Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Szukamy z żoną dobrej oferty kredytu hipotecznego. Chcemy starać się na RNS. Mamy obecnie domek o pow użytkowej 140m2 w stanie surowym otwartym. Wyceniamy go na 250 tyś zł(wycena rynkowa). Na dokończenie potrzebujemy drugie tyle 250 tyś.

Tutaj nasze dane:

Wysokość kredytu. 250,000

Wartość nieruchomości. 250,000, (nasz wkład własny)

Rynek pierwotny/rynek wtórny. - pierwotny

Rodzaj nieruchomości.- dom jednorodzinny

Metraż pow użytkowej . - 140m2

Lokalizacja nieruchomości (np. województwo lub miasto). powiat toruński

Stan zaawansowania inwestycji. - dom w stanie surowym ze wszystkimi mediami ( woda, prąd, gaz)

Waluta kredytu. PLN

Pożądana długość okresu kredytowania. - 30 lat

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 2

Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - w bakach twierdzą że nam spokojnie starczy;)

Źródło uzyskiwania dochodów. - Ja - Umowa o prace na czas określony, Zona - umowa na czas określony.

Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. 2 lata.

Wiek kredytobiorcy / kredytobiorców. 26 i 24

Aktualne obciążenia kredytowe. - brak

Historia w BIK. - brak

Prosimy o poradę

Proszę na pw lub maila przesłać adres mailowy ([email protected]) abym mógł załączyć oferty bo tutaj nie mam jak.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Panie Bartoszu.

Mam kilka pytań:

W przyszłym roku na wiosnę chciałbym ubiegać się o kredyt hipoteczny (kwiecień-maj).

Wszystko jednak zależy od tego na jaką kwotę mógłbym liczyć i czy wogule jest szansa, bo od tego zależy wybór projektu i ewentualny metraż

domu(80-120m). Z tego co się orientuję to banki liczą ok 2,5tys/m

Gdy na początku roku robiłem "rozpoznanie" to w kilku bankach poinformowano mnie, że max. na co mogę liczyć to 170tys.

Od 9 lat prowadzę działalność gospodarczą, gdy byłem pytać wykazywałem dochód ok. 2,5 tys. netto aby płacić mniejszy podatek.

Obecnie jest to ok. 4,2-4,5 tys. netto. Na jaki kredyt mogę liczyć?

1) Czy wykazując taki dochód (ok. 4,3tys.) jest szansa na min. 250tys? (dochód tylko z prowadzonej działalności, jestem kawalerem, na obecną chwilę żadnych zobowiązań finansowych, kredytów, kart,itp., Historia w BIK-u to cztery gwiazdki/531pkt.)

2) Jeśli nie, to jaki musiałbym mieć dochód netto aby otrzymać taki kredyt, ewentualnie jaki wkład własny??

3) Posiadam działkę 1800m2 na wsi, 7km od małego miasta w pow. inowrocławskim, w pełni uzbrojoną, z dużym garażem+2 pom. gospodarcze, wartą moim zdaniem ok. 50tys., która mogła by być moim wkładem. Działka jest częściową darowizną a cześciowo zakupiona (powiększona), jednak miła Pani w PKO BP gdzie mam konto od 9 lat poinformowała mnie że działka nie może być darowizną, a tym samym wkładem własnym... :(

Jak jest w innych bankach? Żadnych większych oszczedności nie posiadam.

Ewentualny kredyt byłby na 30 lat, ja mam obecnie 33l.

Proszę o poradę

Witam Panie Bartoszu.

Mam kilka pytań:

W przyszłym roku na wiosnę chciałbym ubiegać się o kredyt hipoteczny (kwiecień-maj).

Wszystko jednak zależy od tego na jaką kwotę mógłbym liczyć i czy wogule jest szansa, bo od tego zależy wybór projektu i ewentualny metraż

domu(80-120m). Z tego co się orientuję to banki liczą ok 2,5tys/m

Gdy na początku roku robiłem "rozpoznanie" to w kilku bankach poinformowano mnie, że max. na co mogę liczyć to 170tys.

Od 9 lat prowadzę działalność gospodarczą, gdy byłem pytać wykazywałem dochód ok. 2,5 tys. netto aby płacić mniejszy podatek.

Obecnie jest to ok. 4,2-4,5 tys. netto. Na jaki kredyt mogę liczyć?

1) Czy wykazując taki dochód (ok. 4,3tys.) jest szansa na min. 250tys? (dochód tylko z prowadzonej działalności, jestem kawalerem, na obecną chwilę żadnych zobowiązań finansowych, kredytów, kart,itp., Historia w BIK-u to cztery gwiazdki/531pkt.)

2) Jeśli nie, to jaki musiałbym mieć dochód netto aby otrzymać taki kredyt, ewentualnie jaki wkład własny??

3) Posiadam działkę 1800m2 na wsi, 7km od małego miasta w pow. inowrocławskim, w pełni uzbrojoną, z dużym garażem+2 pom. gospodarcze, wartą moim zdaniem ok. 50tys., która mogła by być moim wkładem. Działka jest częściową darowizną a cześciowo zakupiona (powiększona), jednak miła Pani w PKO BP gdzie mam konto od 9 lat poinformowała mnie że działka nie może być darowizną, a tym samym wkładem własnym... :(

Jak jest w innych bankach? Żadnych większych oszczedności nie posiadam.

Ewentualny kredyt byłby na 30 lat, ja mam obecnie 33l.

Proszę o poradę

Witam,

pytanie jest od jak dawna powiększył się Panu dochód.

Banki przeważnie biorą średnią z roku wstecz + rok teraźniejszy i dzielą to przez ilość miesięcy, więc tak proszę policzyć swoją zdolność.

na 250 tys, ok 5 tys przy działalności powinno wystarczyć.. .trudno to tak dokłanie policzyć ale myślę że nie będzie problemu:)

Otrzymałem całkiem niezłe warunki kredyty hipot. w Pekao SA, jednak dzisiaj rozmawiałem z pracownicą banku i dowiedziałem się że od momentu udzielenia kredytu do czasu odbioru budynku bank nalicza jedynie raty odsetkowe natomiast kapitał nie jest spłacany. Wynika z tego że trzeba zasuwać z pracami aby jak najszybciej uzyskać odbiór, ewentualnie zrobić tak aby pierwsze transze kredytu był niewielkie i wówczas płacę odsetki tylko od tej kwoty. Czy w każdym banku obowiązują takie zasady że do czasu uzyskania odbioru płaci się tylko odsetki?

Otrzymałem całkiem niezłe warunki kredyty hipot. w Pekao SA, jednak dzisiaj rozmawiałem z pracownicą banku i dowiedziałem się że od momentu udzielenia kredytu do czasu odbioru budynku bank nalicza jedynie raty odsetkowe natomiast kapitał nie jest spłacany. Wynika z tego że trzeba zasuwać z pracami aby jak najszybciej uzyskać odbiór, ewentualnie zrobić tak aby pierwsze transze kredytu był niewielkie i wówczas płacę odsetki tylko od tej kwoty. Czy w każdym banku obowiązują takie zasady że do czasu uzyskania odbioru płaci się tylko odsetki?

Są banki które nie mają wymogu tzw "Karencji" bo tak to się nazywa. Natomiast większa większość banków wymaga tego.

P. Bartoszu,

od niedawna jestem użytkownikiem tego forum, ale od dawna jego czytelnikiem ;) oczywiście bardzo sobie cenię informacje, które tutaj się pojawiają i potwierdzają na rynku. Widzę, że w ostatnim czasie mniej tutaj zapytań do Pana, więc postanowiłem skonsultować nasze poczynania. Wygraliśmy przetarg miejski na działkę budowlaną i mamy mieszkanie 62 mkw z 89 r. w mieście koło Katowic warte ok. 150 tys. oraz b. małe oszczędności. Działka była bardzo tania (75 t.), ale wymaga prac ziemnych doprowadzających ją do użyteczności, koszty szacujemy na ok. 10-15 tys. zł. Docelowo za ok. 1.5-2 lat chcemy się przymierzyć do budowy domku i sprzedaży mieszkania. Wobec tego w obecnym I etapie chcemy uzyskać trochę większy kredyt hipoteczny (niż potrzebna kwota na sam zakup działki) z częścią na inne cele. Wykombinowaliśmy kredyt na hipotekę tego mieszkania. Co Pan o tym pomyśle sądzi? Oferty z PKO oraz ING pozwalam sobie przesłać na maila.

Pozdrawiam serdecznie

Adam Sz.

Edytowane przez Adams3plus

P. Bartoszu,

od niedawna jestem użytkownikiem tego forum, ale od dawna jego czytelnikiem ;) oczywiście bardzo sobie cenię informacje, które tutaj się pojawiają i potwierdzają na rynku. Widzę, że w ostatnim czasie mniej tutaj zapytań do Pana, więc postanowiłem skonsultować nasze poczynania. Wygraliśmy przetarg miejski na działkę budowlaną i mamy mieszkanie 62 mkw z 89 r. w mieście koło Katowic warte ok. 150 tys. oraz b. małe oszczędności. Działka była bardzo tania (75 t.), ale wymaga prac ziemnych doprowadzających ją do użyteczności, koszty szacujemy na ok. 10-15 tys. zł. Docelowo za ok. 1.5-2 lat chcemy się przymierzyć do budowy domku i sprzedaży mieszkania. Wobec tego w obecnym I etapie chcemy uzyskać trochę większy kredyt hipoteczny (niż potrzebna kwota na sam zakup działki) z częścią na inne cele. Wykombinowaliśmy kredyt na hipotekę tego mieszkania. Co Pan o tym pomyśle sądzi? Oferty z PKO oraz ING pozwalam sobie przesłać na maila.

Pozdrawiam serdecznie

Adam Sz.

Porównam to z mailem i dam znać co i jak:)

Dziś pytanie dziś odpowiedź - dziękujemy za szybki odpis, uspokoił Pan nas, że dobrze to wykombinowaliśmy z tą hipoteką na mieszkaniu, inaczej to nie moglibyśmy liczyć na dodatkowe fundusze na warunkach kredytu hipo. Mieliśmy obawy związane z późniejszą sprzedażą takiego mieszkania, ale Notariusz mówi, że nie ma dla nikogo żadnego niebezpieczeństwa jeśli się odpowiednio przeprowadzi transakcję, poza tym jest to kwestia uświadomienia ludzi.

PS. a ta dodatkowa kwota w kredycie to właśnie na doprowadzenie działki do porządku.

jeszcze raz dziękujemy i przesyłamy ze Śląska życzenia świąteczne dla Pana oraz wszystkich Forumowiczów.

P.Bartoszu,

przeczytałam wreszcie cały wątek i zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam i ja zwrócić się o pomoc. Wysłałam wiadomość, proszę o odpowiedź w miarę możliwości. Pozdrawiam

Dzisiaj na wszystko odpowiem :)

• 3 weeks później...
witam. mam pytanie odnośnie czasu oczekiwania na decyzję kredytową. Wniosek doradca składał 15 listopada i do tej pory nie ma odpowiedzi . Czy to jest normalne . bardzo się boję ponieważ składałam rodzne na swoim . Z góry dziękuję za odpowiedz .

Jeśli wniosek został zarejestrowany najpóźniej do 31 grudnia, to decyzja może być nawet w Lutym a i tak będzie RnS.

Proszę dać znać tylko czy wiadomość dotarła bo nie wyświetla się mi w wysłanych :/

Dodatkowo mogę dopisać, że kwota kredytu to by było 85tyś + 30tyś remont. Razem 115-120tyś. Wkład własny chyba lepiej by było zostawić 20tyś, a pozostałe 10tyś by mogło pozostać na obsługę okołozakupową: notariusz, jakieś nieplanowane koszty itp.

pozdrawiam

Proszę dać znać tylko czy wiadomość dotarła bo nie wyświetla się mi w wysłanych :/

Dodatkowo mogę dopisać, że kwota kredytu to by było 85tyś + 30tyś remont. Razem 115-120tyś. Wkład własny chyba lepiej by było zostawić 20tyś, a pozostałe 10tyś by mogło pozostać na obsługę okołozakupową: notariusz, jakieś nieplanowane koszty itp.

pozdrawiam

Dotarło wszystko, dam dziś znać.

Witam

Panie Bartoszu mam nastepujące pytania :

jak jest obliczana zdolność osób prowadzacych działalność gospodarczą (ryczalt) czy jest to procent od obrotu?

które banki przychylnie patrzą na takich kandydatów na kredytobiorców?

Oprócz działalności męża (prowadzonej 17 lat) ja mam dochód z umowy o pracę 2300 zł. Małe dziecko. Działka o wartości 90000 tyś. Kredyt hipoteczny na zakup działki na 50 tys. ( rata 330 zł),Troche oszczędności. Czysta historia kredytowa.

Przy jakim dochodzie męża mielibyśmy zdolność na budowę domu 100 mkw?

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Witam

Panie Bartoszu mam nastepujące pytania :

jak jest obliczana zdolność osób prowadzacych działalność gospodarczą (ryczalt) czy jest to procent od obrotu?

które banki przychylnie patrzą na takich kandydatów na kredytobiorców?

Oprócz działalności męża (prowadzonej 17 lat) ja mam dochód z umowy o pracę 2300 zł. Małe dziecko. Działka o wartości 90000 tyś. Kredyt hipoteczny na zakup działki na 50 tys. ( rata 330 zł),Troche oszczędności. Czysta historia kredytowa.

Przy jakim dochodzie męża mielibyśmy zdolność na budowę domu 100 mkw?

Z góry dziekuję za odpowiedź.

Ryczałt jest bardzo obcinany przez banki... średnio jest przyjmowane ok 30% z dochodu rocznego dzielone przez 12, ale co bank to obyczaj.

Nie wiem ile jest dochodu z ryczałtu, dlatego trudno mi powiedzieć czy są Państwo w stanie zaciągnąć kredyt na 100 m pow. użytkowej.

Działkę na pewno będzie trzeba zrefinansować razem z kredytem budowlanym.

Myślę że gdyby mąż z ryczałtu miał ok 2500-3000 to ze zdolnością nie będzie problemu... liczę to oczywiście przy kwocie ok 250 000,00 - 280 000,00 PLN, i na oko :)