Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam czy ktoś brał w tym bank kredyt na budoę? GE Money Bank , szukam opinni na temat tego banku czy warto się do nich udać i podpisać z nimi umowę?

ja mam z nimi umowę, kredyt wykorzystany, własnie przesłali mi aneks( po tygodniu od złozenia wniosku o obniżenie) obnizyli mi oprocentowanie, jak brałam to było wyzsze.

Transze były wypłacane po pokazaniu zdjęc i ksero ksiązki budowy.

Ogólnie nie mam zastrzeżeń.

Wiem ,że od marca mają mieć ciekawą ofertę w złotówkach.

Mam fajnego doradcę w Ge w Warszawie, co prawda kontakt przez pośrednika, ale i tak prowizję płaci mu bank, nie ma prowizji doliczonej do kredytu

Przypomnę że w tym tygodniu stopy procentowe spadły o 25 pkt co przy 15pkt wzroscie Libor daje już różnicę PLN - CHF niejszą o 35 pkt

Mowiąc "po chłopsku" róznica w cenie kredytu w złotówkach w ciagu tygodnia zmniejszyła się o 0,35% nie licząc zmian kursów franka.

Rafał pomału pomału...

Jak chcesz dokładnie liczyć, to nie bardzo jest to 0,35% ;-)

Uwzględnij też:

- spadek (jednak stały) kursu CHF

- spadek Wibor (też stały), który ZAWSZE jest uwzględniany przy marży banku (dla kredytów PLN)

Innymi słowy - nie da się dokładnie wyliczyć różnic. Zwykle już po wzięciu kredytu wszystkie nasze wyliczenia biorą w łeb. W umowie kredytowej jest dokładnie określone co i jak się przelicza, np. rewaloryzacja marży następuje po wyliczeniu średniej Libor z minionych 3 miesięcy (przy układzie marży: stała+Libor3M).

Strasznie to zagmatwane, dla zwykłego zjadacza chleba. Nie możemy przewidzieć skoków libor/wibor.eurobor. Mamy do analizy tylko dane historyczne, a to nic nie znaczy. To taka trochę futurologia...ale podobna do inwestowania w fundusze ;-)

Mnie DB proponuje opcjonalnie: kredyt PLN, opcjonalnie stałą stope oprocentowania na CHF powiedzmy na kilka lat, i kilka darmowych przewalutowań (wpisanych do umowy) jakby co.

ALe raczej wezmę całość w CHFach gdyż nie przewiduję spłacać kredytu dłużej niż 4-5 lat. Zawsze będę miał jedno przewalutowanie w zanadrzu i całkowitą spłatę kredytu jakby co (akurat jestem w tej komfortowej sytuacji, gdzie posiadane mieszkanie w całości zabezpiecza kwotę kredytu potrzbną do dokończenia budowy)

pozdrawiam

Gerion

Przypomnę że w tym tygodniu stopy procentowe spadły o 25 pkt co przy 15pkt wzroscie Libor daje już różnicę PLN - CHF niejszą o 35 pkt

Mowiąc "po chłopsku" róznica w cenie kredytu w złotówkach w ciagu tygodnia zmniejszyła się o 0,35% nie licząc zmian kursów franka.

Rafał pomału pomału...

Jak chcesz dokładnie liczyć, to nie bardzo jest to 0,35% ;-)

Uwzględnij też:

- spadek (jednak stały) kursu CHF

- spadek Wibor (też stały), który ZAWSZE jest uwzględniany przy marży banku (dla kredytów PLN)

Wibor i Libor oparte sa na stopach procentowych, więc jesli jedna wzrośnie, a druga spadnie ( co się akurat w tym tyg. stało) to jest dokładnie tak jak napisałem, oczywiście z małym poslizgiem czasu.

Napisałem ze nie uwzgledniam kursu franka, bo nie można go przewidzieć.

Spadek Wibor NIE JEST uwzględniany przy marży Banku. Jeśli masz ofertę na Wibor + marża to jedyne czego możesz być pewny to o stałą marżę, ktora NIE ZMIENIA się po zmianie Wiboru.

Innymi słowy - nie da się dokładnie wyliczyć różnic. Zwykle już po wzięciu kredytu wszystkie nasze wyliczenia biorą w łeb.

Podpisuję sie pod tym obiema łapkami :)

W umowie kredytowej jest dokładnie określone co i jak się przelicza, np. rewaloryzacja marży następuje po wyliczeniu średniej Libor z minionych 3 miesięcy (przy układzie marży: stała+Libor3M).

Małe przejęzyczenie. Nie następuje rewaloryzacja marży lecz zmiana procentowania, a właśnie dlatego że zmienia się libor (lub wibor - wzalezności od waluty). Zmiana marzy stanowi zmianę warunków umowy.

A dziś Libor (stopy procentowe kredytów dostępnych na rynku międzybankowym w Londynie) poszedł w górę. Tak więc wszystkie oferty do ponownego przeliczenia.

Jak Libor 6M był 1,26 tak dziś mamy 1,34. Jak Libor 3M był 1,01 tak dziś 1,17....

Więc jak się ktoś cieszył z 2,11 to pewnie skoczy na circa 2,26 bo nie wierzę, że bank zrezygnuje ze swojej marży.

Co do funduszy...akurat trochę w tym siedzę, bo bawię się Arką 3 rok. Owszem można zdecydować się na powierzenie portfela "doradcom", ale trzeba choć trochę śledzić rynek giełdowy. Ot dziś indeks poleciał strasznie na łeb, jak Orlen i KGHM opublikowały dane za ostatni kwartał zeszłego roku... I faktycznie sprawdziłaby sie opinia banokowca z BPHa, która twierdziła, że "ostatnia tendencja zwyzkowa powoduje ze cześciej będą dotyczyły zmiany oprocentowania a to nie zawsze działa na korzyść klienta" (chodziło o Libor 3M).

pozdrawiam

Gerion

Hej hej ale dzis podrozaly tylko LIBORy w EURo...

pozdrawiam flowercia

Jeszcze chyba w rachunkach należy uwzględnić... koszt wpisu hipoteki :) (różny dla kredytów chf i pln).

Koszt wpisu jest od 1 marca zawsze taki sam - 200 zł.

Jeśli już chcesz liczyć wszystkie koszty uzyskania kredytu to dodaj: rzeczoznawcę (600-1200 zł), weksle (nie wszędzie), podatek od czynności cywilnoprawnych PCC1.

pozdrawiam

Gerion

Multibank - promocja z Muratorem MBank- promocja z Ladny dom

przewalutowanie bez oplat

wczesniejsza splata bez oplat

przyznanie kredytu 0.8% 1.2%

Oglądałem ten kredyt, wygląda fajnie, ale maja (na ich www ) prowizję 5% od wcześniejszej spłaty (CHF).

I to mnie zniechecilo. Skad masz wcześńiejsza spłate bez opłat?

Witam serdecznie,

W czwartem zlozylismy wniosek w multi: 2,35% CHF (z wnioskiem o obnizenie), 30 lat (dzialka tez kredytowana jako wklad wlasny, wiec obylo sie bez ubezp. niskiego wkladu), prowizja 1,5%, bez oplat za przewalutowanie, wczesniejsza splate... do tego darmowe konto z darmowymi przelewami. Preferencyjne kredyty gotowkowe itp.

oprocentowanie oczywiscie ustala Zazyad, ale tego sie nie boje, tym bardziej ze stopy proc. w Szwajcarii rosna, libor tez, wiec zanim sie Zarzad zbierze to zawsze trwa odrobine dluzej niz automatyczna zmiana. Mniej korzystne byloby to w PLN bo stopy w PLN na razie spadaja :)

Jak juz bedzie umowa dam znac.

Namiary na Pania z banku w Wwie jak ktos chce moge podac (jestesmy zadowoleni, w razie czego to ona wizytuje budowe :) )

Witam! Jaka juz wczesniej pisalem w koncowym etapie poszukiwan kredytu stwierdzilismy z zona (wykladowca matmy na polibudzie) ze bierzemy w PLN gdyz po dlugich obliczeniach okazało sie ze CHF oplaca sie ale najwyzej na pare lat a nie na kilkadziesiat. Otrzymalismy wspaniale oprocentowanie 5,01 i na 20 lat przy ratach malejacych- zwracam uwage ze duze ma znaczenie czy rata rowna czy malejaca- malejaca jest korzystniejsza bo przy sumie pozyczki 200tys oddajemy dodatkowo 102 tys a przy rownych 119tys. Wniosek zlozony czekamy na decyzje- oprocz tego korzystnego oprocentowania pozostal4e warunki standardowe- o prowizji za przyznanie, zera za przewalutowanie, 0 za wczesniejsz splate.

Jeszcze raz zachecam do kredytu w PLN!

pOZDRAWIAM

Ja sądzę, że jeżeli kredyt w PLnach to zdecydowanie z mechanizmem bilansującym, ponieważ nawet przy ciut wyższym oprocentowaniu spłacimy mniej niż przy kredycie bez bilasowania a niżej oprocentowanym. Ja chyba postawię na Multibank chociaż mam konto w ING. Po symulacji zrobionej w obu bankach (a przecież w ING jest promocja)szalka przechyla się na korzyść Multi- tam będę miała mniej do spłaty. :D

Witam serdecznie!

Czy ktos z Was wzial w ostanim czasie kredyt (we CHF) z Kredyt Banku? I tak wogole co myslicie i kredytach w tym banku? Interesuja mnie wszystkie opinie, bo przymierzam sie do kredytu w tym banku. Z gory dziekuje

Witam wszystkich.Romario 1108piszesz że wziąłeś kredyt w Banku Śląskim.Jakie wysokie miesięczne raty?Powiedz- jeśli można wiedzieć oczywiście.Ja też ze Śląska i też mam dylemat :gdzie po kredyt.Pozdrawiam.

Nie jestem Romario, ale też moge Ci odpisać ;)

Mam w ING 100 tys na 20 lat - rata 670

Moze to komuś pomoze podjąć decyzję co do waluty kredytu:

28.02.2006 - 6M WIBOR 4,11%

31.01.2006 - 6M WIBOR 4,37%

30.12.2005 - 6M WIBOR 4,60%

30.11.2005 - 6M WIBOR 4,69%

31.10.2005 - 6M WIBOR 4,64%

30.09.2005 - 6M WIBOR 4,41%

31.08.2005 - 6M WIBOR 4,57%

29.07.2005 - 6M WIBOR 4,60%

30.06.2005 - 6M WIBOR 4,74%

31.05.2005 - 6M WIBOR 5,37%

29.04.2005 - 6M WIBOR 5,51%

31.03.2005 - 6M WIBOR 5,78%

28.02.2005 - 6M WIBOR 6,18%

31.01.2005 - 6M WIBOR 6,60%

31.12.2004 - 6M WIBOR 6,61%

Spadek oprocentowania kredytów złotówkowych 2,5% w ciągu roku

Cholera, faktycznie moco spadlo.

Niemniej jednak wlasnie wracam z Multibanku. Normalnie maja 7,4%, jest promocja na kupon z Muratora 5,6%. Te % które pokazują banki w reklamówkach sa zwykle oprocentowanie od x %, zwykle jest większe i zalezy od wkladu wlasnego. U mnie wklad wklasny ok 45% i dali 7,4%.

W sumie spro, sam juz nie wiem, a moze jednak CHF?