Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

W końcu mamy kredyt. I z tego miejsca chciałabym bardzo podziękować Małgosi Gronowskiej-Krawczyk, którą znalazłam własnie na tym forum. Jest to bardzo kompetentna osoba, która jak nie może wejsć drzwiami, wejdzie oknem. Nie poddaje sie! Pomimo problemów jakie napotkaliśmy po drodze Małgosia dała radę! Jak to mówią "Gdzie diabeł nie może, tam Małgosie pośle!" Naprawdę polecam jej usługi, dla niej praktycznie nie ma rzeczy nie możliwych. Jeśli widzi choć cień nadziei, nie popuści. I za to jestem jej wdzięczna. Nie wiem czy wiadomość nie jest zbyt prywatna, ale cóż... MAŁGOSIU RAZ JESZCZE BARDZO DZIĘKUJEMY I SZCZERZE BEDZIEMY POLECAĆ TWOJE USŁUGI, BEZ WZGLĘDU NA TO GDZIE KTO MIESZKA. Oby było jak najwiecej osób takich jak Ty pracujacych z powołaniem. Pozdrawiam

Gosiu w obecnej promocji ING warto wziąć ubezpieczenie na życie na 3 lata.

Owszem Łukasz, zgodzę się z tobą. Oferta W ING jest atrakcyjna. Prowizja 0% za udzielenie kredytu i marża 1,65 % samo mówi za siebie. Jednak oferta jest dostępna tylko dla klientów , gdzie na dzień złożenia wniosku o kredyt hipoteczny przynajmniej jeden z kredytobiorców nie może mieć więcej niż 35 lat (rocznikowo), ponadto musi uzyskiwać średniomiesięczny dochód netto na poziomie min. 1 000 zł. Trzeba też zaznaczyć , że zgodnie z regulaminem oferty , w dniu podpisania umowy o kredyt hipoteczny przynajmniej jeden z kredytobiorców musi , a nie może, przystąpić do programu ubezpieczeniowego. Dobre to , że utrzymać go trzeba przez 3 lata, potem można zrezygnować.

• 3 weeks później...

To fakt , że obecnie konkurencja na rynku szeroko pojmowanego pośrednictwa jest bardzo wysoka. Dostęp do tych usług już też jest w wielu miejscach, zaczynając od banków po biura projektowe, architektów, pośredników nieruchomości czy wyspecjalizowane firmy w sektorze pośrednictwa finansowego.

Moim zdaniem przede wszystkim liczy się doświadczenie w zawodzie i posiadana wiedza. To jest gwarancja bezpieczeństwa dla klientów.

poza tym kredyty są dobierane indywidualnie. Trzeba osobiście jechac i sie pytać co i jak.

Nie do końca. Każdy klient jest inny, mogą być ewentualnie sytuacje podobne. Jeśli chodzi o konieczność osobistego stawienia się w banku, to już się nie zgodzę. Często jest tak, że doradcy w bankach znają swoje procedury słabiej niż doradcy zewnętrzni (takich przypadków znam co najmniej kilka).

• 2 weeks później...
Witam! mam dom w stanie SSZ . Posiadam jeszcze trochę gotówki na instalacje tynki wylewki itp... chciałbym dobrać ok 100tyś zł kredytu na wykończenie domu. Pytanie czy zrobić to teraz kiedy mam jeszcze swoją gotówkę czy jak gotówka się skończy? wiadomo łatwiej będzie oszacować ile mi jeszcze potrzeba, ale z tych pieniążków chciałbym zakupić również meble, jakiś chodnik wokół domu itp a przecież na to bank mi pieniążków nie da dlatego zastanawiam się czy by lepiej nie dobrać teraz i mieć możliwość podparcia się faktami że ta transza poszła na tynki ta na wylewki ta na to itd...

Lepiej zacznij starać się o kredyt wcześniej i wnioskuj o pulę z zapasem:

1. Nie stracisz płynności - procedura kredytowa trwa średnio około miesiąca, mogą się zdarzyć również po drodze sytuacje, które spowodują jej wydłużenie.

2. Ze środków pochodzących z kredytu hipotecznego nie umeblujesz domu. Powinieneś na ten cel pozostawić sobie środki własne.

3. Wnioskując o wyższą kwotę (nie musi to być wcale duży zapas) niekoniecznie musisz uruchamiać całość. Jeśli nie wykorzystasz całości, to po prostu reszty nie uruchamiasz, raty płacisz od kwoty uruchomionej.

Lepiej zacznij starać się o kredyt wcześniej i wnioskuj o pulę z zapasem:

1. Nie stracisz płynności - procedura kredytowa trwa średnio około miesiąca, mogą się zdarzyć również po drodze sytuacje, które spowodują jej wydłużenie.

2. Ze środków pochodzących z kredytu hipotecznego nie umeblujesz domu. Powinieneś na ten cel pozostawić sobie środki własne.

3. Wnioskując o wyższą kwotę (nie musi to być wcale duży zapas) niekoniecznie musisz uruchamiać całość. Jeśli nie wykorzystasz całości, to po prostu reszty nie uruchamiasz, raty płacisz od kwoty uruchomionej.

dziękuję za poradę, czyli jeśli dostanę 150tyś kredytu a wykorzystam 100tyś to spłacam te 100tyś zł ? czy to prawda że lepiej wnioskować o pulę z zapasem niż wnioskować o np 100tyś a później w razie potrzeby dobrać kredytu jakby zabrakło.. co się lepiej opłaca?

Generalnie to lepiej starać się o większą pulę, bo tak jak piszesz mogą nastąpić nieplanowane wydatki. A jak się coś buduje to praktycznie zawsze są jakieś przekroczenia budżetu - bo coś tam trzeba jeszcze zrobić lub dokupić.

A pytałeś już na tym forum link. Doradzili mi tam z hipoteką gdy szukałem kredytu na zakup mieszkania. Na co zwracać uwagę itd. Generalnie sporo kumatych ludzi w tym zakresie.

dziękuję za poradę, czyli jeśli dostanę 150tyś kredytu a wykorzystam 100tyś to spłacam te 100tyś zł ? czy to prawda że lepiej wnioskować o pulę z zapasem niż wnioskować o np 100tyś a później w razie potrzeby dobrać kredytu jakby zabrakło.. co się lepiej opłaca?

Lepiej od razu wnioskować o wyższą kwotę. Zaoszczędzi Wam to czasu i stresów. Tak jak napisałeś - jeśli z wziętego kredytu wykorzystasz tylko 100000zł, a pozostałych 50000zł nie uruchomisz, to spłacasz tylko 100000zł + odsetki od tej kwoty.

Napisz coś więcej o inwestycji. Doradzimy banki, którymi warto się w Waszej sytuacji zainteresować.

Też przymierzam się do zaciągnięcia kredytu hipotecznego... Na szczęście będę miał dosyć duży wkład własny - dlatego okres kredytowania będzie na max 20 lat z opcją szybszej spłaty. Pytałem już na http://www.forum-kredytowe.pl/f125/ i dosyć szczegółów mi tam to wszystko policzyli. Posiadam zdolność kredytową - dałem sobie jeszcze czas do końca roku na przemyślenie tego wszystkiego.

• 1 month później...

Witam Wszystkich !

Obecnie przeglądam oferty banków odnośnie kredytów hipotecznych. Chciałbym wnioskować o kwotę 150 tys. zł, którą przeznaczę na budowę domu parterowego z poddaszem użytkowym (98m2 pow. użytkowa, powierzchnia całkowita 190 m2), do stanu by móc wprowadzić się na parter a później już krok po kroku kończyć poddasze - działka będzie stanowiła wkład własny.

W PKO BP uzyskałem informację, że bank zakłada, iż wybudowanie 1m2 to koszt 1600 - 2200 zł, dlatego przy powierzchni 190m2 (zakładając najniższą wartość kosztu wybudowania 1m2 = 1600zł) powinienem starać się o 304 tys. zł - bo nie możliwe jest by wybudować dom za kwotę o połowę niższą.

Dodam, że moja zdolność wyliczona przez PKO BP to 260 tys.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak tą kwestię ugryźć ?

Edytowane przez SoA