miejski 02.01.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 a powiedz mi, tak dla mojej ciekawości - czy działka jest także zabezpieczeniem kredytu? Hipoteka zwykła i kaucyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 03.01.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Właśnie otrzymaliśmy ten kredyt. Z pomocą Pana Bartka z Murator Finanse udało się wynegocjować znacznie lepsze warunki, niż te które nam Nordea sama proponowała. Przede wszystkim oprocentowanie zjechało do 2,269% (marża 2,1% + LIBOR). Chciałbym podziękować Panu Bartkowi za profesjonalną obsługę i pomoc. Stały kontakt telefoniczny i mailowy oraz tzw. ręka na pulsie sprawiły, iż z czystym sumieniem mogę go polecić forumowiczom szukającym pomocy w uzyskaniu dobrego kredytu. Skoro tak, to ja również poproszę o doradctwo. Wysłałem PW do Pana Bartka ze szczegółowymi informacjami o kredycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 03.01.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 potwierdzam pekao sa nie wlicza działki do wkładu własnegou nas operat banku 320 tyskosztorys budowy 350 tyskredyt 120 tysnigdzie nie wzięli pod uwagę wartości działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 03.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 nie rozumiem tego, bo z PeKao mam ofertę również i działkę policzono jako wkład własnyoferta sprzed świąt, więc świeża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 03.01.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Każdy rzeczoznawca majątkowy który robi operaty do banków aby wycenić nieruchomość weźmie pod uwagę działkę... wewnętrzne inspekcję bankowe, żądzą się swymi prawami i są takie które niżej wycenią nieruchomość niż rzeczoznawca z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 04.01.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Skoro tak, to ja również poproszę o doradctwo. Wysłałem PW do Pana Bartka ze szczegółowymi informacjami o kredycie. Witam, oferty i kilka słów otuchy przesłane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sco-check 07.01.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam Czy mogłabym liczyć na kilka słów opinii odnośnie kredytu w GETIN Banku : Kwota Kredytu w PLN spłata osób współuprawnionych do nieruchomości mieszkalnej 84 147 PLN kredyty ratalne 22 142,23 PLN opłaty okołokredytowe 478,64 PLN wpłata na konto (właściciel) na rachunek Kredytobiorcy prowadzony w Getin Noble Bank S.A. (przeznaczony do obsługi kredytu) Ubezpieczenie TITLE INSURANCE TU EUROPA 4 390,77 PLN procentowo 3.95 % wnioskowana kwota Kredytu 106 289 PLN przyznana kwota Kredytu 111 158,64 PLN łączne zaangażowanie BANKU 111 158,64 PLN Parametry Kredytu waluta PLNraty równeokres Kredytu 360w tym karencji 0 marża wyjściowa 2.97% redukcja marży oprocentowanie zmienne podwyższenia marży 0% 2% (do czasu wpisu HIPOTEK) marża w dniu udzielenia 4.97% oprocentowanie w dniu udzielenia 8.83% indeks bazowy dla waluty w dniu decyzji 3.86%(3M) marża docelowa 2.97%docelowa rata odsetkowa (szacunek) 633 PLN docelowa rata całkowita (szacunek) 727 PLN wskaźnik MR 1 544,48 PLN LTV netto 70%LTV brutto 74.11% Wisi nad nami termin spłaty byłych współwłaścicieli nieruchomości i przez to ciśnienie boimy się "wpaść" jak śliwka w kompot z wyborem baku.Będę bardzo wdzięczna za opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 07.01.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 wszystko ładnie pięknie tylko kto mi wytłumaczy dlaczego bank pekao sa działkę o powierzchni 1500 m i dom 140 użytkowej i 200mcałkowitej wycenił na 320 tys. może chodziło o to że wyceniając wyżej mielibyśmy LTV bardzo wysokie? wiem że wycena zalezy od wielu czynników ale bez przesady. dlatego zaraz po odbiorze budynku szukam innego banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 09.01.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie odnośnie kredytu- jaki kredyt najlepiej wziac na wykonczenie domu (kwota ok 50 tyś)? Dodam, że nie chcielibyśmy brak hipoteki na dom. Czy tylko gotówkowy wchodzi w grę,a jesli tak to jaki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G3S 09.01.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie odnośnie kredytu- jaki kredyt najlepiej wziac na wykonczenie domu (kwota ok 50 tyś)? Dodam, że nie chcielibyśmy brak hipoteki na dom. Czy tylko gotówkowy wchodzi w grę,a jesli tak to jaki? Pozdrawiam Z tego co ja się orientuje kredyt hipoteczny w chwili obecnej jest najbardziej opłacalny ekonomicznie, biorąc pożyczkę lub inny kredyt konsumpcyjny będziesz płacił wysokie odsetki - zastaw ma to do siebie że stanowi zabezpieczenie i tym samym pozwala na zaoferowanie lepszych warunków - jak nie masz nikogo w rodzinie kto Ci pożyczy to tylko hipoteka . Najlepiej udajcie się do kilku banków - niech przedstawia Wam swoje oferty - nie korzystajcie z usług doradców finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 09.01.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 dzięki za odpowiedź. a czemu nie korzysta ć z usług doradców? Nie chcemy brać hipotecznego, bo to zawsze jakieś ryzyko a szkoda nam zastawiać dom,który do tej pory wybudowaliśmy z własnej kasy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 09.01.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Z tego co ja się orientuje kredyt hipoteczny w chwili obecnej jest najbardziej opłacalny ekonomicznie, biorąc pożyczkę lub inny kredyt konsumpcyjny będziesz płacił wysokie odsetki - zastaw ma to do siebie że stanowi zabezpieczenie i tym samym pozwala na zaoferowanie lepszych warunków - jak nie masz nikogo w rodzinie kto Ci pożyczy to tylko hipoteka . Najlepiej udajcie się do kilku banków - niech przedstawia Wam swoje oferty - nie korzystajcie z usług doradców finansowych. heh... z pierwszą częścią wypowiedzi się zgodzę... polecam tylko hipotekę... w gotówce oprocentowanie będzie na poziomie 15%-20% i koszty zjedzą doszczętnie... co do drugiej części to myślę że w dużej mierze zależy o doradcy na jakiego się trafi. Nie wszyscy są po to aby klientowi dać najlepszą ofertę dla swojego portfela a niekoniecznie dla klienta… Zresztą jak się sam osobiście nie raz przekonuję klienci są w sprawach kredytowych lepiej obeznani od doradców i często potrafią zagiąć taką osobę w niektórych sprawach, więc kręcenie szybko wychodzi na jaw. Swoją drogą nigdy bym nie poszedł do doradców masówek, gdzie po szufladach walają się dziesiątki wniosków i połowa pracowników nie ogarnia tych dokumentów. Zawsze mi imponowała osoba która zajmie się wszystkim od a-z, przyjdzie na umowę z klientem, wyliczy dokładne koszty każdego kredytu i nie będzie mówił tylko o racie a o wszystkim… łącznie z opłatami za przewalutowania i za konto do kredytu. Taki doradca który sam podsunie jakieś rozwiązanie, albo załatwi coś z własnej inicjatywy może się nazywać prawdziwym doradcą… Dodatkowo w kredycie gotówkowym może być mniej haczyków niże w hipotecznym więc tym bardziej doradca będzie na miejscu. W gotówce liczy się najniższe oprocentowanie i prowizja, i żadnych ubezpieczeń… koniec filozofii Ale tak jak wspomniałem dla mnie osobiście to jest zajechanie portfela… 50 tys PLN to na hipotece grosze… kilka lat i zabezpieczenia nie będzie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justus67 10.01.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam,Chciałabym zapytać czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia odnośnie kredytu hipotecznego w Aliorze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 11.01.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam, Chciałabym zapytać czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia odnośnie kredytu hipotecznego w Aliorze ? Pozdrawiam a dlaczego akurat Alior? do całej polityki kredytowej tego banku, za bardzo nie ma do czego się doczepić... ofertę mają słabą, a z tego co słyszałem ma się poprawić w przyszłym roku. Jak będzie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaiartur 11.01.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Witam. Ja - umowa na stałe - dochód około 2500 netto. Do 31.01.2011 - dodatkowo działalność gospodarcza - netto rocznie ok 60 000Mąż - od 01.01.2011 działalność gospodarcza - przejął ode mnie, więc dochody będą na podobnym poziomie rocznym.Wiem, że banki wymagają prowadzenia działalności ponad 1 rok czy nawet ponad 2 lata.Mamy działkę ok 7 ar, dokumenty o pozwolenie już prawie złożone, oszczędności na fundament i przyłącza są. Mieszkanie mamy duże w małym mieście, więc trochę ciężko sprzedać, ale mamy nadzieję, że się uda.Ale gdyby się nie udało, to projekt domu ma 80 m2, wycena firmy budowlanej ok 175 tyś netto bez fundamentów (robocizna i materiał) Czy jakieś szanse kredytowe mamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaba 11.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Hej Kupuję działkę za 105 kPLN . Szukam kredytu na 50 kPLN, okes kredytowania 15 lat Wstępnie upatrzyłem ING ( mam tam konto). ING daje dwa warianty 1 to niższa marża z oprocentowaniem 5,46 % i prowizją 1200 PLN . Wariant 2 to oprocentowanie 5,86 % ale bez prowizjiKredyt w PLNPanie Bartoszu co Pan sądzi o tej ofercie . Może zasugerowałby Pan coś innego, może w walucie obcej? Z góry dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 12.01.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 A jak to jest z doradcami? Ile kosztują ich usługi? Kredyt jednak będzie ok 80 tyś. Pytanie: czy można znaloeźc kredyt hipoteczny gdzie cała kwota będzie wypołacona na raz (mąz pytał w jakimś banku to mówili coś o transzach)?Czy można znaleźc taki kredyt, gdzie będzie możliwość wczesniejszej spłaty z ewentualnym zwrotem odsetek lub ich części? Jaki muszą być zabezpieczenia przy takiej kwocie? (przy 50 tys pisał pan ze ich nie będzie?zł) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 12.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Magdaiartur - będzie ciężko ze zdolnością bo banki potraktują działalność męża jako nową działalność i nie będą patrzeć czy jest ciągłość czy nie. Minimalny okres przy działalności to 1 rok podatkowy.Jaba -oferta PLN bardzo dobra... znam dobrze ich ofertę i naprawdę nie ma się do czego przyczepić... trzeba tylko mądrze wybrać jeden z 2 wariantów... wiem że prowizja 2,9% to dużo ale jak kredyt jest brany na dłużej to się zwróci:)dziobeczek1- jest możliwosc uruchomienia kredytu w jednej transzy. wszystko zależy od tego jaki jest stopien zaawansowania... ile środków jest już w nieruchomość itp itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 13.01.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 a jaka w naszym przypadku bedzie rożnica pomiędzy kredytem hipotecznym a pożyczką hipoteczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia0604 13.01.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, jestem na etapie oczekiwania na decyzje ostateczna w Lukas Banku. Kredyt hipoteczny 140tys zl przy wkladzie wlasnym stan sur. zamkniety + dzialka wartosc ok 330tys Marza 1,6% rata na 30 lat 815zl ( po wpisie do hipoteki) Mielismy ciekawsza oferte w Getin Banku, ale okazalo sie, ze mielismy kiedys opoznienie w splacie karty kredytowej 30 dni i owszem decyzja byla pozytywna, ale rate z 650zl podniesli na 1050zl !!! wiec dalam sobie spokoj.... W Lukasie pani, ktora siedzi w kredytach hipotecznych zastrzega, ze to nie jest u nich problemem i tym bardziej nie podniosa raty. Mysliscie, ze nie powinno byc problemu z pozytywna ostateczna decyzja? Wszystkie dokumenty lacznie z wycena przez ich rzeczoznawce juz maja i sa ok. Stres przy tym ogromny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts