Murator FINANSE 24.02.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 (edytowane) Chciałabym bardzo serdecznie podziękować Panu Bartkowi, Załatwił nam doradców, z 3 banków, pomimo tego że dzieli nas 300 km. Naprawdę ludzie z dużą wiedzą. Mamy już 2 decyzje, teraz czekamy na numer trzy, ale i tak bank ten praktycznie nie był brany pod uwagę. Pan Bartosz nam wszystko podsumował, i opisał. W Poniedziałek podpisujemy umowę. Na prawdę polecam Pana Barta. Można mu spokojnie zaufać, nie tylko przy samej ofercie, ale i w całym doradztwie. Pani Aniu proszę nie chwalić dnia przed zachodem słońca teraz rozumiem że już musze się bardziej skupić jak przed uruchomieniem kredytu już takie pochwały... dziękuję bardzo w każdym razie Chodzi o bank NORDEA. Pozdrawiam Witam, sam od 2 dni staram się dowiedzieć jak to wygląda ale rzeczywiście łatwo nie jest... jak narazie wiem że Oni patrzą na ew. weekendy które się pojawią przy spłacie... np. jak 15 stycznia (sobota) ma Pani zapłacić ratę, to im wchodzi w rozliczenie 17 stycznia... za miesiąc kwota nie jest już z całego miesiąca tylko potrącona o 2 dni. Ale to tylko teoria Edytowane 24 Lutego 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beasza 24.02.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Witam, sam od 2 dni staram się dowiedzieć jak to wygląda ale rzeczywiście łatwo nie jest... jak narazie wiem że Oni patrzą na ew. weekendy które się pojawią przy spłacie... np. jak 15 stycznia (sobota) ma Pani zapłacić ratę, to im wchodzi w rozliczenie 17 stycznia... za miesiąc kwota nie jest już z całego miesiąca tylko potrącona o 2 dni. Ale to tylko teoria Panie Bartoszu, bardzo dziękuję za zainteresowanie. Dzisiaj właśnie otrzymałam odpowiedź od mojego banku. Wysokość raty wiąże się z liczbą dni w okresie rozliczeniowym, a ten zawsze, albo często ma inną liczbę dni. Spłata u mnie zawsze na 05 każdego miesiąca, no ale jak 5-ty przypada w weekend to się to przesuwa termin na pierwszy dzień roboczy i tak: od 05.01.11-06.02.11 - 33 dni, 07.02.11-06.03.11 - 28 dni oraz 07.03.11-05.04.11 - 29 dni. Natomiast wzór na obliczanie jest następujący: kwota zadłużenia * oprocentowanie*ilość dni/365. Niepokoi mnie jeszcze wzrastający wciąż Euribor, póki co nie mam jeszcze wypłaconego całego kredytu (320 tys PLN ) i chyba nie ma jeszcze ce panikować. Poczekam, do sprzedaży mieszkania i zobaczę z jaką wysokością kredytu uda mi się pozostać. Docelowo chciałabym bardzo aby zmieściło się to w okolicach 150 tys. Czy wtedy w przypadku dalszego znacznego wzrostu Euribor przewalutować ten kredyt z euro na na złotówki? Wiem, że wybiegam w przyszłość i nikt nie jest wróżką, ale coś mi się wydaje, że z kredytem w Euro mogą zacząć dziać się cuda. Pozdrawiam serdecznie Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 24.02.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Chcielibyśmy bardzo gorąco podziękować Panu Bartkowi z Muratora Finanse za pomoc w wyborze najkorzystniejszej oferty oraz w załatwieniu formalności związanych z udzieleniem kredytu. Pan Bartek wykazał się dużym profesjonalizmem i zaangażowaniem w naszą sprawę. Świadczyć o tym może choćby fakt, że "trzymał rękę na pulsie" nawet podczas swojego urlopu na "drugim końcu świata"! Jeszcze raz dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 27.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam Bardzo się cieszę, ze trafiłam na tę stronę, bo już z czytania samych komentarzy można się sporo dowiedzieć. My tez szukamy kredytu i to sporego - 300.000zł na 29- 30lat. Raty będą dla nas niemałe i zalezy nam na jak najkorzystniejszych warunkach. Nawiązaliśmy kontakt z Open Finance i byliśmy na rozmowie. Przedstawiono nam kilka ofert, ale byliśmy przekonywani do większej wartości kredytu - 325.000zł, a przy tym wiadomo - rata rośnie. Byliśmy też w PEKAO (0 % prowizji, 1,59% - promocyjne oprocentowanie z targów budowlanych, ogólnie oprocentowanie 5,53) oraz w Millenium - ale tu wyszło wyższe oprocentowanie. Mam zamiar odwiedzić w najbliższym czasie kilka kolejnych banków, ale prosiłabym o wskazówki, dokąd warto się wybrać. Liczę na pomoc Doradcy Muratora - Pana Bartosza Pozdrawiam wszyskich poszukujących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 28.02.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam Bardzo się cieszę, ze trafiłam na tę stronę, bo już z czytania samych komentarzy można się sporo dowiedzieć. My tez szukamy kredytu i to sporego - 300.000zł na 29- 30lat. Raty będą dla nas niemałe i zalezy nam na jak najkorzystniejszych warunkach. Nawiązaliśmy kontakt z Open Finance i byliśmy na rozmowie. Przedstawiono nam kilka ofert, ale byliśmy przekonywani do większej wartości kredytu - 325.000zł, a przy tym wiadomo - rata rośnie. Byliśmy też w PEKAO (0 % prowizji, 1,59% - promocyjne oprocentowanie z targów budowlanych, ogólnie oprocentowanie 5,53) oraz w Millenium - ale tu wyszło wyższe oprocentowanie. Mam zamiar odwiedzić w najbliższym czasie kilka kolejnych banków, ale prosiłabym o wskazówki, dokąd warto się wybrać. Liczę na pomoc Doradcy Muratora - Pana Bartosza Pozdrawiam wszyskich poszukujących . Jeśli chodzi o open finance to zapewne dla nich najlepszą ofertą był getin/noble bank. Zawsze można podejść do nich po ofertę, ale taka fabryka kredytowa nie podchodzi do klienta jako do jednostki, tylko wszystko masówką... takie moje zdanie. Abym Ja mógł cokolwiek doradzić, (a widzę że możliwość taka jest, gdyż PEKAO, ma na prawdę ciekawą ofertę, ale pozostaje nam jeszcze 1-2 banki do których w tym samym czasie trzeba złożyć wnioski), to muszę poznać więcej informacji niż tylko kwotę kredytu. Pojawiło się kilka nowych ciekawych promocji ostatnio, dlatego będę wdzięczny za odezwanie się do mnie na mailu, i tak już sprawdzę zdolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 28.02.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Dziękuję za zainteresowanie Informacje wysłałam mailem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 28.02.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zdecydowaliśmy się w końcu na Lukasa. W środę podpisujemy umowę i... raz kozie śmierć. Będziemy nieść ten "garb" przez następne 30 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 28.02.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Zdecydowaliśmy się w końcu na Lukasa. W środę podpisujemy umowę i... raz kozie śmierć. Będziemy nieść ten "garb" przez następne 30 lat. na bank, spłacicie kredyt po max 5 latach, więc nie ma stresu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 28.02.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 na bank, spłacicie kredyt po max 5 latach, więc nie ma stresu:-) Nie jestem taki pewny tych 5 lat ale trudno - ruszamy do boju . Dzięki w każdym razie za słowa otuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 01.03.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Wczoraj odebraliśmy projekt od architekta i jeden zapis w nim mnie martwi: 1.3.Zestawienie powierzchni i kubatury: Powierzchnia zabudowy 236,0 m2 Powierzchnia użytkowa –parter 95,7m2Nr pom. Nazwa pomieszczenia Posadzka pow. (m2)0.1 Hall gres 6,5m20.2 Pokój dzienny panele drew. 35,1m20.3 Kuchnia gres 7,8m20.4 Pokój panele drew. 9,2m20.5 WC gres 3,3m20.6 Pomieszczenie tech. gres 6,3m20.7 Przedsionek gres 4,3m20.8 Garaż gres 23,2m2 Powierzchnia użytkowa –poddasze 59,3m2Nr pom. Nazwa pomieszczenia Posadzka pow. (m2)2.1 Komunikacja panele drew. 10,0m22.2 Sypialnia panele drew. 13,0m22.3 Garderoba panele drew. 3,4m22.4 Łazienka gres 6,7m22.5 Sypialnia panele drew. 11,4m22.6 Sypialnia panele drew. 10,8m22.7 WC gres 4,0m2 Powierzchnia użytkowa –razem 155,0 m2Kubatura 426,5m³ Z tego zapisu wynika, że dom ma 155 m2 powierzchni użytkowej, podczas gdy faktycznie ma 132m (architekt w sumie uwzględnił też powierzchnię garażu). Jak się bank do tego odniesie? Logicznie rzecz biorąc widać, że wliczono metraż garażu, ale na upartego powierzchnia użytkowa przekracza 140m.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 01.03.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 U mnie pow. użytkowa 131,7 m2 + garaż 19,1 m2. Garażu nie brano pod uwagę. RnS w Pekao SA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ann i pawel 01.03.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 co do kredytu RnS to postarajcie się zmniejszać jak najbardziej powierzchnie użytkową, np. przez nazwania poddasza strychem, ponieważ rząd doplaca do 70m powierzchni domu (niekrzekraczającego 140m), dlatego jak mamy wpisane 140 doplaci tylko 1/4odsetek a mając 70m doplaci 1/2.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 01.03.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 znasz jakieś inne triki pozwalające zmniejszać powierzchnię użytkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 01.03.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 dzięki, kochani jesteście, że podpowiadacie myślę, jak by tu jeszcze zmniejszyć ten nasz dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talgo1 01.03.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 poradźcie mi proszę odnośnie zakupu domuupatrzyłem sobie dom 140m2 do tego działka dość duża 2000m2obecni właściciele brali na niego kredyt w PKO BP i jest jeszcze do spłacenia 17 tyś złtegoż kredytu hipotecznegoa chcą go sprzedać za 217.000 tyś zł ja pracuje umowa o prace żona działalnośś gospodarcza (wykazuje dochody)razem mamy ok 4000zł2 osoby bezdzietni ja mam jeszcze 18 tyś zł kredytu gotówkowego w Polbanku i rata 565zł miesięcznie czy można to jakoś połączyć aby wsiąść te 235.000 zł spłacić tą hipotekę ten mój kredyt i mieć wtedy jedną ratę byłem dzisiaj w PKO SA i wskazali oprocentowanie 5,81%marża 1.87wibor 3Mraty 360msc 1288 rata jak byśmy brali 215.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 01.03.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) poradźcie mi proszę odnośnie zakupu domu upatrzyłem sobie dom 140m2 do tego działka dość duża 2000m2 obecni właściciele brali na niego kredyt w PKO BP i jest jeszcze do spłacenia 17 tyś zł tegoż kredytu hipotecznego a chcą go sprzedać za 217.000 tyś zł ja pracuje umowa o prace żona działalnośś gospodarcza (wykazuje dochody) razem mamy ok 4000zł 2 osoby bezdzietni ja mam jeszcze 18 tyś zł kredytu gotówkowego w Polbanku i rata 565zł miesięcznie czy można to jakoś połączyć aby wsiąść te 235.000 zł spłacić tą hipotekę ten mój kredyt i mieć wtedy jedną ratę byłem dzisiaj w PKO SA i wskazali oprocentowanie 5,81% marża 1.87 wibor 3M raty 360msc 1288 rata jak byśmy brali 215.000 W Lukasie dali mi lepszą marżę 1,7 - zapytaj czy też taką dostaniesz, zawsze to parę złotych miesięcznie mniej. Co do powierzchni użytkowej - u mnie w projekcie nie było takiego zapisu, więc musiałem dostarczyć osobne pismo stwierdzające jaka jest powierzchnia użytkowa budynku. Pismo takie dostałem w ciągu kilku dni (tu dziękuję ludziom pracującym w dziale projektów Muratora), przekazałem bankowi i OK. Do powierzchni użytkowej nie zaliczono pomieszczenia gospodarczego i garażu. Edytowane 1 Marca 2011 przez Bad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwerson 01.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Może przyda się komuś Jak obliczyć powierzchnię użytkową budynku lub mieszkania ? Prawidłowe obliczenie powierzchni użytkowej jest sprawą bardzo ważną. Podstawą opodatkowania podatkiem od nieruchomości jest przecież powierzchnia użytkowa budynków lub ich części. Ponadto wynajmując lub kupując mieszkanie czy dom czynsz lub cena tej nieruchomości jest przecież uzależniona w głównej mierze od powierzchni. W trzech ustawach pojęcie powierzchni użytkowej nie jest jednoznacznie określone. W ustawie o podatkach i opłatach lokalnych z dnia 12 stycznia 1991 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2002 r. nr 9 poz. 84 z późn. zm.) powierzchnię użytkową budynku lub jego części stanowi powierzchnia mierzona po wewnętrznej długości ścian na wszystkich kondygnacjach z wyjątkiem powierzchni klatek schodowych oraz szybów dźwigowych; za kondygnację uważa się również garaże podziemne, piwnice, sutereny i poddasza użytkowe. Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 21 czerwca 2001 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 266 z późn. zm.) do powierzchni użytkowej lokalu zalicza się powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów, loggi, antresoli, szaf, schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkarni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału. Natomiast w ustawie o podatku od spadków i darowizn z dnia 28 lipca 1983 r. (tekst jednolity Dz.U z 2004 nr 142 poz. 1514 z późn. zm.) za powierzchnię użytkową budynku (lokalu) uważa się powierzchnię mierzoną po wewnętrznej długości ścian pomieszczeń na wszystkich kondygnacjach (podziemnych i naziemnych) z wyjątkiem powierzchni piwnic i klatek schodowych oraz szybów dźwigów. Z powyższych uregulowań wynika, że płacąc podatek od nieruchomości do powierzchni użytkowej musimy zaliczyć powierzchnię piwnicy w pozostałych przypadkach powierzchni piwnic nie bierze się pod uwagę. Ustawa o ochronie praw lokatorów nakazuje dokonywanie obmiaru powierzchni użytkowej w świetle wyprawionych ścian a więc z tynkami a z pozostałych ustaw nie wynika czy obmiar dokonywać z tynkami czy bez tynków. Na szczęście we wszystkich trzech ustawach powierzchnię pomieszczeń lub ich części oraz części kondygnacji o wysokości w świetle (nie wiadomo z tynkami czy bez tynków, na pewno z tynkami w ustawie o ochronie praw lokatorów) równej lub większej od 2,20 m należy zaliczać do obliczeń w 100%, od 1,40 do 2,20 m - zalicza się do powierzchni użytkowej budynku w 50%, a jeżeli wysokość jest mniejsza niż 1,40 - powierzchnię tą pomija się. Żeby sprawę jednak skomplikować ustawa o ochronie praw lokatorów nakazuje obliczać powierzchnię użytkową zgodnie z Polską Normą a w pozostałych ustawach nic się o tym nie pisze. Polska Norma PN-70/B-02365 „Powierzchnia budynków. Podział, określanie i zasady obmiaru” obowiązywała powszechnie do 1999 roku. Norma ta została wycofana przez Polski Komitet Normalizacyjny ze zbioru norm po ustanowieniu normy PN- ISO 9836:1997 „Właściwości użytkowe w budownictwie. Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych.” Z resortowych ustaleń wynika jednak, że Polska Norma PN-ISO 9836 jest normą do dobrowolnego stosowania w zakresie dotyczącym obliczeń powierzchni użytkowej lokalu. Przy wyborze sposobu korzystania z norm PN-ISO 9836 i PN-70/B-02365 Ministerstwo Rozwoju Regionalnego i Budownictwa w piśmie wewnętrznym skierowanym do jednego z przedsiębiorstw z dnia 4 sierpnia 2000 roku zaleca przyjęcie następujących zasad: * ustalenia normy PN-ISO 9836 mogą być stosowane w projektach budowlanych budynków nowo wznoszonych, odbudowywanych, a także nadbudowywanych i rozbudowywanych, jeżeli zakres nadbudowy i rozbudowy obejmuje wyodrębnioną funkcjonalnie część budynku, * w projektach nadbudowy i rozbudowy części budynku nie wyodrębnionych funkcjonalnie oraz w projektach przebudowy, modernizacji lub zmiany przeznaczenia części budynku istniejącego należy stosować takie same zasady obliczania (np. wg PN-70/B-02365) jakie były przyjęte w projekcie budowlanym, na podstawie którego został wzniesiony budynek. Podstawowe różnice pomiędzy normami to: * obmiar według PN-70/B-02365 wykonuje się na poziomie 1 m nad podłogą i w stanie surowym (tzn. bez tynków i okładzin), natomiast wg PN-ISO 9836 na poziomie podłogi i w stanie całkowicie wykończonym, * wg PN-70/B-02365 wnęki w ścianach o powierzchni powyżej 0,1 mkw dolicza się do powierzchni pomieszczenia, natomiast wg PN-ISO 9836 - nie dolicza się, * powierzchnię ze skośnym sufitem: według PN-70/B-02365 oblicza się zależnie od wysokości - o wysokości pow. 2,20 m i większej liczy się w 100%, o wysokości od 1,40 m do 2,20 m liczy się w 50%, poniżej 1,4 m nie wlicza się; natomiast według PN-ISO 9836 liczy się w całości zgodnie z powierzchnią podłogi, ale dzieli się na dwie części: część o wysokości 1,9 m i więcej oraz na część o wysokości poniżej 1,9 m, którą można zaliczyć wyłącznie do powierzchni pomocniczej, * powierzchnie zewnętrzne nie zamknięte ze wszystkich stron, dostępne z danego pomieszczenia (balkony, loggie, tarasy itp.) według PN-70/B-02365 nie wlicza się do powierzchni pomieszczenia (ani mieszkania ani lokalu użytkowego), natomiast według PN-ISO 9836 dolicza się do powierzchni pomieszczenia (mieszkania, lokalu użytkowego), wykazując oddzielnie: powierzchnie nie nakryte (balkony, tarasy) i powierzchnie nakryte (loggie). Chcąc odpowiedzieć na pytanie zadane w tytule niniejszego artykułu „Jak obliczyć powierzchnię użytkową budynku lub mieszkania” - należy stwierdzić - nie wiadomo. Wszystko zależy od przepisu, który to reguluje i rodzaju stosowanej normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 01.03.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Pozwole sobie zacytować wypowiedz sSiwy12, który pięknie napisał w jednym z podobnych wątków. Powierzchnia użytkowa „pobierana” jest z zatwierdzonego projektu budowlanego – czyli ta która jest „napisana” w projekcie na który otrzymaliśmy pozwolenie na budowę. Co jest liczone? Dla tych celów przyjmuje się (najczęściej) definicję z Ustawy o ochronie praw lokatorów…. z dnia 21 czerwca 2001r. (Dz.U. 2005 Nr.31 poz.266) Art.2. 1.7: 7) powierzchni użytkowej lokalu - należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności pokoi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz innych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom lokatora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału; Oczywiście powierzchnia garażu także nie jest liczona do powierzchni użytkowej domu (lokalu). Warto to sprawdzić, przed złożeniem (zatwierdzeniem) projektu, bo funkcjonują trzy różne definicje. Uwaga: Ustawodawca nie określił wg, jakiej definicji (normy) bank może „wyliczać” (sprawdzać) powierzchnie użytkową – tak więc w zasadzie zależy to tylko i wyłącznie od projektanta. Podana powyżej definicja jest najkorzystniejsza dla inwestora i większość banków ją „respektuje”. poradźcie mi proszę odnośnie zakupu domu upatrzyłem sobie dom 140m2 do tego działka dość duża 2000m2 obecni właściciele brali na niego kredyt w PKO BP i jest jeszcze do spłacenia 17 tyś zł tegoż kredytu hipotecznego a chcą go sprzedać za 217.000 tyś zł ja pracuje umowa o prace żona działalnośś gospodarcza (wykazuje dochody) razem mamy ok 4000zł 2 osoby bezdzietni ja mam jeszcze 18 tyś zł kredytu gotówkowego w Polbanku i rata 565zł miesięcznie czy można to jakoś połączyć aby wsiąść te 235.000 zł spłacić tą hipotekę ten mój kredyt i mieć wtedy jedną ratę byłem dzisiaj w PKO SA i wskazali oprocentowanie 5,81% marża 1.87 wibor 3M raty 360msc 1288 rata jak byśmy brali 215.000 Od 1 marca Lukas ma ciekawą promocje, ale uwarunkowaną dochodem (im większy dochód tym lepsza oferta) Trudno powiedzieć jaki bank udzieli kredyt na lepszych warunkach nie znajdą szczegółów Edytowane 1 Marca 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fanta001 06.03.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 WitamMoże mój post będzie zbyt daleko wysunięty do przodu ale po kolei: 1. Rodzina 2 osobowa (wkrótce 3-osobowa:)) 2. Dochody:ja - około 3600 netto + stałe dodatki coroczne wpisane w umowę (średnio jest to około 8-10 tyś rocznie - czy to będzie brane do zdolności?)żona - około 2000 netto + premie (aktualnie jest na zwolnieniu, a później macierzyński do końca 2011 roku, więc chyba bez premii będzie liczone)Oboje mamy umowy na stałe. 3. W momencie zaciągania kredytu nie będziemy posiadali żadnych zobowiązań. W tej chwili końcówki kredytów zostały nam do spłacenia. 4. Działkę już mamy, częściowo ogrodzoną. 5. Projekt - Zgrabny V czyli 140m2 pow. użytkowej bez garażu. 6. Kredyt chcemy wziąć na całą budowę czyli podejrzewam że około 400 tyś na okres 20-25, ewentualnie 30 lat, z możliwością szybszej spłaty (jest to warunek konieczny bo być może będziemy mieli możliwość wcześniejszej spłaty) 7. Gdzie będzie dom (bo to chyba też ma znaczenie) - Mazury, okolice Olsztyna Czy mamy szanse na kredyt w takiej wysokości mając takie dochody? Wkład własny to działka + ewentualnie 15-20 tyś. Teraz pytania:1. Chcemy rozpocząć budowę w roku 2012 (wiosna), czy w związku z tym powinniśmy starać się o kredyt w październiku, listopadzie (decyzja pewnie po 2-3 miesiącach)? Chcemy tak zrobić aby mieć już decyzję na początku stycznia aby znaleźć ekipę do budowania.2. Czy są banki które udzielają kredytu na takich warunkach jak my chcemy bez transz? Czy na to nie mamy szans?3. Chcemy wziąć kredyt w EURO, czy to optymalne rozwiązanie dla nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 06.03.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 My zaczęliśmy szukanie banku, który udzieli nam kredytu na budowę pod koniec grudnia. Umowę podpisaliśmy 2 marca - wynika, że upłynęły 2 miesiące. Pewnie można było zrobić to trochę szybciej - ale nam nie spieszyło się tak bardzo. Wszystkie banki, w których byliśmy chciały dawać pieniądze w transzach ale może znajdziecie gdzieś inne warunki. Co do waluty kredytu - my zdecydowaliśmy się na złotówki i RNS. Raty na poziomie kredytu w Euro a nie ma ryzyka kursowego. Oczywiście każdy wybiera to, co jego zdaniem najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts