Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nam nawet do 1,15 z marżą chcieli zejść i była tylko ta wycena za ok.200 zł. Ale chyba sie nie zdecydujemy , mimo dobrych warunków, bo coś kwękali z nadzorem archeologicznym i ludzie z forum psioczyli na ten bank po podpisaniu umowy.Oczywiscie reguły nie ma, w każdym może być coś nie tak.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Operat szacunkowy to taka bardziej szczegółowa wycena robiona przez rzeczoznawce majątkowego.

Operaty zawierają wartości (docelowa wartość nieruchomości, wartość działki, teraźniejsza wartość), którymi podpiera się bank w swoich wyliczenia....

Bank ma prawo podnieść lub zawyżyć daną wartość.

Te 169 zł to własnie była wewn. wycena.

Jak składa sie wniosek do jednego banku to bardziej opłaca się zapłacić te 169 zł (lub 300, 400 zł w zależności od banku) i mieć spokój. Gorzej jest jak składamy do 3-4 banków.

Wtedy może się okazać że operat wart 1000 zł będzie tańszy niż płatności dokonywane w instytucjach udzielających kredyt.

Dziękuję za oświecenie :D

kosztorys też musiałem zrobić na całą budowę (co już jest i na co kredyt) ale z tym sobie sam poradziłem

pozdrawiam

Witajcie,

czy orientujecie się, które banki oferują teraz kredyty w CHF?

Dom już zbudowany, kredyt PLN w Nordea. Zabraliśmy się za przewalutowanie, ale bank gra na zwłokę. Chcemy więc zorientować się, czy jest jakaś alternatywa.

Z góry dziękuję

pozdrawiam

coffee

Jeszcze BPH coś tam się stara konkurować z Nordeą... osobiście nie mam doświadczenia przy pracy z tym bankiem, ale zdania są bardzo różne.

Inne banki odstraszają marżą.

Panie Bartku tak ING, sprawnie działający Doradcy ale ja myślę że to głównie zasługa fachowo i kompletnie przygotowanych dokumentów:yes:

Za co szczery ukłon w stronę Pana Bartka.

No i ING uporało się w tydzień a Millenium dało odpowiedź w półtora tygodnia, więc w oby przypadkach szybko, sprawnie i bezproblemowo i nikt nie upominał się o jakie kolwiek dodatkowe dokumenty, oprócz tych które Pan Bartek kazał przygotować.

A może faktycznie w czepku urodzona jestem.....

Edytowane przez duzasia

Panie Bartku my też potrzebujemy pomocy.

Przymierzamy się do kredytu na budowę domku. W tej chwili mamy kredyt na działkę, zostało 65 tyś, chcemy się jednak go pozbyć, bo mamy wysoką marżę

(3 pp)- kredyt brany w 2009 r.

Mamy ok 40 tyś oszczędności, z tego jeszcze w tym roku 10 tyś wydamy na wodociąg.

Poza tym dwie umowy o pracę na czas nieokreślony. Jest nas tylko dwoje. Dopiero będziemy zaczynać wędrówkę po bankach ale może nam Pan pomoże w wyborze, żeby nie tułać się po niektórych niepotrzebnie.

Resztę informacji mogę podać na prv :)

A czy 260 tyś na budowę prostego domku 125m2 wystarczy dla banku?

Panie Bartku my też potrzebujemy pomocy.

Przymierzamy się do kredytu na budowę domku. W tej chwili mamy kredyt na działkę, zostało 65 tyś, chcemy się jednak go pozbyć, bo mamy wysoką marżę

(3 pp)- kredyt brany w 2009 r.

Mamy ok 40 tyś oszczędności, z tego jeszcze w tym roku 10 tyś wydamy na wodociąg.

Poza tym dwie umowy o pracę na czas nieokreślony. Jest nas tylko dwoje. Dopiero będziemy zaczynać wędrówkę po bankach ale może nam Pan pomoże w wyborze, żeby nie tułać się po niektórych niepotrzebnie.

Resztę informacji mogę podać na prv :)

Obawiam się że nie wystarczy...

średnio banki przyjmują 2500 z metr użytkowy.

Ale nie jest to regułą.

przesłałem na PW to co mi jest potrzebne do sprawdzenia

Obawiam się że nie wystarczy...

średnio banki przyjmują 2500 z metr użytkowy.

Ale nie jest to regułą.(...)

Pół biedy gdyby to było 2500zł za metr użytkowy. U mnie Nordea i DB wzięły powierzchnię całkowitą (wraz z garażem i pomieszczeniem gospodarczym), Nordea przyjęła 2500zł, DB 2370zł. Może inne banki traktują to nieco łagodniej.

To jest powierzchnia użytkowa czy całkowita? Jeśli to jest powierzchnia całkowita to zrób kosztorys na kwotę 290kzł.

Dla banku nie jest ważne czy dom jest prosty z dachem dwuspadowym czy skomplikowany z wykuszami, lukarnami, balkonami, fikuśnym dachem tylko liczy się powierzchnia domu.

Hary2006 ja nie rozumiem tych banków... każą zrobić kosztorys i się go trzymać ???

Znaczy, że muszę robić wszystko na tip top jak zaplanowane? A jak na górze nie wiem, jakie chcę drzwi, nie będę tam mieszkać przez 2 lata (na górze) to po co mi np. podłogi z paneli. W ogóle nie chcę wykańczać góry. Jak to obejść? Bo w kosztorysie będzie np. podłogi 12 tyś., ale przecież nie pisze tam czy wszsytkie podłogi? Zupełnie tego nie rozumiem.

Niech mi ktoś to wytłumaczy jak to wygląda na prawdę w praktyce.:bash: Chyba tracę nadzieję.

Przepraszam zboczyłam z tematu...:oops:

To jest powierzchnia użytkowa. Jeżeli na prawdę tak policzą to nie weźmiemy kredytu. Nie wyobrażam sobie kredytu na 380 tyś... :bash: Będzie trzeba kombinować...:( Nasz kierownik (ma też uprawnienia do kosztorysowania) twierdzi, że nam wystarczy w bez wodotrysków ...

Jeśli masz zdolność to weź po prostu większy kredyt i nie wykorzystasz części pieniędzy z kredytu. Jeśli dom jest prosty (bez piwnicy) o powierzchni 125m2 użytkowej, to uważam za całkowicie realne wybudować go za 260kzł - oczywiście pod warunkiem wyszukiwania tańszych materiałów, ekip, stosowania tanich rozwiązań (niekoniecznie gorszych), wykonania samemu części prac itd.

Jeśli masz zdolność to weź po prostu większy kredyt i nie wykorzystasz części pieniędzy z kredytu. Jeśli dom jest prosty (bez piwnicy) o powierzchni 125m2 użytkowej, to uważam za całkowicie realne wybudować go za 260kzł - oczywiście pod warunkiem wyszukiwania tańszych materiałów, ekip, stosowania tanich rozwiązań (niekoniecznie gorszych), wykonania samemu części prac itd.

Niestety niekiedy nie pozostaje nic innego...

Banki mają swoje obliczenia i często nie interesuje ich że ktoś wybuduje się za pół ceny.

z drugiej strony moze warto szukać takiego banku , który daje kredyt na każdy etap budowy. wtedy brac kredyt na ssz, a jak Ci kasy zostanie to po prostu wykańczać za to dół. z tego co pamietam to w millenium jest taka opcja.

Panie Bartku a jak wygląda aktualna oferta RNS? my pewnie zgłosimy sie w Sierpniu do Pana, wszystko zw rękach starostwa już teraz. nie bedzie problemu wziecia kredytu 300-320 tys na dom 98uzytkowej+20garaż??? raczej chcielibyśmy wykończyć go z trochę lepszych materiałów + ewentualnie ukryć koszty przyłączy

Pytanie do Pana Bartosza. Przygotowujemy się z mężem do wzięcia kredytu hipotecznego na przebudowę budynku gospodarczego na dom(150m2). Dostaliśmy właśnie pozwolenie na budowę.

Wysokość kredytu 70 000-80 000zł

Wartość nieruchomości 200 000zł

Stan zaawansowania inwestycji- stan surowy zamknięty

Pożądana długość kredytu 20lat

Liczba osób w gospodarstwie domowym 3 ( ja z mężem + dziecko)

Wiek mój i męża 28 lat

Mój dochód netto 2300zł +13 pensja (służby mundurowe), mąż ma dochód nieudokumentowany

Zastanawiamy się nad Bankiem Zachodnim, gdyż jesteśmy ich klientami i myślimy, że będzie u nich łatwiej z tego względu z wszystkimi formalnościami