Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dziękuję za podpowiedź :)

wnioski złożone do obu banków.

w obu ponoć wstępna decyzja finansowa pozytywna. (cokolwiek to oznacza;))

w Millenium już po wycenie - ale jaki rezultat jeszcze nie wiemy , musimy donieść zaświadczenie z zus, żeby analitycy mogli dalej "analitykować".

w pekao wycena na 90% w tym tygodniu- czekam na telefon.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam kredyt hipoteczny w PKO Banku Polskim – do końca maja w wiosennej promocji!

Prowizja w wysokości 0 proc., w pierwszym roku marża obniżona do 0,99 proc. (w kolejnych latach jej wysokość indywidualnie negocjowana). Warunkiem skorzystania z oferty jest posiadanie ROR-u i przystąpienia do grupowego ubezpieczenia od ryzyka utraty pracy i hospitalizacji. Przy kredytach do 400 tys. zł obowiązuje również zwolnienie z opłaty za wycenę nieruchomości. Kredyt do 100 proc. wartości nieruchomości, spłacany maksymalnie przez 40 lat. Szybka decyzja kredytowa i co roku możliwość zawieszenia spłaty jednej raty (wakacje kredytowe). Nie wymagamy dostarczenia odpisu z księgi wieczystej, jeżeli nieruchomość występuje w Centralnej Bazie Danych Ksiąg Wieczystych i transakcja nie dotyczy zakupu na rynku pierwotnym. Aż 25 proc. kwoty kredytu można przeznaczyć na dowolny cel nie związany z kupowaną nieruchomością (np. kupno samochodu, sprzętu AGD). RRSO wynosi 6,69 proc: kredyt w wys. 400 tys. zł na 40 lat, udział własny 20 proc., marża 0,99 proc. - z uwzględnieniem kosztu jej podwyższenia o 0,9 pkt. proc. w okresie 3 miesięcy oczekiwania na wpis w księdze wieczystej.

Szczegóły na stronie internetowej Banku i w oddziałach

Polecam

Ekspert PKO Banku Polskiego

Witam ponownie :)

Jestem po rozmowach w sprawie kredytu z ING. Bank wyliczył moją zdolność kredytową na ok 230 tys zł. Przygotowując kosztorys do Banku uwzględniłam moje oszczędnosci tj 60 tys zł. Wg moich szacunkowych obliczeń powinnam zmieścić się z budową domu w kwocie 300 tys zł( jeżeli ciut braknie wykorzystam pieniadze ze sprzedaży mieszkania ) Problem w tym, że rzeczoznawca przygotował operat i wg niego budowa tego domu w moim województwie wyniesie ok 350 tys. (pow. uzytkowa ok 130 m kw) Rzeczoznawca zapisał jednak, że uwzględniając budowę systemem gospodarczym można obnizyć koszty o ok 10-20% czyli zmieściłabym się w mojej założonej kwocie. Niestety Bank odmówił mi kredytu, gdyż uważa, że jesli dadzą mi 230 tys plus moje oszczędności to i tak braknie mi na wykończenie domu. Czy jest jakaś mozliwosć wyjścia z tej sytuacji? Czy inne banki podchodzą mniej restrykcyjnie?

Z mojego źródła wiem, że obecnie wszystkie banko podchodzą bardzo restrykcyjnie do kredytów hipotecznych...ja barłem kredyt w 2010, udało mi się wstrzelić pomiędzy jeden a drugi kryzys...i jestem bardzo zadowolony ( jeśli tak można powiedzieć o kredycie ). A czy uda się zmieścić w 300 tys. PLN? Cóż, nie mam pojęcia, być może tak, bo mi się nie udało ( zresztą wcale nie zamierzałem się aż tak mocno ograniczać ). Powodzenia Ci życzę Kamo33

Pawelkokosz -- ja juz widzę różnicę między wyceną rzeczoznawcy a planowanymi kosztami budowy. Np. mam zrobioną wycenę dachu - całość tj więźba, materiał na pokrycie i robocizna to ma byc kwota 45-50- tys. Rzeczoznawca natomiast wycenił mój dach na 87 tys zł. Rozbieżność jak widać jest.

Mam mieszkanie warte ok 200 tys. Nie chcę jednak aby było ono zabezpieczeniem dla banku, gdyz wtedy przed wypłatą ostatniej transzy Bank kaze mi je sprzedać . Wtedy moze się okazać, że bedę musiała mocno zaniżyć wartość mieszkania aby je szybko sprzedać.

No to też pomyślałaś...teraz jedynie czego mogę tobie życzyć to powodzenia w walce z bankami...do czego to doszło, że życzymy sobie powodzenia w uzyskaniu kredytu...mnie tak teściowie życzyli najpierw w 2009 ( i była wtedy totalna lipa - żaden bank nie chciał mi dać kredytu ) a potem już skutecznie w 2010...a teraz co miesiąc mam zapłacone za każdy kolejny metr kwadratowy domu ( no może niecały metr :))))

Jasne, że papier wszystko przyjmie, ale to jest jak z ofertą.

Jak doradca proponuję np super ofertę z banku x z marża 0,5% tylko po to, aby klient złożył wniosek to i tak radość jest tylko do decyzji, bo nagle okazuje się, że taka marża była w tym banku nieosiągalna.

Tutaj jest podobnie. Operat można zrobić na 3 mln, ale w każdym banku jest departament odpowiedzialny za wyceny, i jeśli jest za dużo lub za mało to do decyzji i tak dostaniemy informacje jak bank ustosunkował się to tego dokumentu.

Jeśli chodzi o te wyliczenia to banki przyjmują średnio 2500 PLN za metr kw. i wg banku za minimum taką kwotę jesteśmy w stanie się wybudować.

Oczywiście ja proponuję doliczyć jeszcze kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy na garaż, jeśli nie jest w bryle. Jako że dla niektórych wychodzą kosmiczne sumy, to można tak podzielić kredyt, aby nie brać ostatniej transzy i suma, summarum zostaje tak jak chcemy na początku. Musi tylko być zdolność.

jest pozytywna decyzja z pekao :D

millenium jeszcze milczy - jutro tam uderzam.

łyżka dziegciu w beczce miodu - analitycy z banku poprzestawiali sobie mój zgłoszony w kosztorysie harmonogram prac i wg. nich mam z pierwszej transzy sfinansować między innymi tynki i posadzki a z drugiej instalację C.O. WTF!

Edytowane przez emi601

że analityk tak ustalił :) i mogę poprzestawiać roboty między transzami ale przydział środków ma zostać taki sam, nie wiem czy mi się to uda.

Wyjaśniam,pytam i negocjuję.

dopisek z wieczora:

millenium też się w końcu odezwało. doniosłam też parę bzdurnych papierków ale cóż , life :)

jest sensowny kosztorys od rzeczoznawcy, minimalnie różny od naszego, muszę tylko pokazać że mam ok 8000 tys oszczędności ale to się da spokojnie zrobić.

kwoty transz nie są ściśle określone w umowie, biorę ile chcę, nie na konkretne roboty tylko mam po prostu wykorzystać wziętą kasę według kwot z kosztorysu rzeczoznawcy (jak mi wyjdzie taniej niż zakładane to oni nie wnikają , tylko odhaczą, że jest) - nie jest ważne w jakiej kolejności i na co , ważne żeby za tą kasę jakaś robota była wykonana i żeby było to widać w dzienniku i na zdjęciach z kontroli budowy, że jest zainwestowane a nie poszło na wakacje. Rozliczenie drugiej ( i ostatniej ) transzy na podstawie stosownego pisemka z nadzoru ze budowa zakończona i dom do zamieszkania.

bardziej mi chyba odpowiada taka elastyczna procedura, a nie spór o to co się robi najpierw a co potem.

czekam na wyjaśnienia z pekało i będę się namyślać, po krótkim prowadzeniu tegoż dziś wygrywa milenium.

mam dwie pozytywne decyzje i teraz zgryz.

Edytowane przez emi601

Witam.

W dniu wczorajszym 24.04.2012 byłem na spotkaniu w firmie, która "pomaga" dostać kredyt na literkę E.

Obawiałem się po tej lekturze o naszą zdolnośc kredytową, ale przy zarobkach 4.500 netto na 3 osoby, nasza zdolność jest na poziomie 400 tyś zł,

A i także nie wszystkie banki przeliczają pow. użytkową x 2500 zł, w naszym przypadku było spokojnie 2200 zł za metr pow. użytk., także z tymi kredytami na tą chwilę nie jest tak źle jak niektórzy tutaj piszą.

Witam.

W dniu wczorajszym 24.04.2012 byłem na spotkaniu w firmie, która "pomaga" dostać kredyt na literkę E.

Obawiałem się po tej lekturze o naszą zdolnośc kredytową, ale przy zarobkach 4.500 netto na 3 osoby, nasza zdolność jest na poziomie 400 tyś zł,

A i także nie wszystkie banki przeliczają pow. użytkową x 2500 zł, w naszym przypadku było spokojnie 2200 zł za metr pow. użytk., także z tymi kredytami na tą chwilę nie jest tak źle jak niektórzy tutaj piszą.

Ale rozumiem że dotyczy to kredytu w PLN ?

takich banków co przyjmują 2200 za metr jest na lekarstwo, a i tak to dużo zależy od projektu i wielu innych czynników.

Zresztą dlatego napisałem "średnio", bo są banki gdzie koszty są 2700 za metr.

Miałem taki przypadek że kredyt był przeliczony po kosztach 2500 a i tak chcieli ok 30 tyś środków własnych.

Edytowane przez Murator FINANSE

Panie Bartoszu !

Pragnę bardzo serdecznie podziękować i wyrazić wielki szacunek za przerowadzenie mnie przez usłaną kolcami drogę do kredytu hipotecznego. Pana profesjonalizm, rzetelność i cierpliwość jest nieoceniona w tym obcym dla mnie świecie bankowców. Wyalczyliśmy (choć bardziej wypadało by powiedzieć wywalczył Pan dla mnie) ofertę na poziomie 0,85% marży, co początkowo wydawało się niewykonalne. Polecam gorąco Pańskie usługi w tym zakresie wszystkim forumowiczom i jednocześnie przestrzegam przed założeniem, że doradca zatrudniony przez bank jest naszym sprzymieżeńcem - nadal jest pracownikiem banku !

Negocjacje z danym bankiem z pozycji "Kowalskiego" są praktycznie skazane na niepowodzenie, lub są pozorną próbą oczarowania klienta. Pan Bartosz natomiast przy swej cierpliwości i nieustępliwości zawsze jest po stronie potencjalnego kredytobiorcy, o czym może świdczyć mój przypadek który rozpoczął się od marży 1,25%, a skończył na 0,85%, dodatkowo uwzględniając moje priorytety dotyczące wielkości, ilości transz i ich wysokości. Chapeau bas ! Panie Bartku, jeszcze raz dziękuję i szczerze polecam !!!!!