Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na dzień dzisiejszy są raty na łączną kwotę 500zł,ale to będzie spłacone do końca roku (wzięte sprzęty AGD, aby była historia kredytowa ;)

Inwestycję oraz kredyt i tak planujemy na przyszły rok, bo od tego okresu ma wejść system dopłat do domów pasywnych.

Z czystej ciekawości zapytam, jak wygląda nasza sytuacja w oczach doradcy? Czy będziemy wiarygodni dla banku? Czy lepiej poczekać, odłożyć, wygonić żonę do pracy? ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na dzień dzisiejszy są raty na łączną kwotę 500zł,ale to będzie spłacone do końca roku (wzięte sprzęty AGD, aby była historia kredytowa ;)

Inwestycję oraz kredyt i tak planujemy na przyszły rok, bo od tego okresu ma wejść system dopłat do domów pasywnych.

Z czystej ciekawości zapytam, jak wygląda nasza sytuacja w oczach doradcy? Czy będziemy wiarygodni dla banku? Czy lepiej poczekać, odłożyć, wygonić żonę do pracy? ;)

pozdrawiam

Wg mnie wszystko wygląda dobrze... mają Państwa na gospodarstwo dwa dochody i bank zdaje sobie sprawe że może być trzeci dochód.

Zdolność jest i to jest najważniejsze.

Jak będą Państwo już gotowi na składanie wniosków to przygotuję oferty i sprawdzimy jak to wygląda.

• 2 weeks później...

Witam!

Mam taką sytuację i nie wiem co mozna zrobić proszę o radę. Otóż zaciognąłem kredyt hpoteczny i przez pierwsze 4 lata spłacałem rate ok.1.000 zł niedawno okazało się że bank pomylił się z harmonogramem spłaty i zamiast 1.000 zł mam teraz płacić 1.400. Po prostu bank zamiast policzyć w harmonogramie na 15 lat policzył na 20 lat:eek:. Co mozżna w takiej sytuacji zrobić?

Witam!

Mam taką sytuację i nie wiem co mozna zrobić proszę o radę. Otóż zaciognąłem kredyt hpoteczny i przez pierwsze 4 lata spłacałem rate ok.1.000 zł niedawno okazało się że bank pomylił się z harmonogramem spłaty i zamiast 1.000 zł mam teraz płacić 1.400. Po prostu bank zamiast policzyć w harmonogramie na 15 lat policzył na 20 lat:eek:. Co mozżna w takiej sytuacji zrobić?

wow... musze łyknąć kawę, aby na to pytanie odpowiedzieć... gdyż sprawa nietypowa

Nie było dla Pana dziwne że od samego początku bank wymagał płacenia mniejszych rat? Przed umową na pewno dostał Pan jakąs ofertę.

Jaki to bank?

W umowie jest okres 15 lat, tak?

Niekiedy w harmonogramie przychodzącym pocztą jest podany okres... Jak u Pana to wyglądało.

Na pewno swoją drogą poszedł bym do prawnika który specjalizuje się z kredytach, i się upewnił co i jak.

Edytowane przez Murator FINANSE

wow... musze łyknąć kawę, aby na to pytanie odpowiedzieć... gdyż sprawa nietypowa

Nie było dla Pana dziwne że od samego początku bank wymagał płacenia mniejszych rat? Przed umową na pewno dostał Pan jakąs ofertę.

Jaki to bank?

W umowie jest okres 15 lat, tak?

Niekiedy w harmonogramie przychodzącym pocztą jest podany okres... Jak u Pana to wyglądało.

Na pewno swoją drogą poszedł bym do prawnika który specjalizuje się z kredytach, i się upewnił co i jak.

Chodzi o bank PKO BP, kazdą wysokość raty bank przysyłał mi do domu pocztą. W umowie mam 15 lat, ale rzeczywiście gdy policze RRSO to rata jest za mała.

Witam!

Widzę, że PKO BP nie ma tutaj najlepszej opinii. Ja akurat mam już kredyt na mieszkanie i przymierzam się do kredytu na dom.

Pomijając jakość kredytu ( a ta wydaje mi się aktualnie najlepsza, oraz doradzona przez doradcę kredytowego), to muszę powiedzieć, że podejście do mnie jako do klienta maja naprawdę w porządku. Tyle, że nie jest to wielkie miasto(jakieś 40 tys), bo faktycznie panie w oddziale w Opolu faktycznie miały do nas trochę inne podejście.

Tak, że wydaje mi się, ze to zależy troszkę od oddziału.

Chciałam dodać, że nie mam nic wspólnego (oprócz konta) z tym bankiem i nie pracuje tam ani moja mama, ani ciocia, ani nawet nikt znajomy;)

Witam!

Widzę, że PKO BP nie ma tutaj najlepszej opinii. Ja akurat mam już kredyt na mieszkanie i przymierzam się do kredytu na dom.

Pomijając jakość kredytu ( a ta wydaje mi się aktualnie najlepsza, oraz doradzona przez doradcę kredytowego), to muszę powiedzieć, że podejście do mnie jako do klienta maja naprawdę w porządku. Tyle, że nie jest to wielkie miasto(jakieś 40 tys), bo faktycznie panie w oddziale w Opolu faktycznie miały do nas trochę inne podejście.

Tak, że wydaje mi się, ze to zależy troszkę od oddziału.

Chciałam dodać, że nie mam nic wspólnego (oprócz konta) z tym bankiem i nie pracuje tam ani moja mama, ani ciocia, ani nawet nikt znajomy;)

Dużo zależy od obsługi danego oddziału w którym klient ma kartoteke.

Kredyt na dom też w PKO będzie?

raczej tak., A poleca Pan inny bank?

Nie wiem przy jakich parametrach, więc trudno oceniać mi jaki bank byłby najlepszy. Natomiast fakt jest faktem że zawsze może trafić się coś lepszego i nie zaszkodzi złożyć do 3 banków wniosków. Jak coś mogę oferty przygotować.

Witam.

Chcemy starać się z Żoną do końca roku o kredyt Rodzina na Swoim na budowę domu. Działkę posiadamy.

Byliśmy dziś w kilku bankach ale dla pewności chciał bym prosić o pomoc fachowców który bank będzie najkorzystniejszy. Z moich kalkulacji wynika, że BNP Paribas wypada całkiem nieźle.

Wysłałem też maila do Pana Bartka, ale tutaj też wkleiłem dane.

Tutaj nasze dane:

Wysokość kredytu. 260,000

Wartość nieruchomości / wkład własny. 260,000, Brak wkłądu własnego / Wartość działki 150-200 tys zł.

Rynek pierwotny/rynek wtórny. - pierwotny

Rodzaj nieruchomości.- dom jednorodzinny

Metraż nieruchomości. - 105m

Lokalizacja nieruchomości (np. województwo lub miasto). Dąbrowa Górnicza

Stan zaawansowania inwestycji. - Działka z doprowadzoną wodą.

Waluta kredytu. PLN

Pożądana długość okresu kredytowania. - 30 lat

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 2

Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - 4400 PLN

Źródło uzyskiwania dochodów. - Ja - Umowa o prace na czas nieokreślony, Zona - umowa na czas określony do grudnia 2012, ale bez problemu może załatwić zaświadczenie o tym iż umowa będzie przedłużona. Jest to jej trzecia umowa z tą firmą.

Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. Ja - 2 lata w tył, i na czas nieokreślony, Żona - 2 lata w tył.

Wiek kredytobiorcy / kredytobiorców. 30 i 29

Aktualne obciążenia kredytowe. - brak

Historia w BIK. - brak

Z góry dziękujemy za pomoc.

A co sądzicie o kredycie oferowanym przez BGŻ. Ma ktoś kredyt hipoteczny w tym banku? Chwalą się że dadzą najniższą marżę, jednak z tego co się orientuję to sama marża to nie wszystko, najniższa marża nie zawsze oznacza natańszy kredyt. Gdzie są ewentualne kruczki w ich ofercie? Interesuje mnie kredyt hipoteczny na wykończenie domu w kwocie 90 tys. zł. na okres 15 lat, bez dopłaty, raty stałe.

A co sądzicie o kredycie oferowanym przez BGŻ. Ma ktoś kredyt hipoteczny w tym banku? Chwalą się że dadzą najniższą marżę, jednak z tego co się orientuję to sama marża to nie wszystko, najniższa marża nie zawsze oznacza natańszy kredyt. Gdzie są ewentualne kruczki w ich ofercie? Interesuje mnie kredyt hipoteczny na wykończenie domu w kwocie 90 tys. zł. na okres 15 lat, bez dopłaty, raty stałe.

Jak bez dopłat, to spokojnie znajdą się lepsze oferty...

BGŻ miał taką promocję że jeśli ktoś przyjdzie z lepszą ofertą to ją przebiją... Przebijali ją o 0,01% czyli o nic, a trzeba było ub. nieruchomości u nich wziąć i coś tam jeszcze... prowizja była na takim samym poziomie i nie liczyły się obniżki za produkty strukturyzowane w innych bankach (jak np. Deutsche lub Nordea)

Witam

Jutro odbieram pozwolenie na budowę wymarzonego domu.

W związku z tym mam pytanie: czy jest jeszcze realna szansa załapania się na kredyt z dopłatami?

Jest... nie ma co liczyć na super warunki, ale za drogo również nie będzie...

Mozna do mnie napisać maila a przygotuję oferty.

Czy da się ogólnie stwierdzić czy w dzisiejszych czasach przy kredycie hipotecznym korzystniejszy jest WIBOR 3 miesięczny czy 6 miesięczny?

Nie jest żadny korzystny... przy spadkach jeden wychodzi na plus, a przy wzrostach drugi. Zresztą oby dwa są na tym samym poziomie teraz.

Witam,

Szukamy z żoną dobrej oferty kredytu hipotecznego. Chcemy starać się na RNS. Mamy obecnie domek o pow użytkowej 140m2 w stanie surowym otwartym. Wyceniamy go na 250 tyś zł(wycena rynkowa). Na dokończenie potrzebujemy drugie tyle 250 tyś.

Tutaj nasze dane:

Wysokość kredytu. 250,000

Wartość nieruchomości. 250,000, (nasz wkład własny)

Rynek pierwotny/rynek wtórny. - pierwotny

Rodzaj nieruchomości.- dom jednorodzinny

Metraż pow użytkowej . - 140m2

Lokalizacja nieruchomości (np. województwo lub miasto). powiat toruński

Stan zaawansowania inwestycji. - dom w stanie surowym ze wszystkimi mediami ( woda, prąd, gaz)

Waluta kredytu. PLN

Pożądana długość okresu kredytowania. - 30 lat

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 2

Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - w bakach twierdzą że nam spokojnie starczy;)

Źródło uzyskiwania dochodów. - Ja - Umowa o prace na czas określony, Zona - umowa na czas określony.

Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. 2 lata.

Wiek kredytobiorcy / kredytobiorców. 26 i 24

Aktualne obciążenia kredytowe. - brak

Historia w BIK. - brak

Prosimy o poradę