Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem w tym, że nie wydaliśmy na ten dom więcej niż 150 000zł, a to z tego względu, że mąż pracuje w branży budowlanej, gdzie sporo rzeczy może kupić w okazyjnych cenach i co potrafi robi sam albo z pomocą rodziny...

Za wszelką cenę chcielibyśmy uniknąć sytuacji brania bardzo wysokiego kredytu na kilkadziesiąt lat... chociaż może się okazać, że nie mamy wyjścia...

Może mi Pan jeszcze doradzić jako specjalista czy biorąc pod uwagę formalności i koszty okołokredytowe kredytu hipotecznego (wyceny, ubezpieczenia) w przypadku kiedy nie potrzebujemy tak dużej kwoty, nie byłoby korzystniej wziąć kredyt gotówkowy na kwotę 50000zł? (banki kuszą oprocentowaniem 8.9%:rolleyes:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Problem w tym, że nie wydaliśmy na ten dom więcej niż 150 000zł, a to z tego względu, że mąż pracuje w branży budowlanej, gdzie sporo rzeczy może kupić w okazyjnych cenach i co potrafi robi sam albo z pomocą rodziny...

Za wszelką cenę chcielibyśmy uniknąć sytuacji brania bardzo wysokiego kredytu na kilkadziesiąt lat... chociaż może się okazać, że nie mamy wyjścia...

Może mi Pan jeszcze doradzić jako specjalista czy biorąc pod uwagę formalności i koszty okołokredytowe kredytu hipotecznego (wyceny, ubezpieczenia) w przypadku kiedy nie potrzebujemy tak dużej kwoty, nie byłoby korzystniej wziąć kredyt gotówkowy na kwotę 50000zł? (banki kuszą oprocentowaniem 8.9%:rolleyes:

Rozumiem, natomiast skoro i tak Państwo nie wykorzystają mniej niż 100 000 tyś to biorąc 150 000, kredyt nie będzie droższy, a ratę i tak płaci Pani od tego co zostało uruchomione... po wybudowaniu informuje Pani Bank że więcej nie chcemy i zostaje tyle ile już Państwo wzieli.

Co do gotówki to na pewno jest droższa... ale szybsza i wygodniejsza, więc pytanie co bardziej interesuje.

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania k.hipotecznego ( budowa domu). Inwestycja wg wyceny biura projektowego ( SSZ) ok. 370 00 PLN , Działka stanowi naszą włąsność bez obciążeń - wartość ok. 70 000PLN. Chcemy uzyskać kredyt w kwocie 300 000 PLN. Żródła: ja-umowę o pracę (czas nieokreślony)żona DG od 2009r. Prosze o wszystkie cenne rady konieczne do zawrcia korzystnej umowy kreydtowej.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Wybaczcie że tak post pod postem, ale mam pytanie jak aktualnie idzie forumowiczom załatwianie kredytów?

Droga przez mękę, czy sielanka?

Stwierdziłem dziś z rana że może uda się nawiązać ciekawą dyskusję gdyż z mojego pkt widzenia 100 razy lepiej mi się pracowało rok temu z bankami niż teraz... czepiają się, powodują tylko zamartwianie Klientów czy się uda czy nie... a proces to jest istny kosmos.... pamiętam że w niektórych bankach nie czekało się tyle na decyzję gdy EURO się kończyło lub RnS.

Witam, jesteśmy w trakcie.

Czy ma Pan wiedze na temat kwot, jakie dany bank bierze do wyliczeń wielkości kredytów (zł/m2)? Ewentualnie czy są jakieś odstępstwa od tych kwot? Np. może to być zastąpione przez jakis kosztorys sporządzony przez fachowca w tej dziedzinie lub inny dokument?

Wybaczcie że tak post pod postem, ale mam pytanie jak aktualnie idzie forumowiczom załatwianie kredytów?

Droga przez mękę, czy sielanka?

My zalatwialismy kredyt miesiac temu. Trwalo to 3 tygodnie. skladalismy papiery do 3 bankow. Dwa bardzo obnizyly nam zdolnosc kredytową. Nie wiemy czemu, ale podejrzewamy, ze to z powodu tego, ze jeden kredytobiorca prowadzi DG. Trzzeci bank odpowiedzial pozytywnie. Od zlozenia wniosków do podpisania umowy minelo 3 tygdnie. Papiry skladalismy jeden raz. Nie bylo zadnego donoszenia, uzupelniania. Wiec generalnie jestesmy zadowoleni.

Sporo w tym zaslugi naszego doradcy finansowego.

Umowa kredytowa prosta, krótka, raptem kilka stron i napisana w 90% prostym jezykiem. Nie musialem sie posilkować prawnikiem do jej analizy.

Ach zapomniałbym ten przyjazny bank to Pekao S.A.

Mam dokladnie takie same doswiadczenia z tym bankiem. Przez jakies 20 lat nie dali mi zadnego kredytu. A bralam ich pewnie z 10, moze 12. W koncu sie wkurzylem, po otrzymaniu kredytu na dom zlikwidowalem konto i przenioslem sie do banku kredytujacego.

Dzwonili jeszcze ze 3 razy zeby mnie przekonac do pozostawienia konta. Bylem nieugiety.

Praktycznie każdy bank tak podchodzi. Bank musi mieć pewność że dom zostanie wybudowany, gdyż nie interesuje ich rozgrzebana budowa... Co jeśli nie uda się szybko sprzedać mieszkania i okres budowlany stopniowo będzie się kurczył? Łatwiej im zaproponować całą kwotę... jeśli sprzeda Pan to nadpłaci a bank będzie miał pewność że nieruchomość stanie.

Ani tego nie pochwalam ani nie krytykuję, bo rozumiem i jedną i drugą strone... pisze tylko jak jest.:)

Nie kazdy, nie kazdy.

My tez mamy tak, ze wkladem wlasnym jest mieszkanie ktore sprzedamy w koncowej fazie budowy - na wykonczenie domu.

Zaden z banków z ktorymi rozmawialismy tej propozycji nam nie zakwestionowal.

Witam, jesteśmy w trakcie.

Czy ma Pan wiedze na temat kwot, jakie dany bank bierze do wyliczeń wielkości kredytów (zł/m2)? Ewentualnie czy są jakieś odstępstwa od tych kwot? Np. może to być zastąpione przez jakis kosztorys sporządzony przez fachowca w tej dziedzinie lub inny dokument?

Ceny te wahają się między 2400-2500 w zależności od projektu, struktury domu etc. Są oczywiście banki co wezmą mniej. (Credit Agricole ma 2200 jak się nie mylę, ale to wyjątek) Co do odstępstw to ciężko przewalczyć gdyż wyliczają to rzeczoznawcy w bankach, a im trudno wytłumaczyć mało istotną rzecz, co dopiero takie coś.

My zalatwialismy kredyt miesiac temu. Trwalo to 3 tygodnie. skladalismy papiery do 3 bankow. Dwa bardzo obnizyly nam zdolnosc kredytową. Nie wiemy czemu, ale podejrzewamy, ze to z powodu tego, ze jeden kredytobiorca prowadzi DG. Trzzeci bank odpowiedzial pozytywnie. Od zlozenia wniosków do podpisania umowy minelo 3 tygdnie. Papiry skladalismy jeden raz. Nie bylo zadnego donoszenia, uzupelniania. Wiec generalnie jestesmy zadowoleni.

Sporo w tym zaslugi naszego doradcy finansowego.

Umowa kredytowa prosta, krótka, raptem kilka stron i napisana w 90% prostym jezykiem. Nie musialem sie posilkować prawnikiem do jej analizy.

No to gratuluje wślizgnięcia się przed zapchaniem... teraz 3 tygodnie to czeka się na decyzję... w Deutsche Bank decyzja jest od złożenia w 30 dni. Banki są zapchane a analitycy psują tyle nerwów, że bez melisy ani rusz.

Nie kazdy, nie kazdy.

My tez mamy tak, ze wkladem wlasnym jest mieszkanie ktore sprzedamy w koncowej fazie budowy - na wykonczenie domu.

Zaden z banków z ktorymi rozmawialismy tej propozycji nam nie zakwestionowal.

Na wykończenie domu tak, ale proszę mi pokazać bank który pozwoli wziąć 100 tyś kredytu na dom 130 m. pow. użytkowej bo reszta będzie budowana ze sprzedaży

Edytowane przez Murator FINANSE

Witam, wczoraj byliśmy w getinie i oferta jaką otrzymaliśmy nieco nas zaskoczyła. Przy kwocie 260000, na 30 lat, rata ponad 1600zł, marża 1.84. Czy aby nie jest to wysoko? Mamy działkę wartość około 50000, ale zero historii kredytowej

EDIT: Getin liczy 2000zł/m2 pow. użytkowej, tj. bez garaży, itp.

Edytowane przez gall86

Witam, wczoraj byliśmy w getinie i oferta jaką otrzymaliśmy nieco nas zaskoczyła. Przy kwocie 260000, na 30 lat, rata ponad 1600zł, marża 1.84. Czy aby nie jest to wysoko? Mamy działkę wartość około 50000, ale zero historii kredytowej

EDIT: Getin liczy 2000zł/m2 pow. użytkowej, tj. bez garaży, itp.

1,84% to dużo, do tego jeszcze tam dochodzi ubezpieczenie chyba 3,2% doliczone do kredytu.

Mogę sprawdzić gdzie będą lepsze warunki.

Witam,

Wysłałem maila, będę wdzięczny za pomoc.

Jutro z rana sprawdzę co i jak

kurcze...

nie wiem jak to się stało, ale znikł mi Pana wczorajszy mail... jeszcze wieczorem go czytałem... nie wiem jakim cudem... mogę prosić raz jeszcze?

EDIT: Mam, już odpisuję :)

Edytowane przez Murator FINANSE

• 4 weeks później...

Nie ma banku który udziela kredytu w GBP, na froncie jest tylko PLN, EUR i USD ale ten ostatni tylko na papierze.

Mogę przygotować oferty, ale potrzebuje więcej konkretów.

Prosze na pw napisać mi adres mailowy a prześlę dokładnie co mnie interesuje