Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

prosze wybaczyć zamieszanie, ale przeczytałem że marża w PEKAO jest na poziomie 1,5%

1,15% To już są dobre warunki jak na PLN. Nie sądze aby PEKAO chciało zejść jeszcze niżej. Może o 0,05%.

Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie

Witam.

Chcialbym sie dowiedziec jaka szanse mamy na kredyt celem wykonczenia domu juz budowanego. Chodzi nam o kredyt w walucie euro i aby tez w takiej walucie splacac. Euro dlatego poniewaz zarabiam w euro. Myslimy o kredycie na max 30 lat oczywiscie z mozliwoscia wczesniejszej splaty.

Oto nasza sytuacja.

Nasz wklad to dom wybudowany czyli ocieplony, dachowka, okna, tynki wewnetrzne, centralne w polowie czyli brak tylko grzejnikow i calej kotlowni (poprostu rozprowadzone rurki pod grzejniki i krany). na dzien dzisiejszy okolo 290 tys zl z dzialka wydane.

Ja 35 lat praca w Holandii od 5 lat, ale bez umowy na stale tylko umowa przedluzana z roku na rok - okolo 1200 euro na 4 tyg (nie mylić z miesiącem)

Zona 36 lat praca w Polsce, obecnie umowa o prace na okres 5 lat - obecnie okolo 1600 zl miesiecznie.

2 dzieci w wieku 18 i 12 lat

Mysle ze kredyt okolo 200 tys wystarczylby na wykonczenie.

Jesli to mozliwe to prosilbym o sprawdzenie zdolnosci kredytowej i ewentualnie jaki bank bylby gotowy nas obsłużyć. Moj email: [email protected]

Pozdrawiam Marcin

ps.

Zapomnialem dodac ze na chwile obecna mamy 19 tys kredytu bo braklo w pewnym momencie na zaplacenie fachowcom, jest to zwykly kredyt w ING

Edytowane przez Pancerny

Witam

Chciałbym bardzo serdecznie podziękować Panu Baroszowi za cierpliwośc i pomoc w wyborze banku i kredytu.

Skonczyło sie tym ze wzialem w banku w ktorym sam wczesnie zlozylem papiery. W niczym to nie przeszkadzalo panu Bartoszowi wrecz przeciwnie.

Przejrzał moja umowę w poszukiwaniu "płapek"

Polecam i zachcecam nic nie tracicie nie placicie a tylko zyskacie.

Witam.

Chcialbym sie dowiedziec jaka szanse mamy na kredyt celem wykonczenia domu juz budowanego.

Niestety na EUR nie macie Państwo w Polsce szans. Średni minimalny dochód to 10 tys PLN netto/m-c na gospodarstwo i min 10% wkładu własnego (a zostały na rynku 2-3 banki, które dają kredyty w walucie) .

Ponadto problemem jest Pana umowa i dochody osiągane za granicą (jak mniemam, rozlicza się Pan też za granicą)

część banków w ogóle nie honoruje takiego źródła dochodu (problemy z potwierdzeniem)

Witam

Panie Bartoszu chcemy z mężem zaciągnąć kredyt na budowę domu parterowego, najlepiej RNS-kwota 260.000

-wkład własny 30.000,

-posiadamy działkę 1260m,

-pozwolenie na budowę budynku letniskowego (kategoria III),zgodnie z miejscowym planem za/prz,-

-budynek całoroczny (zgodnie z projektem) 115m pow., użytkowej + pomieszczenie gospodarcze 15,5m

-rodzina 2+1,

-wiek 34 i 36 lat,

- oboje umowy na czas określony mąż do 2013.07, ja 2014.04

-dochody netto razem 4800

-zobowiązania 2 salda debetowe 10.000 i 2.800

-historia z BIK-u: 4 gwiazdki i 475 punktów oraz kilkukrotne przekroczenie salda debetowego do 30 dni.

Proszę o pomoc w znalezieniu banku,który udzieliłby nam kredytu na dogodnych warunkach, aby zbudować nasz wymarzony dom.

[email protected]

Pozdrawiam

Witam,

są duże szanse na problemy, głównie z dochodem.

Banki bardzo dużo odejmują z dochodu na utrzymanie. Jak ostatnio liczyłem, dla osób mieszkających i pracujących w Londynie jeden z banków odlicza ok 1200 GBP

jako koszty utrzymania dla 2 osób.

Tutaj te koszty mogą być troche mniejsze i w EUR ale tak czy siak zostanie znikoma ilość.

Co do EUR to tak jak było mówione...

10 tyś netto/ miesięcznie ale liczony ze średniej z 12 miesięcy.

Inny bank liczy średnią z 6 miesięcy ale dochó musi być na poziomie 12,5 tyś.

Witam

Panie Bartoszu chcemy z mężem zaciągnąć kredyt na budowę domu parterowego, najlepiej RNS-kwota 260.000

-wkład własny 30.000,

-posiadamy działkę 1260m,

-pozwolenie na budowę budynku letniskowego (kategoria III),zgodnie z miejscowym planem za/prz,-

-budynek całoroczny (zgodnie z projektem) 115m pow., użytkowej + pomieszczenie gospodarcze 15,5m

-rodzina 2+1,

-wiek 34 i 36 lat,

- oboje umowy na czas określony mąż do 2013.07, ja 2014.04

-dochody netto razem 4800

-zobowiązania 2 salda debetowe 10.000 i 2.800

-historia z BIK-u: 4 gwiazdki i 475 punktów oraz kilkukrotne przekroczenie salda debetowego do 30 dni.

Proszę o pomoc w znalezieniu banku,który udzieliłby nam kredytu na dogodnych warunkach, aby zbudować nasz wymarzony dom.

[email protected]

Pozdrawiam

Witam,

przygotuję ofertę i odezwę się drogą mailową.

pozdrawiam

osiołkowi w żłoby dano a ja już się gubię , mamy dwie porównywalne oferty !

zarobki 2 osób netto ok 3000/mies, 0 dzieci. Nigdy żadnych kredytów.

kredyt w RNS (łapiemy się, dom też) na 240 miesięcy,, 140 000 PLN, na dokończenie budowy- system tzw. gospodarczym , duży wkład własny, +/- LTV 35 - dokładnie będzie zależeć od wyceny banków.

1) Millenium

dwie transze

prowizja 0%

marża banku 1,29% ( warunek Dobre Konto , i min 500 zł/mies transakcji kartą - to jest żaden problem i tak wszędzie płacę plastikiem) marża stała przez cały okres kredytu

ubezpiecz. od ognia itp można mieć gdzie indziej + cesja praw -wiadomo.

obowiązkowe ubezpiecz na życie 0,2% miesięcznie od kwoty kredytu (28 zł) to już za oboje.

rzeczoznawca 800 zł -płatne przy umowie , jak się wycofamy albo nie dostaniem to nie płacimy ( ryzyko banku)

kontrola na budowie będzie jedna przed 2 transzą- koszt 300 zł.

2) PEKAO SA - promocja "drzwi otwarte"

dwie transze

prowizja 0%

marża banku 1,2% ( warunek to konto i dwie karty kredytowe (sic!) - a jak nie będę po tym całym kredycie mieć zdolności na kartę? koszt kart 50zł na rok a o koszt konta zapomniałam zapytać bo mnie te karty kredytowe zbulwersowały ) - marża stała przez cały okres kredytu

ubezpiecz od ognia itp można mieć gdzie indziej + cesja praw.

obowiązkowe ubezpiecz na życie nie ma (hmmm ?)

rzeczoznawca ok 180zł

kontrola na budowie będzie jedna, przed 2-gą transzą - koszt ok 150 zł.

nie wiem już, czym się kierować?

warunki wcześniejszej spłaty podobne.

w millenium od razu dostałam do łapki cennik w pekao nie. w pekao niższe koszty na wejściu.

składać wnioski i tak chcemy do obu i weźmiemy pewnie tam gdzie dadzą szybciej? tam gdzie bezie mniej zaświadczeń do doniesienia? tam gdzie nam dadzą?

na co zwrócić jeszcze uwagę?

boję się wyceny w Millenium, tam gość robi ponoć cały operat - nie chciałabym usłyszeć że nie wykończę za 140 i trzeba 200 bo może przecież nie starczyć zdolności! W Pekao w ramach promocji mają uproszczony tryb wyceny- inżynier jedzie na budowę i patrzy co jest.

mogę prosić o jakąś radę i trop znających się na rzeczy i drobnym druku? :) co może/powinno zaważyć na ostatecznym wyborze?

Edytowane przez emi601

Jeśli wnioski nie są jeszcze złożone do banków to na razie kompletnie bym o tym nie myślał.

Proponuje rozważać takie opcje po decyzjach kredytowych bo jak np Millennium da decyzje negatywną to nie będzie nad czym rozmyślać.

Tak czy siak te dwie oferty są jednymi z lepszych aktualnie na rynki dla takiego dochodu, więc stracić nie stracimy.

Wystarczy że zaniżą docelową wartość nieruchomości, po czym automatycznie obniży się LTV i marża wskakuje na wyższy próg. Tak też może się zdażyć.

Panie Bartku, korzystajac tutaj z miejsca tego Forum i watku chcialbym Panu bardzo serdecznie podziekowac za bezpieczne przeprowadzenie nas przez proces wnioskowania i przyznawania kredytu. W czasach tak wymagajacych dobrze jest trafic na kogos uczciwego i rzetelnego. Do wszystkich Forumowiczow ubiegajacych sie teraz o kredyty: Pan Bartek jest naprawde swietnym fachowcem i w tym calym kredytowym "przeciaganiu liny" stoi absolutnie po naszej (kredytobiorcy) stronie. Duza klasa, jeszcze raz dziekujemy, dziekujemy!!

O Panu Bartku, wiele dobrego już powiedziano. Moje doświadczenia potwierdzają wszystkie pozytywne opinie dotychczas wystawione.

Do tej pory sceptycznie odnosiłem się, do instytucji pośredniczących. Po lekturze tego wątku i pozytywnych opiniach forumowiczów postanowiłem zwrócić się do Pana Bartka. Decyzja okazała się trafiona. Skutecznie pomógł w zebraniu niezbędnych dokumentów oraz późniejszym negocjowaniu warunków kredytu. Wszystkim, którzy są zmuszeni do zaciągnięcia kredytu polecam Pana Bartka, bo jako jeden z niewielu doradców naprawdę jest osobą obiektywną i bardzo uczciwą.

Piotr Krośnicki

Gość kwiatek6324

Witajcie.

I ja dolacze do zadowolonych klientow p. Bartosza.

Wynegocjowal Takie warunki ze nikt nie byl w stanie juz tego przebic.

Podobnie jak poprzednicy, ja po wizycie w Open Finance bylem zalamany,

po prowadzeniu sprawy przez p. Bartosza wiem ze jest jeszcze przynajmniej

jeden posrednik ktoremy zalezy nie na tym zeby namowic na wlasna oferte,

tylko na tym zeby w finalnym rozrachunku ja jako kredytobiorca zaplacil najmniej.

Naprawde szczere podziekowania

Andrzej Kwiatkowski

jaki kredyt jest lepszy [tańszy] ?

w pln czy w walucie ?

jeżeli w walucie to w jakiej ?

pomijając kwestię ryzyka bo wg. mnie tak jak waluta może iśc w górę tak samo i WIBOR może poszybować :)

proszę o plusy i minusy :) i kalkulację na przykładzie np. 250tys. zł i 30 lat

p.s.

jeżeli waluta to w jakim banku bo pln to widzę, że PeKaO albo Millenium, tak ?

Edytowane przez karolekk
drobne uzupełnienie

Nie można tak jednoznacznie stwierdzić jaki kredyt jest tańszy.

Wszystko zależy od wielu czynników.

Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości kredytowania w walutach obcych (realnie są 2 banki które udzielają w EUR) ale są to oferty droższe niż w "bumie walutowym"

"pomijając kwestię ryzyka bo wg. mnie tak jak waluta może iśc w górę tak samo i WIBOR może poszybować "

To prawda ale w kredycie walutowym w górę idą kursy i EURIBOR, czyli zmieniają się dwa składniki waluty a nie jeden jak w PLN.

Aby przygotować ofertę musze mieć więcej informacji niż kwote i okres.

Jaki cel?

Jaka wartość nieruchomości?

Jaki metraż?

zobowiązania?

ilość osób w gospodarstwie?

ilość kredytobiorców?

Dochód?

Informacje powyżej można przesłać na mail lub pw.

pozdrawiam