Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Bartoszu, staram się podjąć decyzję w sprawie wyboru kredytu, której później nie będę żałowała. I im dłużej o tym myślę, tym bardziej się gubię i już mam dość. M.in. dzięki Pana sugestii odstąpiłam od pomysłu brania kredytu w Euro.

Biorę kredyt 160 tys. na zakup działki, 34% wkład własny, złotówki na 20 lat. Mam do wyboru 4 opcje:

1. ING - prowizja 2,9%, marża 1,1%, 0% za wcześniejszą spłatę,

2. ING - prowizja 0%, marża 1,7%, 0% za wcześniejszą spłatę,

3. MILLENIUM - prowizja 0%, marża 1,39, 2% za spłatę w okresie 3 lat powyżej 30%, obowiązkowe ubezp. na życie 32 zł

4. NORDEA - prowizja 1,5%, marża 1,1%, 2% za spłatę w okresie 3 lat powyżej 30%

Bardzo proszę o poradę, bo ja już nieczego mądrego nie wymyślę.

Dodam jeszcze że będziemy budować ze środków własnych (sprzedaż nieruchomości). Ale oczywiście nie mogę wykluczyć sytuacji, że nie uda nam się sprzedać (albo nie za taką cenę jak planujemy) i wtedy będziemy musieli dobrać kredyt.

Pozdr.

Witam,

ja bym wybierał pomiędzy Millennium a Nordea.

Pytanie jaka jest różnica na racie na plus Nordea i ile zajmie Pańśtwu spłacanie prowizji (2400 PLN) aby realnie mieć tańszy kredyt.

Drugie pytanie jest takie czy ubezpieczenie na życie w Millennium traktuje Pan jako skaranie, czy raczej jest to na plus.

Jeśli na plus to nie liczymy tego jako dodatkoweog kosztu, a jeśli na minus to wliczamy w ratę.

Po sprawdzeniu tego i porównaniu z sumą odsetek do zapłacenia powinna pojawić się odpowiedz.

Dziękuję Panie Bartoszu - potwierdził Pan mój wybór. W Nordea zaproponowano nam marżę 1% i brak prowizji. Mam nadzieję, że jutro podpiszę umowę. Ubezpieczenie na życie traktuję na plus i dlatego dodatkowo ubezpieczy się mąż.

Decyzja już podjęta, a jedno co mnie męczy to myśl, że o kredyt w ING i Millenium wystarał się dla nas doradca, a my i tak weźmiemy kredyt w innym banku, pozbawiając go tym samym prowizji przed świętami. Nie czuję się z tym dobrze, ale wybieram niższy koszt kredytu.

Witam serdecznie.

Byłąm dzisiaj w banku ING w sprawie kredytu. Wybrałam na pierwszy rzut ten bank, gdyz jestem jego stałą klientka od wielu lat. Ponieważ kompletnie nie znam się na kredytach proszę o ocenę oferty. Oto oferta jaką otrzymałam:

kredyt - 250 tys zł

wkład własny - 50tys +działka

okres kredytowania 25lat

Wariant I: prowizja - 2,4%

marża 0,85%

oprocentowanie 5,82%

RRSO 6,3%

Wariant II:

prowizja 0%

marża 1,25%

oprocentowanie 6,22%

RRSO 6,46%

Róznica w całym kredycie wynosi 7 tys zł na korzyść wariantu I, ale wtedy muszę zapłacić w dniu podpisania umowy 6tys zł prowizji. W obu przypadkach mogę spłacić kredyt wcześniej bez dodatkowych kosztów, a na tym mi zależy (bedę sprzedawac mieszkanie).

Czy ta oferta jest warta rozpatrywania, czy od razu szukać w innym banku?

witam co sądzicie o tych warunkach w PEKAO S.A Rodzina na Swoim

kredyt - 300 tys zł

wkład własny - działka

okres kredytowania 30lat

prowizja - 0%

marża 1,49%

oprocentowanie 6,41%

ubezp. nieruchomości 180 zł rocznie

rata z dopłatami 1519,13

rada bez dopłat 1800,05

witam co sądzicie o tych warunkach w PEKAO S.A Rodzina na Swoim

kredyt - 300 tys zł

wkład własny - działka

okres kredytowania 30lat

prowizja - 0%

marża 1,49%

oprocentowanie 6,41%

ubezp. nieruchomości 180 zł rocznie

rata z dopłatami 1519,13

rada bez dopłat 1800,05

Nie wiem jaka jest wartośc nieruchomości, ale wydaje mi się że to jest snadardowa oferta. Myśle że można powalczyć o obniżkę.

Witam

Warto powalczyć. Z dużą pomocą Pana Bartosza uzyskałem warunki w PEKAO S.A. :

Kredyt 280 tyś RnS

Wkład własny 124 tys + działka

Okres 30 lat

Prowizja 0%

Marża 1,05%

Dziękuję Panu Bartoszowi za kawał dobrej roboty :)

Witam,

Panie Bartoszu proszę o pomoc w ocenie warunków kredytu w PKO BP z promocyjnej oferty (Dni Otwarte 15-16 grudnia):

marża 0,99%

prowizja 0%

oprocentowanie 5,98%

Staramy się o kredyt na dokończenie budowy domu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam.

Prawdopodobnie będę chciała wystąpić z wnioskiem o kredyt na budowę domu w wysokości około 150 tys. Mam do Pana Bartosza pytanie. Na jak długi okres banki udzielają kredytu ludziom w wieku około 52 lata? Wartość całej inwestycji wraz z działką to jakieś 430 000 zł. Jaki dochód trzeba mieć (na 1 osobę), aby uzyskać taki kredyt? Działka oraz część inwestycji powyżej kwoty kredytu finansowana ze środków własnych. Jakie dokumenty należy przygotować, aby wystąpić z wnioskiem. Chcę uzyskać kredyt zanim zacznę budowę, a nie w trakcie jej trwania. Czy muszę mieć prawomocne PnB, jak powinien wyglądać kosztorys inwestycji (kto powinien zrobić taki kosztorys, czy wymaga on podpisu specjalisty ds kosztorysowania, czy mogę np. sama go wykonać?).

Witam,

Panie Bartoszu proszę o pomoc w ocenie warunków kredytu w PKO BP z promocyjnej oferty (Dni Otwarte 15-16 grudnia):

marża 0,99%

prowizja 0%

oprocentowanie 5,98%

Staramy się o kredyt na dokończenie budowy domu.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

OFerta babrzo dobra... jest mało banków które dadzą marże poniżej 1% i to zależy od wkładu własnego.

Jak nie ma obligatoryjnych ubzepieczeń na życie to bym się nie zastanawiał.

Witam.

Prawdopodobnie będę chciała wystąpić z wnioskiem o kredyt na budowę domu w wysokości około 150 tys. Mam do Pana Bartosza pytanie. Na jak długi okres banki udzielają kredytu ludziom w wieku około 52 lata? Wartość całej inwestycji wraz z działką to jakieś 430 000 zł. Jaki dochód trzeba mieć (na 1 osobę), aby uzyskać taki kredyt? Działka oraz część inwestycji powyżej kwoty kredytu finansowana ze środków własnych. Jakie dokumenty należy przygotować, aby wystąpić z wnioskiem. Chcę uzyskać kredyt zanim zacznę budowę, a nie w trakcie jej trwania. Czy muszę mieć prawomocne PnB, jak powinien wyglądać kosztorys inwestycji (kto powinien zrobić taki kosztorys, czy wymaga on podpisu specjalisty ds kosztorysowania, czy mogę np. sama go wykonać?).

Od 1 Stycznia zdolność będzie liczona do okresu 25 lat, bez wzglądu na to na ile będzie kredyt. W naszym przypadku są banki, które kredytują do 80 roku życia, więc nie powinno być problemu.

Jeśli chodzi o rozpoczynanie budowy ze środków banku to pojawia się problem. Bank zawsze zamyka inwestycje swoimi środkami. Co oznacza, że w Pani przypadku do decyzji pozytywnej będzie warunek udokumentowania W BUDOWIE środków własnych w wysokości.... Bank nie wypłaci pierwszy środków jak nie będzie skończony dany etap.

Jedyna możliwość ominięcia tego to wzięcie kredytu na całą inwestycje, ale nie wykorzystanie więcej niż 150 tyś. Odsetki będą płacone tylko za kwotę uruchomioną, więc kosztowo wygląda tak samo. Chyba, że jest prowizja w banku to jest ona liczona od całości.

Pozwolenie na budowę musi być prawomocne, a jeśli chodzi o kosztorys to już zależy od banków, w których będziemy składać wnioski, bo każdy ma swój własny draft.

Trudno mi tak wyliczyć dochód potrzebny do zdolności ale na oko moge stwierdzić że potrzebujemy 2500 + PLN netto

Edytowane przez Murator FINANSE

Dziękuję za wszystkie informacje.

Trochę dziwnie wygląda kwestia tego udokumentowania środków własnych. Rozumiem, że bank może wypłacić kredyt dopiero po stwierdzeniu, że pewien etap budowy jest wykonany (ze środków własnych), ale logicznie rozumując, to kto będzie się decydował na budowę domu, nie mając zabezpieczonych środków na jej dokończenie (nie mając decyzji o przyznaniu kredytu).

Reasumując: czy można podpisać z bankiem umowę kredytową, deklarując, że do ustalonego etapu buduję ze środków własnych z jednoczesnym zapisem w umowie, że kredyt będzie uruchomiony po wykonaniu tego etapu budowy. Nie myślę o braniu kredytu na pierwszy etap budowy, tylko wolałabym mieć zagwarantowany (umową) kredyt na kolejne etapy. Mogę oczywiście udokumentować posiadanie środków na swoim koncie bankowym, gwarantujących wykonanie pierwszego etapu ze środków własnych. Czy taki wariant kredytu jest możliwy? Trochę bez sensu jest występować o kredyt na całą inwestycję, jeżeli nie jest to prawda - będą gorsze warunki i większe koszty kredytu.

Dziękuję za wszystkie informacje.

Trochę dziwnie wygląda kwestia tego udokumentowania środków własnych. Rozumiem, że bank może wypłacić kredyt dopiero po stwierdzeniu, że pewien etap budowy jest wykonany (ze środków własnych), ale logicznie rozumując, to kto będzie się decydował na budowę domu, nie mając zabezpieczonych środków na jej dokończenie (nie mając decyzji o przyznaniu kredytu).

Reasumując: czy można podpisać z bankiem umowę kredytową, deklarując, że do ustalonego etapu buduję ze środków własnych z jednoczesnym zapisem w umowie, że kredyt będzie uruchomiony po wykonaniu tego etapu budowy. Nie myślę o braniu kredytu na pierwszy etap budowy, tylko wolałabym mieć zagwarantowany (umową) kredyt na kolejne etapy. Mogę oczywiście udokumentować posiadanie środków na swoim koncie bankowym, gwarantujących wykonanie pierwszego etapu ze środków własnych. Czy taki wariant kredytu jest możliwy? Trochę bez sensu jest występować o kredyt na całą inwestycję, jeżeli nie jest to prawda - będą gorsze warunki i większe koszty kredytu.

Nie jest bezsensu występować o większą kwotę bo różnie w życiu bywa i nie kiedy warto się zabezpieczyć w ten sposób, biorąc pod uwage fakt że nic to nie kosztuje. Każdy przypadek kredytu jest inny, więc u jednych jest to idealne wyjście a u innych nie.

Jest możliwość zawarcia z bankiem umowy gdzie pierwsza transza będzie wypłacona po wykonaniu jakiegoś etapu prac na budowie.

chciałabym zapytać co Pan sądzi o takim kredycie:

kredyt 217000 rodzina na swoim

marża wyjściowa 1,84 %

marża w dniu udzielenia kredytu 3,84%

docelowa rata odsetkowa 765,91 pln

oprocentowanie 8,76 %

marża docelowa 1,84%

docelowa rata całkowita 1054,07 pln

LTV netto 77,56%

LTV brutto 77,56%

hipoteka zwykła i kaucyjna

obowiązek wykupienia ubezp od ognia i innych zdarzeń losowych na 10 lat

weksel in blanco.

Iść w to czy szukać dalej?

Jeśli nie ma noża na gardle i mozna poczekać jeszcze na kredyt to radze poszukać czegoś innego.

Prosze podać w prywatnej wiadomości maila, lub napisać do mnie na skrzynkę (adres w stopce) to poszukamy czegoś razem.

pozdrawiam