Murator FINANSE 14.04.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Antymateria: jestem zmuszona do tego by napisać , że kolega jest w błędzie. Od wielu lat zajmuje się hipotekami i o takiej sytuacji nie słyszałam. Mogę jedynie przypuszczać, że może w jego banku ktoś mu odmówił lub z innych powodów nie mógł uzyskać kredytu. Czasami powodów odmowy udzielenia kredytu jest wiele i nie o wszystkim mówimy. Rozważając sugerowaną przez ciebie sytuację : nie ma problemu. Już wielokrotnie miałam podobne sytuacje. Jedyną kwestią dyskusyjna jest czy kwota 150 tys starczy na dokończenie budowy. Bank musi mieć pewność , że wybudujesz ten dom do odbioru technicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 28.04.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 słyszałem że "Mieszkanie bez kompromisów" w ING będzie przedłużone w maju , ale ma się coś zmienić? może ktoś to potwierdzić? o ile zmieniłaby się wysokość raty gdybym 100,000 wziął na 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.04.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Marża ma wzrosnąć o 0,05p.p. w stosunku do obecnej oferty. Przy kwocie kredytu 100000zł/10lat spowoduje to wzrost raty o ok. 2-3 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 05.05.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Drodzy forumowicze , mamy początek maja.Sezon budowlany rozpędza się ogromną prędkością. O to niewielkie podsumowanie kilku ofert , które są na rynku : 1) ING Bank , który od początku roku praktycznie był liderem w sprzedaży kredytów budowlanych z udziałem własnym minimum 20% wkładu własnego zmienił swoją ofertę "mieszkaj bez kompromisów". Od 1 maja br. oferta nadal jest dostępna z 0% prowizją , jednak proponowana marża to już 1,7% przez cały okres kredytowania. Bank podtrzymał również pozostałe warunki promocyjne. 2) Eurobank nadal ma w sprzedaży naszą SPECJALNĄ OFERTĘ " Murowany Kredyt" , którą Murator w porozumieniu z Eurobankiem oferuje swoim klientom - obniżamy marżę o 0,3% w " niskim procencie"Od 1 maja wprowadził ofertę " W parze taniej bis" - zmiana polega na rezygnacji z wymogu posiadania przez cały okres kredytowania ubezpieczenia na życie. Od 29.04.2015 eurobank wymaga, aby w ofercie standardowej „Niski Procent” i promocyjnej „W parze taniej bis” ubezpieczenie zostało utrzymane przez pierwsze 10 lat okresu kredytowania, natomiast po tym okresie Klient dalej będzie zobowiązany do utrzymania zabezpieczenia w postaci ubezpieczenia na życie – jednak będzie mógł wybrać: czy dostarczy polisę z innego Towarzystwa Ubezpieczeń, czy też utrzyma ubezpieczenie na życie z oferty Towarzystwa Ubezpieczeń, którego eurobank jest AgentemPo drugie w ofercie standardowej „Niski Procent” zmianie ulega zasada korzystania z karty kredytowej. Zrezygnowano z wymogu aktywnego korzystania z karty kredytowej przez cały okres kredytowania i zastąpiono go jedynie 5 letnim okresem, w jakim karta kredytowa jest wymagana dla Klienta, który chce z tego tytułu mieć obniżoną marżę. 3) BGŻ BNP Paribas - pojawiają się 3 nowe oferty promocyjne z dość konkurencyjną marżą, do kwoty kredytu 200 tys. Wariant 1)Kredyt udzielany jest na zakup lub budowę nieruchomości na rynku pierwotnym: przy zachowaniu warunków oferty bank oferuje marża 1,5%, okres 20lat max, 2) Kredyt udzielany jest na zakup lub budowę nieruchomości na rynku pierwotnym: przy zachowaniu warunków oferty bank oferuje marża 1,3%, okres 10 lat max,3) oferta adresowana do „profesjonalistów”, marża 1,5% , okres 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 06.05.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 przydałoby sie wieksze zestawienie, brakuje np PKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 06.05.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 przydałoby sie wieksze zestawienie, brakuje np PKO Nie ma większego sensu pisać o wszystkich bankach, a szczególnie o bankach ze słabą ofertą. PKO BP ma jedną z najsłabszych ofert na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JNowak 07.05.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Nie ma większego sensu pisać o wszystkich bankach, a szczególnie o bankach ze słabą ofertą. PKO BP ma jedną z najsłabszych ofert na rynku. Nie wiem jak jest teraz, ale rok temu to kredyt w pkobp był najlepszy. Długo szukałem, porównywałem i w końcu wybierałem miedzy nim i Millenium. Generalnie trzeba wybrac najlepsze propozycje, iść do banku i poprosić o symulację przy własnych parametrach. Ja ostatecznie wybrałem pko, bo doradca nie był nachalny, przedstawił ofertę, wiedział co ma konkurencja i zostawił mi czas na zastanowienie. Pewnie są różni, ale był pełen profesjonalizm - kosztowo różnice były minimalne. Porównywałem marże, prowizję i koszty ubezpiecznia. Jeśli ma ktoś szansę na wcześniejszą spłątę kredytu, to musi też sprawdzić czy jest jakaś opłata - zwykle w ciagu pierwszych 2 lat. Dla mnie to nie miało znaczenia. Najwazniejsza różnica teraz jest taka, że trzeba mieć wiekszy udział własny - już żaden bank nie pożyczy na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.05.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 PKO BP miewa dobrą ofertę, być może się właśnie w nią wstrzeliłeś. Swoją drogą myślę, że jednak nie, ponieważ i Millennium od około 2 lat do liderów nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrIPawel 08.05.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Witam, razem z mężem planujemy wziąć kredyt (najprawdopodobniej w ING- Mieszkaj bez Kompromisów". Kredyt na 300 000 zł. Wkład własny mamy 30 000 zł + działka. We wrześniu ten wkład wynosiłby jakieś 20 000 więcej. Czy warto czekać i uzbierać większy wkład własny czy lepiej wziąć kredyt na 300 000 a potem zrezygnować np z tych 20 000 czyli wypłacić kredyt tylko do 280 000. Zależy jakie macie priorytety. Ja mam hipoteczny w pko bp i zawsze można zrobić nadpłatę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 08.05.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nadpłatę można zrobić w każdym banku, jednak wszystko zależy w którym momencie tego dokonamy. W zależności od banku, często przez pierwsze 3-5 lat jest prowizja za wcześniejszą spłatę. Najczęściej po tym okresie wszelkie nadpłaty częściowe lub spłaty całkowite są darmowe. Oczywiście wszytko zależy od warunków , które w danym momencie proponuje bank. Zależy jakie macie priorytety. Ja mam hipoteczny w pko bp i zawsze można zrobić nadpłatę kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasienia 10.05.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) W połowie kwietnia byliśmy w PKOBP i ING, tak kształtowały się ich oferty na 300 tys. kredytu - 30lat[table=width: 500, class: grid, align: left][tr] [td][/td] [td]Marża[/td] [td]Ubezpieczenie[/td] [td]Dodatkowe opłaty[/td] [td]Rata(średnia)[/td] [td]Odsetki od kredytu[/td][/tr][tr] [td]ING[/td] [td]1,65[/td] [td]3lata - 3780zł[/td] [td]300zł operat[/td] [td]1315zł (przez rok po 843)[/td] [td]193 805,46zł[/td] [/tr][tr] [td]PKO[/td] [td]1,70 (-0,3% do negocjacji)[/td] [td]4lata - 9750zł (skredytowane)[/td] [td]700zł operat, 200zł każda wizyta (czyli ok.800zł)[/td] [td]1362zł (przez rok 1262)[/td] [td]179 784,48zł[/td][/tr][/table] W ING wymagany wkład własny 20% Edytowane 10 Maja 2015 przez kasienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 10.05.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Oferta ING jest nieaktualna. Obecnie marżą to 1,7%. Zastanawia mnie skąd kwota 12441zł za ubezpieczenie na życie. Ubezpieczenie należy utrzymać w tym banku przez okres 3 lat. Jego całkowity koszt to niecałe 4000zł. Oferta ING jest znacznie lepsza od PKO. Da się znaleźć jeszcze kilka lepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasienia 10.05.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dziękuję bardzo za czujność - faktycznie wzięliśmy pod uwagę błędną kwotę (już sprostowane w tabeli). Łukasz Zalewski jeżeli da się znaleźć kilka lepszych to poprosimy o podpowiedź gdzie ich szukać. Będziemy wdzięczni za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 10.05.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Potrzebne byłyby następujące dane:- ilość osób w gospodarstwie domowym,- wysokość dochodów,- źródła dochodu,- obecne obciążenia kredytowe,- lokalizacja,- powierzchnia użytkowa/całkowita domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasienia 10.05.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 1. 2 osoby2. razem 4500 zł netto3. umowy o pracę na czas nieokreślony4. brak 5. dolnośląskie -Legnica6. 120 użytkowa/ całkowita 194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 10.05.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Eurobank:- marża 1,3%- prowizja 2%- rata 1259złWymagane konto, karta kredytowa, ubezpieczenie na życie. Koszt ubezpieczenia to 0,3% od salda zadłużenia rocznie. Oferta w takim kształcie dostępna jest wyłącznie za pośrednictwem Murator Finanse. Przy długim okresie spłaty pod uwagę warto wziąć BPH:- marża 0,85%- prowizja 5%- rata 1187złWymagane jest konto, karta kredytowa. W przypadku zachowania LTV <80% istnieje możliwość skredytowania prowizji. Zapraszamy do skorzystania z usług naszych doradców:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo_olo 11.05.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Na przełomie lutego i marca wziąłem kredyt hipoteczny w pko bp i był oon na bardzo dobrych warunkach. Nie warto się zamykać na banki, trzeba indywidualnie sprawdzić oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 11.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Owszem masz rację. Wszystko też zależy jakie oferty są na rynku i wtedy dane banki lepiej się sprzedają. Ponadto często decydują o wyborze oferty klienci i ich oczekiwania wobec oferty czy przywiązanie do banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
errorfree 25.05.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 (edytowane) Witam Serdecznie, Proszę o rady:1) Czy "przejdzie' taki myk, że wezmę dopłatę z MDM 10% + dodatkowo wniosę 10% wkładu własnego pochodzącego z... kredytu na wykończenie. Jeśli pożyczę od rodziny te brakujące 10% a oddam im z kredytu na wykończenie będę jakieś 70000 zł na całym kredycie do przodu. Czy da się tak zrobić? Jeśli tak to w jaki sposób? 2) Proszę o pomoc w kosztorysie na wykończenie 42 mkw tak by jak najmocniej, ale akceptowalne przez banki upłynnić taki kosztorys dla... patrz pkt 1.Co mogę uwzględnić w tym kosztorysie? Jak bezpiecznie go upłynnić? Co grozi w razie zakwestionowania kosztorysu po wykonaniu np. w kosztorysie glazura koszt 6000zł a w rzeczywistości kosztowała mnie 3500 zł? Proszę o rady. Jestem sam - nie mam żadnego wsparcia w temacie, a mieszkać gdzieś muszę. Edytowane 25 Maja 2015 przez errorfree Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 25.05.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie rozumiem w jaki sposób będziesz do przodu robiąc taki myk? Po co chcesz to w ogóle robić?Pamiętaj, że dość łatwo jest ocenić, że coś co według kosztorysu miało kosztować kwotę X, w rzeczywistości kosztowało 1/2 kwoty X. W takim przypadku bank nie rozliczy transzy i nakaże spełnić warunki zgodnie z umową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts