JANINKI-AMORKI82 27.03.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witajcie! Szukam porady, gdzie (do jakiego banku) najlepiej udać się po kredyt hipoteczny na zakup starego domu (GDZIE SĄ NAJWIĘKSZE REALNE SZANSE NA OTRZYMANIE KREDYTU), sytuacja wygląda następująco: - zatrudnienie - własna DG (3 lata) + umowy zlecenia, które zakończyły się w grudniu 2010 - zarobki nieregularne, ale w zestawieniu rocznym wystarczające do zdolności kredytowej - zdolność kredytowa wyliczona przez doradcę z OF jest ponad kwotę kredytu (prawie dwu krotność) - wielkość kredytu to 130 000, wartość nieruchomości 180 000 (50 000 to wkład własny) - dodatkowo po ewentualnym zakupie nieruchomości jest możliwość wynajęcia obecnego mieszkania więc byłby w miarę stały dochód - kredyt najlepiej w walucie (EUR) Poradźcie - może ktoś był w podobnej sytuacji - bo zbliżam się do podpisania umowy przedwstępnej kupna domu, muszę wpłacić spory zadatek, a im więcej czytam o kredytach przy własnej DG tym gorzej to widzę i po nocach nie śpię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 27.03.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witajcie! Szukam porady, gdzie (do jakiego banku) najlepiej udać się po kredyt hipoteczny na zakup starego domu (GDZIE SĄ NAJWIĘKSZE REALNE SZANSE NA OTRZYMANIE KREDYTU), sytuacja wygląda następująco: - zatrudnienie - własna DG (3 lata) + umowy zlecenia, które zakończyły się w grudniu 2010 - zarobki nieregularne, ale w zestawieniu rocznym wystarczające do zdolności kredytowej - zdolność kredytowa wyliczona przez doradcę z OF jest ponad kwotę kredytu (prawie dwu krotność) - wielkość kredytu to 130 000, wartość nieruchomości 180 000 (50 000 to wkład własny) - dodatkowo po ewentualnym zakupie nieruchomości jest możliwość wynajęcia obecnego mieszkania więc byłby w miarę stały dochód - kredyt najlepiej w walucie (EUR) Poradźcie - może ktoś był w podobnej sytuacji - bo zbliżam się do podpisania umowy przedwstępnej kupna domu, muszę wpłacić spory zadatek, a im więcej czytam o kredytach przy własnej DG tym gorzej to widzę i po nocach nie śpię . A prosze powiedzieć dlaczego doradca z OF dalej tematu nie prowadzi? Aby cokolwiek powiedzieć potrzebne są cyfry, czyli dochody z DG + z umów zlecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 28.03.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Doradca z OF jak najbardziej temat dalej prowadzi, tyle, że on nam ciągle o tym, że zdolność jest (w związku z czym twierdzi, że nie musimy np. wynajmować mieszkania aby udokumentować równomierny dochód w najbliższych miesiącach/latach bo bank i tak patrzy tylko wstecz - czy aby na pewno???), a my pytamy o realne szanse na dostanie kredytu, a nie o zdolność, którą mamy. Przecież posiadanie zdolności nie jest jednoznaczne z uzyskaniem kredytu . Chodzi o to, że przy naszej DG dochody są bardzo nierównomierne (w roku są jakieś 3 miesiące słabsze, czasem nawet na minusie - wic polega na tym, że dwa z tych miesięcy wypadają na początku roku czyli styczeń i luty - a tu KPiR trzeba przedstawić za ten rok w banku), czy są banki, które biorą pod uwagę tylko sumaryczne zestawienie z całego roku? Pytanie jest proste - gdzie najłatwiej dostać kredyt gdy pracuje się na DG, a nie na etacie (DG nie jest kontynuacją żadnego etatu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wasyluk 29.03.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Panie Bartku jak Pan ocenia oprocentowanie kredytu w wys. 5.18% ( marża + WIBOR)Kwora kredytu 300 tyś pln RNS na 25 lat.Wartość nieruchomości wynikajaca z operatu szacunkowego 550 tyś. pln.Wkład własny działka 154 tyś pln wycena. ???? z góry dziękuje za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 29.03.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Panie Bartku jak Pan ocenia oprocentowanie kredytu w wys. 5.18% ( marża + WIBOR) Kwora kredytu 300 tyś pln RNS na 25 lat. Wartość nieruchomości wynikajaca z operatu szacunkowego 550 tyś. pln. Wkład własny działka 154 tyś pln wycena. ???? z góry dziękuje za komentarz sama marża ok. 1% bardzo przyzwoicie. Czyżby to był Eurobank lub Fortis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 29.03.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Panie Bartku jak Pan ocenia oprocentowanie kredytu w wys. 5.18% ( marża + WIBOR) Kwora kredytu 300 tyś pln RNS na 25 lat. Wartość nieruchomości wynikajaca z operatu szacunkowego 550 tyś. pln. Wkład własny działka 154 tyś pln wycena. ???? z góry dziękuje za komentarz marża na prawdę niska... Sam jestem ciekawy co to za bank... stawiam Millennium. Proszę dobrze sprawdzić pozostałe warunki. Doradca z OF jak najbardziej temat dalej prowadzi, tyle, że on nam ciągle o tym, że zdolność jest (w związku z czym twierdzi, że nie musimy np. wynajmować mieszkania aby udokumentować równomierny dochód w najbliższych miesiącach/latach bo bank i tak patrzy tylko wstecz - czy aby na pewno???), a my pytamy o realne szanse na dostanie kredytu, a nie o zdolność, którą mamy. Przecież posiadanie zdolności nie jest jednoznaczne z uzyskaniem kredytu . Chodzi o to, że przy naszej DG dochody są bardzo nierównomierne (w roku są jakieś 3 miesiące słabsze, czasem nawet na minusie - wic polega na tym, że dwa z tych miesięcy wypadają na początku roku czyli styczeń i luty - a tu KPiR trzeba przedstawić za ten rok w banku), czy są banki, które biorą pod uwagę tylko sumaryczne zestawienie z całego roku? Pytanie jest proste - gdzie najłatwiej dostać kredyt gdy pracuje się na DG, a nie na etacie (DG nie jest kontynuacją żadnego etatu). trudne pytanie... w najlepszym wypadku bank weźmie pod uwagę pit za 2010r + KPiR do lutego tego roku. Aby cokolwiek logicznie wytłumaczyć musze widzieć cyfry... jak są straty to trzeba zobaczyć jak wygladały inne miesiące i dlaczego są. Jaki rodzaj działalności ma wpływ. Edytowane 29 Marca 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 30.03.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Pytanie o kredyt, a nawet dwa Dwa małżeństwa zaciągnęły dwa kredyty (każde małżeństwo swój) w jednym banku na zakup działki (zielona droga + dwie białe). Zabezpieczeniem każdego kredytu jest hipoteka na wszystkich trzech działkach. Nastąpił podział - zmienił się układ białych działek: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/2/9/2/54572618_d.jpg Cel: jedno małżeństwo, jeden kredyt, jedna biała działka jako zabezpieczenie (każde małżeństwo ma być właścicielem białej działki w współwłaścicielem zielonej drogi). Obecny bank (DB) sugeruje aneks ze zmianą zabezpieczenia, ale wymaga całej procedury, łącznie z wyceną... Czy można się przenieść do innego banku? czy też będą z tym dodatkowe kłopoty, opłaty? Czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 30.03.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Pytanie o kredyt, a nawet dwa Dwa małżeństwa zaciągnęły dwa kredyty (każde małżeństwo swój) w jednym banku na zakup działki (zielona droga + dwie białe). Zabezpieczeniem każdego kredytu jest hipoteka na wszystkich trzech działkach. Nastąpił podział - zmienił się układ białych działek: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/2/9/2/54572618_d.jpg Cel: jedno małżeństwo, jeden kredyt, jedna biała działka jako zabezpieczenie (każde małżeństwo ma być właścicielem białej działki w współwłaścicielem zielonej drogi). Obecny bank (DB) sugeruje aneks ze zmianą zabezpieczenia, ale wymaga całej procedury, łącznie z wyceną... Czy można się przenieść do innego banku? czy też będą z tym dodatkowe kłopoty, opłaty? Czy warto? popytam, jak inne banki na to patrzą, bo nie znam odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreyk1984 01.04.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Mam pytania do Panów doradców, którzy udzelaja sie w wątku o finansach na forum. Chodzi mi o dokladne wytłumaczenie mechanizmu działania kredytów refinansowanych. Podam przykład i to, jak ja rozumuję ten zabieg i poprosze o komentarz. Przykład.Zaciagam kredyt w PLN w programie "Rodzina na swoim" w wysokosci 320tys na okres 25 lat. Przeznaczenie to oczywiscie budowa domu. Spłacam miesieczna ratę pomniejszoną o dopłatę Skarbu Państwa ok. 1590zł.Rata bez dopłaty to ok 2000 zł. Cały kredyt to kapitał + odsetki = 320tys + 250tys = 570tys Okres z dopłatą to 8 lat czyli 96 rat. 1590zł x 96 = 152 640 zł Dopłata Panstwa wynosi w tym przypadku: 39 360 zł Przez 8 lat spłaciłem + pomoc Państwa: 192 000zł kredytu. Po 8 latach zostało mi zatem do spłaty: 570 tys - 192 tys = 378 tys.********************************************************************************Teraz chciałbym po 8 latach refinansowac kredyt. Więc rozumiem że zaciągam w innym banku kolejny kredyt np. w EUR na kwotę 378 tys zł na np. 20 lat aby spłacic dotychczasowy kredyt. Rata wyjdzie ok 2200złKapitał + odsetki to: 378tys + 153tys = 531tys. Więc po 8 latach spłaty pierwszego kredytu (tj. 152 640 zł) refinansując pozostałą czesc kredytu będe miał do spłaty jeszcze 531 tys.???? Reasumując po spłacie pierwszego kredytu i drugiego słuzacego jako refinansowanie oddam do banków: 152 640 zł + 531 000 zł = 683 640zł ???????? Mam nadzieje ze bardzo nie zagmatwałem tym przykładem. Prosze o komentarz czy mam racje w tych moich wyliczeniach. Z góry dzieki za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 01.04.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Mam pytania do Panów doradców, którzy udzelaja sie w wątku o finansach na forum. Chodzi mi o dokladne wytłumaczenie mechanizmu działania kredytów refinansowanych. Podam przykład i to, jak ja rozumuję ten zabieg i poprosze o komentarz. Przykład. Zaciagam kredyt w PLN w programie "Rodzina na swoim" w wysokosci 320tys na okres 25 lat. Przeznaczenie to oczywiscie budowa domu. Spłacam miesieczna ratę pomniejszoną o dopłatę Skarbu Państwa ok. 1590zł. Rata bez dopłaty to ok 2000 zł. Cały kredyt to kapitał + odsetki = 320tys + 250tys = 570tys Okres z dopłatą to 8 lat czyli 96 rat. 1590zł x 96 = 152 640 zł Dopłata Panstwa wynosi w tym przypadku: 39 360 zł Przez 8 lat spłaciłem + pomoc Państwa: 192 000zł kredytu. Po 8 latach zostało mi zatem do spłaty: 570 tys - 192 tys = 378 tys. ******************************************************************************** Teraz chciałbym po 8 latach refinansowac kredyt. Więc rozumiem że zaciągam w innym banku kolejny kredyt np. w EUR na kwotę 378 tys zł na np. 20 lat aby spłacic dotychczasowy kredyt. Rata wyjdzie ok 2200zł Kapitał + odsetki to: 378tys + 153tys = 531tys. Więc po 8 latach spłaty pierwszego kredytu (tj. 152 640 zł) refinansując pozostałą czesc kredytu będe miał do spłaty jeszcze 531 tys.???? Reasumując po spłacie pierwszego kredytu i drugiego słuzacego jako refinansowanie oddam do banków: 152 640 zł + 531 000 zł = 683 640zł ???????? Mam nadzieje ze bardzo nie zagmatwałem tym przykładem. Prosze o komentarz czy mam racje w tych moich wyliczeniach. Z góry dzieki za odpowiedz. Witam, dużo ogólników, (trzeba operować stopą%) ale: Dopłata rządowa dotyczy tylko odsetek nie kapitału. Przyjmijmy raty malejące dla uproszczenia. Kwota kredytu 320 tys. na 25 lat. 320.000/25=12.800 rocznie *8lat=102.400 zł. tyle po 8 latach zostanie spłaconego kapitału, czyli kredytu do spłaty zostanie 320.000-102.400=217.600 zł. Nie 378.000. Mam wrażenie że teraz chcesz skapitalizować odsetki na kolejne 20 lat. Nie. To jest błędne rozumowanie. Jeżeli refinansujesz to tylko kwotę kapitału nie przyszłe odsetki (future value). Niestety biorąc kredyt na 30 lat to odsetki cumulatywnie po tym okresie wyniosą tyle co kwota kredytu. Patrzenie na całkowitą sumę odsetek proponuję tylko w przypadku porównywania kredytów. w pozostałych przypadkach nie ma to sensu, bo można popaść w flustrację. Trzeba patrzeć, że kredyt kosztuje np. 5,5% (baza +marża) rocznie i już. No chyba że są jeszcze inne dodatkowe koszty (ubezpieczenia, itd) ale je dla uproszeczenia tutaj pomijamy. pozdrawiam Doradca Santiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek_W 04.04.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 popytam, jak inne banki na to patrzą, bo nie znam odpowiedzi Dziękuje Panie Bartku za pomoc przy wzięciu kredytu.... Historia pewnie jak każda inna, postaram się opisać w skrócie, dla tych co jeszcze się nie zdecydowali, lub zbierają "papiery". Do p.Bartka z prośbą o doradztwo napisałem na początku lutego 2011. Wymiana emaili, pierwsze oferty banków. W międzyczasie sam odwiedzałem banki, zbierałem informacje. Pan Bartosz służył pomocą, doradzał. W końcu zdecydowałem się na złożenie dokumentów w dwóch bankach. Tutaj p.Bartosz stanął na wysokości zadania: znalazł rzeczoznawcę który był na liście dwóch wybranych banków, skontaktował mnie z super doradcami-dosłownie. Ostatecznie złożyłem dokumenty tylko w jednym, "papierologia" DB zniechęciła mnie. Wniosek do Nordei złożony na końcu lutego - po dwóch tygodniach pozytywna decyzja. Podpisanie umowy po trzech tygodniach i w czwartym tygodniu wypłata I transzy. Tak więc dziękuje p. Bartoszowi, za udzieloną pomoc, wiedzę, wyjaśnianie zawiłych zapisów umowy kredytowej oraz zainteresowanie Moim tematem. Polecam kontakt osobom, które chcą wziąć kredyt. Niemniej jako bezcenne uznaje własne wizyty w bankach, zbieranie dokumentów i czytanie, czytanie i pytanie. Sam odwiedziłem sześć banków i to po kilka razy Kredyt w Nordea - CHF, na 30 lat, kwota kredytu: 300 tyś zł, wkład własny: działka - 85tyś. Oprocentowanie kredytu: 2,17% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 04.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam chciałbym w najblizszym czasie wziasc kredyt na dokonczenie budowy 100tys. dotychczasowy stan domku zrobiony za gotówke zostanie tylko ocieplic domek i w srodku kuchnie łazienki i uzbroic domek i tu pytanie jaka forme kredytu wybrac najlepiej jak do tego tematu podejsc od czego zaczac. Myslimy z zona (dzieci nie ma jeszcze) o kredycie 100tys. na 15 lat .Moze ktos mi pomoze i przedstawi jakas wersje wydarzen. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 04.04.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam chciałbym w najblizszym czasie wziasc kredyt na dokonczenie budowy 100tys. dotychczasowy stan domku zrobiony za gotówke zostanie tylko ocieplic domek i w srodku kuchnie łazienki i uzbroic domek i tu pytanie jaka forme kredytu wybrac najlepiej jak do tego tematu podejsc od czego zaczac. Myslimy z zona (dzieci nie ma jeszcze) o kredycie 100tys. na 15 lat .Moze ktos mi pomoze i przedstawi jakas wersje wydarzen. POZDRAWIAM Witam, info na priv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 05.04.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Pytanie o kredyt, a nawet dwa Dwa małżeństwa zaciągnęły dwa kredyty (każde małżeństwo swój) w jednym banku na zakup działki (zielona droga + dwie białe). Zabezpieczeniem każdego kredytu jest hipoteka na wszystkich trzech działkach. Nastąpił podział - zmienił się układ białych działek: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/2/9/2/54572618_d.jpg Cel: jedno małżeństwo, jeden kredyt, jedna biała działka jako zabezpieczenie (każde małżeństwo ma być właścicielem białej działki w współwłaścicielem zielonej drogi). Obecny bank (DB) sugeruje aneks ze zmianą zabezpieczenia, ale wymaga całej procedury, łącznie z wyceną... Czy można się przenieść do innego banku? czy też będą z tym dodatkowe kłopoty, opłaty? Czy warto? W każdym banku, refinansując ten kredyt będzie trzeba zaczynać wszystkie procedury od zera... jeśli DB określi się że zajmie im to krucej niż 3-4 tygodnie a aneks bedzie tani i oferta ok,to dlaczego nie poczekać na określenie się... Witam chciałbym w najblizszym czasie wziasc kredyt na dokonczenie budowy 100tys. dotychczasowy stan domku zrobiony za gotówke zostanie tylko ocieplic domek i w srodku kuchnie łazienki i uzbroic domek i tu pytanie jaka forme kredytu wybrac najlepiej jak do tego tematu podejsc od czego zaczac. Myslimy z zona (dzieci nie ma jeszcze) o kredycie 100tys. na 15 lat .Moze ktos mi pomoze i przedstawi jakas wersje wydarzen. POZDRAWIAM Dużo zależy od wartości nieruchomości... banki często sugerują ofertę patrząć na LTV (stosunek wartości nieruchomości do wartości kredytu) Oczywiście bardzo istotne jest też rodzaj dochodu, bo np na ryczałt lub kartę podatkową pojawią się inne banki, niż na KPIR lub etat (ale oczywiscie nie jest to konieczne) możliwości jest sporo. pozdrawiam Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawik 07.04.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Pytanie o kredyt, a nawet dwa Dwa małżeństwa zaciągnęły dwa kredyty (każde małżeństwo swój) w jednym banku na zakup działki (zielona droga + dwie białe). Zabezpieczeniem każdego kredytu jest hipoteka na wszystkich trzech działkach. Nastąpił podział - zmienił się układ białych działek: http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/w/2/9/2/54572618_d.jpg Cel: jedno małżeństwo, jeden kredyt, jedna biała działka jako zabezpieczenie (każde małżeństwo ma być właścicielem białej działki w współwłaścicielem zielonej drogi). Obecny bank (DB) sugeruje aneks ze zmianą zabezpieczenia, ale wymaga całej procedury, łącznie z wyceną... Czy można się przenieść do innego banku? czy też będą z tym dodatkowe kłopoty, opłaty? Czy warto? Ja zaczęłabym od sprawdzenia ofert innych banków. Jeśli okaże się ,że warunki jakie macie w DB są atrakcyjne i nie znajdziecie nic ciekawszego to raczej warto pozostać w DB. Poza oprocentowaniem ( marżą ) musicie brać przy porównaniu inne koszty związane z refinansowaniem np. ubezpieczenie pomostowe, które przy nowym kredycie znów się pojawi ; jesli kredyty są walutowe to trzeba przyjąć saldo zadłużenia po aktualnym kursie spłaty DB a potem przeliczyć po kursie sprzedazy "nowego" banku ( i tu może być mało sympatyczna niespodzianka bo zakładam ,że jeśli kredyty sa walutowe to były zaciągane po niższych kursach - wtedy refinansowanie kredytu praktycznie nei ma sensu). Inne banki równiez poproszą o wycenę i wszystkie dokumenty nieruchomości i kredytobiorców więc "papierologia" podobna . Podsumowując - trzeba szybko sprawdzić co proponuje konkurencja i dopiero wtedy podjąć decyzję . I jeszcze jedno - przy wycenie aktualnej wartosci każdej z "białych" działek może okazać się ,że jej wartość pozwoli na zabezpieczenie kredytu tylko na "białej" działce bez konieczności obciążania drogi. Niezaleznie czy zostawicie kredyty w DB czy je przeniesiecie warto pomyslec nad takim rozwiązaniem . pzdr Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
El Komendante 07.04.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Razem z żoną jesteśmy zainteresowani (a raczej "zmuszeni") zaciągnąć kredyt. Chciałbym zapytać expertów czy są na to szanse i udzieleniamoże jakiś wskazówek ( byliśmy na razie w jednym banku, ale jak doradca dowiedział się, że konkretnie za 3-4 miesiące to sobie o konkretach nie porozmawialismy). Na dzień dzisiejszy posiadamy działkę 2000m2. + stan zero (fundamenty, podbetony) + zakupione materiały na ściany, strop, kominy( dom ma pow. użytkową 125m2.). Lada dzień ruszamy dalej z budową.Teraz odnośnie kredytu- interesuje nas kwota około 150000, w ramach kredytu "Rodzina na swoim" na 15 lat. Nasze zarobki wynoszą średnio ok. 3300-3600-tyle jesteśmy w stanie udokumentować, oboje mamy umowę na czas określony. Czy w momencie postawionych ścian i być może zrobionego dachu można starać się o kredyt w ramach systemu RnS. Jakie banki możecie polecić- głównie od strony niskich kosztów nawet kosztem załatwiania kredytu np. przez 3 miesiące;) i druga sprawa-czy korzystając z pomocy jakiś doradców to można liczyć na to że rzeczywiście przedstawią nam najkorzystniejszą ofertę (nawet lepszą niż indywidualnie w banku) czy też taką na której mogą też dobrze "zarobić" (może głupie pytanie ale wiem jak to jest z niektórymi np sprzedawcami). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 07.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Dzisiaj dostaliśmy informację o pozytywnym zaoopiniowaniu naszego wniosku kredytowego. Hurra!! ( wiem, to wariactwo cieszyć się z tego, że trzeba będzie co miesiąc płacić bankowi niezłą kwotę, ale coś za coś). Ale do rzeczy - w załatwianiu kredytu pomagał nam pan Bartosz z Muratora Finanse i jesteśmy zadowoleni z uzyskanych warunków. Czas oczekiwania na decyzję - 10dni od złożenia przez nas wniosku w oddziale! Wcześniej korzystaliśmy z ofert Open Finance, Expander oraz negocjowanych indywidualnie w bankach, ale nigdzie nie byliśmy dostatecznie zadowoleni. Przed nami podpisanie umowy kredytowej, mamy nadzieje, że dalej będziemy pod czujnym okiem pana Bartosza. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 07.04.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ale do rzeczy - w załatwianiu kredytu pomagał nam pan Bartosz z Muratora Finanse i jesteśmy zadowoleni z uzyskanych warunków. Dobrze wiedzieć... Po zimie 2011/12 ja będę potrzebował drobnego wsparcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 08.04.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Razem z żoną jesteśmy zainteresowani (a raczej "zmuszeni") zaciągnąć kredyt. Chciałbym zapytać expertów czy są na to szanse i udzieleniamoże jakiś wskazówek ( byliśmy na razie w jednym banku, ale jak doradca dowiedział się, że konkretnie za 3-4 miesiące to sobie o konkretach nie porozmawialismy). Na dzień dzisiejszy posiadamy działkę 2000m2. + stan zero (fundamenty, podbetony) + zakupione materiały na ściany, strop, kominy( dom ma pow. użytkową 125m2.). Lada dzień ruszamy dalej z budową. Teraz odnośnie kredytu- interesuje nas kwota około 150000, w ramach kredytu "Rodzina na swoim" na 15 lat. Nasze zarobki wynoszą średnio ok. 3300-3600-tyle jesteśmy w stanie udokumentować, oboje mamy umowę na czas określony. Czy w momencie postawionych ścian i być może zrobionego dachu można starać się o kredyt w ramach systemu RnS. Jakie banki możecie polecić- głównie od strony niskich kosztów nawet kosztem załatwiania kredytu np. przez 3 miesiące;) i druga sprawa-czy korzystając z pomocy jakiś doradców to można liczyć na to że rzeczywiście przedstawią nam najkorzystniejszą ofertę (nawet lepszą niż indywidualnie w banku) czy też taką na której mogą też dobrze "zarobić" (może głupie pytanie ale wiem jak to jest z niektórymi np sprzedawcami). pozdrawiam witam, szczegóły na priv. co do pomocy doradców to różnie bywa. Idąc do Open finance z założenia będą wciskać Getin. Czy oferta będzie lepsza niż indywidualnie w banku? Z założenia powinna być taka sama. Współpracując z bankami wiem co w trakcie można jeszcze ugrać. W banku również można ugrać te same rzeczy, niemniej jednak banki o tym nie informują. Robią to dopiero, gdy widzą że klient zaczyna kręcić nosem. Natomiast można, przynajmniej u nas dostać ekstra bonus. Ale o tym na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mektranzz 08.04.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Polecam aukcje-Klient (potencjalny kredytobiorca) ustala warunki kredytowania, natomiastBanki współzawodniczą ze sobą o klienta starając sie przedstawić muatrakcyjniejszą ofertę niż konkurencja!Korzystanie z tego typu serwisu pozwala nam wynegocjować niższą marżękredytową, a tym samym niższe oprocentowanie kredytu!W aukcjach uczestniczą największe banki w Polsce. http://nizszamarza.com/ Edytowane 16 Września 2011 przez mektranzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts