Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zaczęłabym od sprawdzenia ofert innych banków. Jeśli okaże się ,że warunki jakie macie w DB są atrakcyjne i nie znajdziecie nic ciekawszego to raczej warto pozostać w DB. Poza oprocentowaniem ( marżą ) musicie brać przy porównaniu inne koszty związane z refinansowaniem np. ubezpieczenie pomostowe, które przy nowym kredycie znów się pojawi ; jesli kredyty są walutowe to trzeba przyjąć saldo zadłużenia po aktualnym kursie spłaty DB a potem przeliczyć po kursie sprzedazy "nowego" banku ( i tu może być mało sympatyczna niespodzianka bo zakładam ,że jeśli kredyty sa walutowe to były zaciągane po niższych kursach - wtedy refinansowanie kredytu praktycznie nei ma sensu). Inne banki równiez poproszą o wycenę i wszystkie dokumenty nieruchomości i kredytobiorców więc "papierologia" podobna .

Podsumowując - trzeba szybko sprawdzić co proponuje konkurencja i dopiero wtedy podjąć decyzję .

I jeszcze jedno - przy wycenie aktualnej wartosci każdej z "białych" działek może okazać się ,że jej wartość pozwoli na zabezpieczenie kredytu tylko na "białej" działce bez konieczności obciążania drogi. Niezaleznie czy zostawicie kredyty w DB czy je przeniesiecie warto pomyslec nad takim rozwiązaniem .

pzdr

Aga

Dziękuję za zainteresowanie.

Kredyty w złotówkach a wycena raczej wyższa nie będzie i "białe" działki mogą nie wystarczyć.

Raczej zostajemy w DB, oferta w miarę, nie będzie prowizji, tylko koszt aneksu. Ponadto w DB to nie jest refinansowanie a zmiana zabezpieczenia, na razie nie usłyszałam nic o konieczności zabezpieczenia pomostowego (muszę dopytać i się upewnić).

Za rok chcemy już prawdziwy kredyt na dom, a ten zostanie spłacony.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Razem z żoną jesteśmy zainteresowani (a raczej "zmuszeni") zaciągnąć kredyt. Chciałbym zapytać expertów czy są na to szanse i udzieleniamoże jakiś wskazówek ( byliśmy na razie w jednym banku, ale jak doradca dowiedział się, że konkretnie za 3-4 miesiące to sobie o konkretach nie porozmawialismy). Na dzień dzisiejszy posiadamy działkę 2000m2. + stan zero (fundamenty, podbetony) + zakupione materiały na ściany, strop, kominy( dom ma pow. użytkową 125m2.). Lada dzień ruszamy dalej z budową.

Teraz odnośnie kredytu- interesuje nas kwota około 150000, w ramach kredytu "Rodzina na swoim" na 15 lat. Nasze zarobki wynoszą średnio ok. 3300-3600-tyle jesteśmy w stanie udokumentować, oboje mamy umowę na czas określony. Czy w momencie postawionych ścian i być może zrobionego dachu można starać się o kredyt w ramach systemu RnS. Jakie banki możecie polecić- głównie od strony niskich kosztów nawet kosztem załatwiania kredytu np. przez 3 miesiące;)

i druga sprawa-czy korzystając z pomocy jakiś doradców to można liczyć na to że rzeczywiście przedstawią nam najkorzystniejszą ofertę (nawet lepszą niż indywidualnie w banku) czy też taką na której mogą też dobrze "zarobić" (może głupie pytanie ale wiem jak to jest z niektórymi np sprzedawcami).

pozdrawiam

Jeśli chodzi o kredyt RNS to można się o niego starać nawet z samą działką, więc to nie będzie problemem.

Ja osobiście widze tutaj takie rozwiązania. Można starać się teraz o kredyt i szukać oferty na podstawie tego co banki przedstawiają na dzień dzisiejszy, albo poczekać cierpliwie i rozglądać się za kredytami za okres 3-4 miesięcy... banki mają dużo promocji, które są na czas określony i trudno teraz przedstawiac ofertę z myślą że będzie aktualna za kwartał.

oczywiście mogę sprawdzić Państwu zdolność kredytową, aby zobaczyć jak to ogólnie wygląda.

Dzisiaj dostaliśmy informację o pozytywnym zaoopiniowaniu naszego wniosku kredytowego. Hurra!! ( wiem, to wariactwo cieszyć się z tego, że trzeba będzie co miesiąc płacić bankowi niezłą kwotę, ale coś za coś).

Ale do rzeczy - w załatwianiu kredytu pomagał nam pan Bartosz z Muratora Finanse i jesteśmy zadowoleni z uzyskanych warunków. Czas oczekiwania na decyzję - 10dni od złożenia przez nas wniosku w oddziale! Wcześniej korzystaliśmy z ofert Open Finance, Expander oraz negocjowanych indywidualnie w bankach, ale nigdzie nie byliśmy dostatecznie zadowoleni.

Przed nami podpisanie umowy kredytowej, mamy nadzieje, że dalej będziemy pod czujnym okiem pana Bartosza.

Pozdrawiamy :)

oczywiście, będę się starał:)

Dziękuję za zainteresowanie.

Kredyty w złotówkach a wycena raczej wyższa nie będzie i "białe" działki mogą nie wystarczyć.

Raczej zostajemy w DB, oferta w miarę, nie będzie prowizji, tylko koszt aneksu. Ponadto w DB to nie jest refinansowanie a zmiana zabezpieczenia, na razie nie usłyszałam nic o konieczności zabezpieczenia pomostowego (muszę dopytać i się upewnić).

Za rok chcemy już prawdziwy kredyt na dom, a ten zostanie spłacony.

ub. pomostowe z DB 1,2%

Edytowane przez Murator FINANSE

frelka piszac o kosztach ubezpieczenia pomostowego miałam na mysli sytuacje jesli refinansujecie kredyty do innych banków. Nie wiem jak jest z księgami po podziale - jesli działki pozostały w dotychczasowych księgach ( nie uległa zmianie numeracja ) to oczywiscie dla DB jest to tylko zmiana zabezpieczenia i pomostówki nie bedzie :)

pzdr

Panie Bartku. jestem finalnie przed wyborem kredytu: jak Pan myśli CHF z marżą 2.4 czy EURO z marżą 1,9 na 30 lat? Pomijam na razie dodatkowe parametry celowo... A co na to inni kredytobiorcy?

to zależy w jakim aspekcie rozważasz wybór.

Jeżeli czysto % to CHF (Libor dla CHF+ marża to ok. 2,58% dla Eur odpowiednio 3,1%) .

Jeżeli w kontkście spekulacji to CHF.

W innych EUR.

to zależy w jakim aspekcie rozważasz wybór.

Jeżeli czysto % to CHF (Libor dla CHF+ marża to ok. 2,58% dla Eur odpowiednio 3,1%) .

Jeżeli w kontkście spekulacji to CHF.

W innych EUR.

Santiro, pierwsza część twojej wypowiedzi jest oczywista i dla mnie jasna. Czy mógłbyś natomiast rozwinąć drugą myśl?

Witam,

Potrzebuję pomocy w sprawie kredytu ..co sądzicie o serwisie http://tinyurl.com/6c4esg2

Słyszałem że to serwis, na którym wystawiasz swój kredyt na aukcje. Podajesz swoje

oczekiwania co do kredytu – rodzaj, kwota kredytu, okres spłaty i waluta. Zostaje ona

przekazana do instytucji finansowych biorących udział w licytacji i przesyłają Ci swoje

propozycje. Wybierasz najlepsza dla siebie ofertę, która ponadto możesz jeszcze negocjować.

Dzięki takiej procedurze możliwe jest uzyskanie kredytu na lepszych warunkach niż przy wizycie w banku.Czy to możliwe i bezpieczne proszę o wskazówki.To moja pierwsza pożyczka i jestem zielony w tym temacie.

Pozdrawiam,

szczerze? pic na wodę. to zwykłe przekazanie kontaktu. Często nawet bez przekazania podstawowych informacji o kredycie. podasz nr tel. to banki będą do Ciebie dzwoniły i zapraszały na spotkania. Wiem bo sprawdzałem.

Raczej nie masz co liczyć na prawdziwe zestawienie. Banki nie będą robiły zestawień w ciemno. Szkoda pracy. Ja się im nie dziwię. Skoro jest dajmy 25 banków to 24 będzie do odstrzału. I to bez kontaktu z klientem. A tak jak pójdziesz osobiście to mają większą szansę na zamydlenie Ci oczu i przekonanie do wyboru ich oferty.

Już lepszy rezultat osiągniesz korzystając z internetowych przeglądarek. Niemniej jednak one w zdecydowanej większości są mocno uogólnione i często mało aktualne.

pozdrawiam

Witam,

Potrzebuję pomocy w sprawie kredytu ..co sądzicie o serwisie http://tinyurl.com/6c4esg2

Słyszałem że to serwis, na którym wystawiasz swój kredyt na aukcje. Podajesz swoje

oczekiwania co do kredytu – rodzaj, kwota kredytu, okres spłaty i waluta. Zostaje ona

przekazana do instytucji finansowych biorących udział w licytacji i przesyłają Ci swoje

propozycje. Wybierasz najlepsza dla siebie ofertę, która ponadto możesz jeszcze negocjować.

Dzięki takiej procedurze możliwe jest uzyskanie kredytu na lepszych warunkach niż przy wizycie w banku.Czy to możliwe i bezpieczne proszę o wskazówki.To moja pierwsza pożyczka i jestem zielony w tym temacie.

Pozdrawiam,

W bankach nie ma departamentów, które zajmowały by się taką licytacją, a doradcy bankowi to muszą postępować zgodnie z tabelami.

Dlatego nie brał bym tego tak w 100%, ale przekonać się można.

Witam

Mam pytanie do Pana Bartosza a mianowicie chcielibysmy z mężem kupic działkę i wybudowac się za kredyt czy istnieje taka mozliwosc wzięcia kredytu na zakup działki i budowe w jednym?.A drugie pytanie jest takie -mamy pare kredytów np za auto i gotówkowe na kwotę ok 50 tys czyw tym przypadku gdy bysmy wzieli kwotę 250 tys (tyle potrzebujemy na spłate tych kredytów zakup działki i budowę zaznaczam,ze mąż ma firmę budowlaną i wszystko by robił sam) czy mozemy się o taki kredyt starac czy nie?

Witam

Mam pytanie do Pana Bartosza a mianowicie chcielibysmy z mężem kupic działkę i wybudowac się za kredyt czy istnieje taka mozliwosc wzięcia kredytu na zakup działki i budowe w jednym?.A drugie pytanie jest takie -mamy pare kredytów np za auto i gotówkowe na kwotę ok 50 tys czyw tym przypadku gdy bysmy wzieli kwotę 250 tys (tyle potrzebujemy na spłate tych kredytów zakup działki i budowę zaznaczam,ze mąż ma firmę budowlaną i wszystko by robił sam) czy mozemy się o taki kredyt starac czy nie?

Witam:)

Jest możliwość starania się o kredytu na działkę i budowę na raz, ale nie ma dużego pola do popisu jeśli chodzi o oferty. (mało jest banków które kredytują, dwa takie cele)

Dlatego ja zawsze proponuję, aby wziąć kredyt na działkę w PLN w ING lub MultiBank (nie ma tam opłaty za wcześniejszą spłatę kredytu) i jak zdobędziemy wszystkie dokumenty dot. nieruchomości (wypis, wyrys, pozwolenie itp itd) to wybieramy wspólnie bank, który udzieli kredyt na budowę + refinansowanie kredytu na działkę + ew. spłata zaciągniętych wcześniej kredytów)

A co do pytania nr 2, to jak najbardziej jest taka możliwość, jeśli jest wszystko regularnie spłacane.

Pytanie do Pana Bartosza. Przygotowuję się do wzięcia kredytu wraz z mężem na budowę domu około 120m2. Działka już kupiona, dokumentacja na dniach zostanie złożona do Starostwa. Proszę o pomoc w wyborze banku. Oto parametry:

Wysokość kredytu - 300000

Wartość nieruchomości / wkład własny. 350 000 / ok 50 000 (dziełka budowlana)

Rodzaj nieruchomości - budowa domu

Stan zaawansowania inwestycji. - kupiona działaka

Waluta kredytu. - EUR najlepiej

Pożądana długość okresu kredytowania. 30 lat, 35 lat

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. 4 (ja z mężem i dwójka dzieci)

wiek męża 30 lat, mój 29 lat

Dochód netto miesięcznie 5300zł

Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. 3mc 15900 / 6mc 31 800

Źródło uzyskiwania dochodów. pracuję ja i mąż - 2 umowy na czas nieokreślony od ponad 4 lat.

Aktualne obciążenia kredytowe: linia kredytowa: 5000 (zostanie zmniejszona do 2000 zł) oraz rata w wysokości 70zł

Historia w BIK. - wszystko ok

dochód męża średnio 4000 netto miesięcznie + dodatkowe wynagrodzenia roczne: barbórka, 13, zyski (około 8000 tys rocznie)

mój: 1340 zł zarobek stały (budżetówka) + 13

jeżeli kredyt wzięłabym w euro także w euro chciałabym spłacać raty.

Przepraszam że dopiero teraz.

Deutsche Bank i DnB, mają teraz bardzo ciekawą ofertę w walucie i można spłacać kredyt w EUR. (DnB mają promocje, a DB zawsze dobrze sobie radzą jeśli chodzi o walutę)

DnB przeszedł teraz dużo zmian wewnętrznych, i ponoć nie robią problemów takich jak kiedyś...

Ofertę mogę przesłać na maila bo nie mam jak podpiąć tutaj załącznika, a informacji jest sporo.

pozdrawiam

Przepraszam że dopiero teraz.

Deutsche Bank i DnB, mają teraz bardzo ciekawą ofertę w walucie i można spłacać kredyt w EUR. (DnB mają promocje, a DB zawsze dobrze sobie radzą jeśli chodzi o walutę)

DnB przeszedł teraz dużo zmian wewnętrznych, i ponoć nie robią problemów takich jak kiedyś...

Ofertę mogę przesłać na maila bo nie mam jak podpiąć tutaj załącznika, a informacji jest sporo.

pozdrawiam

podaję swojego maila: [email protected]

Witam,

Prosze o rade,

Chcemy z mezem zaciagnac kredyt hipoteczny na rozbudowe domu 150 tys.Po dzisiejszej wizycie w PKO BP okazalo sie ze zdolnosc posiadamy, ale... mamy inne 2 kredyty hipoteczne przekraczajace 10% wartości nieruchomości, i PKO nie udzieli nam kredytu. Nie mozliwy jest tez od nich kredyt konsolidacyjny bo posiadane kredyty sa nie gotowkowe ale inwestycyjne z przeznaczeniem na zakup konkretnej rzeczy.

Moje pytanie, czy wszystkie banki maja ta zasade z tym 10% lub z tym, ze musza byc na 1-wszym miejscu w hipotece?

Czy jest szansa na kredyt w innym banku.

Bede bardzo wdzieczna za pomoc

Pozdrawiam

Witam,

Prosze o rade,

Chcemy z mezem zaciagnac kredyt hipoteczny na rozbudowe domu 150 tys.Po dzisiejszej wizycie w PKO BP okazalo sie ze zdolnosc posiadamy, ale... mamy inne 2 kredyty hipoteczne przekraczajace 10% wartości nieruchomości, i PKO nie udzieli nam kredytu. Nie mozliwy jest tez od nich kredyt konsolidacyjny bo posiadane kredyty sa nie gotowkowe ale inwestycyjne z przeznaczeniem na zakup konkretnej rzeczy.

Moje pytanie, czy wszystkie banki maja ta zasade z tym 10% lub z tym, ze musza byc na 1-wszym miejscu w hipotece?

Czy jest szansa na kredyt w innym banku.

Bede bardzo wdzieczna za pomoc

Pozdrawiam

Są banki które refinansują kredyty które aktualnie są + jako 2 cel kredytowania na budowe domu. (oczywiscie jeśli to będzie opłacalne)

Kwestia tylko znalezienia odpowiedniego banku. A co do pierwszeństwa w księdze to rzeczywiscie banki nie lubią się dzielić nieruchomością.