Murator FINANSE 01.08.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Pytanie do Pana Bartosza. Przygotowujemy się z mężem do wzięcia kredytu hipotecznego na przebudowę budynku gospodarczego na dom(150m2). Dostaliśmy właśnie pozwolenie na budowę. Wysokość kredytu 70 000-80 000zł Wartość nieruchomości 200 000zł Stan zaawansowania inwestycji- stan surowy zamknięty Pożądana długość kredytu 20lat Liczba osób w gospodarstwie domowym 3 ( ja z mężem + dziecko) Wiek mój i męża 28 lat Mój dochód netto 2300zł +13 pensja (służby mundurowe), mąż ma dochód nieudokumentowany Zastanawiamy się nad Bankiem Zachodnim, gdyż jesteśmy ich klientami i myślimy, że będzie u nich łatwiej z tego względu z wszystkimi formalnościami Trzeba sprawdzić o ile będzie łatwiej z formalnościami, bo z doświadczenia wiem że nie kiedy bank robi większe problemy swoim klientom niż z ulicy. Dobrą złotówke ma ING, Nordea (ale są teraz bardzo zapchani, i długo się czeka na decyzje)Deutsche Bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.08.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, brał ktoś ostatnio kredyt w Deutsche Banku na budowę domu systemem gospodarczym? Niestety dostałem w warunkach wymóg posiadania generalnego wykonawcy (dewelopera) i nie będę w stanie spełnić tego warunku. Czy ten bank co do zasady nie udziela kredytów na budowę systemem gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 01.08.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 witammamy kredyt na budowę domu w PKO BP. Niedługo przystapimy do złożenia wniosku o wypłatę I transzy. Nie mam przed sobą umowy,ale z tego co pamiętam to ograniczenie jest takie tylko, ze nie może ona przekraczać 20% kredytu. Wzięlismy 300 tys, resztę chcemy ze swoich dołożyć. Ile transz najlepiej wziąć i jak to zorganizować bezproblemowo i z sensem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 01.08.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, brał ktoś ostatnio kredyt w Deutsche Banku na budowę domu systemem gospodarczym? Niestety dostałem w warunkach wymóg posiadania generalnego wykonawcy (dewelopera) i nie będę w stanie spełnić tego warunku. Czy ten bank co do zasady nie udziela kredytów na budowę systemem gospodarczym? U mnie podobny wymóg jest (choć to podobno wymaganie ) - do tego podpisanie umowy kredytowej dopiero po wykorzystaniu środków własnych. Ogólnie w moim przypadku, mam decyzje z 4 banków - wszystkie dla kredytu na 300 tysięcy, RnS(125 m2, okolice Krakowa). Po wszystkim LTV wyszło 37.7% (całkiem ładnie wycenili mi wkład własny. Ubezpieczenie pomostowe pomijam - u mnie wpisy do hipoteki sąd załatwia 'od ręki': DB: marża 1.2%, cross: konto, wplywy, karta + upierdliwości typowe dla DB czyli umowa z gen. wykonawcą albo uruchomeinie kredytu po SSZ. Całk. koszt kredytu:301684 zł Lukas: Marża 1%, cross: konto + ubezp. na życie (90 zł/mies, stała wysokość). CKK: 304198 Millenium: Marża 1.09%, konto + ubezp. na życie (60 zł/mies, stała wysokość). CKK: 304941 PKO SA: Marża 1.09%, konto, KK, ubezp. na życie na 25%. Ubezpieczenie w PKO ma zmieniającą się składkę - rośnie ona z wiekiem. CKK: 318246 DB sumarycznie najtańsze, ale z 2 strony zastanawiam się, na ile wycenić dodatkowe komplikacje przy uruchomieniu transz - konieczność umowy z generalnym wykonawcą (budujemy systemem gosp.). Dodatkowo raczej nie uda nam się zamknąć SSZ przed zmianami w RNS - wymagania są lekko nierealne. Najciekawiej chyba wygląda Lukas - koszt do przeżycia, cross-sell właściwie coś wart (ubezpieczenie na życie). W PKO zniechęca koszt ubezpieczenia - na niższą kwotę, ale docelowo droższe niż w Lukasie; o Millenium niestety nie mam zdania - choć doradca mówi, że akurat oni są również upierdliwi w wypłacie transz - wg niego DB i Lukas najbardziej elastyczni; w przypadku Lukasa do podpisania umowy potrzebne mi jedynie jakieś drobne formalności. Swoją drogą w Lukasie proponowali mi dość ciekawy podział transz (10/240/60 tysięcy) - niestety finalnie nie przeszedł, a szkoda - to daje dużą swobodę przy wypłacie transz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.08.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 dwiemuchy, ile czasu rozpatrywali Ci wniosek w Lukasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 02.08.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 nie pamietam na 100% - w PKO decyzja + umowa byly jakies 4 dni po wycenie, w Lukasie trwalo to troche dluzej (ze 2 tygodnie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin-D 02.08.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam, brał ktoś ostatnio kredyt w Deutsche Banku na budowę domu systemem gospodarczym? Niestety dostałem w warunkach wymóg posiadania generalnego wykonawcy (dewelopera) i nie będę w stanie spełnić tego warunku. Czy ten bank co do zasady nie udziela kredytów na budowę systemem gospodarczym? Też mam ten warunek. Od strony praktycznej wygląda to tak: Podpisujesz umowę z generalnym wykonawcą - gdzie określasz cenę za robociznę stanu surowego otwartego. Bank wymaga rozliczenia tego z wykonawcą - wystarczy "świstek" z pieczątką wykonawcy i potwierdzeniem odbioru pieniędzy - dostarczasz to każdej kolejnej transzy. Ja po pozytywnej decyzji dostarczyłem do banku umowę z wykonawcą, podpisany przez niego kosztorys i harmonogram - na tej podstawie została podpisana umowa kredytowa. Złożyłem wniosek o wypłatę i wypłacili mi pierwszą transzę, zacząłem prace z zupełnie inną ekipą - przed drugą transzą złożyłem pismo, że tamten wykonawca zrezygnował i mam nowego + umowa ,kosztorys i harmonogram podpisany przez nowego - dokładnie ten sam. Generalnie jak pomyślisz to to obejdziesz. Plus jest taki że dostajesz pieniądze z góry i wydajesz jak chcesz oni rozliczają inwestycję na podstawie zdjęć i notatki z inspekcji przez pracownika DB - żadnych faktur - czyli wszystko możesz robić za gotówkę Może szwagier ma firmę? Są upierdliwi w papierach ale naprawdę do przejścia i nie czepiają się - jeżeli mogę coś doradzić to wydłuż harmonogram prac - o wiele łatwiej go przyśpieszyć niż wydłużyć. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 04.08.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Dzięki Marcin. Miałeś umowę z generalnym wykonawcą na samą robociznę czy też na robociznę i materiały? Co do harmonogramu, to tak właśnie zrobiłem - każdy etap wydłużyłem dla bezpieczeństwa 2-3 krotnie (za radą doradcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mriusz_Radom 04.08.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Znajdujecie "zaufaną firmę" i zlecacie jej budowę domu. Mogą to być sami murarze Ten zapis nie wyklucza tego, że generalny wykonawca nie może brać podwykonawców - tynki, hydraulicy etc etc. Jedynie dogadajcie się tak, że to "zaufana" ekipa zleca robotę i refakturuje ją na Was - nie będąc nawet na placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 08.08.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam! Chciałbym podziękować Panu Bartoszowi Steczkowi z Murator Finanse, za pomoc i doradztwo przy wyborze kredytu na budowę domu.Jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni, że udało się załatwić kredyt szybko, sprawnie i bez wielkich problemów, a drobne problemy Pan Bartosz pomagał rozwiązać błyskawicznie i konkretnie. Zawsze też można było liczyć na jego konkretną podpowiedź przy każdym pytaniu, bez owijania w bawełnę. Początkowo planowałem, że kredyt będę załatwiał sam, byłem nieco sceptyczny wobec instytucji doradcy, jednak każdy inwestor wie ile spraw jest na głowie przy budowie domu, Pan Bartosz też to wie i załatwia wszystko bardzo konkretnie i fachowo co bardzo nam się podobało. Dzięki Panu Bartoszowi można było skupić się na budowie, nie martwiąc się o kredyt. Kredyt wzięty ostatecznie w DB, z marżą której pewnie sam bym nie wynegocjował w DB. Polecam Pana Bartosza, jako naprawdę profesjonalnego doradcę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azakrzew 08.08.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) witam, czy orientujecie się jakie są aktualnie oferowane marże i prowizje w Nordea na kredyt w CHF? mi proponują 2,3 % marża, 2% prowizja, kredyt na równowartość 500 tyś PLN (LTV ok 35%), na 36 miesięcy, stan obecny SSZ Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez azakrzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BTM 08.08.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 hej azakrzewja dostalem kilka dni temu od Nordea oferte 2,1 % marza i 1 % prowizja (dla 360 tys PLN) dla CHF - po pewnych negocjacjach, dla PLN ta sama wartosc kredytu to 0,7% marza i 1% prowizja tez po negocjacjach. Waham cie co wziac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 08.08.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 prowizja 2% minimalnie (czyli ok) marża też na oko jest ok... można ją jeszcze obniżyć przy skorzystaniu z produktu oszczędnościowego do + - 2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azakrzew 08.08.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 hej azakrzew ja dostalem kilka dni temu od Nordea oferte 2,1 % marza i 1 % prowizja (dla 360 tys PLN) dla CHF - po pewnych negocjacjach, dla PLN ta sama wartosc kredytu to 0,7% marza i 1% prowizja tez po negocjacjach. Waham cie co wziac. hmm, czy 2,1% marża to jest z obowiązkowym odkładaniem x złotych (u mnie 400) co miesiąc, czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BTM 08.08.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Bez. przynajmniej takie mialem zapewnienie jak rozpoczynalem procedurę - umowę mam dostać na dniach to zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewau 17.08.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam,mam pytanie do Pana Bartosza.Zastanawiamy się z mężem nad kredytem Rodzina Na Swoim na dokończenie budowy domu. Potrzebujemy około 100 tys. Dom budowany systemem gospodarczym, pow.użytkowa 126,6m.Mamy jednak jeszcze do spłacenia pożyczkę gotówkową i może być problem ze zdolnością kredytową. Czy można ją spłacić tym kredytem, czy jest to raczej nie możliwe? Mogę dosłać na PW potrzebne dane.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 17.08.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam, mam pytanie do Pana Bartosza. Zastanawiamy się z mężem nad kredytem Rodzina Na Swoim na dokończenie budowy domu. Potrzebujemy około 100 tys. Dom budowany systemem gospodarczym, pow.użytkowa 126,6m. Mamy jednak jeszcze do spłacenia pożyczkę gotówkową i może być problem ze zdolnością kredytową. Czy można ją spłacić tym kredytem, czy jest to raczej nie możliwe? Mogę dosłać na PW potrzebne dane. Pozdrawiam:) Witam, przy kredytcie z dopłatą RnS nie ma możliwości dobrania na drugi cel tj. refinansowanie. Gotówkę, pozostaje spłacić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 19.08.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Poniżej przedstawiamy główne zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o finansowym wsparciu rodzin tj.: 1) rozszerzono beneficjentów Programu Rodzina na swoim o osoby nie pozostające w związku małżeńskim, niewychowujące dziecka/ci tzw. „single”, 2) wprowadzono ograniczenie wieku do 35 lat dla małżeństw oraz osób nie będących w związku małżeńskim niewychowujących dziecka/ci, 3) ograniczono cenę m 2 powierzchni domu/mieszkania poprzez zmniejszenie współczynnika z 1,4 do: Ø 1,0 – dla rynku pierwotnego, Ø 0,8 – dla rynku wtórnego 4) wprowadzono ograniczenie powierzchni budowanego/ nabywanego lokalu przez singla do 50 m, natomiast podstawę naliczenia dopłat ograniczono do 30 m2, 5) rozszerzono przypadki zaprzestania stosowania dopłat o: Ø uzyskanie prawa własności innego lokalu /domu, Ø zmianę sposobu użytkowania lokalu/domu na cele inne niż zaspokojenie własnych potrzeb. Zmiany w bankach wchodzą od 31-08-2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 22.08.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Witam Panie Bartoszu mam takie pytanie Interesuje mnie kredyt w zł kwota kwota 300.000zł mamy działkę 2ha wartości około 150.000. Wartość nieruchomości około 450.000zł kupione bloczki betonowe i stal na całą budowę wartość około 12tys. i 40.000 na koncie. Nasze zarobki to około 6.000 netto z tytułu umów o pracę. Rodzina 2+1 Miesięczne zobowiązania finansowe to około 1450 zł w tym (620 zł to kredyt studencki a około 830 pożyczka z ZFŚS . Razem z żoną mamy po 27 lat, kredyt chcielibyśmy na 30 lat najlepiej z ratą malejącą Zastanawiamy się z żoną nad ING bo mamy tam konta i z tego co czytałem oferta też jest obecnie bardzo korzystna, a co Pan o tym sądzi?? lub inni forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 22.08.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Jak ktoś ma konto w ING to od razu mówie że jest przeważnie trudniej niż jak się go nie ma. W ING nie ma wymogu przedstawiania wyciągów z konta. Jak jest się ich klientem to sobie sprawdzają konto i każdą wyjaśniać wszystkie niejasności. ALe spokojnie kredyty udzielają, jak nie ma nic naprawde niepokojącego. poprosze na PW adres mailowy to sprawdzimy jakie banki mogą zaproponować coś podobnego lub lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts