Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam!

Mam pytanie odnośnie kredytu: kiedy powinnam się ubiegać o kredyt jeżeli potrzebny by był mi na czerwiec??? oczywiście kredyt hipoteczny kwota to 120-130 tys., oboje mamy stała pracę na czas nieokreślony i żadnych zobowiązań względem banku

Dużo zależy od waluty w której chce się pani kredytować... Jak rozmawiamy o walucie to teoretycznie (jak w praktyce to będzie to zobaczymy) od kwietnia mają wejść zaostrzenia (rekomendacja s) z RnS będzie problem bo tak samo jak z walutą ma być zaostrzona polityka, a potem całkiem zlikwidować.

Spokojnie ogólnie można myśleć w kwietniu.

Jak to ugryźć:)

Buduję dom o powierzchni użytkowej 163 m2 z garażem (zgodny z RnS). Mam w tej chwili SSZ z instalacją elektryczną. Wartość rzeczywista (własna ewidencja) to 197 000 zł. Do tego działka 1255 m2 o wartości min. 80 000 zł. Aby zakończyć inwestycję potrzebuję jeszcze ok. 170 000 zł, jednak pewną część budowy realizowałem z pożyczonych środków które muszę teraz zwrócić, jest to kwota 80 000 zł. Razem potrzebuję więc kredytu w wysokości 250 000 zł, przy wkładzie własnym ok 280 000zł. Czy jest w ogóle taka opcja? Na ile transz bank podzieli wypłatę kredytu. Co jeżeli po zakończeniu budowy zostanie mi do wypłacenia jeszcze 80 tyś? Jak to rozegrać?

Druga kwestia to wybór kredytu i Banku (w miarę liberalnego, który nie będzie żądał dużo faktur). Cały czas brałem pod uwagę RnS ale dopiero w czerwcu 2011 zmieniam stan cywilny i boję się że zanim załatwimy wszystkie formalności i dostaniemy kredyt to będzie wrzesień i nie zdążymy się w przyszłym roku wprowadzić, zwłaszcza że sporo prac chcę wykonać sam, a pracuję. W związku z tym pojawił się pomysł żeby już teraz brać kredyt.

Kolejna kwestia to zdolność kredytowa. Nasze zarobki miesięczne średnioroczne to powyżej 5000 zł/m-c, jednak ja ostatnio zmieniałem pracę i dostałem umowę z "pakietu kryzysowego" do końca 2011r., pracuję od marca 2010. Czy potrzebna będzie gwarancja przedłużenia umowy od pracodawcy? Narzeczona ma umowę na czas nie określony.

Z góry dzięki za pomoc;)

Spokojnie znajdziemy razem ofertę która sprosta, Pana oczekiwaniom...

Proszę o kontakt do pana abyśmy mogli uzgodnić wszystkie ważne kwestie, i abym mógł wysłać oferty.

Witam,

Pytanie do ekspertów. Wszyscy, którzy interesują się tą tematyką powoli stają się fachowcami ...

Prośba o komentarz do otrzymanych warunków na kredyt z banku.

Potrzebujemy z żoną 300 tyś pln na budowę domu ( 118 m2) z garażem wolno stojącym ok. 35 m2.

Działkę zakupiliśmy za gotówkę w kwocie 140 tyś. pln. Jest to nasz wkład własny w kredyt.

Nasze zarobki to 8200 pln brutto. Nie mamy żadnych kart kredytowych, zadłużeń. Co miesiąc (jeszcze przez 3.5 roku ) wpłacamy pieniążki na fundusze w skandii i aegonie.

Jak oceniacie warunki ?

:

Kredyt na 25 lat

W PLN 5.12 % w tym marża 1.3%

W EUR 3.12 % w tym marża 2.2 %

Bank twierdzi, że to propozycja wyjściowa i że jak oprócz konta bankowego zdecydujemy się na jeszcze inne usługi to marże obniży. Z tym, że my nie chcemy żadnych dodatkowych usług.

Jak te dwie oferty są z jednego banku to stawiam na Deutsche.

Bank ten ma dobre oferty i z niektórych produktów dodatkowych warto naprawdę skorzystać, ponieważ ani nie zamrażają Państwo środków, ani nie trzeba z nic płacić a marża na cały okres kredytowania sie niższa.

Ale jako że nie moge być na 100% pewny z którego banku oferta to powiem że oferta złotówkowa naprawdę ciekawa, warto sprawdzić czy konto jest darmowe, ew. jak drogie.

Waluta również nie najgorsza... ale ja osobiście eur nie polecam. Wysoka stopa bazowa, duże wahania kursów, EUR już jest w granicach 4 zł.

Jeśli jest to oferta przed złożeniem wniosku, to chętnie moge powiedzieć na co warto zwrócić uwagę a na co nie. (pracowałem w bankach i znam temat od kuchni)

Edytowane przez Murator FINANSE

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o kontakt do pana abyśmy mogli uzgodnić wszystkie ważne kwestie, i abym mógł wysłać oferty.

Kontakt do mnie: [email protected]

Dlaczego nie poleca Pan kredytów w Euro? Ja właśnie o takim myślałem jako alternatywie dla RnS i to właśnie dlatego że kurs wynosi 4 zł.

Kontakt do mnie: [email protected]

Dlaczego nie poleca Pan kredytów w Euro? Ja właśnie o takim myślałem jako alternatywie dla RnS i to właśnie dlatego że kurs wynosi 4 zł.

Rzeczywiście kurs sam w sobie jest wysoki, natomisat jak się przeanalizuje jak zachowuje się ta waluta, to chyba wszyscy jednogłośnie stwierdzą ze jest niepewna i skacze na lewo i prawo.

Kredytobiorcy muszą brać pod uwagę przede wszystkim ryzyko wzrostu oprocentowania kredytu. (oprocentowanie dzieli się na marże, która jest stała i na EURIBOR, jak rozmawiamy o EUR) To ryzyko jest bardzo istotne w tym przypadku, gdyż obecne stopy procentowe dla EUR są rekordowo niskie.

Często doradcy w bankach lub pośrednictwach doradzają, porównując EUR vs PLN aby brać te pierwsze bo różnica na racie jest ok 250-300 zł, a jak coś się będzie działo to refinansujemy. Nikt jednak nie wezmie pod uwage faktu że dochodzi spread walutowy(różnica pomiedzy kursem kupna a sprzedaży)

Ja oczywiście nie moge Panu powiedzieć że EUR jest złe... są plusy i minusy w każdej walucie, dla mnie natomiast ciekawą alternatywą są CHF, które nie występuje w bankach tak jak EUR ale naprawde na wykresach lepiej wygląda... a co przyniesie przyszłość zobaczymy...

Faktycznie, jak spojrzeć na wykresy oprocentowania kredytów to wszystkie sięgają teraz dna. Rozumiem, że ma to na celu pobudzenie akcji kredytowej, a w perspektywie dwóch, trzech lat wszystko wróci do normy. No właśnie tylko jaka będzie norma w przypadku EURIBOR, jaka dla LIBOR, a jaka dla WIBOR? To chyba najtrudniejsze pytanie? Wychodzi więc na to, że najlepszym wyjściem na przeczekanie tego dziwnego okresu jest RnS, a po ośmiu latach ewentualne refinansowanie na EUR lub CHF?

Faktycznie, jak spojrzeć na wykresy oprocentowania kredytów to wszystkie sięgają teraz dna. Rozumiem, że ma to na celu pobudzenie akcji kredytowej, a w perspektywie dwóch, trzech lat wszystko wróci do normy. No właśnie tylko jaka będzie norma w przypadku EURIBOR, jaka dla LIBOR, a jaka dla WIBOR? To chyba najtrudniejsze pytanie? Wychodzi więc na to, że najlepszym wyjściem na przeczekanie tego dziwnego okresu jest RnS, a po ośmiu latach ewentualne refinansowanie na EUR lub CHF?

I własnie trafił Pan w sedno mojego toku myślenia:)

wg mnie czysta matematyka i obserwacje walut, samo patrzenie na niską rate kompletnie niczego nie mówi... dzisiaj będzie Pan miał na skrzynce wszystkie informacje.

Dużo zależy od waluty w której chce się pani kredytować... Jak rozmawiamy o walucie to teoretycznie (jak w praktyce to będzie to zobaczymy) od kwietnia mają wejść zaostrzenia (rekomendacja s) z RnS będzie problem bo tak samo jak z walutą ma być zaostrzona polityka, a potem całkiem zlikwidować.

Spokojnie ogólnie można myśleć w kwietniu.

Jak te dwie oferty są z jednego banku to stawiam na Deutsche.

Bank ten ma dobre oferty i z niektórych produktów dodatkowych warto naprawdę skorzystać, ponieważ ani nie zamrażają Państwo środków, ani nie trzeba z nic płacić a marża na cały okres kredytowania sie niższa.

Ale jako że nie moge być na 100% pewny z którego banku oferta to powiem że oferta złotówkowa naprawdę ciekawa, warto sprawdzić czy konto jest darmowe, ew. jak drogie.

Waluta również nie najgorsza... ale ja osobiście eur nie polecam. Wysoka stopa bazowa, duże wahania kursów, EUR już jest w granicach 4 zł.

Jeśli jest to oferta przed złożeniem wniosku, to chętnie moge powiedzieć na co warto zwrócić uwagę a na co nie. (pracowałem w bankach i znam temat od kuchni)

Panie Barku Poprosze w takim razie o Pana ofertę.

Dodatkowe pytania na [email protected]

z góry dziękuje

Również potwierdzam, że działka wlicza się do wkładu własnego.

Poza tym też uważam, że rodzina na swoim jest teraz optymalnym rozwiązaniem. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że rząd dąży do ograniczenia ilości dotacji oraz w perspektywie ok 2 lat do całkowitej likwidacji programu. Jeśli ktoś spełnia warunki do otrzymania dopłat to jak najbardziej warto skorzystać, ewentualnie można będzie myśleć o refinansowaniu po 8 latach. Jednak 8 lat to jest to na tyle długi okres że wszystko może się w tym czasie zmienić.

Witam wszystkich śledzących ten wątek. Jesteśmy w trakcie realizacji budowy naszego domku. Obecnie mamy SSZ i robimy instalacje wewnętrzne. Zamierzamy wziąć kredyt na wykończenie domu. W Nordei dostaliśmy następującą ofertę:

- wkład własny ok. 500tys. zł (działka + SSZ)

- kwota kredytu 150tys. zł

- kredyt w CHF (Libor 3m)

- okres kredytowania od 20 do 30 lat

- oprocentowanie 2.66% (3.66% do momentu wpisu do hipoteki)

- prowizja 2%

- bez opłat za rozpatrzenie wniosku

- wycena nieruchomości 400zł lub swój rzeczoznawca

- ok. 500zł ubezp. od zdarzeń losowych

- trzeba przedstawić kosztorys prac budowlanych na kwotę kredytu

- trzeba założyć konto osobiste w banku (bez opłat za prowadzenie)

- można nadpłacać ratę kredytu (nadpłata pomniejsza kwotę kredytu do spłacenia)

Czy to korzystne warunki? Co ewentualnie można byłoby "poprawić", gdzie wycisnąć więcej dla siebie, na co zwrócić uwagę?

Pozdrawiam i proszę o wszelkie wskazówki.

Właśnie otrzymaliśmy ten kredyt. Z pomocą Pana Bartka z Murator Finanse udało się wynegocjować znacznie lepsze warunki, niż te które nam Nordea sama proponowała. Przede wszystkim oprocentowanie zjechało do 2,269% (marża 2,1% + LIBOR).

Chciałbym podziękować Panu Bartkowi za profesjonalną obsługę i pomoc. Stały kontakt telefoniczny i mailowy oraz tzw. ręka na pulsie sprawiły, iż z czystym sumieniem mogę go polecić forumowiczom szukającym pomocy w uzyskaniu dobrego kredytu.

LTV wylicza się na podstawie operatu szacunkowego, w której znajduje się docelowa wartość nieruchomości...

Wartosc z operatu 430 000,00 PLN

kwota kredytu 350 000,00 PLN

80 000,00 to niematerialny wkład własny klienta

Właśnie otrzymaliśmy ten kredyt. Z pomocą Pana Bartka z Murator Finanse udało się wynegocjować znacznie lepsze warunki, niż te które nam Nordea sama proponowała. Przede wszystkim oprocentowanie zjechało do 2,269% (marża 2,1% + LIBOR).

Chciałbym podziękować Panu Bartkowi za profesjonalną obsługę i pomoc. Stały kontakt telefoniczny i mailowy oraz tzw. ręka na pulsie sprawiły, iż z czystym sumieniem mogę go polecić forumowiczom szukającym pomocy w uzyskaniu dobrego kredytu.

cała przyjemnośc po mojej stronie:)