Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam takie pytanko. jestem wspolwlascicielem mieszkania ktore jest wystawione na sprzedaz, mieszkanie warte ok 100 000 z czego ja uzyskalbym 50 000.Zamierzam sie budowac, mam dzialke i ta sume chcialem zainwestowac w budowe domu. i tu pojawia sie moje pytanie jak banki spogladaja na taka sytuacje bo nie wiem czy np. z te pieniadze zalac fundamenty i pociagnac mury, czy poprostu poczekac i trzymac jako wklad wlasny ta gotowke? i jak bym ja wyszedl na ty lepiej?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Również chcę brać kredyt w ing na wykończenie domu,ale mi powiedziano, że rzeczoznawca będzie kosztował 800 zł, ale pytanie mam z zupełnie innej beczki: Czy jeśli wezmę 150 tys PLN i to mi nie starczy na wykończenie domu to mogę dobrać np 50 tyś PLN w formie aneksu do umowy na tych samych zasadach co te 150 tys, czy muszę wtedy zawierać nową umowę co oczywiście podniesie koszty, a tego wolałbym uniknąć. Czy może lepiej od razu wziąć 200 tyś i ewentualnie nie brać ostatniej transzy w kwocie 50 tys?

Osobiscie wolalabym sprawdzic od razu zdolnosc i podpisac umowe na 200tys zl i w kosztorysie podzielic, aby ostatnia transza byla 50tys zl i z niej ewentualnie zrezygowac. Wtedy mozna sobie wybrac czy krotszy okres kredytowania rata ta sama czy nizsza rata na ten sam okres przy podpisaniu umowy.

Jeszcze znowu sie cos pozmienia i pozniej beda problemy...

Mam podobno sytuacje i wzielam wieksza kwote ;)

Również chcę brać kredyt w ing na wykończenie domu,ale mi powiedziano, że rzeczoznawca będzie kosztował 800 zł, ale pytanie mam z zupełnie innej beczki: Czy jeśli wezmę 150 tys PLN i to mi nie starczy na wykończenie domu to mogę dobrać np 50 tyś PLN w formie aneksu do umowy na tych samych zasadach co te 150 tys, czy muszę wtedy zawierać nową umowę co oczywiście podniesie koszty, a tego wolałbym uniknąć. Czy może lepiej od razu wziąć 200 tyś i ewentualnie nie brać ostatniej transzy w kwocie 50 tys?

Czyli nie wiesz ile będzie Ci potrzeba na zakończenie budowy? wiesz...oni tak Ci przetrzepią kosztorys, że zwróć się lepiej o 200 tyś, o ile masz taką zdolność. Jeśli zwrócisz się o 150 tyś, a oni stwierdzą, że do skończenia domu potrzeba 250 tyś, to jakoś brakującą kasę będziesz musiał udowodnić. I na odwrót - jeśli nie weźmiesz ostatniej transzy, musisz mieć skończoną budowę, albo udokumentować środki na zakończenie budowy.

Lepiej wziąć więcej i ewentualnie nie wykorzystać.

I nie musi być to konkretna transza na konkretną kwotę, bo transze można wypłacać częściowo.

Będzie potrzeba 150 tys, zostawisz 50 tys, 170 tys, zostawiasz 30 tys itp.

Bank przyznaje środki na dokończenie budowy.

Jeśli ktoś potrafi wybudować za połowę przyznanej kwoty (np. nie ponosi kosztów robocizny) to nikt się go nie będzie o nic pytał jak rozliczy się z wykonania kolejnych etapów budowy

Witam,

jestem już po rozmowie z bankiem. I proszę o spojrzenie fachowym okiem. Kredyt hipoteczny, kwota 80 tyś. I teraz tak: okres kredytowania ok 6 lat (lub np. 10 lat) z możliwością wcześniejszej spłay bez dodatkowych kosztów. Wypłata w naszym przypadku może nastąpić w 1 transzy. Oprocentowanie nominalne 5,67% w tym marża 1,6% i stawka referencyjna 4,07 % (nie mam o tym bladego pojęcia).

Koszty dodatkowe to 1201, 50 zł za ubezpieczenie na życie i niezdolnosci od pracy - opłata za 2 lata, poem ta opłata jest jakaś symboliczna. Tyle z kosztów bankowych.

JAk to wygląda?MNie się spodobały warunki: w innm banku, krzywo patrzyli na wcześniejszą spłatę, na wypłątę w 1 transzy i na naszą rozdzielność majątkową. Ale nie wiem jak warunki no i czy są jakieś inne koszty które muszą byc a o których nam nie powiedziano (dodam że chodzi o koszty bankowe a nie inne jak wpis do hipoteki czy rzeczoznawca)

Proszę o opinię

Pozdrawiam

Witam,

jestem już po rozmowie z bankiem. I proszę o spojrzenie fachowym okiem. Kredyt hipoteczny, kwota 80 tyś. I teraz tak: okres kredytowania ok 6 lat (lub np. 10 lat) z możliwością wcześniejszej spłay bez dodatkowych kosztów. Wypłata w naszym przypadku może nastąpić w 1 transzy. Oprocentowanie nominalne 5,67% w tym marża 1,6% i stawka referencyjna 4,07 % (nie mam o tym bladego pojęcia).

Koszty dodatkowe to 1201, 50 zł za ubezpieczenie na życie i niezdolnosci od pracy - opłata za 2 lata, poem ta opłata jest jakaś symboliczna. Tyle z kosztów bankowych.

JAk to wygląda?MNie się spodobały warunki: w innm banku, krzywo patrzyli na wcześniejszą spłatę, na wypłątę w 1 transzy i na naszą rozdzielność majątkową. Ale nie wiem jak warunki no i czy są jakieś inne koszty które muszą byc a o których nam nie powiedziano (dodam że chodzi o koszty bankowe a nie inne jak wpis do hipoteki czy rzeczoznawca)

Proszę o opinię

Pozdrawiam

Witam,

rozumiem że prowizja wynosi 0%, w Pana ofercie... rozumiem też że to kredyt na budowe domu:)

Marża nie jest zła... oczywiście jest możliwość znaleść bank który da ofertę o 0,2-0,3% marże niższą ale nie można ręczyć za inne warunki, na którym Panu tak zależy. (a przy kwocie 80 000, to Państwo nawet nie odczują na racie różnicy)

Ważne są informacje o dochodzie i zdolności bo może się okazać że dla Państwa to jest oferta nr 1.

Jeśli chodzi o stawkę referencyjną to mowa o WIBOR (w tym wypadku jest to 3M) jest to nic innego jak stopa procentowa, po której zawierane są pożyczki...

Oprocentowanie Pana będzie się dzielić z marży (część stała) + WIBOR który zmienia się co 3 miesiące...

Co do prowizji to muszę dopytać- niby pytaliśmy gościa o to czy to na pewno wszystkie koszty ale we wzorze umowy jest prowizja 2 %- jeśli się okaze ze tak jest to na dzień dobry gość zbierze kilka miłych słow ;)

Kredyt na wykończeniówkę.

Tak właśnie myślę, że nie ma co szukać po bankach -mąż jest klientem tego banku od 10 lat i dlatego też na nim się skupiliśmy. Odpowiada nam elastyczność spłącania rat.

Co do Wiboruy to nie do końca rozumiem-wielkość rat po 3 miesiącach moze się zmienić?

Na razie jestem na etapie czytanmia umowy kredytowej - jak przez nią przebrnę to się dowiem czy jest ok ;)

Co do prowizji to muszę dopytać- niby pytaliśmy gościa o to czy to na pewno wszystkie koszty ale we wzorze umowy jest prowizja 2 %- jeśli się okaze ze tak jest to na dzień dobry gość zbierze kilka miłych słow ;)

To dopytaj, bo to jednak trochę pieniędzy.

Tak właśnie myślę, że nie ma co szukać po bankach -mąż jest klientem tego banku od 10 lat i dlatego też na nim się skupiliśmy. Odpowiada nam elastyczność spłącania rat.

Żebyś się nie zdziwiła :)

Czasami własny bank ma dużo gorsze warunki dla swoich klientów, niż inne banki dla 'klientów z ulicy' - choćby mBank, czy Multibank.

Aczkolwiek warunki wyglądają sensownie - jaki to bank?

Co do Wiboruy to nie do końca rozumiem-wielkość rat po 3 miesiącach moze się zmienić?

Nie. Wysokość raty się zmieni, jeśli Rada Polityki Pieniężnej podniesie stopy procentowe.

Po prostu wskaźnik na podstawie którego liczy się oprocentowanie, nazywa się WIBOR3M.

Na razie jestem na etapie czytanmia umowy kredytowej - jak przez nią przebrnę to się dowiem czy jest ok ;)

Upewnij się tylko że rozumiesz wszystkie zapisy i że umowa odpowiada warunkom, które wynegocjowałaś.

Jeśli czegoś nie będziesz rozumiała, to zapytaj albo tutaj albo w banku.

Oj na pewno będę pytać - ludziska mnie ostrzegali żeby szukać tak długo aż się znajdzie odpowiedź ;) a ja po protstu wezmę telefon i odpowiednio gościa przemagluję.

Oferta z mBanku :)

Na razie mam wątpliwości odnośnie terminu wykorzystania transzy, i jakichś dziwnych ubezpieczeń o które muszę wypytać.

Dziękuję za wytłumaczenie wszystkiego tak "łopatologicznie" ;) już cosik kapuję ;)

Banki często na umowach dają standardowe warunki (np prowizja 2%) ale automatycznie Państwo dostają 2 dokument, który często zwie się "Indywidualne warunki" i tam może być oferta taka jak być powinna.

I oczywiście podpisuje się pod wypowiedzią Salika

Oferta z mBanku :)

No tak - tam sporym obciążeniem będzie jednak obowiązkowe ubezpieczenie.

Zapytaj jeszcze w ING.

Obawiam się że fakt 'bycia stałym klientem mBanku' w żaden sposób nie wpłynie na ilość dokumentów które będziecie musieli dostarczyć.

Ba - czasami może ich być więcej niż w innym banku :)

Wiem już wsio, dzwoniłam do naszego pana z banku. Więc prowizja jest 0 zł. ubezpieczenie jest tylko obowiązkowe na życie i od niezdolnosci do pracy które wynosi 1200 zł za 2 lata . Nie wykupienie inncyh nie skutkuje podwyższeniem marży.

Jedyne co będzie podwyższone to marża o 1 p.p do momentu uprawomocnienia hipoteki czyli aż prze 1 miesiąc ;) Chyba że poczekamy ze złozeniem apaierów do banku do tego momentu ;)

W mbanku mają wgląd na 10 lat wpływów na konto i nie będą chcieli żadnych wyciągów.

Ofertę porównam, aczkolwiek jeśli będzie zbliżona to zostanbę przy mBanku.