moniaGTM 06.07.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Mimo wszystko wniosek powinien trafić do 2-3 banków, aby zminimalizować ryzyko decyzji negatywnej. w bgż pnb kobitka powiedziała, że odstąpienie po złożeniu wniosku też kosztuje i to nawet 500zł w niektórych bankach, więc z tymi wnioskami to proponuję nie szaleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 06.07.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Kobitka z BGŻ niech głupot nie opowiada. Nawet po podpisaniu umowy kredytu można bez żadnych kosztów zrezygnować z jego uruchomienia. agb - w jakim terminie realnie zamierzacie spłacić kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.07.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Jak najszybciej Przy LTV 60% 10 lat myślę, że jest realnym terminem. Co do kosztów, to w przypadku zakupu działki w PKO i Deutsche mamy wycenę rzeczoznawcy, która jest naszym kosztem. Nie wiem jak w innych bankach, ale kojarzę, że w Millenium jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 08.07.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 myślę, że ING i Eurobank (nasz "muratorowy") kredyt jest dość atrakcyjny. Pytanie co jest ważniejsze dla klienta. czy kredyt bez prowizji, czy z niską marżą, czy brak dodatkowych ubezpieczeń i produktów Czyli powtórzę swoje pytanie. Gdzie te dużo lepsze oferty od PKO BP są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.07.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Ale Eurobank tych cech nie posiada. Mamy tam dodatkowe produkty oraz brak niskiej marży lub prowizję. Zapytam może inaczej. Czy w "muratorowej" ofercie Eurobanku możliwe jest otrzymanie kredytu na takich samych warunkach jak opisane przeze mnie powyżej -0,3 pp marży? Tj. ubezpieczenie na 10 lat ~2,7%, brak prowizji, marża 1,6% - 0,3pp = 1,3%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 10.07.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Witam , niestety nie mamy możliwości negocjacji prowizji do 0% w produkcie zaproponowanym w ofercie przez Muratora. Obniżenie marży o 0,3% od standardowej już jest lepszą ofertą niż to co jest dostępne w " niskim procencie". Oczywiście mimo wszystko zawsze mogę wysłać taką prośbę i podczas procesowania wniosku kredytowego wystosować prośbę o obniżenie prowizji. Jednak do 0% będzie trudno zejść. Nie zaszkodzi jednak spróbować. Eurobank dopuszcza możliwość skredytowania prowizji. Ale Eurobank tych cech nie posiada. Mamy tam dodatkowe produkty oraz brak niskiej marży lub prowizję. Zapytam może inaczej. Czy w "muratorowej" ofercie Eurobanku możliwe jest otrzymanie kredytu na takich samych warunkach jak opisane przeze mnie powyżej -0,3 pp marży? Tj. ubezpieczenie na 10 lat ~2,7%, brak prowizji, marża 1,6% - 0,3pp = 1,3%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 10.07.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Czyli reasumując, Eurobank wymaga dodatkowych produktów, ma prowizję od udzielenia kredytu i ewentualnie pozwala uzyskać niską marżę. I to PKO BP, które daje niską marżę, brak prowizji, i wymóg ubezpieczenia ma jedną z gorszych ofert na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 13.07.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Trudno powiedzieć, który bank ma gorszą ofertę. Każda oferta ma swoje dobre i złe strony. Najlepiej oferty rozpatrywać biorąc pod uwagę konkretne kwoty kredytu i zaangażowanego wkładu własnego.Dodatkowo należy uwzględnić koszt innych dodatkowych produktów. Eurobank oferuje marże niezmienne przez cały okres kredytowania - prowizję można zmniejszyć ,jeśli klient skorzysta dodatkowo z ubezpieczenia od utraty pracy ( dobrowolne). By skorzystać z niskiego procentu lub Murowanego kredytu konieczne jest przynajmniej posiadanie przy kredycie konta osobistego i ubezpieczenia na życie oferowanego przez bank. W pozostałych oferta Eurobank dodatkowo wymaga utrzymania karty kredytowej. PKO BP - w pakiecie własny kąt zamiast prowizji ( 2%) wymaga ubezpieczenia w kwocie 3,25% od kwoty, ubezpieczenie tylko chroni klienta 4 lata. Oprócz tego konto, osobiste, karta kredytowa, ubezpieczenie nieruchomości lub na życie. owszem jest niższa marża ale tylko na 12 miesięcy potem wyższa. W wariancie "własny kąt" produkt jest ze stałą marżą, podstawowo kredyt i konto, i prowizja. Korzyść jednej oferty nad drugą należy naprawdę rozważyć biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby klienta. Najlepi Czyli reasumując, Eurobank wymaga dodatkowych produktów, ma prowizję od udzielenia kredytu i ewentualnie pozwala uzyskać niską marżę. I to PKO BP, które daje niską marżę, brak prowizji, i wymóg ubezpieczenia ma jedną z gorszych ofert na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 15.07.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Witam, jestem w związku partnerskich. Chcemy się starać o kredy na budowę domu. Proszę o informację czy mamy szansę na kredyt jeżeli:1. nasz wiek 28 i 27 lat2. moje dochody z umowy o prace na czas nieokreślony - 2490 brutto / 1801,24 netto Dochody partnera: - umowa o prace na czas nieokreślony na 1/2 etatu - 900 brutto / 651,72 netto - działalność gospodarcza - ryczałt 5,5% budowlanka - przychód za 2014 r 51000 a za rok 2015 do lipca 170003. brak dzieci4. województwo pomorskie5. brak obciążeń kredytowych6. mamy postawiony stan "ZERO"7. powierzchnia użytkowa 81,58, powierzchnia całkowita 146,53 Chcielibyśmy uzyskać kredyt w wysokości 250000 zł. Czy mamy szanse na kredyt?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 16.07.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Ile warta jest działka budowlana?Czy posiadacie jakąś gotówkę na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 16.07.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Ile warta jest działka budowlana? Czy posiadacie jakąś gotówkę na budowę? Witam, działka została kupiona za gotówkę - 36000 zł Niesyty wolnej gotówki już nie posiadamy bo przeszło 30000 włożyliśmy w stan zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 16.07.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Każda inwestycja środków na działce jak i działki wartość jest traktowana jako wkład własny. Mniej więcej można oszacować , że wkład własnych jest na poziomie minimum70 tys PLN już. ( wartość działki jak i już dokonane prace). Jeśli mamy do czynienia z ryczałtem, to zakres banków się zmniejsza. Trzeba przyjąć koszt wybudowania domu na ok 300 tys . Na podstawie danych przedstawionych wstępnie zdolność się pojawia na okres 30 lat. Oczywiście możemy jak najbardziej zgłębić temat i przygotować ofertę szczegółową z wyliczeniami. Proszę o kontakt lub informację o jakiej porze najlepiej zadzwonić . Witam, jestem w związku partnerskich. Chcemy się starać o kredy na budowę domu. Proszę o informację czy mamy szansę na kredyt jeżeli: 1. nasz wiek 28 i 27 lat 2. moje dochody z umowy o prace na czas nieokreślony - 2490 brutto / 1801,24 netto Dochody partnera: - umowa o prace na czas nieokreślony na 1/2 etatu - 900 brutto / 651,72 netto - działalność gospodarcza - ryczałt 5,5% budowlanka - przychód za 2014 r 51000 a za rok 2015 do lipca 17000 3. brak dzieci 4. województwo pomorskie 5. brak obciążeń kredytowych 6. mamy postawiony stan "ZERO" 7. powierzchnia użytkowa 81,58, powierzchnia całkowita 146,53 Chcielibyśmy uzyskać kredyt w wysokości 250000 zł. Czy mamy szanse na kredyt?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Password 22.07.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Pani Małgorzato mam pytanie dotyczące kredytów hipotecznych.Z żoną pracujemy w jednej branży obecnie "niepewnej" jednak chęć posiadania własnych 4 kątów prawdopodobnie zwycięży nad strachem. W związku z możliwymi trudnościami zastanawiam się co bank robi gdy kredytobiorca straci pracę ? Mamy oszczędności które na jakiś czas pozwolą spłacać kredyt możemy także liczyć na rodzinę. Jednym słowem czy gdy spłacamy kredyt zgodnie z harmonogramem mimo straty pracy to bank może wypowiedzieć kredyt, zmienić warunki czy działać w inny sposób dla nas nie korzystny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 22.07.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Powoli dobiega koniec pierwszej połowy roku i banki zaczynają powoli znowu wprowadzać zmiany w ofertach. Jeśli macie Państwo umowę do podpisu w ING i zwlekacie - ważne by podpisać ją do 17 sierpnia bieżącego roku. W tym dniu wchodzą nowe przepisy związane z obsługą kosztową kredytu. Najważniejsza zmiana w zakresie opłat i prowizji:- opłata za przedterminową częściową lub całkowitą spłatę produktów hipotecznych dla umów podpisanych od 17/08/2015r. wynosić będzie 2% od spłaconej przed terminem kwoty w pierwszych 5 latach od uruchomienia kredytu – dotychczas obowiązujący przepis jest - do 3 pierwszych lat od uruchomienia darmowa częściowa spłata kredytu do 50% kwoty kredytu jednorazowo. Inne nadpłaty 2% prowizji. Po 3 latach częściowa lub całkowita spłata bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 22.07.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Witam , fakt jest taki, że dopóki jest spłacany kredyt terminowo bank nie weryfikuje istnienia czy ciągłości zatrudnienia. Może dojść do sytuacji , że może nastąpić zmiana warunków oprocentowania kredytu jeśli np. warunkiem posiadania darmowego konta jest wpływ dochodów wynikających z przelewu wynagrodzenia od pracodawcy. Jeśli ten warunek nie będzie spełniany bank może podnieść marżę. Można się zabezpieczyć na wypadek utraty zatrudnienia kupując wraz z kredytem ubezpieczenie od utraty pracy. Jednak warto przed skorzystaniem z tego ubezpieczenie zapoznać się z warunkami ubezpieczenia oferowanego przez bank. Oczywiście wykup tego ubezpieczenia nie uchroni klienta od podniesienia marży za niedotrzymanie warunków promocji w jakiej jest sprzedany kredyt przez bank. Z chęcią pomogę Państwu w zapoznaniu się z warunkami ubezpieczeń jak i poszukaniem oferty kredytowej. Nasza pomoc jest całkowicie darmowa dla naszych klientów. Zachęcam do bezpośredniego kontaktu. Pani Małgorzato mam pytanie dotyczące kredytów hipotecznych. Z żoną pracujemy w jednej branży obecnie "niepewnej" jednak chęć posiadania własnych 4 kątów prawdopodobnie zwycięży nad strachem. W związku z możliwymi trudnościami zastanawiam się co bank robi gdy kredytobiorca straci pracę ? Mamy oszczędności które na jakiś czas pozwolą spłacać kredyt możemy także liczyć na rodzinę. Jednym słowem czy gdy spłacamy kredyt zgodnie z harmonogramem mimo straty pracy to bank może wypowiedzieć kredyt, zmienić warunki czy działać w inny sposób dla nas nie korzystny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpol 19.08.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam!To i ja poprosze o pomoc. Szukam kredytu na dokonczenie budowy.-kredyt w wysokosci 150 000 zl na 30 lat-dziaka wartosc ok 60 000 zl-dom 145m2 jest obecnie w ssz wydane ok 150 000 zl-4 osoby w gospodarstwie-najstarszy kredytobiorca 34 lata - ja, (zona 32)-dochod netto ok 10 000 zl-oboje pracujemy za granica (zarobki w euro), umowa na czas nieokreslony (zona 10 ja 9 lat ciaglosci zatrudnienia)-brak zobowiazan kredytowychZ gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 20.08.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Dla Euro najlepszą opcją jest Deutsche Bank:- marża 2,9%- prowizja 0%- rata 647zł/155EURWymagane konto, karta kredytowa oraz jeden z poniższych produktów:1. Ubezpieczenie na życie - składka za pierwsze 2 lata 1,8%, w kolejnych 0,042% od salda zadłużenia miesięcznie.2. Program Systematycznego Oszczędzania - składka za pierwszy rok 2400zł, w kolejnych 200zł miesięcznie. Okres składkowy wynosi min. 7 lat, środki wypłacić można po min. 10 latach.Produkty dodatkowe należy utrzymać przez min. 5 lat. W przypadku zainteresowania zapraszam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAntonina 29.08.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Witam, jeśli to możliwe, również poproszę o pomoc przy wyborze oferty kredytowej.Jestem po spotkaniu z doradcą, który można powiedzieć - chce mnie nakierować jedynie na opcję ING "mieszkaj bez kompromisów". Tak, jakby tylko i wyłącznie istniała ta opcja, stąd mój post tutaj, aby inne osoby też mogły się wypowiedzieć. Inwestycja: mieszkanie - Kraków, 40m2 (stan deweloperski)cena mieszkania: 235.000mój wkład własny: 20%, tak więc będę wnioskować o kredyt na kwotę 188.000. okres spłaty: 30 latwiek: 30 latdochód netto: 4.000PLN (umowa na czas określony 2 lata; kończy się w listopadzie 2016)konto w banku ING, posiadam kartę kredytową z limitem 10.000PLNbrak dzieci ... sama wnioskuję o kredyt. Czy rzeczywiście oferta ING w moim przypadku będzie najatrakcyjniejsza? Z góry dziękuję, Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.08.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Czy kredyt zamierzasz nadpłacać? Jeśli tak, to jaki jest realny plan spłaty tego kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAntonina 01.09.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Czy kredyt zamierzasz nadpłacać? Jeśli tak, to jaki jest realny plan spłaty tego kredytu? Łukaszu, oczywiście, nie zakładam, że będę kredyt spłacać przez całe 30 lat. Jeśli tylko sytuacja finansowa pozwoli, to będę chciała wpłacać więcej, niż zakłada rata kredytu. Myślę, że realnie 25 lat. Nie mam żadnych innych nieruchomości, które mogłabym za parę lat sprzedać (np. dom rodzinny itp.), więc tutaj liczę tylko i wyłącznie na pensję. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts