CHF (Libor 3m) - okres kredytowania od 20 do 30 lat - oprocentowanie 2.66% (3.66% do momentu wpisu do hipoteki) - prowizja 2% - bez opłat za rozpatrzenie wniosku - wycena nieruchomości 400zł lub swój rzeczoznawca - ok. 500zł ubezp. od zdarzeń losowych - trzeba przedstawić kosztorys prac budowlanych na kwotę kredytu - trzeba założyć konto osobiste w banku (bez opłat za prowadzenie) - można nadpłacać ratę kredytu (nadpłata pomniejsza kwotę kredytu do spłacenia) Czy to korzystne warunki? Co ewentualnie można byłoby "poprawić", gdzie wycisnąć więcej dla siebie, na co zwrócić uwagę? Pozdrawiam i proszę o wszelkie wskazówki. Jak na taki wkład własny, to za dużo sobie życzą... Tak na szybko pozwoliłem sobie Pana wprowadzić do kalkulatora i w Nordea wychodzi mi przy tych parametrach marża 2,3% czyli oprocent. 2,47% Do tego przy odpowiedniej manipulacji można zejść do 2% marży... ale żeby o tym to musiał bym bliżej poznać to i owo. Dużo zależy od doradcy w banku... A tak swoją drogą nie myślą Państwo o PLN? Tak niewielka kwotą kredytu nie da dużych oszczędności na samej różnicy. Edytowane 14 Listopada 2010 przez Bartosz S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszbox 14.11.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Panie Bartoszu, wysłałem e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 19.11.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 witam jeżeli powielam pytanie to z góry przepraszam.Ciekawa jestem Waszej opinii na temat kredytu hipotecznego w polbanku? pozdrawiami czekam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 19.11.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Dla mnie warunki były nie do przyjęcia: wysokie oprocentowanie oraz prowizja za udzielenie. Wybrałem Millennium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 19.11.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Zgadzam się z mk64. Trzeba Pamiętać o tym że Polbank jest bankiem Greckim, i swojego czasu (nie wiem jak teraz) główną centrale miała w tym Państwie.Klientka pisząc reklamację dostała informacje od doradcy że reklamacją trwa 2 miesiące bo jest tłumaczona i wysyłana do Grecji... kosmos. zresztą wystarczy wpisać w google "polbank opinie" i porównać ilu jest klientów zadowolonych a ilu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 19.11.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 dziękuję Wam za odpowiedzi, albo raczej podpowiedzi:) dostałam całkiem dobrą ofertę z ING, ale wciąż nie wiem czy chcemy euro czy złotówkę...to pewnie pytanie retoryczne, ale dręczy mnie to , jak będzie wyglądało później z tymi złotówkami, gdy wejdziemy w strefę euro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz S 21.11.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Przy takim wyborze trzeba brać pod uwagę kilka istotnych kwesti... Czy jestem w stanie płacic ratę, przy wzroście kursów? Czy ewentualnie wytrzymam to psychicznie? Czy przy uruchomieniu kredytu jestem w stanie spłacić różnice kursowe? NIe ma jeszcze wytycznych jak będzie wyglądać wytyczne przy wejściu do strefy Euro, więc tego jak narazie nie ma co brać pod uwagę....(zawsze będzie można refinansować kredyt jak pojawią się oficjalne informację) Przy walucie jest pewnośc że rata będzie niższa... o ile nie można przewidzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 24.11.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 hmm..wciąż myślę i dziękuję za opinie:) jutro mamy spotkanie z Panią z open finance..dzisiaj jednak powaznie rozważam kredyt w złotówkach w ING. Mam tam od 9 lat konto i otrzymałam takie wstępne warunki ( pierwsza z 3 opcji):prowizja 0%marża 1,45%oprocentowanie 5,45%wysokość raty 1693nie mam informacji o ubezpieczeniu..co sądzicie o tych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts