Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

DB bardzo często robi takie problemy... co do tej umowy to jest możliwość obejścia tego:) Ja jestem zdania że lepiej przemęczyć się bez kredytu tydzień dłużej ale potem na dłuższy okres mieć lepszą ofertę niż ponieś się emocjami i brać tam gdzie się mniej czepiają...

Nikt nie może powiedzieć jaka waluta jest lepsza (PLN, EUR, CHF) Jeśli jakiś Doradca Pani powie że lepsze jest EUR bo jest rata niższa to moja rada uciekać jak najdalej :)

Każda z tych walut ma swoje plusy i minusy

PLN - nie musi się Pani martwić o różnice kursowe ale rata jest większa niż w przypadku EUR lub CHF (ze względu na stope bazową - Wibor 3m-6m) Z PLN, w późniejszym etapie najlepiej jest refinansować kredyt, bo ma Pani pole do popisu

EUR - ma fajnie wyglądającą ratę, ale kurs jest bardzo niestabilny, i ma jak na walutę wysoką stopę bazową (EURIBOR 3m)

CHF - dla niektórych męka (patrząc na tych co brali kredyt 2 lata temu (w 2008 kurs był na poziomie 1,96, a teraz jest 3,24) ale to są uroki waluty... trzeba zacisnąć zęby i przeczekać... Plusy Franka to niska stopa bazowa (LIBOR 3m - 0,17) i małe wahania kursowe (patrząc na dłuższy okres te wyskoki CHF to nic w porównaniu z EUR)

Proszę o informacje na maila to przygotuję ofertę na budowę.

pozdrawiam

Panie Bartku tylko w jaki sposób mozna ominąć w DB ta umowę ??

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie!

Dostaliśmy właśnie warunki kredytu z banku. Oprocentowanie 5,55% (1,7 marża +WIBOR 3M), prowizja 0, wycena nieruchomości gratis. Czy to faktycznie dobre warunki?

A przy jakiej kwocie kredytu, jakim LTV i okresie kredytowania?

Ogólnie nie jest to zła oferta, jeśli planujesz np. wcześnie spłacić kredyt.

W innej sytuacji może się bardziej opłacać wynegocjowanie niższej marży, kosztem zrezygnowania z prowizji (ale to jeszcze zależy ile ta prowizja wynosi).

Jaki to bank?

Witam chciałam bardzo serdecznie podziękować Panu Bartoszowi z MURATOR FINANSE..dzięki któremu cała procedura kredytowa była błyskawicznie załatwiona....polecił gdzie złożyć wniosek....polecił super sprawnego doradce z banku z mojego miasta...przez cały czas pilotował sprawe...WSZYSTKIM KREDYTOBIORCĄ POLECAM KONTAKT Z PANEM BARTOSZEM....jeszcze raz bardzo dziękuje za zaangażowanie,cierpliwość,poświecony czas.....pozdrawiam

Jaki kredyt lepiej wziąć: z WIBOR-em 3M czy 6M? Jeśli w dwóch różnych bankach oprocentowanie jest takie same: w jednym banku z WIBOR 3 mies. a w drugim z WIBOR 6 mies. to wtedy patrzeć na wysokość marży, bo wiadomo, że banku z WIBOR-em 3 M marża bedzie większa w moim przypadku. Jeden bank daje 1,3% marży a drugi 1,5 marży ( to tak przykładowo)

Jaki kredyt lepiej wziąć: z WIBOR-em 3M czy 6M? Jeśli w dwóch różnych bankach oprocentowanie jest takie same: w jednym banku z WIBOR 3 mies. a w drugim z WIBOR 6 mies. to wtedy patrzeć na wysokość marży, bo wiadomo, że banku z WIBOR-em 3 M marża bedzie większa w moim przypadku. Jeden bank daje 1,3% marży a drugi 1,5 marży ( to tak przykładowo)

Na dobrą sprawe nie ma różnicy jaki wibor.

6m jest większy, ale stabilniejszy... 3m mnieszy ale bardziej szaleje... tak czy siak przy wiborze 6m przy mniejszej stawce klient traci (dłużej płaci większą) a przy zwiększeniu zyskuje...

lepiej wybrać ofertę z niższą marżą, a wiborem sie nie przejmować.

Witam chciałam bardzo serdecznie podziękować Panu Bartoszowi z MURATOR FINANSE..dzięki któremu cała procedura kredytowa była błyskawicznie załatwiona....polecił gdzie złożyć wniosek....polecił super sprawnego doradce z banku z mojego miasta...przez cały czas pilotował sprawe...WSZYSTKIM KREDYTOBIORCĄ POLECAM KONTAKT Z PANEM BARTOSZEM....jeszcze raz bardzo dziękuje za zaangażowanie,cierpliwość,poświecony czas.....pozdrawiam

Cała przyjemność po mojej stronie:)

Witam serdecznie.

Tak jak moi poprzednicy, również jestem zainteresowany kredytem hipotecznym. Plan mam taki: chciałbym kredyt na zakup działki i budowę domu = 180 tys. zł + 100 tys. zł wkładu własnego, czyli razem 280 tys. zł (działka 40 tys., 20 tys na projekt, adaptację, geodetę, notariusza, kierownika budowy i przyłącza, 220 tys na budowę). Jeżeli jest to możliwe to chciałbym rozpocząć budowę za pieniądze banku i na tyle zrealizować budowe, żeby się wprowadzić. Następnie sprzedam mieszkanie i będę dalej wykańczał dom. Marzenia piękne przyznacie sami, tylko nurtuje mnie kilka spraw a mianowicie: posiadam 30 tys. w gotówce oraz jestem wspólwłaścicielem nieruchomości, która w trakcie budowy zostanie sprzedana (jest zgoda na to drugiego współwłaściciela) - wartość mojego udziału około 70 tys. zł..

- Czy banki pozwalają budować wykorzystując w pierwszej kolejności pieniądze bankowe

- Czy banki uznają mi połowę nieruchomości (70 tys. zł ) jako wkład własny?

- czy lepiej jest może kupić działkę za gotówkę i dopiero starać się o kredyt (czy to da jakieś korzyści dla mnie)

- czy okres spłaty w RNS może przekroczyć 30 lat

- czy pensja 3500 netto wystarczy na 180 tys. kredytu przy okresie spłaty powyżej 30 lat

Pozdrawiam

Piotr

Witam serdecznie.

Tak jak moi poprzednicy, również jestem zainteresowany kredytem hipotecznym. Plan mam taki: chciałbym kredyt na zakup działki i budowę domu = 180 tys. zł + 100 tys. zł wkładu własnego, czyli razem 280 tys. zł (działka 40 tys., 20 tys na projekt, adaptację, geodetę, notariusza, kierownika budowy i przyłącza, 220 tys na budowę). Jeżeli jest to możliwe to chciałbym rozpocząć budowę za pieniądze banku i na tyle zrealizować budowe, żeby się wprowadzić. Następnie sprzedam mieszkanie i będę dalej wykańczał dom. Marzenia piękne przyznacie sami, tylko nurtuje mnie kilka spraw a mianowicie: posiadam 30 tys. w gotówce oraz jestem wspólwłaścicielem nieruchomości, która w trakcie budowy zostanie sprzedana (jest zgoda na to drugiego współwłaściciela) - wartość mojego udziału około 70 tys. zł..

- Czy banki pozwalają budować wykorzystując w pierwszej kolejności pieniądze bankowe

- Czy banki uznają mi połowę nieruchomości (70 tys. zł ) jako wkład własny?

- czy lepiej jest może kupić działkę za gotówkę i dopiero starać się o kredyt (czy to da jakieś korzyści dla mnie)

- czy okres spłaty w RNS może przekroczyć 30 lat

- czy pensja 3500 netto wystarczy na 180 tys. kredytu przy okresie spłaty powyżej 30 lat

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

Ja osobiście radze aby właśnie nie przeznaczać całych swoich środków przed kredytem... wiele ludzi tak robi myśląc, że w tym momencie, będą mogli wziąć mniejszą kwotę kredytu... Znam naprawdę sporo ludzi którym teraz brakuje na wykończenie i starają się o kredyty gotówkowe, które jak wszyscy wiemy zabijają oprocentowanie. Na harmonogramie powinno być rozpisane ile chce Pan wnieść środków a ile z kredytu i w jakich transzach.

Co do wkładu własnego to banki przyjmują tylko gotówkę... nie ma możliwości częściowego zabezpieczenia się na nieruchomości.

Pytanie 3- lepiej kupić działkę za gotówkę - lub z kredytu(oczywiście tylko PLN i bank bez kosztów za wcześniejszą spłatę, z prowizją 0%), a za kilka miesięcy wziąć kredyt na budowę z refinansowaniem działki.

Wydaje mi się że taka możliwość jest, ale przyznam że głowy nie dam... natomiast nie jest to opłacalne.. ten okres 30 lat i tak niesie za sobą duże odsetki, a zwiększając go odsetki będą jeszcze większe a różnica na racie mizerna.

Zapraszam do mnie na maila... prześle wszystkie informację które mi są potrzebne do przygotowania oferty.

Dzwoniłem wczoraj do DnBNord i bardzo miła pani powiedziała mi, że w powiecie Ciechanowskim budowana nieruchomość nie może być zabezpieczeniem kredytu. Najlepiej byłoby gdybym budował pod Warszawą. Reasumując wydaje mi się, że jest to bank dla bogaczy (nie dla zwykłego Kowalskiego). Parodia.

Pozdrawiam.

Witam,

I ja mam pytanie - kredyt na zakup działki. Byłem już w PKOBP. Warunki brzegowe:

> działka bud. wartość ok 350k, działka pod Warszawą, (wszystkie dokumenty już są łącznie z warunkami zabudowy)

> małżeństwo umowy o prace, zdolność bez najmniejszego problemu nawet na 5x większą kwotę

> wkład własny 50%

> waluta PLN

> najchętniej na 30 lat. (choć pewnie spłacimy w ciągu 10...)

Bank zaproponował 2.2% marży + WIBOR 3M + brak konieczności jakichś dziwnych ubezpieczeń na życie. Jest gdzieś jakiś inny bank z ciekawsza propozycją czy lepiej zostać przy tym? Zależy mi na szybkim załatwieniu sprawy, a nie czekaniu 2 miesiące na decyzję...

Edytowane przez alus
Poprawka merytoryczna

Do :Murator FINANSE

Wielkie Dzięki za pomoc przy wyborze kredytu. Złoże wnioski do LUKAS i do BOŚ i zobaczymy co będzie dalej. Pozdrawiam.

Bardzo prosze... jak tylko będą problemy, można śmiało dzwonić.

Dzwoniłem wczoraj do DnBNord i bardzo miła pani powiedziała mi, że w powiecie Ciechanowskim budowana nieruchomość nie może być zabezpieczeniem kredytu. Najlepiej byłoby gdybym budował pod Warszawą. Reasumując wydaje mi się, że jest to bank dla bogaczy (nie dla zwykłego Kowalskiego). Parodia.

Pozdrawiam.

bardzo częsty przypadek... z tego co mnie pamięc nie myli to na ich stronie jest rozpiska, w któych miejscach stawiane nieruchomości będą podlegać zabezpieczeniu.

Witam,

I ja mam pytanie - kredyt na zakup działki. Byłem już w PKOBP. Warunki brzegowe:

> działka bud. wartość ok 350k, działka pod Warszawą, (wszystkie dokumenty już są łącznie z warunkami zabudowy)

> małżeństwo umowy o prace, zdolność bez najmniejszego problemu nawet na 5x większą kwotę

> wkład własny 50%

> waluta PLN

> najchętniej na 30 lat. (choć pewnie spłacimy w ciągu 10...)

Bank zaproponował 2.2% marży + WIBOR 3M + brak konieczności jakichś dziwnych ubezpieczeń na życie. Jest gdzieś jakiś inny bank z ciekawsza propozycją czy lepiej zostać przy tym? Zależy mi na szybkim załatwieniu sprawy, a nie czekaniu 2 miesiące na decyzję...

marża 2,2% na PLN to bardzo dużo...

prosze napisać do mnie maila... zadam kilka dodatkowych pytań, abym mógł przygotować ofertę która potem będzie miała przełożenie w rzeczywistości, i coś na bank znajdziemy lepszego.

pozdrawiam

Edytowane przez Murator FINANSE

Witam,

Od 30.04.2010 r. mam kredyt w euro z karencją w spłacie kapitału 24 miesiące - raty stałe. Obecnie marża 3,2% (docelowo 2,7% po uruchomienu swoich środków) + 3 M EURIBOR. Pomijam fakt, czy to korzystne oprocentowanie czy nie - w czasie kiedy brałam kredyt wydawało się sensowne (niski euribor). W chwili obecnej łączna wysokość oprocentowania wynosi 4,257 % w skali roku. Co kwartał dostaję od banku harmonogram spłat kredytu na kolejne 3 miesiące po uwzględnieniu zmiany wartości stopy bazowej.

Czy ktoś mądry potrafi wyjaśnić w jaki sposób naliczane są odsetki w okresie karencji? Czy jest na to jakaś formuła? Myślałam, że wysokość raty jest związana oprócz oprocentowania, z liczbą dni w miesiącu - ale nie koniecznie, gdyż raty za 01/2011 i za 03/2011 są różne pomimo takiej samej liczby dni w miesiącu.

Dla zobrazowania : obecnie wykorzystana kwota kredytu 58.613,44 Euro

Harmonogram spłat:

225,11 Euro - do 07.02.2011

191,41 Euro - do 07.03.2011

198,25 Euro - do 05.04.2011

Pytałam na infiolinii swojego banku jak i mojego opiekuna - niestety nikt nie potrafił mi wyjaśnić mechanizmu obliczeń, ponoć poszło oficjalne zapytanie do kogoś mądrzejszego .

Nie twierdzę, że to jest źle, ale też chciałabym mieć pewność, że jest dobrze :)

Czy ktoś z doradców lub forumowiczów badał ten temat i jest w stanie mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za zainteresowanie.

Edytowane przez Beasza
.

Witam,

Od 30.04.2010 r. mam kredyt w euro z karencją w spłacie kapitału 24 miesiące - raty stałe. Obecnie marża 3,2% (docelowo 2,7% po uruchomienu swoich środków) + 3 M EURIBOR. Pomijam fakt, czy to korzystne oprocentowanie czy nie - w czasie kiedy brałam kredyt wydawało się sensowne (niski euribor). W chwili obecnej łączna wysokość oprocentowania wynosi 4,257 % w skali roku. Co kwartał dostaję od banku harmonogram spłat kredytu na kolejne 3 miesiące po uwzględnieniu zmiany wartości stopy bazowej.

Czy ktoś mądry potrafi wyjaśnić w jaki sposób naliczane są odsetki w okresie karencji? Czy jest na to jakaś formuła? Myślałam, że wysokość raty jest związana oprócz oprocentowania, z liczbą dni w miesiącu - ale nie koniecznie, gdyż raty za 01/2011 i za 03/2011 są różne pomimo takiej samej liczby dni w miesiącu.

Dla zobrazowania : obecnie wykorzystana kwota kredytu 58.613,44 Euro

Harmonogram spłat:

225,11 Euro - do 07.02.2011

191,41 Euro - do 07.03.2011

198,25 Euro - do 04.04.2011

Pytałam na infiolinii swojego banku jak i mojego opiekuna - niestety nikt nie potrafił mi wyjaśnić mechanizmu obliczeń, ponoć poszło oficjalne zapytanie do kogoś mądrzejszego .

Nie twierdzę, że to jest źle, ale też chciałabym mieć pewność, że jest dobrze :)

Czy ktoś z doradców lub forumowiczów badał ten temat i jest w stanie mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za zainteresowanie.

co bank to obyczaj... jaki to bank?

Z jednej strony rozumiem troskę o swój portfel, ale wydaje mi się że bank tak łatwo nie poda takich obliczeń, bo poprostu mało kto będzie je znał... teraz takie gotowe info dostaje pracownik banku na ekranie monitora.

Może uda mi się czegoś dowiedzieć, tylko musze wiedzieć gdzie szukać...

Edytowane przez Murator FINANSE

co bank to obyczaj... jaki to bank?

Z jednej strony rozumiem troskę o swój portfel, ale wydaje mi się że bank tak łatwo nie poda takich obliczeń, bo poprostu mało kto będzie je znał... teraz takie gotowe info dostaje pracownik banku na ekranie monitora.

Może uda mi się czegoś dowiedzieć, tylko musze wiedzieć gdzie szukać...

Chodzi o bank NORDEA. Pozdrawiam

Chciałabym bardzo serdecznie podziękować Panu Bartkowi,

Załatwił nam doradców, z 3 banków, pomimo tego że dzieli nas 300 km. Naprawdę ludzie z dużą wiedzą.

Mamy już 2 decyzje, teraz czekamy na numer trzy, ale i tak bank ten praktycznie nie był brany pod uwagę. Pan Bartosz nam wszystko podsumował, i opisał. W Poniedziałek podpisujemy umowę.

Na prawdę polecam Pana Barta. Można mu spokojnie zaufać, nie tylko przy samej ofercie, ale i w całym doradztwie.