martek1981 13.01.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam, jestem na etapie oczekiwania na decyzje ostateczna w Lukas Banku. Kredyt hipoteczny 140tys zl przy wkladzie wlasnym stan sur. zamkniety + dzialka wartosc ok 330tys Marza 1,6% rata na 30 lat 815zl ( po wpisie do hipoteki) Mielismy ciekawsza oferte w Getin Banku, ale okazalo sie, ze mielismy kiedys opoznienie w splacie karty kredytowej 30 dni i owszem decyzja byla pozytywna, ale rate z 650zl podniesli na 1050zl !!! wiec dalam sobie spokoj.... W Lukasie pani, ktora siedzi w kredytach hipotecznych zastrzega, ze to nie jest u nich problemem i tym bardziej nie podniosa raty. Mysliscie, ze nie powinno byc problemu z pozytywna ostateczna decyzja? Wszystkie dokumenty lacznie z wycena przez ich rzeczoznawce juz maja i sa ok. Stres przy tym ogromny... Specjalistą nie jestem ale wydaję mi się że przy LTV rzędu 30% moglibyście liczyć na dużo niższą marżę! Tylko nie wiem co z tą kartą. A prowizję jakąś biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia0604 13.01.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 No wlasnie akurat tu nie mam podanego LTV, ale porownujac w ofertach, ktore dostalam w innych bankach to jest okolo 20%. Prowizja w Lukas Banku 1,5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 13.01.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Skontaktujcie się z doradcą (polecam z Murator Finanse). Taka marża i jeszcze prowizja? Nie wiem jaki na to wszystko ma wpływ Wasze opóźnienie w spłacie Karty, ale myślę że znajdą Wam coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 14.01.2011 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Tak jak napisałem w mailu, oferta jak na Lukas całkiem nie zła... teraz pytanie czy jak lada chwila jest decyzja, warto walczyc z innym bankiem... kiedy dodatkowo temat nie jest prosty (karta w bik) a co do kredytu hipotecznego i pożyczki to różnica jest tylko taka że pożyczka ma większą marżę, ale wpisy do hipoteki też są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 18.01.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mam pytanie. Złożyliśmy wniosek w jednym z banków w październiku. Od tego czasu systematycznie dostarczamy do banku kolejne kosztorysy, wyceny, zaświadczenia, wyciągi. Decyzja ma zapaść lada dzień, ale przez tydzień jest cisza, a potem od nowa: zaświadczenia, zabezpieczenia, wyciągi. I koło się zamyka. Nie mamy już do nich siły i nasze wkurzenie sięga zenitu. Kasa zamrożona, nie zamawiamy materiałów, wykonawców, bo ciągle mamy zabezpieczać coraz większą kasę na koncie. Co robić? Darować ich sobie i złożyć gdzie indziej wniosek? Kłócić się, złożyć skargę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 18.01.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mam pytanie. Złożyliśmy wniosek w jednym z banków w październiku. Od tego czasu systematycznie dostarczamy do banku kolejne kosztorysy, wyceny, zaświadczenia, wyciągi. Decyzja ma zapaść lada dzień, ale przez tydzień jest cisza, a potem od nowa: zaświadczenia, zabezpieczenia, wyciągi. I koło się zamyka. Nie mamy już do nich siły i nasze wkurzenie sięga zenitu. Kasa zamrożona, nie zamawiamy materiałów, wykonawców, bo ciągle mamy zabezpieczać coraz większą kasę na koncie. Co robić? Darować ich sobie i złożyć gdzie indziej wniosek? Kłócić się, złożyć skargę? A cóż to za bank? Dlaczego nie działacie w kilku bankach na raz? Przecież czas to pieniądz U mnie wszystko rozstrzygnęło się w ponad miesiąc, a też miałem małe przejścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 18.01.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Czyżby ten upierdliwy bank to Millennium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 19.01.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Czyżby ten upierdliwy bank to Millennium? Nie - to nie Millennium. Zresztą dziś dostaliśmy pozytywną decyzję, więc kamień z serca.. A cóż to za bank? Dlaczego nie działacie w kilku bankach na raz? Przecież czas to pieniądz U mnie wszystko rozstrzygnęło się w ponad miesiąc, a też miałem małe przejścia Bo nie składa się kilku wniosków o kredyt, to obniża punktację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 19.01.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 jak jednocześnie złożysz to jest szansa że nie zdąży to zapunktować. A poza tym te ujemne punkty nie są takie duże. Ja złożyłem do 4 banków i tak punktacje miałem bardzo dobrą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 19.01.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 jak jednocześnie złożysz to jest szansa że nie zdąży to zapunktować. A poza tym te ujemne punkty nie są takie duże. Ja złożyłem do 4 banków i tak punktacje miałem bardzo dobrą... ooo - doradcy kredytowi mówią, że tylko jeden wniosek, punkty itp. Zawsze warto wiedzieć na przyszłość. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 20.01.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ooo - doradcy kredytowi mówią, że tylko jeden wniosek, punkty itp. Zawsze warto wiedzieć na przyszłość. Dzięki! zawsze sie składa do min 2 banków wnioski.... Doradcy bankowi często tak mówią aby nie robić sobie konkurencji Jak już jest decyzja to radze zostać jak są dobre warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia0604 20.01.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 No i udalo sie ! Decyzja pozytywna w Lukasie 140tys zl na 30 lat rata 800zl po wpisie do hipoteki oczywiscie bez ubezpieczenia nieruchomosci, ktore wykupilam sama na lepszych warunkach taniej 30.12 zlozony wniosek, 20.01 podpisana umowa i w poniedzialek 24.01 maja byc srodki na koncie )) dla mnie trwalo to strasznie dlugoooo... Zwrocona zostala Nam rowniez oplata 300zl za wycene Lukas Bank byl jedynym ratunkiem przy Naszym 30-dniowym opoznieniu z nieszczesna karta kredytowa... Getin Bank bardzo odradzam - szybkie decyzje,bez oplat za wycene, ale w takich "przypadkach" bardzo poznosza rate ! pozdrawiam i zycze przyszlym Kredytobiorcom powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 20.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 zawsze sie składa do min 2 banków wnioski.... Doradcy bankowi często tak mówią aby nie robić sobie konkurencji Jak już jest decyzja to radze zostać jak są dobre warunki Proszę ocenić: Waluta: PLN marża 1.05+Wibor 6M ( dlaczego 6M? skoro większość dostaje 3M??) ubezpieczenie 0.09% rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 21.01.2011 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Proszę ocenić: Waluta: PLN marża 1.05+Wibor 6M ( dlaczego 6M? skoro większość dostaje 3M??) ubezpieczenie 0.09% rocznie Oferta ING? prosze zobaczyć jaka jest prowizja do tej oferty... duże znacze ma w tym przypadku, czy chce Pani szybciej spłacić ten kredyt niż ustawa przewiduje czy zgodnie z harmonogramem... jeśli szybciej to jak szybko:) Nie chce oceniac kredytu tylko patrząc na marże... oczywiście można to zrobić ale są inne bardzo istotne "koszty" kredytowe więc sama marża nic mi osobiście nie powie... Nie zwróciłem uwagi na ubezpieczenie... to pomostowe, czy na życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 21.01.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Oferta ING? prosze zobaczyć jaka jest prowizja do tej oferty... duże znacze ma w tym przypadku, czy chce Pani szybciej spłacić ten kredyt niż ustawa przewiduje czy zgodnie z harmonogramem... jeśli szybciej to jak szybko:) Nie chce oceniac kredytu tylko patrząc na marże... oczywiście można to zrobić ale są inne bardzo istotne "koszty" kredytowe więc sama marża nic mi osobiście nie powie... Nie zwróciłem uwagi na ubezpieczenie... to pomostowe, czy na życie? Witam! Tak- to ING. Przy takiej marży prowizja to 2.9%, bez prowizji marża 1.65%. Bardziej opłaca się nam jednak zapłacić tą prowizję. Możemy szybciej spłacać kredyt, niby za darmo, a jednak w umowie, którą nam przedstawiono jest zapis, że szybsza spłata może być jedynie aneksowana, a to zgodnie z tabelą opłat kosztuje co najmniej 100 zł. Ale mamy też możliwość wpłacania dodatkowej kasy, na konto z którego bank będzie potrącał co miesiąc raty, co oczywiście nie skraca okresu kredytowania, ale jak się coś (oby!) więcej nazbiera, to wtedy aneks. Ubezpieczenie nieruchomości od ognia i zdarzeń losowych. Inne ubezpieczenia nie są obowiązkowe. Inne koszty to standardowe - z tytułu podwyższonego ryzyka 120zł/miesiąc do czasu dostarczenia hipoteki; Inspekcja 300zł, ale podobno wystarczą im zdjęcia z budowy; i coś co nas zaskoczyło to: opłata za wewnętrzną kontrolę wartości zabezpieczenia- 900 zł. Nie rozumiemy o co chodzi? Brzmi kosmicznie. Zastanawia nas też zapis: " w sytuacji istotnego spadku wartości nieruchomości, kredytobiorca jest zobowiązany do ustanowienia dodatkowego zabezpieczenia spłaty kredytu na kwotę odpowiadającą co najmniej wartości, o którą spadła wartość nieruchomości" Niedawno, chyba w wakacje była o takie zapisy awantura w mediach, że są nielegalne i niezgodne z prawem? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.01.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Inne koszty to standardowe - z tytułu podwyższonego ryzyka 120zł/miesiąc do czasu dostarczenia hipoteki; Inspekcja 300zł, ale podobno wystarczą im zdjęcia z budowy; i coś co nas zaskoczyło to: opłata za wewnętrzną kontrolę wartości zabezpieczenia- 900 zł. Nie rozumiemy o co chodzi? Brzmi kosmicznie. Jeśli opłata 900zł, to na 99% tzw. operat szacunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 21.01.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Jeśli opłata 900zł, to na 99% tzw. operat szacunkowy. Za operat szacunkowy zapłaciliśmy rzeczoznawcy wskazanemu przez bank - 600 zł. A 900zł. jeszcze za weryfikację operatu przez bank?? To byłby rozbój w biały dzień.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 21.01.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Za operat szacunkowy zapłaciliśmy rzeczoznawcy wskazanemu przez bank - 600 zł. A 900zł. jeszcze za weryfikację operatu przez bank?? To byłby rozbój w biały dzień.. spokojnie... jak operat jest od rzeczoznawcy który wskazał bank to nie powinno być opłaty... w najgorszym wypadku 230 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 21.01.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Za operat szacunkowy zapłaciliśmy rzeczoznawcy wskazanemu przez bank - 600 zł. A 900zł. jeszcze za weryfikację operatu przez bank?? To byłby rozbój w biały dzień.. Ja bym proponował w tej sytuacji po prostu zapytać w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 21.01.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Nie omieszkam - mam całą listę pytań. Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts