frelka 08.04.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Ja zaczęłabym od sprawdzenia ofert innych banków. Jeśli okaże się ,że warunki jakie macie w DB są atrakcyjne i nie znajdziecie nic ciekawszego to raczej warto pozostać w DB. Poza oprocentowaniem ( marżą ) musicie brać przy porównaniu inne koszty związane z refinansowaniem np. ubezpieczenie pomostowe, które przy nowym kredycie znów się pojawi ; jesli kredyty są walutowe to trzeba przyjąć saldo zadłużenia po aktualnym kursie spłaty DB a potem przeliczyć po kursie sprzedazy "nowego" banku ( i tu może być mało sympatyczna niespodzianka bo zakładam ,że jeśli kredyty sa walutowe to były zaciągane po niższych kursach - wtedy refinansowanie kredytu praktycznie nei ma sensu). Inne banki równiez poproszą o wycenę i wszystkie dokumenty nieruchomości i kredytobiorców więc "papierologia" podobna . Podsumowując - trzeba szybko sprawdzić co proponuje konkurencja i dopiero wtedy podjąć decyzję . I jeszcze jedno - przy wycenie aktualnej wartosci każdej z "białych" działek może okazać się ,że jej wartość pozwoli na zabezpieczenie kredytu tylko na "białej" działce bez konieczności obciążania drogi. Niezaleznie czy zostawicie kredyty w DB czy je przeniesiecie warto pomyslec nad takim rozwiązaniem . pzdr Aga Dziękuję za zainteresowanie. Kredyty w złotówkach a wycena raczej wyższa nie będzie i "białe" działki mogą nie wystarczyć. Raczej zostajemy w DB, oferta w miarę, nie będzie prowizji, tylko koszt aneksu. Ponadto w DB to nie jest refinansowanie a zmiana zabezpieczenia, na razie nie usłyszałam nic o konieczności zabezpieczenia pomostowego (muszę dopytać i się upewnić). Za rok chcemy już prawdziwy kredyt na dom, a ten zostanie spłacony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 08.04.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Razem z żoną jesteśmy zainteresowani (a raczej "zmuszeni") zaciągnąć kredyt. Chciałbym zapytać expertów czy są na to szanse i udzieleniamoże jakiś wskazówek ( byliśmy na razie w jednym banku, ale jak doradca dowiedział się, że konkretnie za 3-4 miesiące to sobie o konkretach nie porozmawialismy). Na dzień dzisiejszy posiadamy działkę 2000m2. + stan zero (fundamenty, podbetony) + zakupione materiały na ściany, strop, kominy( dom ma pow. użytkową 125m2.). Lada dzień ruszamy dalej z budową. Teraz odnośnie kredytu- interesuje nas kwota około 150000, w ramach kredytu "Rodzina na swoim" na 15 lat. Nasze zarobki wynoszą średnio ok. 3300-3600-tyle jesteśmy w stanie udokumentować, oboje mamy umowę na czas określony. Czy w momencie postawionych ścian i być może zrobionego dachu można starać się o kredyt w ramach systemu RnS. Jakie banki możecie polecić- głównie od strony niskich kosztów nawet kosztem załatwiania kredytu np. przez 3 miesiące;) i druga sprawa-czy korzystając z pomocy jakiś doradców to można liczyć na to że rzeczywiście przedstawią nam najkorzystniejszą ofertę (nawet lepszą niż indywidualnie w banku) czy też taką na której mogą też dobrze "zarobić" (może głupie pytanie ale wiem jak to jest z niektórymi np sprzedawcami). pozdrawiam Jeśli chodzi o kredyt RNS to można się o niego starać nawet z samą działką, więc to nie będzie problemem. Ja osobiście widze tutaj takie rozwiązania. Można starać się teraz o kredyt i szukać oferty na podstawie tego co banki przedstawiają na dzień dzisiejszy, albo poczekać cierpliwie i rozglądać się za kredytami za okres 3-4 miesięcy... banki mają dużo promocji, które są na czas określony i trudno teraz przedstawiac ofertę z myślą że będzie aktualna za kwartał. oczywiście mogę sprawdzić Państwu zdolność kredytową, aby zobaczyć jak to ogólnie wygląda. Dzisiaj dostaliśmy informację o pozytywnym zaoopiniowaniu naszego wniosku kredytowego. Hurra!! ( wiem, to wariactwo cieszyć się z tego, że trzeba będzie co miesiąc płacić bankowi niezłą kwotę, ale coś za coś). Ale do rzeczy - w załatwianiu kredytu pomagał nam pan Bartosz z Muratora Finanse i jesteśmy zadowoleni z uzyskanych warunków. Czas oczekiwania na decyzję - 10dni od złożenia przez nas wniosku w oddziale! Wcześniej korzystaliśmy z ofert Open Finance, Expander oraz negocjowanych indywidualnie w bankach, ale nigdzie nie byliśmy dostatecznie zadowoleni. Przed nami podpisanie umowy kredytowej, mamy nadzieje, że dalej będziemy pod czujnym okiem pana Bartosza. Pozdrawiamy oczywiście, będę się starał Dziękuję za zainteresowanie. Kredyty w złotówkach a wycena raczej wyższa nie będzie i "białe" działki mogą nie wystarczyć. Raczej zostajemy w DB, oferta w miarę, nie będzie prowizji, tylko koszt aneksu. Ponadto w DB to nie jest refinansowanie a zmiana zabezpieczenia, na razie nie usłyszałam nic o konieczności zabezpieczenia pomostowego (muszę dopytać i się upewnić). Za rok chcemy już prawdziwy kredyt na dom, a ten zostanie spłacony. ub. pomostowe z DB 1,2% Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawik 08.04.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 frelka piszac o kosztach ubezpieczenia pomostowego miałam na mysli sytuacje jesli refinansujecie kredyty do innych banków. Nie wiem jak jest z księgami po podziale - jesli działki pozostały w dotychczasowych księgach ( nie uległa zmianie numeracja ) to oczywiscie dla DB jest to tylko zmiana zabezpieczenia i pomostówki nie bedzie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 10.04.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 (edytowane) Do p.BartoszaRazem z mężem staramy się o kredyt. Złożyliśmy wniosek w PKOBP, chcieliśmy kredyt 300tyś zł w euro, wszelkie informacje wysłane na meila .Pozdrawiamy. Edytowane 10 Kwietnia 2011 przez kimklb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 12.04.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Panie Bartku. jestem finalnie przed wyborem kredytu: jak Pan myśli CHF z marżą 2.4 czy EURO z marżą 1,9 na 30 lat? Pomijam na razie dodatkowe parametry celowo... A co na to inni kredytobiorcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 12.04.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Panie Bartku. jestem finalnie przed wyborem kredytu: jak Pan myśli CHF z marżą 2.4 czy EURO z marżą 1,9 na 30 lat? Pomijam na razie dodatkowe parametry celowo... A co na to inni kredytobiorcy? to zależy w jakim aspekcie rozważasz wybór. Jeżeli czysto % to CHF (Libor dla CHF+ marża to ok. 2,58% dla Eur odpowiednio 3,1%) . Jeżeli w kontkście spekulacji to CHF. W innych EUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wasyluk 12.04.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, Czy wiecie ile czeka się w DB na wypłatę pierwszej transzy po podpisaniu umowy ?Jak wyglądają dalsze formalności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 12.04.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 to zależy w jakim aspekcie rozważasz wybór. Jeżeli czysto % to CHF (Libor dla CHF+ marża to ok. 2,58% dla Eur odpowiednio 3,1%) . Jeżeli w kontkście spekulacji to CHF. W innych EUR. Santiro, pierwsza część twojej wypowiedzi jest oczywista i dla mnie jasna. Czy mógłbyś natomiast rozwinąć drugą myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 13.04.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jeżeli chodzi o spekulację to gdy liczysz że weźmiesz kredyt po wyższym kursie a spłata nastąpi po niższym. Są ku temu rynkowe przesłanki. Wprawdzie CHF już sie umocnił do 3 zł niemniej jednak i tak to są szczyty z perspektywy 10 lat http://stooq.pl/q/?s=chfpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 13.04.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, Czy wiecie ile czeka się w DB na wypłatę pierwszej transzy po podpisaniu umowy ? Jak wyglądają dalsze formalności ? 5 dni roboczych od dostarczenia do banku wpisu do hipoteki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 13.04.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Duże podziękowanie dla Pana Bartosza (Murator FINANSE) za pomoc przy kredycie.Jeżeli ktoś jest niezdecydowany i chce się poradzić fachowca, to polecam tego Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santiro 21.04.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, Potrzebuję pomocy w sprawie kredytu ..co sądzicie o serwisie http://tinyurl.com/6c4esg2 Słyszałem że to serwis, na którym wystawiasz swój kredyt na aukcje. Podajesz swoje oczekiwania co do kredytu – rodzaj, kwota kredytu, okres spłaty i waluta. Zostaje ona przekazana do instytucji finansowych biorących udział w licytacji i przesyłają Ci swoje propozycje. Wybierasz najlepsza dla siebie ofertę, która ponadto możesz jeszcze negocjować. Dzięki takiej procedurze możliwe jest uzyskanie kredytu na lepszych warunkach niż przy wizycie w banku.Czy to możliwe i bezpieczne proszę o wskazówki.To moja pierwsza pożyczka i jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam, szczerze? pic na wodę. to zwykłe przekazanie kontaktu. Często nawet bez przekazania podstawowych informacji o kredycie. podasz nr tel. to banki będą do Ciebie dzwoniły i zapraszały na spotkania. Wiem bo sprawdzałem. Raczej nie masz co liczyć na prawdziwe zestawienie. Banki nie będą robiły zestawień w ciemno. Szkoda pracy. Ja się im nie dziwię. Skoro jest dajmy 25 banków to 24 będzie do odstrzału. I to bez kontaktu z klientem. A tak jak pójdziesz osobiście to mają większą szansę na zamydlenie Ci oczu i przekonanie do wyboru ich oferty. Już lepszy rezultat osiągniesz korzystając z internetowych przeglądarek. Niemniej jednak one w zdecydowanej większości są mocno uogólnione i często mało aktualne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 21.04.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam, Potrzebuję pomocy w sprawie kredytu ..co sądzicie o serwisie http://tinyurl.com/6c4esg2 Słyszałem że to serwis, na którym wystawiasz swój kredyt na aukcje. Podajesz swoje oczekiwania co do kredytu – rodzaj, kwota kredytu, okres spłaty i waluta. Zostaje ona przekazana do instytucji finansowych biorących udział w licytacji i przesyłają Ci swoje propozycje. Wybierasz najlepsza dla siebie ofertę, która ponadto możesz jeszcze negocjować. Dzięki takiej procedurze możliwe jest uzyskanie kredytu na lepszych warunkach niż przy wizycie w banku.Czy to możliwe i bezpieczne proszę o wskazówki.To moja pierwsza pożyczka i jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam, W bankach nie ma departamentów, które zajmowały by się taką licytacją, a doradcy bankowi to muszą postępować zgodnie z tabelami. Dlatego nie brał bym tego tak w 100%, ale przekonać się można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania oraz krzyś 25.04.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanie do Pana Bartosza a mianowicie chcielibysmy z mężem kupic działkę i wybudowac się za kredyt czy istnieje taka mozliwosc wzięcia kredytu na zakup działki i budowe w jednym?.A drugie pytanie jest takie -mamy pare kredytów np za auto i gotówkowe na kwotę ok 50 tys czyw tym przypadku gdy bysmy wzieli kwotę 250 tys (tyle potrzebujemy na spłate tych kredytów zakup działki i budowę zaznaczam,ze mąż ma firmę budowlaną i wszystko by robił sam) czy mozemy się o taki kredyt starac czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 26.04.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam Mam pytanie do Pana Bartosza a mianowicie chcielibysmy z mężem kupic działkę i wybudowac się za kredyt czy istnieje taka mozliwosc wzięcia kredytu na zakup działki i budowe w jednym?.A drugie pytanie jest takie -mamy pare kredytów np za auto i gotówkowe na kwotę ok 50 tys czyw tym przypadku gdy bysmy wzieli kwotę 250 tys (tyle potrzebujemy na spłate tych kredytów zakup działki i budowę zaznaczam,ze mąż ma firmę budowlaną i wszystko by robił sam) czy mozemy się o taki kredyt starac czy nie? Witam:) Jest możliwość starania się o kredytu na działkę i budowę na raz, ale nie ma dużego pola do popisu jeśli chodzi o oferty. (mało jest banków które kredytują, dwa takie cele) Dlatego ja zawsze proponuję, aby wziąć kredyt na działkę w PLN w ING lub MultiBank (nie ma tam opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu) i jak zdobędziemy wszystkie dokumenty dot. nieruchomości (wypis, wyrys, pozwolenie itp itd) to wybieramy wspólnie bank, który udzieli kredyt na budowę + refinansowanie kredytu na działkę + ew. spłata zaciągniętych wcześniej kredytów) A co do pytania nr 2, to jak najbardziej jest taka możliwość, jeśli jest wszystko regularnie spłacane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usia 27.04.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Pytanie do Pana Bartosza. Przygotowuję się do wzięcia kredytu wraz z mężem na budowę domu około 120m2. Działka już kupiona, dokumentacja na dniach zostanie złożona do Starostwa. Proszę o pomoc w wyborze banku. Oto parametry:Wysokość kredytu - 300000Wartość nieruchomości / wkład własny. 350 000 / ok 50 000 (dziełka budowlana)Rodzaj nieruchomości - budowa domuStan zaawansowania inwestycji. - kupiona działakaWaluta kredytu. - EUR najlepiejPożądana długość okresu kredytowania. 30 lat, 35 latŁączna liczba osób w gospodarstwie domowym. 4 (ja z mężem i dwójka dzieci)wiek męża 30 lat, mój 29 latDochód netto miesięcznie 5300złŁączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. 3mc 15900 / 6mc 31 800Źródło uzyskiwania dochodów. pracuję ja i mąż - 2 umowy na czas nieokreślony od ponad 4 lat.Aktualne obciążenia kredytowe: linia kredytowa: 5000 (zostanie zmniejszona do 2000 zł) oraz rata w wysokości 70złHistoria w BIK. - wszystko okdochód męża średnio 4000 netto miesięcznie + dodatkowe wynagrodzenia roczne: barbórka, 13, zyski (około 8000 tys rocznie)mój: 1340 zł zarobek stały (budżetówka) + 13 jeżeli kredyt wzięłabym w euro także w euro chciałabym spłacać raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 28.04.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Przepraszam że dopiero teraz. Deutsche Bank i DnB, mają teraz bardzo ciekawą ofertę w walucie i można spłacać kredyt w EUR. (DnB mają promocje, a DB zawsze dobrze sobie radzą jeśli chodzi o walutę)DnB przeszedł teraz dużo zmian wewnętrznych, i ponoć nie robią problemów takich jak kiedyś... Ofertę mogę przesłać na maila bo nie mam jak podpiąć tutaj załącznika, a informacji jest sporo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usia 28.04.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Przepraszam że dopiero teraz. Deutsche Bank i DnB, mają teraz bardzo ciekawą ofertę w walucie i można spłacać kredyt w EUR. (DnB mają promocje, a DB zawsze dobrze sobie radzą jeśli chodzi o walutę) DnB przeszedł teraz dużo zmian wewnętrznych, i ponoć nie robią problemów takich jak kiedyś... Ofertę mogę przesłać na maila bo nie mam jak podpiąć tutaj załącznika, a informacji jest sporo. pozdrawiam podaję swojego maila: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 28.04.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam,Prosze o rade,Chcemy z mezem zaciagnac kredyt hipoteczny na rozbudowe domu 150 tys.Po dzisiejszej wizycie w PKO BP okazalo sie ze zdolnosc posiadamy, ale... mamy inne 2 kredyty hipoteczne przekraczajace 10% wartości nieruchomości, i PKO nie udzieli nam kredytu. Nie mozliwy jest tez od nich kredyt konsolidacyjny bo posiadane kredyty sa nie gotowkowe ale inwestycyjne z przeznaczeniem na zakup konkretnej rzeczy. Moje pytanie, czy wszystkie banki maja ta zasade z tym 10% lub z tym, ze musza byc na 1-wszym miejscu w hipotece?Czy jest szansa na kredyt w innym banku.Bede bardzo wdzieczna za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 28.04.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam, Prosze o rade, Chcemy z mezem zaciagnac kredyt hipoteczny na rozbudowe domu 150 tys.Po dzisiejszej wizycie w PKO BP okazalo sie ze zdolnosc posiadamy, ale... mamy inne 2 kredyty hipoteczne przekraczajace 10% wartości nieruchomości, i PKO nie udzieli nam kredytu. Nie mozliwy jest tez od nich kredyt konsolidacyjny bo posiadane kredyty sa nie gotowkowe ale inwestycyjne z przeznaczeniem na zakup konkretnej rzeczy. Moje pytanie, czy wszystkie banki maja ta zasade z tym 10% lub z tym, ze musza byc na 1-wszym miejscu w hipotece? Czy jest szansa na kredyt w innym banku. Bede bardzo wdzieczna za pomoc Pozdrawiam Są banki które refinansują kredyty które aktualnie są + jako 2 cel kredytowania na budowe domu. (oczywiscie jeśli to będzie opłacalne) Kwestia tylko znalezienia odpowiedniego banku. A co do pierwszeństwa w księdze to rzeczywiscie banki nie lubią się dzielić nieruchomością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts