Murator FINANSE 17.03.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Murator Finanse forumowicz zadaje pytanie i oczekuje konkretnych odpowiedzi a nie w stylu " trzeba pozamiatać, trzeba wszystko sprawdzić". Propozycja którą przedstawiłem jest oparta tylko i wyłącznie na parametrach podanych przez Lesza. to oczywiste, że należy zrobić pełen profil klienta. Mamy w pakiecie 24 banki i kilkaset ofert więć mam z czego wybierać. Ale człowiek chce wiedzieć na co może mniej więcej liczyć. Jeżeli nie zdobywasz sie na odwagę prezentowania konkretów na forum to po co tu jesteś. Tylko po to aby przechwytywać klientów? Żenada! Jeżeli ja prezentuję jakieś informacje to po to aby inni forumowicze mogli sobie również poczytać jakie są oferty przy podanych parametrach. Jeżeli parametry się zmieniają to i oferta się zmieni. TO PRZECIEŻ OCZYWISTE!!!!!!!!!!! Kto powiedział że ma składać tylko do jednego banku? Jaka wartość nieruchomości została przyjęta? Pomyśl!!! i poczytaj posty jeszcze raz! Skoro ma działkę o wartości 120 tys. + kredyt 300 tys. to ile to wychodzi? Jeżeli masz z tym problemy to nawet nie chcę myśleć co proponujesz klientom. Nie rozumiem po co tryskasz jadem... Co do przechwytywania klientów (jak można to tak nazwać) to chyba sobie strzeliłeś gola, bo na tym forum jesteś, patrząc pod tym kątem numerem 1. Mam troche inny system pracy, ale co ty możesz o tym wiedzieć. Nie wypisuje ofert na ogólnym bo nikt mnie o to nie prosi… Jak dostane informację ze wszystkim szczegółowymi informacjami, i osoba będzie chciała je udostępnić to chętnie zamieszczę swoje propozycje… Nie ma sensu pokazywać wszystkim oferty, która jest nie wiadomo czy rzeczywiście będzie ofertą docelową, a nie możesz tego być pewny… A co do wartości nieruchomości to gratuluję że potrafić tak logicznie to wyliczyć, nie wiedząc nawet w jakieś części Polski będzie nieruchomość… Nie zrobiłbym u Ciebie operatu szacunkowego. Ale nic… nie ma powodów do kłótni… Jako że jestem odpowiedzialny w tym dziale (ze strony Muratora) za forumowiczów i ich przyszłe kredyty, to proszę abyś przynajmniej pokazywał oferty które rzeczywiście są dobre a nie za które najlepiej płaci pośrednikom bank. Z tego co pamiętam pisałeś że nie masz w ofercie np. Deutsche Banku więc wypisz te swoje 24 banki. I nie denerwuj się… Edytowane 17 Marca 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 17.03.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Witam, dziękuje za wszelkie odpowiedzi i odzew postaram się odpowiedzieć na zadane pytania, na obecną chwilę taka ogólna wycena jest już czymś, pozwala mniej więcej zaplanować wydatki. @Santiro realna sytuacja jest taka - mieszkanie jest w miejscowości oddalonej od większego miasta, co oznacza iż nie będzie zyskiwać na wartości w sensowny sposób. Gdyby było w mieście - większy sens miałby wynajem, by nim spłacać część rat, (w międzyczasie wartość mieszkania także by rosła) ale jak mówiłem - po porównaniu wynajem/ryzyko z wynajmującymi - nie opłaca się. wolę sprzedać i w zależności od stanu pozostałych finansów, dołożyć do większej lokaty (znegocjować lepszy %), bądź spłacić w części kredyt. wszystko będzie zależeć od % interesuje mnie krótszy okres kredytowania - wyszedłem z założenia, czy pieniądze które obecnie odkładamy na lokatach co miesiąc, czy kredyt+ deko więcej (ale już w domku), nie ma różnicy. dlatego możliwie krótki okres kredytu na jaki nas stać. nie chcę sponsorować banków, wolę wydawać sam swoje pieniądze 250 przy 10 latach (5,5%) za całą zabawę zapłacę dla banku ok.70 tyś. przy 30 latach - 260... (przy malejacych wychodzi mi 200+) skrajnie płacę sumę większą niż sam kredyt. Z taką świadomością wybieram najkrótszy okres spłaty bez zarżnięcia siebie i rodziny. o chwilowy cash flow się nie martwię - zostawiam sobie osobne finanse/lokaty na czarną godzinę, wolę deko większy kredyt, ale ze świadomością, iż w razie ... zawsze raczej przetrwam ciężkie czasy. Nie wydam całych zasobów finansowych, by wziąć kredyt mniejszy o np. 30 tys. ale potem jak wyskoczy jakiś przypadek losowy .. być z ręką w nocniku. dlatego za wersję na 30 lat dziękuje, nie skorzystam, mógłbyś rozwinąć wersję na 10 lat? warunki, itd. Interesuje mnie oferta najlepiej bez żadnych limitów spłaty. zakładam, że może się okazać możliwa spłata np. po 2 czy 5 latach, dlatego 3% przez 3 lata średnio mnie zadowala. [bo obecnie to rozumiem jest tak: 120tyś * 0,3 (30%) = 36 tyś. jeżeli spłacę więcej, to nadwyżka ponad tą sumę będzie +3%?] @ Bartosz postaram się weekend przesłać bardziej szczegółowe informacje - mógłbym prosić o wiadomość przez system forumowy co jest potrzebne? nie mam dodatkowych obciążeń, wynagrodzenie to normalne umowy o prace, nie używam kart kredytowych. wartość działki też liczona "z marginesem" pozdrawiam lesz p.s. muszę zrobić z ciekawości taką symulację od San: kredyt na 30 lat z ratą kapitałową (dla raty malejącej) 800 zł zamiast 2.500 w przypadku 10 lat i będziesz np. odkładał na konto różnicę (2500-800=1700) i nadpłacał np. co 3 miesiące (1700*3) - ale to wieczorem w chwili czasu, teraz robota goni Edytowane 17 Marca 2011 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 17.03.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 no cóż. widzę że wszystkie moje wpisy zostały usunięte.zastanawiające że na tym forum jest tylko jeden doradca właściwy "pan bartek z muratora" czegóż sie nie robi żeby usunąć konkurencję. Widać Pan Bartek poczuł się zagrożony. To nie poraz pierwszy, moje wpisy zostały usunięte.Wnioski pozostawiam forumowiczom do wyciągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 18.03.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Nie rozumiem po co tryskasz jadem... Co do przechwytywania klientów (jak można to tak nazwać) to chyba sobie strzeliłeś gola, bo na tym forum jesteś, patrząc pod tym kątem numerem 1. Mam troche inny system pracy, ale co ty możesz o tym wiedzieć. … No właśnie pokazałeś jaki masz system. Telefon do wójka Admina o usunięcie wpisów konkurencji. GRATULUJĘ. Widać nie wszyscy stosują "Kanon Dobrych Praktyk Rynku Finansowego . Swoją drogą ciekawe jak długo ten wpis zostanie. Czas start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 18.03.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Prosimy nie traktować forum jako miejsca do zamieszczania ofert. Prosimy o poradnictwo - Forumowicze na pewno będą wdzięczni za podpowiedzi w sprawach kredytowych. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 18.03.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Witam, Bylabym wdzieczna za przeslanie informacji na temat kredytu na budowe domu.Oto nasze dane: kwota kredytu: 300000zl , kredyt w zlotowkach okres splaty : 10 lat, najlepiej raty malejace (o ile to mozliwe bo pewnie kredyt bedzie wyplacany w transzach) malzenstwo z dzieckiem, wiek 30,29 lat wklad wlasny: dzialka o pow. 2000m2 -wartosc okolo 60000zl budowa planowana na ten rok, przy pomyslnych wiatrach moze udalo by sie ja ukonczyc do konca roku:) Jedyna niedogodnosc to chyba fakt ze mieszkamy w Wielkiej Brytani wiec zarowno zarobki , jak i nasze wydatki beda sie roznic od tych polskich...POdejrzewam ze dla bankow to nie jest wielki problem:) Nie mamy zadnych kredytow ani innych zobowiazan finansowych. zarobki miesieczne w £: okolo £2600 na reke (wspolnie) wydatki okolo £1200. Jesli potrzebne sa jakies dodatkowe informacje to chetnie przesle na maila. Prosilabym o szczegolowa symulacje kredytu, oprocentowanie i marze banku:)) Z gory dziekuje za odpowiedzi. Anna Anna, info na maila. Pozdrawiam Doradca Santiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dunlop 19.03.2011 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam Panie Bartku,Te wstępne oferty, które Pan dziś przesłał są całkiem przyzwoite, ale jak Pan pisze jest chyba jeszcze miejsce na zejście z marżą / prowizją. Zastanawiałem się też nad spłacaniem rat bezpośrednio w walucie, czy banki na to się zgadzają i czy jest to w ogóle gra warta świeczki? I jeśli byłbym zainteresowany jakimś dodatkowym produktem w postaci systmatycznego oszczędzania to można coś dodatkowo ugrać na marży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 19.03.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Mam pytanie odnoscie kredytu. Budujemy z mezem dom i chcemy wziac kredyt na ok. 200 tys., nasze dochody netto to 6tys ale ja pracuje na podstawie umowy na zastepstwo (przewidywany termin powrotu zastepowanego pracownika luty 2012). Narazie budujemy ze srodkow wlasnych. Mam pytanie- czy ktorys bank bierze pod uwage szacujac zdolnosc kredytowa, zarobki uzyskane z umowy na zastepstwo? Czy uda nam sie uzyskac kredyt? Jaka waluta bylaby najkorzystniejsza biorac pod uwage, że dom miesci sie w ramach obostrzen rodzina na swoim ale chcielibysmy sprzedac nieruchomosc w przeciagu paru lat? Pozdrawiam,j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 19.03.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Mam pytanie odnoscie kredytu. Budujemy z mezem dom i chcemy wziac kredyt na ok. 200 tys., nasze dochody netto to 6tys ale ja pracuje na podstawie umowy na zastepstwo (przewidywany termin powrotu zastepowanego pracownika luty 2012). Narazie budujemy ze srodkow wlasnych. Mam pytanie- czy ktorys bank bierze pod uwage szacujac zdolnosc kredytowa, zarobki uzyskane z umowy na zastepstwo? Czy uda nam sie uzyskac kredyt? Jaka waluta bylaby najkorzystniejsza biorac pod uwage, że dom miesci sie w ramach obostrzen rodzina na swoim ale chcielibysmy sprzedac nieruchomosc w przeciagu paru lat? Pozdrawiam, j. jjka, Jaka jest wysokość Twoich zarobków? Jaką formę umowy ma Twój mąż? Ile jest osób w gospodarstwie? Jaki jest wiek najstarszego kredytobiorcy? Być może zarobki Twojego męża wystarczą na kredyt 200 tys. Z umową na zastępstwo może być problem. Realnie, co się z Tobą stanie w lutym 2012? Czy będziesz miała szansę na etat, czy kończy się świadczenie pracy dla pracodawcy? II części nie bardzo rozumie. Pytasz o walutę a zaraz jest zdanie że "dom mieści się w ramach obostrzeń RnS". Co masz na myśli? Czy chcecie skorzystać z programu RnS? Jeżeli tak, to tylko PLN. Co do sprzedaży domu to nie ma ograniczeń. Możecie sprzedać po 2 latach i wcześniej spłacić kredyt. Pozdrawiam Doradca Santiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 20.03.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Poproszę o opinię Doradców oraz Forumowiczów...Przy wyborze kredytu na budowę domu korzystam z pośrednictwa doradcy finansowego, złożyliśmy dokumenty do 3 banków, teoretycznie komplet. No i się zaczęło... Jeden z banków zażądał kopii uprawnień zawodowych osoby, która sporządziła podpisała i przybiła pieczątkę pod kosztorysem budowy! Drugi natomiast zażądał zaświadczenia o "obsłudze komunikacyjnej" i dostępie do drogi publicznej - do działki jest dostęp z drogi prywatnej i wszelkie służebności są wpisane w akcie oraz w księdze wieczystej...przy czym bank nie jest w stanie sprecyzować, skąd mam takie zaświadczenie uzyskać.Czy takie dokumenty są wymagane? Czy to jakieś szalone banki, które marnują mój czas? Czy Wy też spełnialiście takie absurdalne żądania? A może mój doradca jest nieudolny? A może to ja się czepiam i skoro chcę kredyt to muszę te wydumane papiery dostarczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 20.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 Powiem szczerze, że my nie musieliśmy spełniać takich dziwnych wymagań banków. Jedyne co musieliśmy uzupełniać to informacja o powierzchni użytkowej naszego domu (w projekcie brak było wyraźnego zapisu - istnieje kilka norm wzajemnie sprzecznych). Ten bank od kopii uprawnień kosztorysanta to pewnie Deutsche Bank? U nas Db chciał umowy na stan surowy z wykonawcą (ale ostatecznie wybraliśmy kredyt w Lukasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 20.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 kwota kredytu: 300000zl , kredyt w zlotowkach okres splaty : 10 lat, najlepiej raty malejace (o ile to mozliwe bo pewnie kredyt bedzie wyplacany w transzach) [...] zarobki miesieczne w £: okolo £2600 na reke (wspolnie) wydatki okolo £1200. Przy tej wysokości kredytu i 10 latach, początkowa rata to ok. 4000zł To więcej niż 50% dochodu gospodarstwa domowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 20.03.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 (edytowane) Witam Panie Bartku, Te wstępne oferty, które Pan dziś przesłał są całkiem przyzwoite, ale jak Pan pisze jest chyba jeszcze miejsce na zejście z marżą / prowizją. Zastanawiałem się też nad spłacaniem rat bezpośrednio w walucie, czy banki na to się zgadzają i czy jest to w ogóle gra warta świeczki? I jeśli byłbym zainteresowany jakimś dodatkowym produktem w postaci systmatycznego oszczędzania to można coś dodatkowo ugrać na marży? Jak najbardziej jest możliwość spłaty w walucie i to bez przymusowych produktów? Oczywiście będzie wymóg założenia konta walutowego. Co do dodatkowych obniżek, to proponuję abyśmy tym zajęli się po decyzjach pozytywnych... Są banki, które określają się po zobaczeniu papierów, natomiast przed decyzją podpowiem w których instytucjach możemy liczyć na jakiekolwiek obniżki. Poproszę o opinię Doradców oraz Forumowiczów... Przy wyborze kredytu na budowę domu korzystam z pośrednictwa doradcy finansowego, złożyliśmy dokumenty do 3 banków, teoretycznie komplet. No i się zaczęło... Jeden z banków zażądał kopii uprawnień zawodowych osoby, która sporządziła podpisała i przybiła pieczątkę pod kosztorysem budowy! Drugi natomiast zażądał zaświadczenia o "obsłudze komunikacyjnej" i dostępie do drogi publicznej - do działki jest dostęp z drogi prywatnej i wszelkie służebności są wpisane w akcie oraz w księdze wieczystej...przy czym bank nie jest w stanie sprecyzować, skąd mam takie zaświadczenie uzyskać. Czy takie dokumenty są wymagane? Czy to jakieś szalone banki, które marnują mój czas? Czy Wy też spełnialiście takie absurdalne żądania? A może mój doradca jest nieudolny? A może to ja się czepiam i skoro chcę kredyt to muszę te wydumane papiery dostarczać? a co do za banki, abym miał odniesienie? Edytowane 20 Marca 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 21.03.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 [QUOT a co do za banki, abym miał odniesienie? Nordea i Deutsche Bank.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjka 21.03.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) W odpowiedzi Santiro. Moje zarobki 3tys netto, męża tyle samo. On ma umowę na czas nieokreślony. 2 osoby w gospodarstwie. 31 lat ma najstarszy kredytobiorca. Nie wiem czy będę miała szansę na etat. Pracuję w branży farmaceutycznej, to dynamiczny i zmienny rynek. Myślę, że są spore szanse, że będę miała przedłużoną umowę lub przejdę na etat. Zastanawiam się czy bardziej się opłaca brać kredyt w obcej walucie np we franku czy moze skorzystać z programu RnS (wiem, ze tutaj dostępna jest tylko PLN). Która opcja jest bardziej korzystna? Edytowane 21 Marca 2011 przez jjka nawiązanie do poprzedniego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 21.03.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Moje zarobki 3tys netto, męża tyle samo. On ma umowę na czas nieokreślony. 2 osoby w gospodarstwie. 31 lat ma najstarszy kredytobiorca. Nie wiem czy będę miała szansę na etat. Pracuję w branży farmaceutycznej, to dynamiczny i zmienny rynek. Myślę, że są spore szanse, że będę miała przedłużoną umowę lub przejdę na etat. Zastanawiam się czy bardziej się opłaca brać kredyt w obcej walucie np we franku czy moze skorzystać z programu RnS (wiem, ze tutaj dostępna jest tylko PLN). Która opcja jest bardziej korzystna? RnS niż waluta. Święty spokój. Dla spekulantów waluta. Reszta będzie nia priv. Pozdrawiam Doradca Santiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 22.03.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Poproszę o opinię Doradców oraz Forumowiczów... Przy wyborze kredytu na budowę domu korzystam z pośrednictwa doradcy finansowego, złożyliśmy dokumenty do 3 banków, teoretycznie komplet. No i się zaczęło... Jeden z banków zażądał kopii uprawnień zawodowych osoby, która sporządziła podpisała i przybiła pieczątkę pod kosztorysem budowy! Drugi natomiast zażądał zaświadczenia o "obsłudze komunikacyjnej" i dostępie do drogi publicznej - do działki jest dostęp z drogi prywatnej i wszelkie służebności są wpisane w akcie oraz w księdze wieczystej...przy czym bank nie jest w stanie sprecyzować, skąd mam takie zaświadczenie uzyskać. Czy takie dokumenty są wymagane? Czy to jakieś szalone banki, które marnują mój czas? Czy Wy też spełnialiście takie absurdalne żądania? A może mój doradca jest nieudolny? A może to ja się czepiam i skoro chcę kredyt to muszę te wydumane papiery dostarczać? W Nordea (bo rozumiem że to przypadek drugi) myślę że można to wytłumaczyć. W DB chcą dokumenty rejestrowe firmy, z którą podpisywana jest umowa i z takim czymś się spotkałem. Możliwe że nie ma tej osoby w rejestrze... trudno powiedzieć... dla Pewności czym szybciej znalazłbym jeszcze jeden bank, aby wszystko było tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 22.03.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 W Nordea (bo rozumiem że to przypadek drugi) myślę że można to wytłumaczyć. W DB chcą dokumenty rejestrowe firmy, z którą podpisywana jest umowa i z takim czymś się spotkałem. Możliwe że nie ma tej osoby w rejestrze... trudno powiedzieć... dla Pewności czym szybciej znalazłbym jeszcze jeden bank, aby wszystko było tak jak powinno. To właśnie Nordea żąda kopii uprawnień, a DB zaświadczenia o obsłudze komunikacyjnej - gdyby ktoś jeszcze musiał dostarczać coś takiego, to jest do uzyskania w gminie, oczywiście po przepisowym odczekaniu 7 dni. No właśnie, jeszcze jeden bank... a kto teraz ma dobrą ofertę w walucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.03.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 No właśnie, jeszcze jeden bank... a kto teraz ma dobrą ofertę w walucie? A to jest jeszcze coś takiego jak 'dobra oferta w walucie'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 22.03.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 To właśnie Nordea żąda kopii uprawnień, a DB zaświadczenia o obsłudze komunikacyjnej - gdyby ktoś jeszcze musiał dostarczać coś takiego, to jest do uzyskania w gminie, oczywiście po przepisowym odczekaniu 7 dni. No właśnie, jeszcze jeden bank... a kto teraz ma dobrą ofertę w walucie? Realnie to własnie DB i Nordea... proponuję zrobić rozeznanie w Multi, ładnie można wynegocjować marże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts