Tinka25 13.10.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Witam, ja mam pytanie do Pana Bartosza, chcemy z mężem wziąć kredyt hipoteczny na dokończenie budowy domu. Oboje mamy umowy o pracę na czas nieokreślony + mąż ma działalność, dochody razem netto 8000 zł, mamy już dom wybudowany w stanie surowym zamkniętym (dom 180 m2).Działka kosztowałą 75 tyś. Do tego posiadamy mieszkanie warte 140 tyś. Obecnie żadnych już oszczędności, miesięczne wydatki na mieszkanie ok. 1200 zł. Chcemy wziąć 250 tyś kredytu na 15 lat. Rodzina 3 osobowa, ja mam 32 lata, mąż 39. Proszę o odpowiedź, czy mielibyśmy zdolność kredytową na tą kwotę i na ten krótki okres spłacania? w których bankach zacząć się pytać o kredyt? C Proszę też o poradę, czy lepiej sprzedać mieszkanie i spłacić część kredytu od razu z mieszkania, czy lepiej pieniążki ze sprzedaży mieszkania zostawić na "gorsze czasy" (tj. na spłacanie, gdyby nasza sytuacja finans. się zmieniła) i powoli spłacać całość kredytu z bieżących środków. Czy to prawda,że jeśli ktoś ma konto w danym banku, to otrzyma w tym banku kredyt na lepszych warunkach? PS mamy konto w BGŻ. Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 17.10.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam,dzisiaj wszystko sprawdze i się będę w kontakcie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinka25 18.10.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Dziękuję, będę czekać na cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 18.10.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Dziękuję, będę czekać na cenne informacje Napisałem wczoraj prywatną wiadomość z pytaniami. prosze sprawdzić czy dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 20.10.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witajcie.Czy orientujecie sie jakie banki nie uwzgledniają działki otrzymanej w darowiźnie jako wkładu własnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 20.10.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witajcie. Czy orientujecie sie jakie banki nie uwzgledniają działki otrzymanej w darowiźnie jako wkładu własnego? Witam, wszystkie banki uwzględniają działkę jako wkład. Nawet gdy jest to darowizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 21.10.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Panie Bartoszu, Pekao odpowiedziało mi w ten sposób: "W odpowiedzi na Pani zapytanie uprzejmie wyjaśniamy, że przez wysokość wkładu własnego rozumie się wysokość udokumentowanych środków własnych, wniesionych przez Kredytobiorcę do dnia wypłaty pierwszej transzy kredytu oraz środków własnych deklarowanych do wniesienia w trakcie okresu kredytowania, pod warunkiem udokumentowania ich posiadania - przy czym do dnia wypłaty kredytu wymagane jest wniesienie wkładu własnego w wysokości stanowiącej 20% całkowitych kosztów inwestycji. "Tak więc darowizna odpada chyba:( Simpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.10.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 ale czy będziesz miał akt notarialny tej działki? Jak masz to jest to oczywiście wkład, będę miał tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 21.10.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 No jasne że mam akt notarialny. Wszystko przekazane wg. prawa.Ale wg. tego co usłyszałam od doradcy wkładem może być tylko to co ja faktycznie sfinansowałam z własnej kieszeni. Simpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.10.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 chyba sobie żartujesz na pewno źle zrozumiałeś Jak jest coś twoje to jest i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 21.10.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Hmm.. może źle zrozumiałam:) oby.Ja chcę startować do Pekao SA i tam podobno tak jest, zależy od analityka.. Simpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 21.10.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Hmm.. może źle zrozumiałam:) oby. Ja chcę startować do Pekao SA i tam podobno tak jest, zależy od analityka.. Simpka Przy zakupie mieszkania, wkład własny to to są realnie wniesione środki przez kredytobiorce. Na budowie zawsze jest liczona działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Simpka 21.10.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Dzięki za informację. Okaże się niedługo jak to wyjdzie. Na mój "chłopski" rozum powinno być tak jak mówicie. Jednak Doradca z Goldenegg miał ostatnio przypadek że odmówiono zaliczenia działki jako wkładu własnego..Ehh.. wydaje mi się że budoowanie domu w porównaniu z uzyskaniem kredytu to pikuś Simpka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kober 21.10.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Witam Jak to jest z RnS, już za niedługo zamierzam rozejrzeć się za kredytem RnS a w czerwcu 2012 kończę niestety 35 lat. Pytanie czy się zdąże? Kober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 21.10.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Witam Jak to jest z RnS, już za niedługo zamierzam rozejrzeć się za kredytem RnS a w czerwcu 2012 kończę niestety 35 lat. Pytanie czy się zdąże? Kober to się liczy rocznikowow więc do końca 2012 jest czas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 22.10.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Witam,w zależności od miejsca budowy banki mają swoje wyliczenia. Poproszę o informację gdzie jest budowana nieruchomość.Jaka jest wartość działki? Proponuję zrobić operat szacunkowy, który być może podniesie nam trochę aktualną wartość budowyWtedy wyliczenia powinny się zgadzać i powinniśmy znaleźć banki które skredytują taki stan. pozdrawiam Edytowane 24 Października 2011 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 10.11.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2011 Witam, już dawno temu powinienem wystawić Panu Bartoszowi Steczkowi recenzję, ale z braku czasu (budowa) robię to dopiero teraz. Kredyt dostałem i to na rewelacyjnych warunkach (złotówki, marża 0,9, prowizja 0 ale program systematycznego oszczędzania). Generalnie było ciężko, kredyt ten urodził się w przeogromnych bólach... Chyba wszystko co mogło się przytrafić złego to się przytrafiło (rzeczoznawca oszust, problemy z udokumentowaniem dochodów, problemy z kosztorysem, problemy z udokumentowaniem zamknięcia karty kredytowej, problemy z oczekiwaniem na dokumenty z innego banku - refinansowanie, itd.). Słowem droga przez mękę. Wniosek kredytowy złożyłem w połowie czerwca i na koniec czerwca miały być pieniądze na koncie. Jednak rzeczywistość była nieco inna i pierwsze pieniądze na budowę dostałem pod koniec września. Sądzę, że Pan Bartosz na długo zapamięta moją sprawę Setki telefonów, setki maili (w skrzynce mam 151 maili od Pana Bartosza, 116 maili do Pana Bartosza, nie licząc DW). Pan Bartosz bardzo mi pomógł w przezwyciężeniu wszystkich problemów i jestem mu za to ogromnie wdzięczny. Jestem bardzo zadowolony z kredytu, szczególnie z warunków. Polecam Pana Bartosza jako doradcę. Wykonał kawał porządnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 17.11.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 (edytowane) Witam.Chcemy wziąść z mężem kredyt RnS. Mamy symulację kredytu z banku PKO BP. proszę o opinie, czy to atrakcyjna oferta.nasze dochody:5.500 netto(wspólnie)wkład własny- fundamenty-40.000kwota kredytu: 250.000 złokres spłaty: 30 latmarża: 1,55%aktualny wibor:4,56%prowizja banku(przy uczestnictwie w targach budowlanych)- 0,3%stopa referencyjna dla dopłat: 6.72% Edytowane 17 Listopada 2011 przez kasja83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tteessaa 17.11.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Panie Bartoszu proszę o pomoc, razem mężem planujemy budowę domu - 125 m2 pow. z garażem parterówka- posiadamy działkę 900m2 którą zakupiliśmy w czerwcu 2011 za 60tyś – kredyt hipoteczny w eur w DB-operat szacunkowy mamy zrobiony na 350 tyś: zakup działki + budowa - nasze zarobki to około 6000 netto, umowy na czas nieokreślony, trzy osoby w rodzinie- nasze miesięczne zobowiązania kredytowe to kwota 900 zł oprócz powyższego kredytu posiadamy kredyt gotówkowy do spłaty pozostało 20000 zł.Proszę o pomoc w wyborze dobrego kredytu (czy w ogóle mamy szanse z tymi zobowiązaniami), jeszcze nie biegaliśmy po bankach ale może Pan nam pomoże w wyborze, aby na darmo nie zawracać sobie głowy. Z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 18.11.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Witam.Chcemy wziąść z mężem kredyt RnS. Mamy symulację kredytu z banku PKO BP. proszę o opinie, czy to atrakcyjna oferta. nasze dochody:5.500 netto(wspólnie) wkład własny- fundamenty-40.000 kwota kredytu: 250.000 zł okres spłaty: 30 lat marża: 1,55% aktualny wibor:4,56% prowizja banku(przy uczestnictwie w targach budowlanych)- 0,3% stopa referencyjna dla dopłat: 6.72% proponuję poszukać jeszcze 1-2 banków, aby nie składać tylko do jednego. Oferta, nie jest najlepsza, ale do najgorszych nie należy. Musze poznać więcej szczeg. aby powiedzeć coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts