Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zrezygnowałem z PKO, marża i procenty porównywalne, ale ubezpieczenia droższe niż u konkurencji, i sam rzeczoznawca bierze po 300 zł za każdą wizytę.

W ING za pierwszą wizytę płacisz, a później robisz i wysyłasz zdjęcia do następnych transz.

Warto wziąć niezależnego rzeczoznawcę, który jest honorowany w kilku bankach.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Przy wyborze kredytu korzystałam z pomocy doradcy finansowego Muratora,dobrze,że jest ktoś taki,bo przy mojej pracy(8-18),nie miałabym szans sama tego załatwić,generalnie mój kontakt z bankiem(w moim przypadku ING)ograniczył się do podpisania umowy kredytowej,stan budowy sso,w tym roku zamierzam skończyć.

Tak więc na łamach forum Muratora polecam P.Macieja Wróblewskiego(tel.728 455 027),profesjonalnie,z zaangażowaniem znalazł kredyt odpowiedni dla mnie,gorąco polecam:))

Przy wyborze kredytu korzystałam z pomocy doradcy finansowego Muratora,dobrze,że jest ktoś taki,bo przy mojej pracy(8-17),nie miałabym szans sama tego załatwić,generalnie mój kontakt z bankiem(w moim przypadku ING)ograniczył się do podpisania umowy kredytowej,stan budowy sso,w tym roku zamierzam skończyć.

Tak więc na łamach forum Muratora polecam P.Macieja Wróblewskiego(tel.728 455 027),profesjonalnie,z zaangażowaniem znalazł kredyt odpowiedni dla mnie,gorąco polecam:))

Przy wyborze kredytu korzystałam z pomocy doradcy finansowego Muratora,dobrze,że jest ktoś taki,bo przy mojej pracy(8-19),nie miałabym szans sama tego załatwić,generalnie mój kontakt z bankiem(w moim przypadku ING)ograniczył się do podpisania umowy kredytowej,stan budowy sso,w tym roku zamierzam skończyć.

• 2 weeks później...

Witam , jeśli chodzi o wyceny to BZWBK i BPH wymagają własnych wycen. Nie akceptują zewnętrznych wycen dostarczonych przez klientów.

Alior Bank ma swoją listę rzeczoznawców zewnętrznych , których wyceny akceptuje. Na szczęście jeszcze większość banków akceptuje wyceny zewnętrzne.

Drodzy forumowicze, wiosna za oknem , czas na podejmowanie decyzji :)

Banki jak zwykle na wiosnę zaczynają wprowadzać bardzo ciekawe oferty kredytowe nie tylko związane z budową.

Za pomocą produktu hipotecznego można zrobić remont, dokończyć budowę zrobić adaptację czy pożyczyć pieniądze na cel dowolny i spłacić inne zobowiązania.

Zapraszamy do kontaktu z chęcią pomożemy w znalezieniu dobrych ofert jak i przeprowadzeniu wszystkiego szybko i sprawnie.

Rozmawiałem z doradcą Muratora w sprawie mojego kredytu i skorzystałem z usług konkurencji.

Jak w Lublinie będzie siedziba gdzie można przyjść i usiąść jak człowiek to klienci znajdą się na pewno,

nie wypowiadam się na temat innych miast bo nie posiadam takiej wiedzy.

Rozmawiałem z doradcą Muratora w sprawie mojego kredytu i skorzystałem z usług konkurencji.

Jak w Lublinie będzie siedziba gdzie można przyjść i usiąść jak człowiek to klienci znajdą się na pewno,

nie wypowiadam się na temat innych miast bo nie posiadam takiej wiedzy.

Jeśli mogę zapytać, co spowodowało, że skorzystał Pan ostatecznie z usług konkurencji?

W Lublinie pracuje Aleksander Kuśmierz. Jest doradcą mobilnym. Biuro tak na dobrą sprawę doradcy potrzebne nie jest. Sam również mam swoje "biuro" w mieszkaniu. Klienci najczęściej spotykają się ze mną u siebie, ewentualnie siadamy w jakiejś kawiarni przy kawie. To nie stanowi dla nikogo problemu, a przynajmniej nie spotkałem się z zarzutem ze strony klienta, aby takie rozwiązanie nie odpowiadało.

W moim przypadku więcej sam wynegocjowałem z bankiem, niż zaproponowali mi doradcy finansowi. Nie oszukujmy się, korzystanie z pośrednika musi kosztować, z reguły nie bezpośrednio z naszej kieszeni, ale kosztem warunków naszej oferty.

Z drugiej strony, jeśli ktoś nie za bardzo zna się na negocjacjach, oraz kosztach kredytu i ta tematyka jest mu obca, warto skorzystać z pomocy. Doradca pomoże znaleźć najlepsze oferty i naświetli za co płacimy. Koszty to nie tylko marża i wibor, ale też okres karencji, gdzie nie spłaca się kapitału tylko same odsetki, podwyższone oprocentowanie do czasu wpisu w hipoteke i szereg innych opłat i pułapek.

Profesjonalny doradca kredytowy zawsze przedstawi ofertę standardową. Negocjacje odbywają się zawsze po uzyskaniu decyzji kredytowej. Wszelkie "negocjacje" przed złożeniem wniosku stanowić będą jedynie obietnicę bez pokrycia ze strony doradcy w oddziale. Z mojej strony wychodzi jedynie informacja, że w danym banku da się negocjować, w innym nie. Kwestię wysokości negocjacji wolę zostawiać na koniec, aby klient nie był finalnie rozczarowany. Negocjacje przy wydawałoby się podobnych parametrach mogą mieć różny efekt.

Usługa doradcy zewnętrznego wbrew pozorom nie stanowi dla banku dodatkowego kosztu. Doradca w banku ma dzięki temu znacznie mniej pracy - otrzymuje gotowe dokumenty, z klientem spotyka się dopiero przy podpisaniu umowy. W niektórych bankach, gdzie proces odbywa się centralnie, to doradca zewnętrzny podpisuje z klientem umowę kredytową. Pracy oddziału nie ma tutaj wcale.

Zdarza się, że kredyt uzyskany przez pośrednika będzie tańszy niż bezpośrednio w oddziale. Przykładem może być promocja PKO BP, która obowiązywała w styczniu/lutym. Warunki w oddziale były znacznie gorsze niż u pośrednika.

Edytowane przez Łukasz Zalewski

Witam! chciałem zapytać czy warto skorzystać z promocji ING "Mieszkanie bez kompromisów" spełniam wszystkie warunki by z tej promocji skorzystać, nie wiem czy warto. W regulaminie jest napisane że trzeba podpisać umowę do końca czerwca - od tego momentu ile mam czasu na uruchomienie kredytu?

Nie jest tajemnicą , że pośrednik zarabia na prowizji i nie ma co tego ukrywać.Tak naprawdę są dwa rodzaje pośredników:1) firmy , które otrzymują tylko i wyłącznie wynagrodzenie ze strony banku , lub 2) firmy, które otrzymują wynagrodzenie ze strony banku jak i chcą dostać wynagrodzenie ze strony klienta dodatkowo.

Nasi doradcy jednak nie pobierają żadnego dodatkowego wynagrodzenia ze strony klienta. Można jak najbardziej porównać nasze oferty z bankowymi i będą albo takie same albo lepsze. Oferty są kompleksowo przedstawiane z wadami i zaletami i wszystkimi dodatkowymi kosztami.

W moim przypadku więcej sam wynegocjowałem z bankiem, niż zaproponowali mi doradcy finansowi. Nie oszukujmy się, korzystanie z pośrednika musi kosztować, z reguły nie bezpośrednio z naszej kieszeni, ale kosztem warunków naszej oferty.

Z drugiej strony, jeśli ktoś nie za bardzo zna się na negocjacjach, oraz kosztach kredytu i ta tematyka jest mu obca, warto skorzystać z pomocy. Doradca pomoże znaleźć najlepsze oferty i naświetli za co płacimy. Koszty to nie tylko marża i wibor, ale też okres karencji, gdzie nie spłaca się kapitału tylko same odsetki, podwyższone oprocentowanie do czasu wpisu w hipoteke i szereg innych opłat i pułapek.