Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moge sprawdzić, na podstawie tych informacji to nawet na oko nie można ocenić. Potrzebuje troche więcej informacji...

- traźniejsza wartość nieruchomości

- dochody (chyba że nie musze się o to martwić i moge być spokojny)

Ważne aby refinans był w tej samej walucie. Czyli w innym banku kredyt który weźmiemy automatycznie jest przelewany w CHF.

Dzięki za szybką odpowiedź - przesłałem dodatkowe dane na priv.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wątek jest ostatnio zdominowany przez tych którzy się starają o kredyt, ale ja mam pytanie jako osoba która już kredyt uruchomiła.

Wbrew zapewnieniom banku sprzed podpisania umowy, okazało się że ING rozliczając kolejne etapy budowy, życzy sobie aby zamknięcie etapu 2 (instalacje) obejmowało również zakup urządzeń 'końcowych' (kocioł, rekuperator itp.)

Co więcej - bank wymaga zakupu tych urządzeń przed rozpoczęciem etapu 3 - wykończeniówki :(

Pomijając już kwestię zamrożenia kilkudziesięciu tysięcy, większość tych urządzeń zostanie zamontowana w najlepszym wypadku kilka miesięcy po wykonaniu instalacji.

Niektóre - być może dopiero w przyszłym roku.

A gwarancja leci i sprzęt traci na wartości.

Czy ktoś z Was spotkał się z taką postawą ze strony ING i ma jakiś skuteczny sposób na przekonanie ich że na budowie jednak pewne pracy wyglądają inaczej niż w ich kosztorysie?

Niestety tłumaczenie doradcom (i ich przekazywanie zapytania dalej - zapewne do analityków?) nie pomaga :(

Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne rady.

hehe...

ciekawie ta prowizja wygląda 0,2%. To już mogli dać zero, jak Majewski tyle o tych zerach mówi.:)

Przy dochodzie zagranicznym można stracić rachube z ilością dokumentów, więc chcąc mieć to z głowy, to jest to super oferta.

Panie Bartoszu- serdecznie dziękujemy:D

Minął miesiąc od uruchomienia naszego kredytu, ekipa właśnie stuka za oknem rozpoczynając budowę piętra, a ja może w końcu napiszę ku chwale zasłużonemu parę słów ;)

Po przebieżce po kilku bankach byliśmy już prawie zdecydowani aby składać wnioski do DB i BZ WBK- kredyt miał być w Euro (250000zł)- rozważaliśmy też kredyt w CHF, ale jakoś nie mogliśmy trafić na bank, który by miał taki w swojej ofercie nie windując wymaganych zarobków do 10-12tyś netto miesięcznie, a już naprawdę nie mieliśmy ochoty na kolejne wycieczki. Pan Bartosz wskazał nam taką ofertę, przesłał wszelkie wyliczenia, dokumenty potrzebne do złożenia wniosków i zaopiekował się nami pierwszorzędnie. Kredyt wzięliśmy w końcu w banku Nordea w CHF.

Co najfajniejsze- my byliśmy w Warszawie, Pan Bartosz kilkaset kilometrów od nas, czego w ogóle nie można było odczuć i nie zrobiło nam to żadnej różnicy- może poza tym, że ominęła nas przyjemność osobistego podziękowania.

Dlatego też mój post w tym miejscu.

Jeszcze raz dziękujemy za pomoc, podtrzymywanie na duchu gdy banki (Nordea i DB) przeciągały decyzję (w przypadku Nordea nie było tak źle ale DB trochę przegiął), gdy okazywało się, że coś jeszcze brakuje itp (np. pieczątki na zaświadczeniu o zarobkach) i ogólnie za to, że czuliśmy, że nie jesteśmy sami i jest ktoś do kogo można uderzyć z każdym nawet najbanalniejszym pytaniem.

Pozdrawiamy ciepło

Szczęśliwi inwestorzy:)

Witam,

Chcialabym sie zapytac czy oferty jakie otrzymalismy w dwoch bankach sa

atrakcyjne czy mozna gdzies dostac lepsza oferte?

Chcemy wziac kredyt na budowe domy w kwocie 400 tys zl. na okres 30 lat

(wkład własny działka - wartośc rynkowa okolo 150 tys zł).

Caly czas sie wahamy, ktora opcje wybrac czy frank czy zlotówka. Oto

oferty jakie otrzymalismy od Nordei i ING (wydaja sie najlpesze dla CHF i

zlotowki).

NORDEA

CHF

marza: 2.5 %

prowizja: 2%

zadnych obowiazkowych ubezpieczen.

ING

PLN

marza: 0,85%

prowizja: 2.4%

(oferta dla stałych klientów)

zadnych obowiazkowych ubezpieczen

W ING mielismy juz jeden kredyt hipoteczny, ktory zostal splacony w

styczniu 2011 - moze uda sie powalczyc o obnizenie prowizji w takim wypadku?

Bardzo prosilabym o opinie pana Bartka w sprawie tych dwóch kredytów.

Wstepnie nasza zdolnosc byla badana przed doradce finansowego ze w obydu

bankach dostalibysmy kredyt. Dochody netto za pol roku (zaswiadczenia z

pracy) 6 tys zl /2 os.

Dziekuje

Edytowane przez maalutkaa

Witam,

Chcialabym sie zapytac czy oferty jakie otrzymalismy w dwoch bankach sa

atrakcyjne czy mozna gdzies dostac lepsza oferte?

Chcemy wziac kredyt na budowe domy w kwocie 400 tys zl. na okres 30 lat

(wkład własny działka - wartośc rynkowa okolo 150 tys zł).

Caly czas sie wahamy, ktora opcje wybrac czy frank czy zlotówka. Oto

oferty jakie otrzymalismy od Nordei i ING (wydaja sie najlpesze dla CHF i

zlotowki).

NORDEA

CHF

marza: 2.5 %

prowizja: 2%

zadnych obowiazkowych ubezpieczen.

ING

PLN

marza: 0,85%

prowizja: 2.4%

(oferta dla stałych klientów)

zadnych obowiazkowych ubezpieczen

W ING mielismy juz jeden kredyt hipoteczny, ktory zostal splacony w

styczniu 2011 - moze uda sie powalczyc o obnizenie prowizji w takim wypadku?

Bardzo prosilabym o opinie pana Bartka w sprawie tych dwóch kredytów.

Wstepnie nasza zdolnosc byla badana przed doradce finansowego ze w obydu

bankach dostalibysmy kredyt. Dochody netto za pol roku (zaswiadczenia z

pracy) 6 tys zl /2 os.

Dziekuje

Nordea- można z marży zejść, korzystając z produktu aktywnego oszczędziania u nich w banku. Klient oszczędza 200 zł miesięczne a dzięki temu można obniżyć marże od 0,2 do 0,4 pkt proc.

ING- niestety u nich warunki są sztywne i nie ma możliwości negocjacji. Prowizja 2,4% to i tak nie jest zle, przy standardowej 2,9%.

Aktualnie, proponuję znaleśc jeszcze jedną alternatywę (moge pomóc) i składać wnioski do 3 banków. Nordea, ING i X.

Będzie pewność że się uda i nie będzie stresów:)

mam prośbę o opinie na temat LUKAS BANKU, porównując oferty 4 banków ten dał mi najlepszą, czy ktoś ma w tym banku kredyt? jeśli tak to jakie są państwa odczucia co do tego banku?

Pytanie do Pana Bartka?

Jak na rynku stoi bank LUKAS i co ogólnie może Pan o nim powiedzieć?

mam prośbę o opinie na temat LUKAS BANKU, porównując oferty 4 banków ten dał mi najlepszą, czy ktoś ma w tym banku kredyt? jeśli tak to jakie są państwa odczucia co do tego banku?

Pytanie do Pana Bartka?

Jak na rynku stoi bank LUKAS i co ogólnie może Pan o nim powiedzieć?

Kiedyś dużo uruchamiał kredytów, teraz mniej... nie przypominam sobie aby ktoś się skarżył na ten bank... trzeba pamiętać o ichnym ubezpieczeniu na życie etc.

Nie jestem w stanie za dużo powiedzieć o nim.

witam,

po negocjacjach z PEKAO S.A. dostaliśmy propozycję marża 1,25 %, prowizja o%, WIBOR 3M rachunek z dyspozycją przelewu wynagrodzenia za pracę i karta kredytowa do konta, z której nie trzeba korzystać - żadnych innych opłat, tylko do czasu wpisu hipoteki o 1 pp oprocentowanie wyższe.

Z tego co się dowiadywał to najlepsze warunki przy korzystnie wyliczonej zdolności kredytowej - wliczają premie, dodatki, 13-tke, nagrody za ostatnie 6 miesięcy.

W innych bankach np. BZ WBK liczyli tylko stałe dochody - płaca zasadnicza. W porównaniu do PKO i BZ WBK, ING, zdolność jest wyższa nawet o 150.000 zł.

Polecam zainteresować się tym bankiem.

Odnośnie Pana doradcy, to dziękuję za pomoc, ale okazało się, ze jak przycisnęłam bank, ze w takim razie nie jestem zainteresowana lredytem, jeżeli muszę wykończyć od A do Z cały dom, to nagle analitycy powiedzieli, że wystarczy taki stan, żeby móc zamieszkać - wykończony całkowicie parter - kuchnia, łazienka,salon, kotłownia i pokój-sypialnia.

ok, dziękuje bardzo :) brałam właśnie pod uwagę te inne opłaty i myślę, zę się zdecyduje właśnie na ten bank. pozdrawiam

Od 30 maja 2011 r. ulega zmianie cena oferty kredytów mieszkaniowych Lukas Banku.

1. Obniżeniu ulega marża dla kredytów mieszkaniowych Rodzina na Swoim:

- w Pakiecie Życie - wysokość marży wynosi 1,5% dla kredytów z wkładem własnym 10-69,99% oraz 0,99% dla kredytów z wkładem własnym od 70%;

- w ofercie Premium Szafir, dedykowanej dla Klientów z dochodami netto powyżej 5.000 zł (jednego z Kredytobiorców) lub 7.000 zł (dla gospodarstwa domowego) - wysokość marży wynosi 1,3% przy wkładzie własnym 10-69,99% oraz 0,99% dla kredytów z wkładem własnym od 70%;

- w ofercie Premium Diament, dedykowanej dla Klientów z dochodami w wys. netto 10.000 zł. (jednego z Kredytobiorców) - wysokość marży wynosi 1,2% przy wkładzie własnym 10-69,99% oraz 0,99% dla kredytów z wkładem własnym od 70%.

2. Wysokość prowizji nie ulega zmianie - w ofercie Rodzina na Swoim oraz w ofercie Standard - Premium Diament (dla kredytów z wymaganym 10% wkładem własnym Klienta) prowizja nadal wynosi 0%.

3. Zmiana wysokości marż obowiązuje dla wniosków kredytowych złożonych od dnia 30.05.2011 r. Stawki marż w pozostałych ofertach nie ulegają zmianie.

Nie wiem czy jest brany pod uwagę RnS, ale może się przydać.:)

może trochę wchodzę w temat ale mam inne pytanie interesuje mnie kredyt nie na cały dom, a jedynie na pewnien etap budowy to jest instalację grzewczą. z oczywistych względów - oprocentowanie nie wchodzi w grę kredyt gotówkowy, coś słyszelismy o tzw pozyczce budowlanej, czyli jak hipoteka ale trochę inaczej, czy korzystał ktos z takiej formy finansowania, ewentualnie proszę o wskazanie jakiegoś banku w którym taka pozyczka budowlana może byc udzielona, pozdrawiam

Witajcie,

czy jest jakaś różnica w atrakcyjności kredytu na dokończenie budowy w stanie SSO od SSZ ?

Jest SSO, kasy nie ma, ale mobilizując rodzinę, zbierając i pożyczając tu i tam, jestem w stanie osiągnąć SSZ. Na logikę wartość nieruchomości czyli zabezpieczenia wzrasta. Czy marża może dzięki temu być mniejsza ? Czy takie kombinowanie ma sens ?

Edytowane przez tomek4

Witajcie,

czy jest jakaś różnica w atrakcyjności kredytu na dokończenie budowy w stanie SSO od SSZ ?

Jest SSO, kasy nie ma, ale mobilizując rodzinę, zbierając i pożyczając tu i tam, jestem w stanie osiągnąć SSZ. Na logikę wartość nieruchomości czyli zabezpieczenia wzrasta. Czy marża może dzięki temu być mniejsza ? Czy takie kombinowanie ma sens ?

Docelowa wartośc nieruchomości będzie bardzo zbliżona, bez względu na to czy rzeczoznawca robi operat przy SSO czy SSZ.

Więc, moim zdniem nie ma co się zarzynać, i jak są potrzebne teraz środki to brać od razu z kredytu.

ponawiam pytanie czy jest cos takiego jak hipoteka na część budowy a nie aż do stanu do zamieszkania

Z tego co Mi wiadomo nie ma takiej możliwości... Ale upewnie się.

Edytowane przez Murator FINANSE

Interesuje mnie koszt wykonania operatu szacunkowego do kredytu (okolice Warszawy). Może ktoś ostatnio robił takowy i mógłby podać orientacyjną cenę? Chodzi o operat "zewnętrzny", nie bezpośrednio przez bank.

Chyba nikt nie robi operatów... Zleciłem wykonanie operatu za 800zł.

• 2 weeks później...

Drogi Panie Bartku:)

Jesteśmy z mężem bardzo wdzięczni za pomoc i cierpliwość przy szukaniu najlepszego dla nas kredytu w naszej skomplikowanej sytuacji ;)

Chociaż dzieliło nas 160 kilometrów miałam wrażenie, że jest Pan blisko kiedy byłam już na skraju rozpaczy, że się nie uda, że nie zdążymy… A tu niespodzianka- mamy wypłaconą już pierwsza transzę, wszystko na czas no i najważniejsze – bardzo ładna marża 1,09%

Dziękuję i życzę Wszystkim takiego Doradcy - szczególnie rozpaczającym panikarom ;))