Murator FINANSE 20.03.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 potwierdziłam z bankiem, Łukasz ma rację - ING powierzchnia użytkowa. Jednak w zależności od województwa oraz czy dom jest podpiwniczony lub nie oraz czy jest garaż lub jego brak - inną cenę za metr kwadratowy. Jeśli poda mi Pan informacje typu: lokalizacja nieruchomości - województwo, oraz czy jest podpiwniczenie i garaż - podam cenę metra kwadratowego. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, a więc nie wygląda to tak źle..... Na dzień dzisiejszy rozglądam się za ofertami i jak na razie PKO i ING mnie zainteresowały. Interesuje mnie jeszcze jednak sposób naliczania powierzchni użytkowej do wyliczenia kredytu. Z moich informacji wynika, że pow. użytkowa to taka w której się przebywa co najmniej 8 godz. dziennie, informacja od projektanta, zatem czy bank ma prawo wliczyć do tej pow. np, kotłownie, garaż??? Różnica w kredycie wychodzi spora po takich obliczeniach. Mam na oku domek o pow. 111m2 ale z kotłownią i garażem to już 140m2, a więc jak jest w tej kwestii?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 20.03.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Są też banki , które zaakceptują budowę do poziomu deweloperskiego, np BPH czy Alior. W BPH można nawet połączyć stan deweloperski ze stanem zamkniętym , pod warunkiem , że parter będzie deweloperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 20.03.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Dom będę budował w woj. śląskim, nie będzie podpiwniczony ale będzie garaż.oto projekt:http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-26.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 20.03.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Witam dziękuję za odpowiedź , bardzo ładny projekt. Według przyjmowanych kosztów ING za metr na terenie województwa śląskiego , cena za metr domu z garażem ale bez piwnicy to 2814 PLN. Bank dopuszcza możliwość zmniejszenia kosztu do 10% w zależności od lokalizacji. Zachęcam do skorzystania z mojej pomocy przy kompletowaniu wniosku i całym procesie kredytowym. Dom będę budował w woj. śląskim, nie będzie podpiwniczony ale będzie garaż. oto projekt: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-26.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 29.03.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Jeśli chodzi o mnie, porównywałem oferty kilku banków i mogę polecić Pekao S.A. Jak wspomniałem wcześniej, warunki wynegocjowałem naprawdę dobre. Tak w skrócie to: prowizja 0,5% marża 1,35% konto z miesięcznymi wpływami z tytułu wynagrodzenia ( darmowe ) Dodatkowe rzeczy biorę tylko na rok: Ubezpieczenie nieruchomości w banku na rok, później zrobię to gdzie chcę. Wziąłem kartę kredytową, z której mogę zrezygnować ( opłata 30zł/rok ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.03.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Nie dorzucono Ci ubezpieczenia od ryzyka utraty pracy? Często klienci PEKAO są nieświadomi dorzucenia tego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 30.03.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 31.03.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Warunki są w takim razie bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 02.04.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych życzę w imieniu całego zespołu Murator Finanse spokoju, radościoraz wielu wyjątkowych chwil spędzonych w gronie najbliższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 04.04.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 06.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 święta święta i po świętach, czas wracać do rzeczywistości 28 czerwca wejdzie w życie nowe prawo budowlane, co na to banki, czy nadal będą wymagać pozwolenia na budowę aby udzielić kredytu, skoro nowe prawo tego już nie będzie wymagało, wystarczy tylko zgłoszenie jeśli chodzi o domki jednorodzinne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.04.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Na razie nie ma żadnych komunikatów dotyczących tej zmiany. Należy się jednak spodziewać, że papier w banku potrzebny będzie nadal. Wynika to z tego, że nie da się w inny sposób bankowi udowodnić, że nikt nie wniósł sprzeciwu i że budować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 07.04.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o mnie, porównywałem oferty kilku banków i mogę polecić Pekao S.A. Jak wspomniałem wcześniej, warunki wynegocjowałem naprawdę dobre. Tak w skrócie to: prowizja 0,5% marża 1,35% konto z miesięcznymi wpływami z tytułu wynagrodzenia ( darmowe ) Dodatkowe rzeczy biorę tylko na rok: Ubezpieczenie nieruchomości w banku na rok, później zrobię to gdzie chcę. Wziąłem kartę kredytową, z której mogę zrezygnować ( opłata 30zł/rok ) My rok temu mielismy podobne. Marża ta sama. Prowizja chyba 0. Żadnych ubezpieczeń z banku. Karta na rok i konto z wpływami Spory wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 07.04.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nie wiem czy którykolwiek inny bank jest w stanie zgodzić się na takie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.04.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 PEKAO S.A. to ewenement na rynku i nikt nie jest w stanie rozgryźć ich sposobu myślenia. Znam przypadki, gdzie przy kredycie na poziomie 100k i zdolności na styku dawali super warunki i potrafili negocjować ostro. Znam również takie, gdzie przy kredycie ~500k i VIP-owskim kliencie mieli jakiekolwiek negocjacje w nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 08.04.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A jakie teraz są warunki? Ja miałem podobną ofertę z CA tylko tam chcieli sprzedać ubezpieczenia, konta itd. Reszta miała warunki z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasienia 12.04.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Witam,razem z mężem planujemy wziąć kredyt (najprawdopodobniej w ING- Mieszkaj bez Kompromisów". Kredyt na 300 000 zł. Wkład własny mamy 30 000 zł + działka. We wrześniu ten wkład wynosiłby jakieś 20 000 więcej. Czy warto czekać i uzbierać większy wkład własny czy lepiej wziąć kredyt na 300 000 a potem zrezygnować np z tych 20 000 czyli wypłacić kredyt tylko do 280 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 12.04.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Mam pytanie - znajomy twierdzi, że kredyt na budowę domu trzeba brać przed rozpoczęciem budowy. On x lat temu rozpoczął budowę, postawił dom do SSO i żaden bank nie chciał mu dać kredytu hipotecznego, ponieważ dom już stoi. W grę wchodziły jedynie kredyty gotówkowe. Znajomy przestrzegał przed tego typu praktykami i narzekał, że stracił przez to 5 lat budowy, bo wszystko trzeba było odkładać i zbierać powoli grosza. Czy dzisiaj też takie coś funkcjonuje? A może to mit? Może tak było kiedyś, teraz jest inaczej? Załóżmy modelową sytuację - mam działkę z postawionym domem do stanu SSZ. Czy dostanę kredyt hipoteczny np. 150tyś zł na ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 12.04.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Antymateria - Znajomy jest w błędzie. Kredyt hipoteczny możesz zaciągnąć na dowolnym etapie. Środki z kredytu muszą zamykać inwestycję, tzn. że środki własne musisz wydać przed wypłatą ostatniej transzy kredytu. kasienia - nikt nie powie Ci jakie warunki będą oferowały banki we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 14.04.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Zgadzam się z Łukaszem. Nikt z osób zajmujących się pośrednictwem nie jest wstanie przewidzieć czy warunki się zmienią czy będą takie jak dotychczasowe oferty. Można jedynie na podstawie tego co jest obecnie na rynku , zorientować się jakiego rzędu są to wydatki i w jakiej wysokości są koszty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts