Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy mogę liczyć na kredyt i na jakich warunkach.

Rodzina 2+1 Źródło utrzymania umowa o dzieło, co miesiąc nowa.

Średni dochód netto z ostatnich 6 miesięcy = 3000 zł

Mieszkanie 45 metrów, wielkopolska, poza Poznaniem

Kredyt 80 000, wartość nieruchomości 100 000

Wiek 26 lat

Mieszkanie kupujemy od mojej siostry. Czy możemy liczyć na Rodzina na Swoim?

Obciążenie to kredyt studencki, który będzie płacony od przyszłego roku ~ 320 zł/ miesiąc

Pozdrawiam

[email protected]

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam pytanie do Pana Bartosza :)

Zdecydowaliśmy się z mężem na kredyt hipoteczny... Myśleliśmy, że nie będzie z tym większych problemów, a tu NIESPODZIANKA. Dwa banki nam odmówiły... Twierdząc, że zdolność kredytową mamy, ale nie jesteśmy dla banku wiarygodni... Nie wiem czy to ostrożność analityka?! A może faktycznie nie mamy szans na kredyt :( Proszę o radę!!!!

Kredyt jest nam potrzebny na kupno domu (a dokładnie na budowę, gdyż dom jest w stanie surowym zamkniętym). Kredyt 450,000 (340,000 kupno domu + 110,000 wykończenie). Kredyt ma być w EURO, gdyż mąż pracuje w Holandii. Jego zarobek z 6-ciu miesięcy to 18 tys euro, umowa na czas nieokreślony.Liczba osób w gospodarstwie domowym 3 ( ja z mężem + dziecko). Mój wiek to 30 lat, mąż 34 lat. Ja mam umowę do końca tego roku i obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Okres kredytowania miał być na 15 lub 20 lat. NIGDY wcześniej nie braliśmy żadnego kredytu, nic nie braliśmy na raty, nie mamy kart debetowych... Proszę o radę czy jest dla nas szansa na kredyt? Będę wdzięczna za szczerą odpowiedz i radę gdzie ewentualnie próbować, jaki bank jest w stanie spełnić nasze marzenie o własnym domku?!

Pozdrawiam

Edytowane przez kiki29

Czy mogę liczyć na kredyt i na jakich warunkach.

Rodzina 2+1 Źródło utrzymania umowa o dzieło, co miesiąc nowa.

Średni dochód netto z ostatnich 6 miesięcy = 3000 zł

Mieszkanie 45 metrów, wielkopolska, poza Poznaniem

Kredyt 80 000, wartość nieruchomości 100 000

Wiek 26 lat

Mieszkanie kupujemy od mojej siostry. Czy możemy liczyć na Rodzina na Swoim?

Obciążenie to kredyt studencki, który będzie płacony od przyszłego roku ~ 320 zł/ miesiąc

Pozdrawiam

[email protected]

Na skrzynkę prześlę oferty jak tylko sprawdze zdolność.

Witam, mam pytanie do Pana Bartosza :)

Zdecydowaliśmy się z mężem na kredyt hipoteczny... Myśleliśmy, że nie będzie z tym większych problemów, a tu NIESPODZIANKA. Dwa banki nam odmówiły... Twierdząc, że zdolność kredytową mamy, ale nie jesteśmy dla banku wiarygodni... Nie wiem czy to ostrożność analityka?! A może faktycznie nie mamy szans na kredyt :( Proszę o radę!!!!

Kredyt jest nam potrzebny na kupno domu (a dokładnie na budowę, gdyż dom jest w stanie surowym zamkniętym). Kredyt 450,000 (340,000 kupno domu + 110,000 wykończenie). Kredyt ma być w EURO, gdyż mąż pracuje w Holandii. Jego zarobek z 6-ciu miesięcy to 18 tys euro, umowa na czas nieokreślony.Liczba osób w gospodarstwie domowym 3 ( ja z mężem + dziecko). Mój wiek to 30 lat, mąż 34 lat. Ja mam umowę do końca tego roku i obecnie jestem na urlopie wychowawczym. Okres kredytowania miał być na 15 lub 20 lat. NIGDY wcześniej nie braliśmy żadnego kredytu, nic nie braliśmy na raty, nie mamy kart debetowych... Proszę o radę czy jest dla nas szansa na kredyt? Będę wdzięczna za szczerą odpowiedz i radę gdzie ewentualnie próbować, jaki bank jest w stanie spełnić nasze marzenie o własnym domku?!

Pozdrawiam

Jakie to banki które dały decyzje negatywne?

Ja osobiście widze szanse na kredyt, ale skoro Państwo dostali odmowe z banku to z jakiegoś powodu i albo jest on do rozwikłania i razem przy składaniu do trzeciego banku juz go nie popełnimy albo będzie trzeba coś naprawić, aby banki się nie czepiały.

Prosze na skrzynke przesłać mi zaświadczenia o zarobkach do banków, w którym były składane wnioski (jak są oczywiście)

Witam ponownie Panie Bartoszu chciałbym się dowiedzieć jakie obecnie banki udzielają kredytów CHF i jakie byłyby warunku dla danych jakie napisałem kilka postów powyżej dodam, maila już wczoraj wysłałem Panu na pw

ofertę wyśle na maila.

Edytowane przez Murator FINANSE

Chciałbym podziękować Panu Bartoszowi za dobrze wykonaną pracę, której finałem była umowa kredytowa.

Osoba kontaktowa, fachowa i na bieżąco w temacie, mogę śmiało polecić.

Przy okazji wątku "Ranking..." wspomnę może o analitykach w Niemieckim Banku, dla których moja zdolność okazała się zbyt mała dla kredytu PLN na 30 lat, podczas gdy dla Szwedzkiego Banku była z zapasem na CHF 15 lat.

witam, czy stawiajac dom do SSO moge na reszte prac wziasc kredyt hipoteczny?? znajomy powiedzial mi ze nie ma takiej mozliwosci, albo na cala budowe albo zwykly kredyt na wykonczenie, czy to prawda??

Oczywiście, że można. Jeśli będziesz miał już zbudowany SSO to nawet będzie Ci zdecydowanie łatwiej dostać kredyt - odpadają problemy z ewentualnym zakwestionowaniem kosztorysu przez bank jeśli chodzi o jego wysokość.

Witam Panie Bartoszu

Staramy się o kredyt hipoteczny w RnS na budowę domu. Wysokość kredytu 270tys. Mamy 30tys wkładu własnego. Zaproponowano nam następujące wartości:

opcja 1. marża 1.70%, prowizja 2.1%

opcja 2. marża 1.56%, prowizja 0%, ubezpieczenie na życie 3.35% płatne z góry

Zdolność kredytowa jest. Trochę mnie dziwi fakt ze przy zerowej prowizji, marża jest niższa.

Jak Pan ocenia te warunki i za która opcją obstawiać? Chciałbym po prostu zweryfikować swoje kalkulacje. Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Witam Panie Bartoszu

Staramy się o kredyt hipoteczny w RnS na budowę domu. Wysokość kredytu 270tys. Mamy 30tys wkładu własnego. Zaproponowano nam następujące wartości:

opcja 1. marża 1.70%, prowizja 2.1%

opcja 2. marża 1.56%, prowizja 0%, ubezpieczenie na życie 3.35% płatne z góry

Zdolność kredytowa jest. Trochę mnie dziwi fakt ze przy zerowej prowizji, marża jest niższa.

Jak Pan ocenia te warunki i za która opcją obstawiać? Chciałbym po prostu zweryfikować swoje kalkulacje. Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Ważne jest jakim dochodem Państwo dysponujecie.

Nie wiem czemu prowizja jest taka dziwna. Myślę że doradca sobie podniósł prowizje o te 0,1% ale moge się mylić. Tak jak Pan napisał dzwine jest że przy opcji z prowizją 0% jest niższa marża…. Po co zatem brać opcje z prowizją? Dobrze by było wiedzieć co to za bank to się upewnie jak to tam wygląda.

Ważne jest jakim dochodem Państwo dysponujecie.

Nie wiem czemu prowizja jest taka dziwna. Myślę że doradca sobie podniósł prowizje o te 0,1% ale moge się mylić. Tak jak Pan napisał dzwine jest że przy opcji z prowizją 0% jest niższa marża…. Po co zatem brać opcje z prowizją? Dobrze by było wiedzieć co to za bank to się upewnie jak to tam wygląda.

Witam

Odpowiedź wysłałem na maila.

Dzięki

Witam,

Proszę o pomoc w ocenie warunków kredytu w banku Nordea.

Kredyt w CHF na 30 lat, marża 2,35%, oprocentowanie 2,525% ( +1 % do czasu wpisu do hipoteki), prowizja 2% kwota 330 tyś, kredyt indeksowany, LTV ponad 30%.

Szukać dalej, przyznaję że jestem zielona :)

Edytowane przez bedziowniki

Witam,

Proszę o pomoc w ocenie warunków kredytu w banku Nordea.

Kredyt w CHF na 30 lat, marża 2,35%, oprocentowanie 2,525% ( +1 % do czasu wpisu do hipoteki), prowizja 2% kwota 330 tyś, kredyt indeksowany, LTV ponad 30%.

Szukać dalej, przyznaję że jestem zielona :)

nigdzie na CHf nie będzie lepszych warunków.