Murator FINANSE 09.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) witam, potrzebuje kredytu na zakup mieszkania wartośc mieszkania 255 000. wysokosc kredytu: 140 000. wkłąd własny:115 000. zarobki netto (2 osoby) 3 300 2 osoby dorosłe + 2 dzieci preferowany kredyt w euro spłata 25 lat jak myślicie? gdzie uderzyć do jakich banków w pierwszej kolejności? dzieki To jest rynek pierwotny czy wtórny? Gdzie jest nieruchomośc? metraż jeszcze mnie interesuje Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Murator FINANSE ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_skywalker_ 09.12.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 rynek pierwotny Małopolska zakup od dewelopera budowa w toku metraż rozumiem,ze chodzi o Rodzinę na Swoim, niestety nie kwalifikuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 09.12.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 badzo proszę o adres mail, lub telefon... oferta przygotowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zooi 10.12.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Bardzo prosze o pomoc, dostalalismy oferte od doradcy finansowego kredytu: na 25 lat, 180 tys, w PLN, na dokonczenie budowy ( narazie jest SSO ), w ofercie RNS, oprocentowanie / marza - 5,48% / 1,6 %, raty rowne, czy jest to dobra oferta? ( oferta jest najlepsza w porownaniu z ofertami innych bankow ) wniosek chcielismy zlozyc jeszcze przed swietami, bo nie wiem co bedzie w nowym roku, wszyscy strasza, wole nieryzykowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 10.12.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Jak dla mnie to żadna rewela, ja dostałem w ofercie RNS oprocentowanie 5,34% bez marży. Czy masz może jeszcze do tego przymusowo do zawarcia ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia domu, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 11.12.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Jak dla mnie to żadna rewela, ja dostałem w ofercie RNS oprocentowanie 5,34% bez marży. Czy masz może jeszcze do tego przymusowo do zawarcia ubezpieczenia na życie i ubezpieczenia domu, czy nie? Wszystko zależy od LTV (stosunek wartości kredytu do zabezpieczenia) Sam osobiście widziałem jeszcze lepsze warunki na RnS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zooi 11.12.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 kredyt w milenium, ubezpieczenie obowiazkowe - 36 zl mc na poczatku do 3 zl na koniec, wklad wlasny - dzialka + SSO = 220 tys, potrzebuje 180 tys, także ponad 50 %, uwazacie ze szukac dalej?a Miejski w jakim banku dali Ci taki kredyt i jak Ci sie udalo wynegocjowac takie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 11.12.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Zooi, Tak jak pisał p. Bartosz, wszystko jest indywidualne i różnie bywa. Mało precyzyjnie się wcześniej wyraziłem, więc uściślam: powyżej to Wibor 3M + marża banku oczywiście, a zerowa to prowizja. Generalnie do tego przymusowe ubezpieczenie na życie (na sumę min. 25% kwoty kredytu) i ubezpieczenie budowy/domu. A kredyt w Pekao SA. Co do warunków: to może to, że jestem ich klientem od 1996, a może co innego Teraz mają jakąś promocję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 11.12.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 możliwości kredytowania jest tak dużo że nie jeden może głowe stracić... PEKAO potrafi dać dobre warunki, ale potrafi też czepiać się do dokumentów i stawiać dziwne i niezrozumiałe warunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zooi 13.12.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 dzieki za pomoc! musze to jeszcze przemyslec, Gregorze mysle, ze sie do Ciebie odezwe, tak generalnie to slyszalam, ze jeszcze w grudniu ma wejsc rekomendacja t, no i kolo kwietnia zaostrza kryteria przyznawania kredytow w RNS by 2012 calkowicie z niej zrezygnowac, kryzys sie konnczy, firmy zaczynaja inwestowac wspomagajac sie kredytami, jak myslicie jak to bedzie z tym kredytami? beda tansze ( z racji mniejszej dostepnosci ) czy drozsze ( byc moze z racji wiekszego popytu )? pytam tak z ciekawosci, sama czekac nie zamierzam, wiem tez ze tego nie idzie przewidziec , pytam tylko o Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 13.12.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Od Kwietnia ma wejść rekomendacja S II, która zaostrzy polityke kredytową w walucie. Banki będą musieli pokazać klientowi ofertę w PLN. (o ile nie znajdą sposobu na kredytowanie w walutach, a o takich już słuszałem) Już teraz można znaleśc marże w PLN na poziomie 1,05%, 1,20% (i nie trzeba miec super dochodu)Więc ja osobiście twierdze że jak RnS odejdzie do lamusa nikomu nic sie nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 14.12.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Mój poprzedni nik to Gregor2. został bezczelnie usunięty przez admina. I to bez ostrzeżenia. Tak się nie robi. Gregor2 Noii co do spadku marż, to one cały czas spadają. Pieniądz jest coraz tańszy na rynku i awersja do ryzyka równiez sie zmniejszyła. Jak już pisałem w poprzednim (USUNIĘTYM) mailu, nie patrzcie tylko na same marże. Co z tego że bank da marże na poziomie 1%, jak przyładuje obowiązkowe ubezpieczenie cioci w ameryce, ubezpieczenie psa i kota sąsiada. trzeba patrzeć, przede wszystkim w ujęciu kwotowym, wszystkich składowych!!! Co do rekomendacji KNF to raczej nie obawiałbym sie aby banki tak łatwo odpuściły walutę. Rekomendacja mówi, aby zaangażowanie walutowe w portfelu nie przekraczało 50%. Jest wiele banków, których zaangażowanie w walucie jest dużo wyższe. Jest wiele sposobów na zmniejszenie tego zaangażowania, choćby przez sprzedaż portfela do spółek zależnych. I konto czyste. Edytowane 15 Grudnia 2010 przez santiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 16.12.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Szanowny santiro, prosze nie wprowadzać użytkowników Forum w błąd! Korzysta Pan z dwóch loginów na Forum santiro oraz gregor2 - co nie jest zgodne z regulaminem forum: http://forum.muratordom.pl/media/pdf/Regulamin_portale_Murator_Muratordom.pdf W jaki sposób Pańskie konto gregor2 zostało usunięte, cyt. : Mój poprzedni nik to Gregor2. został bezczelnie usunięty przez admina. I to bez ostrzeżenia. Tak się nie robi. " , skoro zalogował się Pan na login gregor2 14.12.2010 o godz. 13:59? Pańskie intencje działania na forum nie są do końca przejrzyste. Dalsze postępowanie wbrew dobrym obyczajom forum lub naruszające regulamin forum będą skutkowały zablokowaniem profilu, emisja płatnego profilu może zostać wówczas przerwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 16.12.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Szanowny santiro, prosze nie wprowadzać użytkowników Forum w błąd! Korzysta Pan z dwóch loginów na Forum santiro oraz gregor2 - co nie jest zgodne z regulaminem forum: http://forum.muratordom.pl/media/pdf/Regulamin_portale_Murator_Muratordom.pdf W jaki sposób Pańskie konto gregor2 zostało usunięte, cyt. : Mój poprzedni nik to Gregor2. został bezczelnie usunięty przez admina. I to bez ostrzeżenia. Tak się nie robi. " , skoro zalogował się Pan na login gregor2 14.12.2010 o godz. 13:59? Pańskie intencje działania na forum nie są do końca przejrzyste. Dalsze postępowanie wbrew dobrym obyczajom forum lub naruszające regulamin forum będą skutkowały zablokowaniem profilu, emisja płatnego profilu może zostać wówczas przerwana. Szanowny Adminie, moje konto Gregor2 zostało zablokowane. Wysłałem do admina maila (14.12.2010 o godz. 13:27) z pytaniem dlaczego, do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi!!! Jeżeli to był błąd to trzeba było mnie o tym poinformować. Próbowałem sie zalogowac tego dnia ale widziałem komunikat w stylu "your login is banned". I nic nie mogłem zrobić.Uznałem że zostało usunięta i dlatego założyłem drugie konto. ZOSTAŁEM DO TEGO ZMUSZONY. Poza tym mój wpis w tej sekcji pod loginem Gregor2 został USUNIĘTY bez jakiejkolwiek informacji dlaczego. Co do gróźby zablokowania profilu, to jeżeli tak teraz wyglądają dobre obyczaje admina na forum to BARDZO PROSZĘ. Usuwanie postów i blokowanie loginu bez jakiegokolwiek słowa wyjaśnienia. Kilka lat temu obyczaje i kontakt z adminem wyglądały inaczej. Widać i tu sie ostro pozmieniało. P.S. Tematyka "Wybrałem kredyt" jest chyba mało odpowiednią kategorią do rozstrząsania tego typu sporów. Nie wnosi nic to dematyki a wręcz ją zaśmieca. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez santiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibart 17.12.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 WITAM PANIE BARTOSZU. piszę z prośbą o pomoc w wyborze kredytu. mamy bardzo podobną sytucję do agrafka8. mamy stan surowy zamknięty z oknami bramą garażową ale bez drzwi. chielibyśmy wziąć kredyt na wykończenie ok 200 tyś. moja rodzina jest 4 osobowa. oboje z mężem mamy pracę na czas nieokreślony w państwowych instytucjach, nie mamy żadnych obciążeń kredytowych. mąż ma konto w WBK ja w LUKAS. Bardzo prosze o rade jaki bank bedzie najlepszy. kredyt w PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 17.12.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 WITAM PANIE BARTOSZU. piszę z prośbą o pomoc w wyborze kredytu. mamy bardzo podobną sytucję do agrafka8. mamy stan surowy zamknięty z oknami bramą garażową ale bez drzwi. chielibyśmy wziąć kredyt na wykończenie ok 200 tyś. moja rodzina jest 4 osobowa. oboje z mężem mamy pracę na czas nieokreślony w państwowych instytucjach, nie mamy żadnych obciążeń kredytowych. mąż ma konto w WBK ja w LUKAS. Bardzo prosze o rade jaki bank bedzie najlepszy. kredyt w PLN. Witam serdecznie, już szykuję ofertę... bardzo proszę tylko o informację (najlepiej na skrzynkę) jaki metrąz użytkowy nieruchomości, i przewidywalna docelowa wartość tego domu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszowy_misio 23.12.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Panie Bartku, wyslalem zapytanie mailemPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 27.12.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 witam!Mam pytanie odnośnie kredytu: kiedy powinnam się ubiegać o kredyt jeżeli potrzebny by był mi na czerwiec??? oczywiście kredyt hipoteczny kwota to 120-130 tys., oboje mamy stała pracę na czas nieokreślony i żadnych zobowiązań względem banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.12.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Jak to ugryźć Buduję dom o powierzchni użytkowej 163 m2 z garażem (zgodny z RnS). Mam w tej chwili SSZ z instalacją elektryczną. Wartość rzeczywista (własna ewidencja) to 197 000 zł. Do tego działka 1255 m2 o wartości min. 80 000 zł. Aby zakończyć inwestycję potrzebuję jeszcze ok. 170 000 zł, jednak pewną część budowy realizowałem z pożyczonych środków które muszę teraz zwrócić, jest to kwota 80 000 zł. Razem potrzebuję więc kredytu w wysokości 250 000 zł, przy wkładzie własnym ok 280 000zł. Czy jest w ogóle taka opcja? Na ile transz bank podzieli wypłatę kredytu. Co jeżeli po zakończeniu budowy zostanie mi do wypłacenia jeszcze 80 tyś? Jak to rozegrać? Druga kwestia to wybór kredytu i Banku (w miarę liberalnego, który nie będzie żądał dużo faktur). Cały czas brałem pod uwagę RnS ale dopiero w czerwcu 2011 zmieniam stan cywilny i boję się że zanim załatwimy wszystkie formalności i dostaniemy kredyt to będzie wrzesień i nie zdążymy się w przyszłym roku wprowadzić, zwłaszcza że sporo prac chcę wykonać sam, a pracuję. W związku z tym pojawił się pomysł żeby już teraz brać kredyt. Kolejna kwestia to zdolność kredytowa. Nasze zarobki miesięczne średnioroczne to powyżej 5000 zł/m-c, jednak ja ostatnio zmieniałem pracę i dostałem umowę z "pakietu kryzysowego" do końca 2011r., pracuję od marca 2010. Czy potrzebna będzie gwarancja przedłużenia umowy od pracodawcy? Narzeczona ma umowę na czas nie określony. Z góry dzięki za pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wasyluk 27.12.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam, Pytanie do ekspertów. Wszyscy, którzy interesują się tą tematyką powoli stają się fachowcami ...Prośba o komentarz do otrzymanych warunków na kredyt z banku. Potrzebujemy z żoną 300 tyś pln na budowę domu ( 118 m2) z garażem wolno stojącym ok. 35 m2. Działkę zakupiliśmy za gotówkę w kwocie 140 tyś. pln. Jest to nasz wkład własny w kredyt.Nasze zarobki to 8200 pln brutto. Nie mamy żadnych kart kredytowych, zadłużeń. Co miesiąc (jeszcze przez 3.5 roku ) wpłacamy pieniążki na fundusze w skandii i aegonie. Jak oceniacie warunki ?:Kredyt na 25 latW PLN 5.12 % w tym marża 1.3%W EUR 3.12 % w tym marża 2.2 % Bank twierdzi, że to propozycja wyjściowa i że jak oprócz konta bankowego zdecydujemy się na jeszcze inne usługi to marże obniży. Z tym, że my nie chcemy żadnych dodatkowych usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts