Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drogi Panie Bartku:)

Jesteśmy z mężem bardzo wdzięczni za pomoc i cierpliwość przy szukaniu najlepszego dla nas kredytu w naszej skomplikowanej sytuacji ;)

Chociaż dzieliło nas 160 kilometrów miałam wrażenie, że jest Pan blisko kiedy byłam już na skraju rozpaczy, że się nie uda, że nie zdążymy… A tu niespodzianka- mamy wypłaconą już pierwsza transzę, wszystko na czas no i najważniejsze – bardzo ładna marża 1,09%

Dziękuję i życzę Wszystkim takiego Doradcy - szczególnie rozpaczającym panikarom ;))

Pani Aniu, nie było tak zle:)

Dziękuję bardzo za wszystko.

Dzień dobry,

planujemy zakupić działkę i wybudować dom z pomocą kredytów. Inwestycję mamy podzieloną na dwa etapy:

1. działka 160tys PLN

2. budowa ok 360tys PLN

ad. 1. jesli chodzi o działkę wpłaciliśmy 16tys tytułem wpłaty własnej i mamy trzy oferty na kredyt - szczegóły wysyłam na priv.

ad.2 budowę chcielibyśmy finansować z kredytu z dopłatą rodzina na swoim.

Który bank Pan poleca żeby sprawdzić, ew. czy oferty jakie mamy z Lukas Bank, Kredyt Bank i Deutsche Bank są dobre ?

Zdolność kredytową mamy obliczoną na 800tys.

Proszę w miarę możliwości o szybką pomoc, ponieważ czas nas goni :)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Paulina

Oferty są dobre,

warto zwrócić uwagę, jak w tych bankach wygląda RnS, aby się nie okazało że wybierze Pani dobrą ofertę na działkę, ale na budowę będzie już trochę gorsza.

A w tym wypadku warto te dwa kredyty mieć w jednym banku.

DB ma dobrą ofertę na RnS.

Kredyt bank ma od niedawna RnS, i nawet nie miałem okazji poznać ich oferty.

Lukas często ma wyższe oferty (więc nawet jestem miło zaskoczony ta marża 1,1%:))

Proponuję zerknąć na Millennium chociaż mają dość wysokie ubezpieczenie na życie.

Można zrobić jeszcze trochę inaczej. Jeśli nie zależy Pani na trzymaniu tych 2 kredytów w jednym banku, to PLN można wziąć w Nordea (do końca czerwca mają super ofertę z marżą 0,7%) a RnS dobierać w innym banku.

Edytowane przez Murator FINANSE

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

1. Mam decyzję z POKO BP i projekt umowy - kredyt na budowę ma się rozumieć. Czy ktoś brał kredyt w tym banku i czy może powiedzieć jak to wygląda na etapie realizacji?Warunki aż tak cudowne nie są -marża 1,41, jakies dziwne ubezp skredytowane za kwotę 9 tys, ale wczęsniejsza cześciowa spłata (czyli 99% kredytu też:)), pierwsze przewalutowanie bezpłatne, za wycenę tylko 200 zł.I niby zgodzili się, że środki swoje mozemy zaangazować na koncu budowy.

2. Staram się jeszcze w PKO SA - marża 1,1-1,2 może udałoby sie, ale wczesniejsza spłata po 3 latach dopiero bezpłatna. Tyle,że forumowiczka z mojej okolicy miała problem z tym bankiem. Do momentu podpisania umowy było ok, dopiero na etapie wypłaty transzy bank zaczął robić problemy z faktem ,że jej działka leży na terenie ograniczonej ochrony konserwatorskiej i nie chcieli wypłacić jej kaski. Jakies inne problemy na etapie wypłaty transz też miała. Nam Pani z banku też nie potrafi powiedziec,czy im sie spodoba czy tez nei ta sprawa z archeologiem (a przecież masę działek leży na takich obszarach)

Proszę o rady, Pana doradcę też :) Mamy mało czasu - niecały miesiąc

Marża 1,41 to dość dużo. Jeśli masz czas (a miesiąc to sporo czasu), to spróbuj złożyć w innych bankach. W wielu bankach warunki są lepsze niż w PKO BP. Powodzenia.

Niby tak,ale mamy mało czasu,a i zdolność nam lepiej wychodziła za brane na tamtym etapie dok. finansowe. Niby niektóre banki mają lepsze oferty,ale jak się wgłębialiśmy to zawsze coś było nie tak.No i jakoś tak wyszlo,ze wystartowalismy tylko do dwóch.Może to i błąd gapiostwa

To Wasze pieniądze. Moim zdaniem warto walczyć o jak najlepszą ofertę, nawet o 100zł miesięcznie mniej. Jeśli macie zdolność w PKO BP, to pewnie w wielu innych bankach również. Zdajcie się na Pana Bartosza Steczka - wyszuka korzystną ofertę. Nic, kompletnie nic nie ryzykujecie, a zyskać możecie bardzo dużo. Miesiąc to szmat czasu na załatwienie kredytu.

Witam

1. Mam decyzję z POKO BP i projekt umowy - kredyt na budowę ma się rozumieć. Czy ktoś brał kredyt w tym banku i czy może powiedzieć jak to wygląda na etapie realizacji?Warunki aż tak cudowne nie są -marża 1,41, jakies dziwne ubezp skredytowane za kwotę 9 tys, ale wczęsniejsza cześciowa spłata (czyli 99% kredytu też:)), pierwsze przewalutowanie bezpłatne, za wycenę tylko 200 zł.I niby zgodzili się, że środki swoje mozemy zaangazować na koncu budowy.

2. Staram się jeszcze w PKO SA - marża 1,1-1,2 może udałoby sie, ale wczesniejsza spłata po 3 latach dopiero bezpłatna. Tyle,że forumowiczka z mojej okolicy miała problem z tym bankiem. Do momentu podpisania umowy było ok, dopiero na etapie wypłaty transzy bank zaczął robić problemy z faktem ,że jej działka leży na terenie ograniczonej ochrony konserwatorskiej i nie chcieli wypłacić jej kaski. Jakies inne problemy na etapie wypłaty transz też miała. Nam Pani z banku też nie potrafi powiedziec,czy im sie spodoba czy tez nei ta sprawa z archeologiem (a przecież masę działek leży na takich obszarach)

Proszę o rady, Pana doradcę też :) Mamy mało czasu - niecały miesiąc

Skoro jest decyzja w PKO to i są wszystkie dokumenty. (nie licząc wniosku, kosztorysu, i zaświadczeń z innych banków)

miesiąc tak jak już powiedziano to dużo czasu a teraz można spokojnie starać się o złotówki z marżą 1%, 1,1%, 1,2% bez prowizji.

mogę oczywiście przygotować ofertę:)

Dzięki. Odezwę się, bo oczywiście wiele czynników wchodzi w grę.

Skoro jest decyzja w PKO to i są wszystkie dokumenty. (nie licząc wniosku, kosztorysu, i zaświadczeń z innych banków)

miesiąc tak jak już powiedziano to dużo czasu a teraz można spokojnie starać się o złotówki z marżą 1%, 1,1%, 1,2% bez prowizji.

mogę oczywiście przygotować ofertę:)

Witam

Panie Bartoszu mam pytanie.Chcemy zaciągnąc z mężem kredyt na zakup działki i budowę domu łącznie 250 tyś.Mamy zobowiązania kredytowe na 2000tys mc.Wiemy,ze są banki gdzie nie rządają sobie faktur przy budowie a to dla nas było by najlepsze bo myslimy,ze z tych 250 tys chcemy spłacic wszystkie kredyty co teraz mamy (ok 60 tys) ,40 tys działka i reszta na budowę.Mąż ma firmę budowlaną i mc dochody to 4500 tyc ja jestem na umowie o prace niestety na umowie jest najnizsza.Czy mamy szanse na taki kredyt? Bardzo proszę co Pan by nam poradził w takiej sytuacji?

Witam

Panie Bartoszu mam pytanie.Chcemy zaciągnąc z mężem kredyt na zakup działki i budowę domu łącznie 250 tyś.Mamy zobowiązania kredytowe na 2000tys mc.Wiemy,ze są banki gdzie nie rządają sobie faktur przy budowie a to dla nas było by najlepsze bo myslimy,ze z tych 250 tys chcemy spłacic wszystkie kredyty co teraz mamy (ok 60 tys) ,40 tys działka i reszta na budowę.Mąż ma firmę budowlaną i mc dochody to 4500 tyc ja jestem na umowie o prace niestety na umowie jest najnizsza.Czy mamy szanse na taki kredyt? Bardzo proszę co Pan by nam poradził w takiej sytuacji?

Witam serdeczenie,

jaki metraż użytkowy jest domu?

obawiam się że 150 tyś będzie za mało dla banku na zakończenie inwestycji.

Witam,

który Bank skredytuje mi w RnS zakup mieszkania od dewelopera przy zaawansowaniu około 10% i wypłacie w 1 transzy (do miesiąca od dziś, chodzi o rabat 8%)?

Oczywiście na jak najlepszych warunkach...

Pozdrawiam

Szukam kredytu RNS na budowę domu- proszę o radę, w którym banku mogę liczyc na dobre warunki - zgadzam sie na ew. kartę kredytowa i konto dla obniżenia marży;. Z moich obserwacji wynika że warto udać sie do Pekao SA i DB; czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś inne propozycje? Panie Bartoszu, może Pan widzi jakąś ciekawą ofertę?

Wysokość kredytu 360.000

Wartość nieruchomości / wkład własny - 560.000 / działka ok. 160.000 + 40.000

Rodzaj nieruchomości - dom 125 m2 pow. uzytkowej

Stan zaawansowania inwestycji - wydane pozwolenie na budowę

Waluta kredytu - pln

Pożądana długość okresu kredytowania 25 lat

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym - 4

Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc - 20.000/40.000

Źródło uzyskiwania dochodów - 2 umowy na czas nieokreślony

Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód - 10 lat i 5 lat

Aktualne obciążenia kredytowe - brak

Historia w BIK - ok

Proszę o pomoc

To ja z innej beczki, szukam kredytu ale potrzebuję na inwestycje w budowie. Ale połowa inwestycji jest na działalność gospodarcza a połowa na dom mieszkalny.

Z tymi połowami mam największy problem, bo np w ING tylko 30% może być na działalność . A tego nie przeskoczę. Waluta EUR. 20l z możliwością szybszej spłaty bez opłat.

Szukam kredytu RNS na budowę domu- proszę o radę, w którym banku mogę liczyc na dobre warunki - zgadzam sie na ew. kartę kredytowa i konto dla obniżenia marży;. Z moich obserwacji wynika że warto udać sie do Pekao SA i DB; czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś inne propozycje? Panie Bartoszu, może Pan widzi jakąś ciekawą ofertę?

Wysokość kredytu 360.000

Wartość nieruchomości / wkład własny - 560.000 / działka ok. 160.000 + 40.000

Rodzaj nieruchomości - dom 125 m2 pow. uzytkowej

Stan zaawansowania inwestycji - wydane pozwolenie na budowę

Waluta kredytu - pln

Pożądana długość okresu kredytowania 25 lat

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym - 4

Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc - 20.000/40.000

Źródło uzyskiwania dochodów - 2 umowy na czas nieokreślony

Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód - 10 lat i 5 lat

Aktualne obciążenia kredytowe - brak

Historia w BIK - ok

Proszę o pomoc

A jakieś konkretne rozwiązania były w DB i Pekao?

Możemy zwrócić uwagę na Millennium.

Ostatnio udało się w Millennium i DB wynegocjować marże poniżej 1%.

poproszę na pw adres mailowy to coś podziałamy.

To ja z innej beczki, szukam kredytu ale potrzebuję na inwestycje w budowie. Ale połowa inwestycji jest na działalność gospodarcza a połowa na dom mieszkalny.

Z tymi połowami mam największy problem, bo np w ING tylko 30% może być na działalność . A tego nie przeskoczę. Waluta EUR. 20l z możliwością szybszej spłaty bez opłat.

Nie przypominam sobie aby jakiś bank robił inwestycje i użytkowy 50/50.

Ale sprawdze to.

Na pewno robi tak getin bank. Przynajmniej jak sie pytałem to tak mi mówili.

Ale nie chodzi o to ze cześć, dom należy do jednej osoby a część firmowa do jakiejś firmy. Osoba fizyczna jest właścicielem wszystkiego i w perspektywie po zbudowaniu wynajmuje firmie.

Witam.

Moja sytuacja:

spłacona działka wartości 60tyś zł, wkład własny 80tyś zł, potrzebny kredyt to 250-270tyś zł. Zdolnośc jest.

Co Pan w ogóle sądzi o CHF? od EUR odstręczył mnie doradca zwracając uwagę na wyjątkowo niską stopę%, która bywa dość wysoka, u CHF do takiego poziomu jednak nie dochodzi. no i kurs na franka wygląda zachęcająco.

Czy warto w tej sytuacji interesować się PLN, skoro rata wygląda np 1100zł(CHF) do 1500PLN? (domek nie łapie się pod RnS)

Nie bardzo potrafię obliczyć sobie konsekwencje ponoszonego ryzyka kursowego. czy mozna w uproszczeniu opisac warunki, żeby taka rata dobiła do 2000zł? frank musiałby być po 5zł i rekordowy LIBOR czy jeszcze gorzej?

dla kredytu w CHF Nordea poprzez Open Finance oferuje prowizję 2% i marżę 2,5%+libor.

BPH ma prowizję 3,5%, a marżę 2,91%+libor.

czy to są dobre warunki?

Jeszcze takie pytanie odnośnie pośredników, w którym konkretnie miejscu ja im płacę? czy ich zarobek jest w prowizji kredytu, czy też bedzie to jakaś dodatkowa opłata?

Edytowane przez rutino78

Na pewno robi tak getin bank. Przynajmniej jak sie pytałem to tak mi mówili.

Ale nie chodzi o to ze cześć, dom należy do jednej osoby a część firmowa do jakiejś firmy. Osoba fizyczna jest właścicielem wszystkiego i w perspektywie po zbudowaniu wynajmuje firmie.

Tak właśnie myślałem... :)

Witam

Czy ktoś brał kredyt na budowę w PKO BP albo PKO SA?Jak się sprawują te banki juz po podpisaniu umowy? Robią problem z transzami, np z powodu nadzoru archeologicznego na działce albo cos?

Dużo banków robi problem z nadzorem archeologicznym. Sam takowy miałem, ale wywalczyłem pozytywną deczyje w ING. PEKAO S.A wg mnie jest łagodniejsze, ale trudno mi powiedzieć... osobiście nikt mi nic nie mówił. Faktem jest że bardzo mało klientów kieruje do PKO BP bo nic nie dają od siebie klientowi.

Witam.

Moja sytuacja:

spłacona działka wartości 60tyś zł, wkład własny 80tyś zł, potrzebny kredyt to 250-270tyś zł. Zdolnośc jest.

Co Pan w ogóle sądzi o CHF? od EUR odstręczył mnie doradca zwracając uwagę na wyjątkowo niską stopę%, która bywa dość wysoka, u CHF do takiego poziomu jednak nie dochodzi. no i kurs na franka wygląda zachęcająco.

Czy warto w tej sytuacji interesować się PLN, skoro rata wygląda np 1100zł(CHF) do 1500PLN? (domek nie łapie się pod RnS)

Nie bardzo potrafię obliczyć sobie konsekwencje ponoszonego ryzyka kursowego. czy mozna w uproszczeniu opisac warunki, żeby taka rata dobiła do 2000zł? frank musiałby być po 5zł i rekordowy LIBOR czy jeszcze gorzej?

dla kredytu w CHF Nordea poprzez Open Finance oferuje prowizję 2% i marżę 2,5%+libor.

BPH ma prowizję 3,5%, a marżę 2,91%+libor.

czy to są dobre warunki?

Jeszcze takie pytanie odnośnie pośredników, w którym konkretnie miejscu ja im płacę? czy ich zarobek jest w prowizji kredytu, czy też bedzie to jakaś dodatkowa opłata?

wieczorem wszystko opisze:)

Edytowane przez Murator FINANSE