Archimedeska 29.11.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Kredyt załatwiony, więc korzystając z forum jeszcze raz dziękuję Panu Bartoszowi za pomoc w jego uzyskaniu. Sprawa nie była łatwa, a mimo to wszytko udało się załatwić. Polecam współpracę, nawet mimo odległości nie było problemu z kontaktem, dokumentami, wyjaśnianiem wszystkich spraw, itp. Jeszcze raz dziękuję i polecam Forumowiczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 03.12.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Panie Bartoszu, miałem pisać na PW ale zdecydowałem się tutaj - może odpowiedzi na poniższe pytania przydadzą się też innym osobom.Na wstępnie zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem w kwestii kredytów toteż moje pytania mogą się wydać 'dziwne'. Wybudowaliśmy z żoną dom w stanie surowym otwartym, jego wartość to około 160k PLN.Do tego dochodzi działka - wartość około 450k PLN.Na dalszą budowę będziemy potrzebowali.... własnie trudno powiedzieć ile ale załóżmy że około 300k.I tu rodzą się pytania:1) czy lepiej wziąć kredyt na kwotę mniejsza niż zakładana potrzebna, np. 250k, i w razie potrzeby starać się o powiększenie kwoty kredytu(czy jest to w ogóle możliwe?)2) a może wziąć kredyt na np 400k i jeżeli okaże się, że aż tyle nam nie potrzeba to zmniejszyć wielkość kredytu(czy jest to w ogóle możliwe?)3) czy można w razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć ilość pożyczanych pieniędzy tak aby dostosować się do potrzeb?4) czy przy wkładzie własnym w postaci działki i domu w stanie surowym otwartym gotówka w kwocie powiedzmy 100k zmieni istotnie ratę kredytu? Nie wiemy czy te pieniądze wrzucić w budowę czy może zostawić na "czarną godzinę" a dalsze prace tylko i wyłącznie kredytować5) załóżmy, że kredyt chcieli byśmy spłacić wcześniej, np po 10 latach. Po jakim czasie można najwcześniej bankowi spłacić cała zaległą część kredytu?Powiedzmy, że pożyczamy 300k na 25 lat(jaki w ogóle jest najkrótszy okres kredytowania?) a chcemy całość spłacić wcześniej, np po 10. z góry dziękuję za odpowiedź. W razie pytań proszę o kontakt na PW. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez limancjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 04.12.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) 1) czy lepiej wziąć kredyt na kwotę mniejsza niż zakładana potrzebna, np. 250k, i w razie potrzeby starać się o powiększenie kwoty kredytu(czy jest to w ogóle możliwe?)Nie proponuje takiego rozwiązania, gdyż dobranie środków powoduje badanie zdolności raz jeszcze. Dodam jeszcze iż trzeba zmieścić się w widełkach kosztów jakie bank przyjmuje za cenę metra kwadratowego. Kwota ta to 2000-2500 PLN za metr pow. użytkowej i mnożąc to przez metraż wychodzi kwota za która dla banku Państwo jesteście w stanie się wybudować. 2) a może wziąć kredyt na np 400k i jeżeli okaże się, że aż tyle nam nie potrzeba to zmniejszyć wielkość kredytu(czy jest to w ogóle możliwe?) To jest lepsze rozwiązanie ale trzeba się liczyć z tym że jedyna możliwość zmniejszenia kredytu to nie branie ostatnie transzy, więc nie można wziąć całości a potem oddać. Dodatkowo koszty takie jak np. prowizja jest liczona na początku od kwoty kredytu. Nawet gdy Pan nie weźmie ostatniej transzy koszt ten będzie jak od całości. 3) czy można w razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć ilość pożyczanych pieniędzy tak aby dostosować się do potrzeb? do kredytu przygotowujemy kosztorys budowlany w którym jasno są nakreślone kwoty jakie są nam potrzebne na poszczególne etapy budowy. Musi się to zgadzać, ew. może być mała różnica. Może się tak zdarzyć że w trakcie procesu stwierdzi Pan że środków jest za mało, to po decyzji kredytowej dosyłamy poprawiony kosztorys i zmieniamy decyzję. Po podpisaniu umowy kredytwej, wszystkie dokumenty na nowo + aneks do umowy płatny. 4) czy przy wkładzie własnym w postaci działki i domu w stanie surowym otwartym gotówka w kwocie powiedzmy 100k zmieni istotnie ratę kredytu? Nie wiemy czy te pieniądze wrzucić w budowę czy może zostawić na "czarną godzinę" a dalsze prace tylko i wyłącznie kredytować TO trzeba sprawdzić w konkretnym przypadku. Widziałem że żona Pana przesłała mi na maila szczegółowe informację więc do jutra sprawdzę i wszystko podliczymy.5) załóżmy, że kredyt chcieli byśmy spłacić wcześniej, np po 10 latach. Po jakim czasie można najwcześniej bankowi spłacić cała zaległą część kredytu? Banki narzucają koszty związane z nadpłatą kredytu do 5lat (dokładnie między 3 a 5) i jest to 2% od nadpłacanej kwoty. Powiedzmy, że pożyczamy 300k na 25 lat(jaki w ogóle jest najkrótszy okres kredytowania?) a chcemy całość spłacić wcześniej, np po 10. Nie ma limitu okresu kredytowania ale czym krótszy okres tym większa rata. Czym większa rata tym większą trzeba mieć zdolność*kredytową. Można oczywiście zaciągnąć kredyt na 10 lat, ewentualnie można zaciągnąć na 20 lat a jak po 10 latach pojawi się znaczny przypływ gotówki to zostanie on spłacony… wszystko zależy od wielu czynników Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly0608 04.12.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Chcemy z mężem wziąć kredyt ok 60tyś pod zastaw domu jeszcze nie oddanego do użytkowania. Obecny stan domu: wszystkie instalacje gotowe oraz tynki i wylewki; do zrobienia m.in. posadzki i wyposażenie. Dom jest z poddaszem użytkowym, jednak przez najbliższe lata chcemy korzystać tylko z parteru. - czy bank udzieli kredytu jeśli zaznaczę, że zamierzam wykończyć tylko parter- czy mogę przeznaczyć kredyt na wyposażenie, (kuchnia+sprzęt, łazienka, posadzki)- czy przy niskiej kwocie kredytu też są transzebardzo proszę o odp., wcześniej rozważałam pożyczkę hipoteczną, ale doczytałam, że budynek musi być oddany do użytku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 05.12.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Chcemy z mężem wziąć kredyt ok 60tyś pod zastaw domu jeszcze nie oddanego do użytkowania. Obecny stan domu: wszystkie instalacje gotowe oraz tynki i wylewki; do zrobienia m.in. posadzki i wyposażenie. Dom jest z poddaszem użytkowym, jednak przez najbliższe lata chcemy korzystać tylko z parteru. - czy bank udzieli kredytu jeśli zaznaczę, że zamierzam wykończyć tylko parter - czy mogę przeznaczyć kredyt na wyposażenie, (kuchnia+sprzęt, łazienka, posadzki) - czy przy niskiej kwocie kredytu też są transze bardzo proszę o odp., wcześniej rozważałam pożyczkę hipoteczną, ale doczytałam, że budynek musi być oddany do użytku:( Jeśli dom nie jest wykończony. (czyt. oddany do użytku) to bank nie da środków na cel dowolny, tylko na wykończenie. Można ew. w kosztorysie wpisać większe kwoty niż realnie Państwo wniosą w budowę a różnica z kredytu może zostać przeznaczona na cel dowolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.12.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Potrzebujemy ok 150tyś na wykończenie domu. Jak wyglądają raty jeżeli bierze się kredyt na 30lat i ile z odsetkami wychodzi do spłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 09.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Poglądową symulację przygotuje jutro rano. Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 09.12.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 10.12.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Rata przy kredycie na 150 000,00 PLN to koszt miesięczny ok 720-800 PLN samej raty.Różnica wynika głównie z oprocentowania. Istotny jest również wkład własny. Łączne koszty odsetkowe to między 115 000,00 a 125 000,00 PLN Do kosztów kredytowych często dochodzi prowizja (1%-2% od kwoty kredytu) jako koszt jednorazowy. Do raty kredytu przez pierwsze 3 miesiące trzeba doliczyć ub. pomostowe ok 150 PLN. Niektóre banki wymagają ubezpieczenia na życie, a to jest wydatek miesięczny ok 50-100 PLN. Tak to w dużym zaokrągleniu wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 30.12.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam,planuję z narzeczoną budowę domu. Ślub przewidujemy na sierpień 2015. Chcemy wziąć kredyt jeszcze przed ślubem. Ja posiadam działkę 15 ar wartą 60 tyś zł. Koszt budowy domu to około 250 tyś. Jest to http://z500.pl/projekt/77/Z79,prosty-ekonomiczny-dom-z-poddaszem-i-funkcjonalnym-wnetrzem-dach-dwuspadowy.htmlNasze zarobki to netto 3800. Mamy po 22 lata. I teraz kilka pytań:Ad 1. Czy jeśli zmniejszę powierzchnię domu poprzez oznaczenie części pomieszczeń na poddaszu jako pralnia i suszarnia (wyjdzie mniej niż 100 m2 p. u.) jest szansa na program MdM?Ad 2. Czy otrzymamy w którymkolwiek banku kredyt bez wkładu własnego (działka jako wkład własny)?Ad 3. Kredyt na 30 lat - jaka byłby koszt całkowity 1 raty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 03.01.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Witam, Ad 1. Czy jeśli zmniejszę powierzchnię domu poprzez oznaczenie części pomieszczeń na poddaszu jako pralnia i suszarnia (wyjdzie mniej niż 100 m2 p. u.) jest szansa na program MdM? Tak, jest to tak jak przy byłym RnS Ad 2. Czy otrzymamy w którymkolwiek banku kredyt bez wkładu własnego (działka jako wkład własny)? Działka jest wkładem własnym, musi być min 5%Ad 3. Kredyt na 30 lat - jaka byłby koszt całkowity 1 raty? kredyt na 250 tyś? Napisał Pan tylko jaki koszt budowy a nie wiem jaka kwota kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 03.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Jaki na dziś jest najlepszy kredyt hipoteczny dla osób z dużym wkładem własnym i ze sporymi zdolnościami kredytowymi? Banki osób z dużym wkładem własnym nie rozpieszczają w porównaniu z wkładami 20%.Bez żadnych ubezpieczeń domu bo takowe posiadam i chce sam corocznie ubezpieczać dom.W banku od biedy mogę założyć konto ROR i wsiąść kartę płatnicza ale już nie kredytowa. Np. wkład własny działka od 120-160 tys. Dom do wykończenia wartość ok 380-400 tys. Kredyt 100k na 30 lat. Jak bank woli zabezpieczeniem może być mieszkanie warte ok 200k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 05.01.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam, Ad 1. Czy jeśli zmniejszę powierzchnię domu poprzez oznaczenie części pomieszczeń na poddaszu jako pralnia i suszarnia (wyjdzie mniej niż 100 m2 p. u.) jest szansa na program MdM? Tak, jest to tak jak przy byłym RnS Ad 2. Czy otrzymamy w którymkolwiek banku kredyt bez wkładu własnego (działka jako wkład własny)? Działka jest wkładem własnym, musi być min 5% Ad 3. Kredyt na 30 lat - jaka byłby koszt całkowity 1 raty? kredyt na 250 tyś? Napisał Pan tylko jaki koszt budowy a nie wiem jaka kwota kredytu. Kredyt na 250 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela3005 06.01.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dzień Dobry Panie Bartku, Swoją sytuacje materialną ,oraz oczekiwania a raczej marzenia wysłałam na pana e-mail ,mam nadzieje że nie jest to przypadek beznadziejny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 07.01.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Jaki na dziś jest najlepszy kredyt hipoteczny dla osób z dużym wkładem własnym i ze sporymi zdolnościami kredytowymi? Banki osób z dużym wkładem własnym nie rozpieszczają w porównaniu z wkładami 20%. Bez żadnych ubezpieczeń domu bo takowe posiadam i chce sam corocznie ubezpieczać dom. W banku od biedy mogę założyć konto ROR i wsiąść kartę płatnicza ale już nie kredytowa. Np. wkład własny działka od 120-160 tys. Dom do wykończenia wartość ok 380-400 tys. Kredyt 100k na 30 lat. Jak bank woli zabezpieczeniem może być mieszkanie warte ok 200k Są banki, które mają dobre jak na teraz oferty z dużym wkładem i nie wymagają dużo. Nie ma natomiast możliwości aby zrezygnowały ze wszystkich produktów dodatkowych. Może się okazać że bank x da najlepszą ofertę ale będzie Pan musiał wziąć kartę i ubezpieczenie na dom. Inny bank może dać gorszą od banku x ale nie będzie dla niego problemem zaakceptować ubezpieczenia zewnętrznego. Nie sądzę abyśmy znaleźli idealnego rozwiązania ale można naleźć coś co będzie wygodne i nie będzie drażnić portfela. Kredyt na 250 tyś. Wg. nowej rekomendacji musi być min 5% wkładu własnego, ale na szczęście działka jest liczona jako wkład więc nie powinno być problemu. Rata waha się w zależności od banku w okolicach 1200-1350 PLN na 30 lat. Do tego trzeba doliczyć koszty ubezpieczenia nieruchomości, być może koszty ubezpieczenia na życie. Przez pierwsze kilka miesięcy będzie koszt ubezpieczenia pomostowego (do czasu wpisu do hipoteki) + ub. niskiego wkładu własnego Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Murator FINANSE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiellkopolska 07.01.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Są banki, które mają dobre jak na teraz oferty z dużym wkładem i nie wymagają dużo. Nie ma natomiast możliwości aby zrezygnowały ze wszystkich produktów dodatkowych. Może się okazać że bank x da najlepszą ofertę ale będzie Pan musiał wziąć kartę i ubezpieczenie na dom. Inny bank może dać gorszą od banku x ale nie będzie dla niego problemem zaakceptować ubezpieczenia zewnętrznego. Nie sądzę abyśmy znaleźli idealnego rozwiązania ale można naleźć coś co będzie wygodne i nie będzie drażnić portfela. witam, czy szczegóły należy z Pan przedyskutować na priv czy może Pan ogólnie wybrać i podać np: 3-4 wyróżniające się na rynku oferty. Oczywiście zakładam, że nie da się dziś wziąć samego kredytu i czasem musi być to mix kredyt-pakiety-cena-korzyść. Ja chętnie też sam się po bankach przejadę, ale chciałbym poznać liderów rynku gdzie najbardziej cenią klienta z dużym wkładem własnym, zdolnością kredytową wyższa niż brany kredyt. Które banki najbardziej są skore z takim Klientem negocjować obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 08.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 witam, czy szczegóły należy z Pan przedyskutować na priv czy może Pan ogólnie wybrać i podać np: 3-4 wyróżniające się na rynku oferty. Oczywiście zakładam, że nie da się dziś wziąć samego kredytu i czasem musi być to mix kredyt-pakiety-cena-korzyść. Ja chętnie też sam się po bankach przejadę, ale chciałbym poznać liderów rynku gdzie najbardziej cenią klienta z dużym wkładem własnym, zdolnością kredytową wyższa niż brany kredyt. Które banki najbardziej są skore z takim Klientem negocjować obecnie? Jeśli chciałbym Pan ofertę, to muszę poznać poznać Pana dane finansowe, więc jeśli nie chce o tym Pan pisać tutaj to zapraszam na mail lub pw. Jeśli miałbym teraz Panu podać 3-4 banki które dadzą dobrą ofertę i nie będą chcieli większego cross sellu to myślę o Credit Agricole, BGŻ, PEKAO… i to wszystko co tak na szybko przychodzi mi do głowy… Oczywiście w każdym z tych banków będzie coś dodatkowego. Credit Agricole nie wymaga karty kredytowej i ubezpieczenia nieruchomości u nich, ale obowiązkowe u nich jest ub. na życie. PEKAO, jeśli jest jeden kredytobiorca, lub jeden dochód w gospodarstwie, również chcę ubezpieczenie na życie, dodatkowo jest prowizja płatna gotówką. W BGŻ również na w standardowej ofercie jest prowizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 10.01.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam, planuję z narzeczoną budowę domu. Ślub przewidujemy na sierpień 2015. Chcemy wziąć kredyt jeszcze przed ślubem. Ja posiadam działkę 15 ar wartą 60 tyś zł. Koszt budowy domu to około 250 tyś. Jest to http://z500.pl/projekt/77/Z79,prosty-ekonomiczny-dom-z-poddaszem-i-funkcjonalnym-wnetrzem-dach-dwuspadowy.html Nasze zarobki to netto 3800. Mamy po 22 lata. I teraz kilka pytań: Ad 1. Czy jeśli zmniejszę powierzchnię domu poprzez oznaczenie części pomieszczeń na poddaszu jako pralnia i suszarnia (wyjdzie mniej niż 100 m2 p. u.) jest szansa na program MdM? Ad 2. Czy otrzymamy w którymkolwiek banku kredyt bez wkładu własnego (działka jako wkład własny)? Ad 3. Kredyt na 30 lat - jaka byłby koszt całkowity 1 raty? Hmm a chcesz budować systemem gospodarczym czy zlecić wszystko firmie i przyjdziesz tylko powiesić kapelusz? Bo jak budowa sys. gosp to kredyt MDM odpada bo banki nie dają kredytu mdm na budowę sys. gosp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 11.01.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ze strony http://mieszkaniedlamlodych.pl/artykuly/o-programie-mieszkanie-dla-mlodych "Zwrot VAT Osoby budujące dom jednorodzinny w systemie gospodarczym, nadbudowujące lub rozbudowujące budynek na cele mieszkalne lub przebudowujące budynek niemieszkalny, jego części lub pomieszczenia niemieszkalne na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny, mogą starać się w ramach programu o częściowy zwrotu podatku VAT na materiały budowlane. Zwrot ten przysługuje, gdy przedsięwzięcie było realizowane w ramach pozwolenia na budowę wydanego po 1 stycznia 2014 r. Powierzchnia użytkowa domu nie może przekroczyć 100 m kw. lub 110 m kw. – jeżeli w rodzinie wychowuje się co najmniej troje dzieci. W przypadku lokalu mieszkalnego powierzchnia użytkowa nie może przekroczyć 75 m kw. lub 85 m kw. – jeżeli w rodzinie wychowuje się co najmniej troje dzieci." Podobno jeden bank ma podpisaną umowę na MdM, więc skąd informacje że :"Bo jak budowa sys. gosp to kredyt MDM odpada bo banki nie dają kredytu mdm na budowę sys. gosp." ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 11.01.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Ze strony http://mieszkaniedlamlodych.pl/artykuly/o-programie-mieszkanie-dla-mlodych "Zwrot VAT Osoby budujące dom jednorodzinny w systemie gospodarczym, nadbudowujące lub rozbudowujące budynek na cele mieszkalne lub przebudowujące budynek niemieszkalny, jego części lub pomieszczenia niemieszkalne na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny, mogą starać się w ramach programu o częściowy zwrotu podatku VAT na materiały budowlane. Zwrot ten przysługuje, gdy przedsięwzięcie było realizowane w ramach pozwolenia na budowę wydanego po 1 stycznia 2014 r. Powierzchnia użytkowa domu nie może przekroczyć 100 m kw. lub 110 m kw. – jeżeli w rodzinie wychowuje się co najmniej troje dzieci. W przypadku lokalu mieszkalnego powierzchnia użytkowa nie może przekroczyć 75 m kw. lub 85 m kw. – jeżeli w rodzinie wychowuje się co najmniej troje dzieci." Tu masz racje możesz odliczyć vat Podobno jeden bank ma podpisaną umowę na MdM, więc skąd informacje że :"Bo jak budowa sys. gosp to kredyt MDM odpada bo banki nie dają kredytu mdm na budowę sys. gosp." ??? Jeślich odzi o kredyt MDM to podpisane umowy mają PKO BP i PEKAO SA I one nie dają kredytu na budowe systemem gospodarczym tylko na kupno od dewelopera lub możesz podpisać umowe z firmą że Ci wybuduje na twojej działce dom całość pod klucz ze strony pko bp: Mieszkanie lub dom muszą być: -zasiedlone przez nabywcę po raz pierwszy -zakupione na rynku pierwotnym, od osoby która wybudowała je w ramach prowadzonej działalności gospodarczej np. dewelopera, spółdzielni mieszkaniowej - zlokalizowane w Polsce tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts