bianka35 19.11.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 (edytowane) Proszę jeszcze podpowiedzieć co nie wlicza się do użytkowej?Aha - te 6000 netto to jest bez trzynastek i premii kwartalnej. Edytowane 19 Listopada 2015 przez bianka35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.11.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Garaż, piwnica, poddasze nieużytkowe, kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bianka35 19.11.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 czyli użytkowej 116m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.11.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 W takim przypadku nie musicie skupiać się na bankach liczących niskie koszty budowy domu. Dwa ostatnie pytania - Wasz wiek oraz planowany okres kredytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bianka35 19.11.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 41 i 44 - chcielibyśmy kredyt na 25 - max. 30 lat. A tak z ciekawości - które banki liczą najmniej za metr?Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Najmniej teoretycznie BOŚ - nie ma dolnej granicy, swego czasu zrobiłem kredyt dla klienta z kosztem na poziomie ~1500zł, przy czym tuż po podpisaniu umowy klient sam stwierdził, że jednak mu zabraknie... Niski limit ma również Millennium, da się zrobić to na poziomie ~1800zł/m2. Nie są to jednak kwoty, do których należy się przywiązywać. O ile za 1800zł teoretycznie da się wybudować dom, to za 1500zł już raczej nie. Nie należy zakładać, że na pewno coś zrobimy własnymi siłami. Musimy wziąć pod uwagę, że wszystkie prace będą musiały być wykonane jednak przez fachowca, któremu trzeba będzie za to zapłacić, bo zawsze może przydarzyć się sytuacja, w której sami budować nie będziemy w stanie.BPH 350k:- marża 0,85%- prowizja 5% (kredytowana)- rata 1666złWymagane konto z wpływem, karta kredytowa z obrotem min. 500zł/m-c. Wniosek oczywiście powinien trafić równolegle do 2-3 banków. Skłaniałbym się ku DB i Eurobankowi. W przypadku zainteresowania zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bianka35 20.11.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Dzień dobry,bardzo dziękuję - na pewno się skontaktuję przy składaniu papierów ale to już w prywatnej wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stomekx 26.11.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 witam, a moje pytanie brzmi: czy warto brać kredyt hipoteczny w grudniu czy lepiej wstrzymać sie do stycznia??a może zacząć składać papiery w grudniu a decyzję podjąć w styczniu?jak to się ma do oprocentowań, WIBORU itp..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 26.11.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 WIBORem nie przejmuj się w ogóle. Jest to zmienny parametr i nie ma znaczenia, kiedy złożysz wniosek. Jeśli chodzi o marże, to nikt nie jest w stanie przewidzieć jakie oferty będą po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 06.12.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Czy kredyt najlepiej brać przed rozpoczęciem budowy? Czy już w trakcie budowy?Posiadam działkę, wartą ok 100 tys zł, oraz oszczędności za które jest szansa postawić SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 07.12.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Czy kredyt najlepiej brać przed rozpoczęciem budowy? Czy już w trakcie budowy? Posiadam działkę, wartą ok 100 tys zł, oraz oszczędności za które jest szansa postawić SSO. Jeśli posiadacie środki własne w takiej kwocie, to możecie zacząć budowę przed wnioskowaniem o kredyt. Jednak aby zachować płynność budowy o kredyt należy starać się przynajmniej 2 miesiące przed planowanym jego uruchomieniem. W części banków możliwe jest również tzw. finansowanie naprzemienne, tzn. uruchomienie kredytu jeszcze przed wyłożeniem środków własnych (na etapie podpisywania umowy kredytowej konieczne jest pokazanie środków własnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 08.12.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 To ja bym poprosił o radę.Kredyt: 350 000Wartość nieruchomości (oczywiście po dokończeniu): 850 000 (czyli wartość aktualna - 500 000)Czas: 30 latCo: dokończenie budowy domu Do tej pory patrzyłem na DB ale wczoraj podnieśli marżę (i bojąc się, że inne banki zrobią to samo - czas uzyskać kredyt ... ) Polecono mi: WŁASNY KĄT hipoteczny w PKO BPTeoretycznie marża ma być 1,55% (tak mi powiedział pośrednik - na stronie niczego takiego nie ma ... ) (i 1,1% w przeciągu pierwszego roku), prowizja (zgodnie z tym co mówił pośrednik 0zł).Dodatkowo 11 375,00 za ubezpieczenie od utraty pracy na 4 lata. Ale ... pośrednik nie podał (i nie odpowiada na maile ....) informacji takich jak:- czy trzeba mieć konto w PKO (jeżeli tak to jak długo i ile kosztuje)- czy trzeba mieć kartę (debetową/kredytową, etc, jak długo i ile kosztuje)- czy ubezpieczenie nieruchomości (33zł/miesiąc) trzeba u nich mieć do końca kredytu czy też nie- co jeżeli nie wezmę tego ubezpieczenia od utraty pracy (tracę promocję 1,1% - coś jeszcze ?) Ogólnie to po tym co dostalem to mam wiecej pytan niz odpowiedzi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 09.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 PKO BP wypada słabo, szczególnie w opcji z ubezpieczeniem od ryzyka utraty pracy. Już lepiej wybrać opcję z 2% prowizji i nieco wyższą marżą.Konto trzeba mieć w całym okresie kredytowania. Jest darmowe.Karta kredytowa w tej opcji nie jest wymagana. Ubezpieczenie nieruchomości może zostać wykupione na wolnym rynku. Zamiast PKO BP postawiłbym na zestaw ING, Eurobank, BPH. Aczkolwiek dla pewności poproszę o następujące dane:- wysokość dochodów,- źródło dochodu oraz ramy czasowe obowiązywania,- ilość osób w gospodarstwie,- obciążenia kredytowe,- wiek kredytobiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz010 14.12.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam chcielibyśmy z zona wziasc kredyt zastanawiamy sie nad bankiem . Kredyt na dokończenie budowy jest działka wartość około 60 tys i piwnice o powierzchni 160 mkw wyszło na nie około 70 tys na resztę chcemy wziasc kredyt okolo 200 tys dochód miesięczny okolo 6000-7000 tys ja umowa na czas nieokreslony zona do sierpnia 2016 żadnych zobowiazan moze ktos doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 14.12.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Jaka jest powierzchnia użytkowa i powierzchnia całkowita domu?Jaka jest lokalizacja?Ile jest osób w gospodarstwie domowym?Od kiedy macie umowy o pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz010 14.12.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Powierzchnia zabudowy 190 mkw razem z tarasem i garażem , użytkowej 110 mkw dom ma 160 mkwtylko ja z zona woj śląskie ja pracuje od 2004 zona od 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 14.12.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Proszę rozdzielić jeszcze wysokość dochodu przypadającą na poszczególne umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz010 14.12.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 ja dochód około 3000-4000 zona zależnie od miesiąca to samo czasem więcej wkoncu grudzien teraz a pracuje w handlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emkoch 14.12.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam Planujemy z żoną budowę domu i małe pytanko dt. kredytu w ING (a raczej sensu składania wniosku w 2016r). - konto w ING od ponad 10 lat; - na konto wpływają pensje (praca na czas nieokreślony, ja i małżonka) średnio ponad 7tyś netto; - kosztorys budowy wyceniony na około 300tyś. - PnB będzie na koniec lutego; - rodzina 2+1 (37lat+37lat+15lat); - działka ~80tyś; - mieszkanie ~120tyś (CHF jeszcze 4 lata rata ~400zł); Ze względu na wysoki kredyt gotówkowy w ING (na zakup działki ) zdolność kredytową mamy na poziomie 250tyś. Czy zaczekać do końca 2016 roku na zakończenie kredytu gotówkowego i składać wniosek na 300tyś czy zaniżyć kosztorys i składać wniosek na początku 2016? Nie chciałbym po prostu tracić czasu na wnioski i koszty z tym związane jak i tak mogę kredytu nie dostać w 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 14.12.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 ja dochód około 3000-4000 zona zależnie od miesiąca to samo czasem więcej wkoncu grudzien teraz a pracuje w handlu Proszę podać dokładne średnie za ostatnie 3/6 miesięcy z rozbiciem na poszczególne źródła dochodu. Przedział 3-4tys. może decydować o możliwościach kredytowych. Witam Planujemy z żoną budowę domu i małe pytanko dt. kredytu w ING (a raczej sensu składania wniosku w 2016r). - konto w ING od ponad 10 lat; - na konto wpływają pensje (praca na czas nieokreślony, ja i małżonka) średnio ponad 7tyś netto; - kosztorys budowy wyceniony na około 300tyś. - PnB będzie na koniec lutego; - rodzina 2+1 (37lat+37lat+15lat); - działka ~80tyś; - mieszkanie ~120tyś (CHF jeszcze 4 lata rata ~400zł); Ze względu na wysoki kredyt gotówkowy w ING (na zakup działki ) zdolność kredytową mamy na poziomie 250tyś. Czy zaczekać do końca 2016 roku na zakończenie kredytu gotówkowego i składać wniosek na 300tyś czy zaniżyć kosztorys i składać wniosek na początku 2016? Nie chciałbym po prostu tracić czasu na wnioski i koszty z tym związane jak i tak mogę kredytu nie dostać w 2016. Jaka jest rata kredytu gotówkowego? Czemu na zakup działki zaciągnęliście taki właśnie kredyt, a nie kredyt hipoteczny, który jest znacznie tańszym rozwiązaniem? Kiedy nabyliście działkę i jaka jest jej wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts