Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam takie pytanie - czy biorąc kredyt Rodzina na swoim na dokończenie budowy, opłaca się wziąć więcej (np 50tys na zapas) i trzymać na lokatach 1-dniowych? Bo jeśli chodzi o oprocentowanie, to wyszło by na 0, tak więc miałbym darmową linię kredytową 50tys. No chyba że nie wziąłem czegoś pod uwagę...

Dokładnie chodzi o kredyt na 150 lub 200tys (koszt wybudowania i działki to ok 450tys), pow. uż. domu to 130m2.

Tylko przyjąłem do obliczeń wartości z portali porównujących kredyty, a nie wiem na ile są wiarygodne.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba to dokładnie policzyć.

Ja osobiście nie sprawdzałem.

W Deutsche Banku jest opcja wypłaty na depozyt przy kredytach w EUR. Wypłaca się całą kwotę kredytu, ale pierwsza transza idzie na konto klienta a reszta na depozyt. Co miesiąc wpływają odsetki na konto osobiste

Witam wszystkich

Mam pytanie do kredytobiorców( ponieważ jestem zielony w tych tematach i dopiero zaczynam przygodę z kredytem przez życie ), może trochę od "tyłu" jaki bank nie będzie wymagał odemnie faktur za koszty poniesione przy wykańczaniu nieruchomości, a będzie kierował się tylko kosztorysem i jaki jest godny polecenia pod tym względem (buduje metodą gospodarczą ) chodzi mi o kwotę 70.000 zł na wykończenie ponieważ domek już stoi.

Witam wszystkich

Mam pytanie do kredytobiorców( ponieważ jestem zielony w tych tematach i dopiero zaczynam przygodę z kredytem przez życie ), może trochę od "tyłu" jaki bank nie będzie wymagał odemnie faktur za koszty poniesione przy wykańczaniu nieruchomości, a będzie kierował się tylko kosztorysem i jaki jest godny polecenia pod tym względem (buduje metodą gospodarczą ) chodzi mi o kwotę 70.000 zł na wykończenie ponieważ domek już stoi.

Mało który bank wymaga faktur więc wybór banku jest spory.

Bank który by tutaj pasował nie może mieć marży (czyli zarobku swojego) uzaleznionej od kwoty kredytu.

Jak napisze mi Pan na maila wszystkie informacje dot. dochodu i inwestycji to sprawdze co i jak.

pozdrawiam

Napisał fotohobby Zobacz post

Panie Bartoszu, wkrótce będę zwracał się do Banków w sprawie przyznania kredytu (280000zł) na budowę domu.

Działką, jaką dysponujemy jest współwłasnością mojej żony, jej matki, oraz brata. Stoi już na niej dom mieszkalny (brata i jego matki) oraz budynek użytkowy.

Oczywiścię, zdaję sobie sprawę, że najwygodniej byłoby wydzielić działkę i dopiero później starać się o kredyt, ale wydzielona część działki byłaby na tyle wąska, że utrudniłaby budowę. Geodeta mierzący działkę, poradził, by wybudować dom pozostawiając 4m od granicy działki (ulicy) i 4 metry od budynku użytkowego, oddać go do eksploatacji, a dopiero potem podzielić działkę.

Nasze dochody do 6500netto, trzy osoby, brak zobowiązań. Wkładem (oprócz przysługującej nam 1/2 działki) byłyby wykonane fundamenty (30tyś zł).

Oczywiście jest zgoda brata i matki na zabudowę działki.

Sądzę, że bank raczej nie wliczy tej połowy działki do wkładu własnego. Czy taki stan (trzech włąścicieli) może mieć wpływ na decyzję banku ?

Sprawdze to dokładnie i odezwe się do Pana.

pozdrawiam

Przypominam się Panie Bartoszu, bo to już kwestia miesiąca :)

Dodatkowe pytanie - czy mając mieszkanie (warte 150tyś.zł) lepiej sprzedać je, i pójść do Banku po mniejszy kredyt (~150tyś), czy

raczej wziąć kredyt 300tyś zł, a środki ze sprzedaży mieszkania wrzucać na lokaty krótkoterminowe z odsetkami z lokat wspomagać spłatę rat ?

Przypominam się Panie Bartoszu, bo to już kwestia miesiąca :)

Dodatkowe pytanie - czy mając mieszkanie (warte 150tyś.zł) lepiej sprzedać je, i pójść do Banku po mniejszy kredyt (~150tyś), czy

raczej wziąć kredyt 300tyś zł, a środki ze sprzedaży mieszkania wrzucać na lokaty krótkoterminowe z odsetkami z lokat wspomagać spłatę rat ?

Witam,

będzie problem z działką... bank będzie chciał się zabezpieczyć na całej inwestycji. Proponuję zrobić tak czy siak to przed kredytem aby nie trzeba było potem pytac o zgodę banku. To że dzielimy działkę nie znaczy że musimy ją grodzić...

Jesli chodzi w wkład wlasny to lepiej mieć już środki ze sprzedaży i nadpłacić kredyt. Mało który bank zabezpieczy się oświadczeniem że klient ma mieszkanie i będzie je sprzedawał.

pozdrawiam

Witam,

To że dzielimy działkę nie znaczy że musimy ją grodzić...

No niestety, ale powstają granice działki, nanosi je na mapkę geodeta, a od granic należy zachować przepisowe odległości - w moim mieście budowanie "w granicy" nieczęsto zyskuje akceptację.

Departament Kredytowy MURATOR Finanse

Bartosz Steczek

Specjalista ds. Kredytów

tel. kom.: 728 370 155, 510 111 280

[email protected]

Wpadam na wątek z wielkimi podziękowaniami dla p. Bartka Steczyka za wielką pomoc, ba, prowadzenie sprawy otrzymania kredytu na wykończenie budowanego domu od symulacji warunków w różnych bankach, przez przygotowanie wzorów dokumentacji dla banków, kontakty z rzeczoznawcami do operatu, kontakt z bankami na indywidualne negocjacje aż po podpisanie umowy na korzystnych warunkach. Po kilkudziesięciu telefonach i mailach bez stresu, w pełni kontrolując sytuację dotarliśmy do wypłaty środków.

Pełen profesjonalizm, konkretne podejście, rzeczowa pomoc - polecam na 100% i pozdrawiam.

To ja również poproszę pana Bartosza o poradę. Wraz z mężem chcemy wziąć kredyt hipoteczny na wykończenie domu. Powierzchnia domu 169 m2 . Dom szkieletowy, wykończony z zewnątrz. Wartość domu wraz z działką wyceniamy na ok. 300-350 tys. Potrzebujemy 100 tys kredytu. okres spłaty ok 10-15 lat. w tej chwili dochód netto to 3000 zł na 3 osobową rodzinę...oferta najlepiej bez faktur ,bo od ojca stolarza nie będę wymagała faktur ,obecnie pracuje tylko mąż ale mam nadzieję niedługo też podjąć pracę. proszę zatem o poradę odnośnie najbardziej dla nas opłacalnego kredytu zakładając obecną sytuację finansową naszej rodziny. pozdrawiam

To ja również poproszę pana Bartosza o poradę. Wraz z mężem chcemy wziąć kredyt hipoteczny na wykończenie domu. Powierzchnia domu 169 m2 . Dom szkieletowy, wykończony z zewnątrz. Wartość domu wraz z działką wyceniamy na ok. 300-350 tys. Potrzebujemy 100 tys kredytu. okres spłaty ok 10-15 lat. w tej chwili dochód netto to 3000 zł na 3 osobową rodzinę...oferta najlepiej bez faktur ,bo od ojca stolarza nie będę wymagała faktur ,obecnie pracuje tylko mąż ale mam nadzieję niedługo też podjąć pracę. proszę zatem o poradę odnośnie najbardziej dla nas opłacalnego kredytu zakładając obecną sytuację finansową naszej rodziny. pozdrawiam

Witam,

poprosze w prywatnej wiadomości o adres mailowy, lub pisząc do mnie maila ([email protected]), abym mógł przesłać co jeszcze mnie interesuje do przygotowania ofert:)

To ja też się podepnę pod prośby do Pana Bartosza :-)

W III lub IV kwartale zamierzamy wziąć kredyt.

Nasza sytuacja:

Rodzina 4 osobowa (M 33 lata, K 32 lata, Dzieci 3 lata i 1 rok)

Zarobki średnie około 4000-4200 netto/miesiąc -obie umowy na stałe w budżetówce i firmie państwowej.

Posiadane nieruchomości - 3 działki rolne (pierwsza 6000 m2 i na niej zamierzamy postawić dom, druga 9000 m2 z zamiarem podziału i sprzedaży pod zabudowę, trzecia 9000 m2 -pozostawiona dla potomności)

Oszczędności - około 30000 zł

Możliwość preferencyjnego zakupu mieszkania - zysk z ewentualnej sprzedaży jakieś 50000 w perspektywie 5 lat. (z zakupem się wstrzymujemy, gdyż liczymy na kredyt RnS)

Żadnych długów, kredytów, kart kredytowych i debetów.

Inwestycja:

Dom parterowy o powierzchni użytkowej 110 m2 plus 45 m2 garażu i kotłowni. Poddasze nieużytkowe -przynajmniej na razie. Bardzo prosta i energooszczędna konstrukcja -bez wodotrysków, ale raczej energoszczędna i może tu jest pewne pole dla kredytobiorcy -może BOŚ?

Wartość rynkowa działki to obecnie około 120 tys (6000 *20zł/m2)

Wg mnie koszt budowy domu do zamieszkania to około 250000 zł

Więc w takiej sytuacji wymyśliłem, że najkorzystniejszy będzie kredyt RnS, choć jeszcze nie tak dawno planowałem we Frankach -ale banki realnie zablokowały mi tą możliwość. Zostaje jeszcze EURO, ale to już bez RnS -ale może się opłaci.

Panie Bartoszu może będzie Pan tak uprzejmy i podpowie na co możemy liczyć w chwili obecnej. Jakie możliwości i koszty.

I was forumowicze proszę o podpowiedzi. Pewnie ominąłem jakieś szczegóły :-)

Witam .Mam wielką proźbę do Pana Bartosza,proszę o ocenę kredytu hipotecznego.Getin bank zaproponował mi

Kredyt 200tyś.

360 rat

Marża wyjściowa 1,49%

Marża w dniu udzielenia3,49%

Oprocentowanie w dniu udzielenia 8,41%

Docelowa rata szacunkowa 1324,06zł

Wskażnik MR 1763,65zł

Opłaty okołokredytowe ,ubezpieczenia 11156,99zł

LTV brutto 58,91%

Wkład własny działka i rozpoczęta budowa 150tyś

Czytałem dużo negatywnych opini o tym banku,jakie jest Pana zdanie o tym banku i o tej ofercie.

Pozdrawiam

To ja też się podepnę pod prośby do Pana Bartosza :-)

W III lub IV kwartale zamierzamy wziąć kredyt.

Nasza sytuacja:

Rodzina 4 osobowa (M 33 lata, K 32 lata, Dzieci 3 lata i 1 rok)

Zarobki średnie około 4000-4200 netto/miesiąc -obie umowy na stałe w budżetówce i firmie państwowej.

Posiadane nieruchomości - 3 działki rolne (pierwsza 6000 m2 i na niej zamierzamy postawić dom, druga 9000 m2 z zamiarem podziału i sprzedaży pod zabudowę, trzecia 9000 m2 -pozostawiona dla potomności)

Oszczędności - około 30000 zł

Możliwość preferencyjnego zakupu mieszkania - zysk z ewentualnej sprzedaży jakieś 50000 w perspektywie 5 lat. (z zakupem się wstrzymujemy, gdyż liczymy na kredyt RnS)

Żadnych długów, kredytów, kart kredytowych i debetów.

Inwestycja:

Dom parterowy o powierzchni użytkowej 110 m2 plus 45 m2 garażu i kotłowni. Poddasze nieużytkowe -przynajmniej na razie. Bardzo prosta i energooszczędna konstrukcja -bez wodotrysków, ale raczej energoszczędna i może tu jest pewne pole dla kredytobiorcy -może BOŚ?

Wartość rynkowa działki to obecnie około 120 tys (6000 *20zł/m2)

Wg mnie koszt budowy domu do zamieszkania to około 250000 zł

Więc w takiej sytuacji wymyśliłem, że najkorzystniejszy będzie kredyt RnS, choć jeszcze nie tak dawno planowałem we Frankach -ale banki realnie zablokowały mi tą możliwość. Zostaje jeszcze EURO, ale to już bez RnS -ale może się opłaci.

Panie Bartoszu może będzie Pan tak uprzejmy i podpowie na co możemy liczyć w chwili obecnej. Jakie możliwości i koszty.

I was forumowicze proszę o podpowiedzi. Pewnie ominąłem jakieś szczegóły :-)

Jesli te oszczędności pokażemy w banku + bank policzy sobie 2500 tyś za metr to bank nie będzie robił problemów.

Poprosze o adres mailowy to prześle oferty i zobaczymy co, gdzie, jak i za ile:)

Witam .Mam wielką proźbę do Pana Bartosza,proszę o ocenę kredytu hipotecznego.Getin bank zaproponował mi

Kredyt 200tyś.

360 rat

Marża wyjściowa 1,49%

Marża w dniu udzielenia3,49%

Oprocentowanie w dniu udzielenia 8,41%

Docelowa rata szacunkowa 1324,06zł

Wskażnik MR 1763,65zł

Opłaty okołokredytowe ,ubezpieczenia 11156,99zł

LTV brutto 58,91%

Wkład własny działka i rozpoczęta budowa 150tyś

Czytałem dużo negatywnych opini o tym banku,jakie jest Pana zdanie o tym banku i o tej ofercie.

Pozdrawiam

Nie wiem jakie jest zabezpieczenie, więc marzy się nie czepiam (1,49%) nie jest jeszcze zdzierstwem, ale koszty kredytowe są sporę.

Ja Getin Bank traktuje następująco. Jeśli aktualnie nie mamy możliwości kredytowania w żadnym innym banku, to aby nie stracić płynności wziął bym ten kredyt. (Pewnie zostały przygotowane już pewne kroki do tego by zacząc się budować, a to jest jak dobrze wiemy duży pochłaniać pieniędzy i czasu- o takie zachwianie płynności mi chodzi) Jak tylko za rok, dwa poprawi się zdolność to można refinansować na ciekawsze warunki.

Natomiast jesli ktoś może poczekać, albo może dostać kredyt w innym banku, to proponuję się nad tym zastanowić bo po pierwsze marża będzie niższa, a po drugie nie będzie tych ubezpieczeń obowiązkowych w takich ilościach.

Edytowane przez Murator FINANSE

Witam ponownie,kiedyś już pytałem ale były to raczej luźne dywagacje.

rodzina 2 osobowa (30 i 27 lat), średnie zarobki z 3 ostatnich miesiecy 3300 zł, brak dodatkowych zobowiązań typu raty, karty kredytowe; województwo wielkopolskie. Na dzien dzisiejszy posiadamy działkę 2000m2 + dom w stanie surowym otwartym, z ukończonym dachem (powierzchnia użytkowa 130 m2+ garaż i kotłownia) o łącznej wartości ok 350000 zł. Kwota kredytu 170000 zł w ramach oferty Rodzina na swoim. Mógłbym prosić o przedstawienie najkorzystniejszych ofert? Okres kredytowania 25-30 lat.

pozdrawiam i proszę o pilną odpowiedź