Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Antymateria: jestem zmuszona do tego by napisać , że kolega jest w błędzie. Od wielu lat zajmuje się hipotekami i o takiej sytuacji nie słyszałam. Mogę jedynie przypuszczać, że może w jego banku ktoś mu odmówił lub z innych powodów nie mógł uzyskać kredytu. Czasami powodów odmowy udzielenia kredytu jest wiele i nie o wszystkim mówimy.

Rozważając sugerowaną przez ciebie sytuację : nie ma problemu. Już wielokrotnie miałam podobne sytuacje. Jedyną kwestią dyskusyjna jest czy kwota 150 tys starczy na dokończenie budowy. Bank musi mieć pewność , że wybudujesz ten dom do odbioru technicznego.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drodzy forumowicze , mamy początek maja.Sezon budowlany rozpędza się ogromną prędkością.

O to niewielkie podsumowanie kilku ofert , które są na rynku :

1) ING Bank , który od początku roku praktycznie był liderem w sprzedaży kredytów budowlanych z udziałem własnym minimum 20% wkładu własnego zmienił swoją ofertę "mieszkaj bez kompromisów". Od 1 maja br. oferta nadal jest dostępna z 0% prowizją , jednak proponowana marża to już 1,7% przez cały okres kredytowania. Bank podtrzymał również pozostałe warunki promocyjne.

2) Eurobank nadal ma w sprzedaży naszą SPECJALNĄ OFERTĘ " Murowany Kredyt" , którą Murator w porozumieniu z Eurobankiem oferuje swoim klientom - obniżamy marżę o 0,3% w " niskim procencie"

Od 1 maja wprowadził ofertę " W parze taniej bis" - zmiana polega na rezygnacji z wymogu posiadania przez cały okres kredytowania ubezpieczenia na życie. Od 29.04.2015 eurobank wymaga, aby w ofercie standardowej „Niski Procent” i promocyjnej „W parze taniej bis” ubezpieczenie zostało utrzymane przez pierwsze 10 lat okresu kredytowania, natomiast po tym okresie Klient dalej będzie zobowiązany do utrzymania zabezpieczenia w postaci ubezpieczenia na życie – jednak będzie mógł wybrać: czy dostarczy polisę z innego Towarzystwa Ubezpieczeń, czy też utrzyma ubezpieczenie na życie z oferty Towarzystwa Ubezpieczeń, którego eurobank jest Agentem

Po drugie w ofercie standardowej „Niski Procent” zmianie ulega zasada korzystania z karty kredytowej. Zrezygnowano z wymogu aktywnego korzystania z karty kredytowej przez cały okres kredytowania i zastąpiono go jedynie 5 letnim okresem, w jakim karta kredytowa jest wymagana dla Klienta, który chce z tego tytułu mieć obniżoną marżę.

3) BGŻ BNP Paribas - pojawiają się 3 nowe oferty promocyjne z dość konkurencyjną marżą, do kwoty kredytu 200 tys. Wariant 1)Kredyt udzielany jest na zakup lub budowę nieruchomości na rynku pierwotnym: przy zachowaniu warunków oferty bank oferuje marża 1,5%, okres 20lat max, 2) Kredyt udzielany jest na zakup lub budowę nieruchomości na rynku pierwotnym: przy zachowaniu warunków oferty bank oferuje marża 1,3%, okres 10 lat max,3)

oferta adresowana do „profesjonalistów”, marża 1,5% , okres 20 lat.

Nie ma większego sensu pisać o wszystkich bankach, a szczególnie o bankach ze słabą ofertą. PKO BP ma jedną z najsłabszych ofert na rynku.

Nie wiem jak jest teraz, ale rok temu to kredyt w pkobp był najlepszy. Długo szukałem, porównywałem i w końcu wybierałem miedzy nim i Millenium. Generalnie trzeba wybrac najlepsze propozycje, iść do banku i poprosić o symulację przy własnych parametrach. Ja ostatecznie wybrałem pko, bo doradca nie był nachalny, przedstawił ofertę, wiedział co ma konkurencja i zostawił mi czas na zastanowienie. Pewnie są różni, ale był pełen profesjonalizm - kosztowo różnice były minimalne. Porównywałem marże, prowizję i koszty ubezpiecznia. Jeśli ma ktoś szansę na wcześniejszą spłątę kredytu, to musi też sprawdzić czy jest jakaś opłata - zwykle w ciagu pierwszych 2 lat. Dla mnie to nie miało znaczenia. Najwazniejsza różnica teraz jest taka, że trzeba mieć wiekszy udział własny - już żaden bank nie pożyczy na 100%.:)

Witam,

razem z mężem planujemy wziąć kredyt (najprawdopodobniej w ING- Mieszkaj bez Kompromisów". Kredyt na 300 000 zł. Wkład własny mamy 30 000 zł + działka. We wrześniu ten wkład wynosiłby jakieś 20 000 więcej. Czy warto czekać i uzbierać większy wkład własny czy lepiej wziąć kredyt na 300 000 a potem zrezygnować np z tych 20 000 czyli wypłacić kredyt tylko do 280 000.

Zależy jakie macie priorytety. Ja mam hipoteczny w pko bp i zawsze można zrobić nadpłatę kredytu.

Nadpłatę można zrobić w każdym banku, jednak wszystko zależy w którym momencie tego dokonamy.

W zależności od banku, często przez pierwsze 3-5 lat jest prowizja za wcześniejszą spłatę. Najczęściej po tym okresie wszelkie nadpłaty częściowe lub spłaty całkowite są darmowe. Oczywiście wszytko zależy od warunków , które w danym momencie proponuje bank.

Zależy jakie macie priorytety. Ja mam hipoteczny w pko bp i zawsze można zrobić nadpłatę kredytu.

W połowie kwietnia byliśmy w PKOBP i ING, tak kształtowały się ich oferty na 300 tys. kredytu - 30lat

[table=width: 500, class: grid, align: left]

[tr]

[td][/td]

[td]Marża[/td]

[td]Ubezpieczenie[/td]

[td]Dodatkowe opłaty[/td]

[td]Rata(średnia)[/td]

[td]Odsetki od kredytu[/td]

[/tr]

[tr]

[td]ING[/td]

[td]1,65[/td]

[td]3lata - 3780zł[/td]

[td]300zł operat[/td]

[td]1315zł (przez rok po 843)[/td]

[td]193 805,46zł[/td]

[/tr]

[tr]

[td]PKO[/td]

[td]1,70 (-0,3% do negocjacji)[/td]

[td]4lata - 9750zł (skredytowane)[/td]

[td]700zł operat, 200zł każda wizyta (czyli ok.800zł)[/td]

[td]1362zł (przez rok 1262)[/td]

[td]179 784,48zł[/td]

[/tr]

[/table]

W ING wymagany wkład własny 20%

Edytowane przez kasienia

Oferta ING jest nieaktualna. Obecnie marżą to 1,7%. Zastanawia mnie skąd kwota 12441zł za ubezpieczenie na życie. Ubezpieczenie należy utrzymać w tym banku przez okres 3 lat. Jego całkowity koszt to niecałe 4000zł. Oferta ING jest znacznie lepsza od PKO. Da się znaleźć jeszcze kilka lepszych.

Eurobank:

- marża 1,3%

- prowizja 2%

- rata 1259zł

Wymagane konto, karta kredytowa, ubezpieczenie na życie. Koszt ubezpieczenia to 0,3% od salda zadłużenia rocznie. Oferta w takim kształcie dostępna jest wyłącznie za pośrednictwem Murator Finanse.

Przy długim okresie spłaty pod uwagę warto wziąć BPH:

- marża 0,85%

- prowizja 5%

- rata 1187zł

Wymagane jest konto, karta kredytowa. W przypadku zachowania LTV <80% istnieje możliwość skredytowania prowizji.

Zapraszamy do skorzystania z usług naszych doradców:)

• 2 weeks później...

Witam Serdecznie,

Proszę o rady:

1) Czy "przejdzie' taki myk, że wezmę dopłatę z MDM 10% + dodatkowo wniosę 10% wkładu własnego pochodzącego z... kredytu na wykończenie. Jeśli pożyczę od rodziny te brakujące 10% a oddam im z kredytu na wykończenie będę jakieś 70000 zł na całym kredycie do przodu. Czy da się tak zrobić? Jeśli tak to w jaki sposób?

2) Proszę o pomoc w kosztorysie na wykończenie 42 mkw tak by jak najmocniej, ale akceptowalne przez banki upłynnić taki kosztorys dla... patrz pkt 1.

Co mogę uwzględnić w tym kosztorysie? Jak bezpiecznie go upłynnić? Co grozi w razie zakwestionowania kosztorysu po wykonaniu np. w kosztorysie glazura koszt 6000zł a w rzeczywistości kosztowała mnie 3500 zł?

Proszę o rady. Jestem sam - nie mam żadnego wsparcia w temacie, a mieszkać gdzieś muszę.

Edytowane przez errorfree

Nie rozumiem w jaki sposób będziesz do przodu robiąc taki myk? Po co chcesz to w ogóle robić?

Pamiętaj, że dość łatwo jest ocenić, że coś co według kosztorysu miało kosztować kwotę X, w rzeczywistości kosztowało 1/2 kwoty X. W takim przypadku bank nie rozliczy transzy i nakaże spełnić warunki zgodnie z umową.