wieczoor 30.08.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam.Mam pytanie do Pana Bartosza.Zamierzam wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu. Czy istnieje możliwość wzięcia kredytu na pokrycie ok. 2/3 kosztów budowy, a pozostałą 1/3 sfinansować ze sprzedaży mieszkania po zrealizowaniu tych 2/3 budowy? Czy lepiej (czy jest to możliwe) wziąć kredyt na całość inwestycji i ewentualnie nie wziąć np. ostatniej transzy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 31.08.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam. Mam pytanie do Pana Bartosza. Zamierzam wziąć kredyt hipoteczny na budowę domu. Czy istnieje możliwość wzięcia kredytu na pokrycie ok. 2/3 kosztów budowy, a pozostałą 1/3 sfinansować ze sprzedaży mieszkania po zrealizowaniu tych 2/3 budowy? Czy lepiej (czy jest to możliwe) wziąć kredyt na całość inwestycji i ewentualnie nie wziąć np. ostatniej transzy? Pozdrawiam. O wiele łatwiej jest brać kredyt na całą inwestycje a nie brać ostatniej transzy... dużo dokumentów będzie mniej do pokazania i będzie to o wiele łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wieczoor 31.08.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 O wiele łatwiej jest brać kredyt na całą inwestycje a nie brać ostatniej transzy... dużo dokumentów będzie mniej do pokazania i będzie to o wiele łatwiejsze. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brombel123 07.09.2011 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam! Staramy sie o kredyt na dokonczenie budowy domu. Naszym wkladem wlasnym jest dom w stanie surowym zamknietym (wycena aktualnego stanu to 290000zl) a kwota kredytu o jaka sie staramy to 170000. Dzis dostalismy decycje kredytowa z banku Pekao S.A. z marza 1,39% wibor na dzis to 4,59% wiec laczne oprocentowanie 5,98. Prowizja za odzielenie kredytu 0% + bezprowizyjna wczesniejsza splata do 30% przez pierwsze 3 lata. Czy p.Bartosz moglby odniesc sie do warunkow jakie otrzymalismy. Zastanawiam sie czy w/w oferta jest zadowalajaca? Dodam ze dochod uzyskujemy za granica, wiec nie wszsytkie banki wczhodza w gre. Z gory dziekuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 07.09.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Witam! Staramy sie o kredyt na dokonczenie budowy domu. Naszym wkladem wlasnym jest dom w stanie surowym zamknietym (wycena aktualnego stanu to 290000zl) a kwota kredytu o jaka sie staramy to 170000. Dzis dostalismy decycje kredytowa z banku Pekao S.A. z marza 1,39% wibor na dzis to 4,59% wiec laczne oprocentowanie 5,98. Prowizja za odzielenie kredytu 0% + bezprowizyjna wczesniejsza splata do 30% przez pierwsze 3 lata. Czy p.Bartosz moglby odniesc sie do warunkow jakie otrzymalismy. Zastanawiam sie czy w/w oferta jest zadowalajaca? Dodam ze dochod uzyskujemy za granica, wiec nie wszsytkie banki wczhodza w gre. Z gory dziekuje za podpowiedzi Witam, dla dochodu zagranicznego wg mnie to dobra oferta... Są banki które najprawdopodobniej dadzą Panu marże niższą o 0,1% ale myśle że nie ma sensu od nowa składać dokumentów i czekać, przy tak niewielkiej różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usia 13.09.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Chciałabym, bardzo podziękować Panu Bartoszowi z Murator Finanse za pomoc przy staraniu się o kredyt hipoteczny na budowę mojego domu. Mimo, iż finalnie nie podpisałam umowy z żadnym z banków, które proponował Pan Bartosz, jego pomoc była nie oceniona. Dzieliło nas 120 km a mimo to wszystko zostało załatwione bez zbędnych problemów. Chciałabym jednocześnie Pana Bartosza polecić jako super doradcę kredytowego. Pozdrawiam forumowiczów i Pana Bartosza. Karolina J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paola201 13.09.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 ja mam pytanie do ekspertów i innych forumowiczów. bedziemy kupować działkę na której stoi dom. aktualnie jest to działka 1/2 ciocia męża i 1/2 ojca męża, dogadalismy się że ciocię spłacimy, ale formalnie w swietle prawa ciocia daruje swój udział tacie, a tata mojemu mężowi mamy mieszkanie do sprzedania. musimy dobrac kredyt bo dom chcemy rozbudować i tu moje pytanie, jak sprawe najlepiej rozwiązać? cioci z pieniedzmi sie nie spiszy, mysle ze spokojnie poczeka, wczesniej spisujac umowę darowizny. czy mam dobry plan: spisac dwie umowy darowizn, sprzedac mieszkanie, spłacić z tych pieniedzy, reszte zostawić na dom i dobrac kredyt. czy dostaniemy kredyt z dof. od Państwa na rozbudowe ??? jak wygląda sprawa aktualnie lepiej kredyt w euro czy zł. ? oczywiscie na okres ok. 30lat .. chodzi mi czy rata bedzie aż tak niska zeby pokusic sie i zaryzykowac z euro ? dziekuje z gory za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 13.09.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 A ja szukam dobrej pożyczki hipotecznej. Potrzebuję na wykończenie domu - glazury, meble. Czy może jesteście zorientowani jakie banki mają obecnie dobrą ofertę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 14.09.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) ja mam pytanie do ekspertów i innych forumowiczów. bedziemy kupować działkę na której stoi dom. aktualnie jest to działka 1/2 ciocia męża i 1/2 ojca męża, dogadalismy się że ciocię spłacimy, ale formalnie w swietle prawa ciocia daruje swój udział tacie, a tata mojemu mężowi mamy mieszkanie do sprzedania. musimy dobrac kredyt bo dom chcemy rozbudować i tu moje pytanie, jak sprawe najlepiej rozwiązać? cioci z pieniedzmi sie nie spiszy, mysle ze spokojnie poczeka, wczesniej spisujac umowę darowizny. czy mam dobry plan: spisac dwie umowy darowizn, sprzedac mieszkanie, spłacić z tych pieniedzy, reszte zostawić na dom i dobrac kredyt. czy dostaniemy kredyt z dof. od Państwa na rozbudowe ??? jak wygląda sprawa aktualnie lepiej kredyt w euro czy zł. ? oczywiscie na okres ok. 30lat .. chodzi mi czy rata bedzie aż tak niska zeby pokusic sie i zaryzykowac z euro ? dziekuje z gory za odp. Ja osobiście w tym przypadku proponuję walutę. RnS nie wchodzi w gre. Aby podać + - ratę, musze znać wiele innych parametrów. proszE o ile jest to możliwe napisać do mnie maila [email protected] i ja dokładnie prześle co mi jest potrzebne A ja szukam dobrej pożyczki hipotecznej. Potrzebuję na wykończenie domu - glazury, meble. Czy może jesteście zorientowani jakie banki mają obecnie dobrą ofertę? ING maił swojego czasu b. dobrą ofertę. Przyznam się szczerze że teraz musiałbym to sprawdzić. Tak jak w poście wyżej. Będę wdzięczny za miala to, wyślę jakie informacje są mi potrzebne do przygotowania oferty. pozdrawiam Edytowane 14 Września 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarcz 14.09.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Witam panie Bartoszu Dostałem takąofertę kredytu hipotecznego w Eurobanku w programie RnS: PARAMETRY KREDYTU HIPOTECZNEGO Produkt: kredyt mieszkaniowy (niski procent) Wnioskowana kwota kredytu: 160*000,00 Kredyt mieszkaniowy: 160*000,00 Kredyt konsolidacyjny: 0,00 Pożyczka hipoteczna: 0,00 Mieszkaniowy refinansowanie: 0,00 Cel dodatkowy: 0,00 Kredyt brutto: 163*200,00 Kwota pierwszej raty kredytu: 1*042,10 Rodzaj rat: raty równe Waluta indeksacji: PLN Okres kredytowania w miesiącach: 300 Okres karencji w miesiącach: 1 Wartość nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie: 300*000,00 Stosunek kwoty kredytu do wartości zabezpieczenia (wskaźnik LTV): 54,40% Prowizja za udzielenie kredytu: 2,00% Wysokość prowizji: 3*200,00 Wkład własny: 136*800,00 Oprocentowanie: 5,89% Marża: 1,20% Aktualna stopa bazowa dla wybranej waluty: 4,69% UBEZPIECZENIA Ubezpieczenie kredytu: Składka: 114,00 Forma płatności składki: płatne do raty Składka: 0,070% Ubezpieczenie niskiego wkładu: Składka: 0,00 Forma płatności składki: nie dotyczy Składka: 3,000% Ubezpieczenie na życie: Składka: 59,00 Forma płatności składki: płatne w racie Składka: 0,036% Ubezpieczenie od utraty pracy: Składka: 0,00 Forma płatności składki: nie dotyczy Składka: 0,000% Ubezpieczenie od utraty wartości nieruchomości: Składka: 0,00 Forma płatności składki: nie dotyczy Składka: 0,000% Ubezpieczenie nieruchomości: Suma ubezpieczenia nieruchomości: 300*000,00 Składka: 255,00 Składka: 0,085% Forma płatności składki: rocznie niekredytowana - płatna gotówką ZDOLNOŚĆ KREDYTOWA Zdolność kredytowa na wnioskowaną kwotę: TAK Bardzo proszę o opinię czy jest to dobra oferta czy mamy szukać innej a jeśli tak to proszę o podpowiedź w jakim banku Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 15.09.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam,przy takim poziomie LTV myśle że można postarać się o marże 1 lub mniej.... ale aby potwierdzić to musze znać więcej danych dot. kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 18.09.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Witam . Mam pytanie zapewne do pana Bartosza bo widze że zna się na rzeczy na tym forum . Otóż dostałem na email umowę kredytową z bankiem Pekao sa - Rodzina na swoim . Może przekopiuje co najważniejsze z umowy i to co mnie strasznie nurtuje i nierozumiem , bo jutro bede pytal kobiety w banku również o co chodzi ale napisze tak dla zaspokojenia własnego żeby jutro wiedzieć o czym rozmawiam i nie dac sie zmyliC :(nizej cyfry z umowy )- kredyt - 270000- bank wycenił wkład własny na 105000 (działka + fundamenty)- oprocentowanie na dzien podpisania kredytu 5,78% (wibor 4,59% , prowizja 1,19%- rzeczywista roczna stopa oprocentowania 5,59%"§ 3. 1. W dniu zawarcia umowy kredytu preferencyjnego całkowity koszt kredytu preferencyjnego wynosi 254 154,63 zł.Na całkowity koszt kredytu preferencyjnego składają się następujące koszty:1) odsetki w kwocie 254 154,63 zł,2) prowizja za udzielenie kredytu preferencyjnego w kwocie 0,00 zł,2. Poza kosztami, o których mowa w ust. 1, Docelowy Kredytobiorca i Kredytobiorca ponoszą następujące koszty:1) kontroli nieruchomości – 168,00 zł, 2) ubezpieczenia składników majątkowych związanych z udzieleniem kredytu preferencyjnego – koszt ubezpieczenia nieruchomości, stanowiącej przedmiot prawnego zabezpieczenia spłaty kredytu preferencyjnego, od ognia i innych zdarzeń losowych – 9.000,00 zł,3) ubezpieczenia na życie – 10.800,00 zł*),(koszt ubezpieczenia składników majątkowych / ubezpieczenia na życie ustalony jest według stawki obowiązującej w zakładzie ubezpieczeń w dacie zawarcia umowy i może ulec zmianie w przypadku zmiany stawek przez zakład ubezpieczeń, zmiany samego zakładu ubezpieczeń itp.) 4) opłata za wpis hipoteki do księgi wieczystej – 200,00 zł5) podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia na nieruchomości hipoteki maksymalnie – 289,00 złŁączna kwota wszystkich kosztów, które w związku z kredytem preferencyjnym ponoszą Docelowy Kredytobiorca i Kredytobiorca, wynosi 274.611,63 zł.3. Całkowity koszt kredytu preferencyjnego, określony w postanowieniach ust. 1, obejmuje wszystkie koszty wraz z odsetkami, innymi opłatami i prowizjami oraz kosztami ubezpieczenia kredytu preferencyjnego (w okresie przejściowym oraz z tytułu brakującego wkładu własnego). Moje pytanie jest takie , co to są za koszty te 9000 i 10800 , skoro mam podpisana polise na zycie na ponad 25% wartości kredytu , bo tego wymaga bank a ubezpieczenie od zdarzen losowych również bede mial. Czy bank odliczy te koszty gdy pokaże polisy ?? Nastepne pytanie jest takie ? "Kredyt preferencyjny spłacany będzie w 336 ratach annuitetowych (równych ratach kapitałowo-odsetkowych). Na dzień podpisania umowy kredytu preferencyjnego wysokość raty kapitałowo-odsetkowej wynosi 1 309,51 zł (słownie złotych: jeden tysiąc trzysta dziewięć 51/100), a jej ostateczna wysokość zależna jest od terminu uruchomienia kredytu preferencyjnego i zostanie określona w zawiadomieniu o wysokości raty spłaty kredytu preferencyjnego. " z kalkulatora np na stronie comperia.pl wychodzi rata 1179,82 pln przy oprocentowaniu rzeczywistym 6,21%. Czy ta rata kredytu te 1309,51 to jest rata podniesiona o kwote zanim wpisze bank do hipoteki?? czy to jest rata z doliczynymi tymi 9000+10800 ?? Czy to jest goła rata i do niej będa doliczać dopiero coś ?? Proszę o jakieś wytłumaczenie tej sytuacji w sensowny sposób bo umowa jest dla mnie dośc niezrozumiale napisana. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 18.09.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Aha kredyt na 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 19.09.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Aha kredyt na 30 lat Witam, bardzo trudno mi jest odpowiedzieć na to pytanie bo kompletnie nie wiem co dokładnie mówił Panu doradca i co realnie zaproponował. Moge tylko przypuszczać ale proponuję aby dowiedzieć się u źródła (doradca w banku) Ja dzwoniłe do osoby z którą współpracuje w PEKAO, ale nie moge się połaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 19.09.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 juz sie dowiedziałem z grubsza a popołudniu pojadę do banku . Proszę mi powiedzieć czy ogólnie oprocentowanie i marża sa w miarę w porzadku jak na moja sytuację czy średnie i mozna by jeszcze coś ponegocjować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 19.09.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 juz sie dowiedziałem z grubsza a popołudniu pojadę do banku . Proszę mi powiedzieć czy ogólnie oprocentowanie i marża sa w miarę w porzadku jak na moja sytuację czy średnie i mozna by jeszcze coś ponegocjować ?? PEKAO nie ma najgorszych warunków, kredytowych... Możliwe że znajdą się banki które dadzą torche lepszą ofertę, ale mysle że nie będzie drastycznych różnic. Duże znaczenie mają dochody, zdolnośc i scoring. Jak teraz zapyta Pan o negocjacje marży w PEKAO przy umowie kredytowej to mogą powiedzieć że się nie da:) Czesto o 0,1-0,2% można zejśc prawie zawsze. (oczywiście są wyjątki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_bnk 19.09.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 jakimi argumenatami mozna podpierać się walcząc o obniżenie marży . dochody były tylko moje tj 3500 netto , żona była na stazu więc wogóle nie przedstawialiśmy jej dochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 20.09.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 jakimi argumenatami mozna podpierać się walcząc o obniżenie marży . dochody były tylko moje tj 3500 netto , żona była na stazu więc wogóle nie przedstawialiśmy jej dochodów. To wszystko od wielu czynników. Można np. powiedzieć że ma Pan lepszą decyzje w banku X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izik 22.09.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam,czu możecie mi pomóc w sprawie wyboru banku Dostałam propozycję z Nordea Banku kredytu hipotecznego w wysokości 378000 zł okres spłaty 30 lat, marża 1,9%, prowizja 2%Czy jest to atrakcyjna oferta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izik 22.09.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 apomniałam dodać że w walucie CHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts