Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Planuję wziąć kredyt na budowę i chciałem zapytać w którym banku będzie najkorzystniejszy.

- dom ok 110m2 pu

- garaż i inne pomieszczenia niewliczające się do pow. użytkowej ok 60m2

- poddasze użytkowe (+ok 70m2), ale do wykończenia kiedyś w przyszłości

- skończone fundamenty

- działka 22 arów, wartość ok 100 tys

- żona na umowę o pracę na czas określony (5 lat - wiem, że nie zgodne z prawem ale tak im dali - można z firmą się dogadać żeby było na czas nieokreślony), od 1 roku, 1600zł na rękę + premie (400-1000). Można się dogadać żeby premie (przynajmniej 400) były w pensji

- działalność gospodarcza (w tej chwili na żonę od 3 lat, wcześniej na mnie przez 5 lat) - ok 2500-3000 miesięcznie netto, można zwiększyć jak będzie taka potrzeba

- ja teoretycznie od 3 lat bezrobotny

- jedno dziecko

- żadnych innych zobowiązań

Proszę o informację czy bez problemu będziemy mieli zdolność na poziomie 200000, czy bank udzieli takiego kredytu (czy nie trzeba będzie wyższego) i gdzie najlepiej. Z góry dziękuję!

Rozumiem, że składki od tych premii były odprowadzane?

ING:

- marża 1,65%

- prowizja 1,65%

- rata 886zł

Wymagane konto z wpływem min. 2000zł/mc, ubezpieczenie na życie. Koszt ubezpieczenia wynosi 0,035% od salda zadłużenia miesięcznie. Należy utrzymać je przez min. 3 lata.

Wniosek należy złożyć równolegle do 2-3 banków. Aby potwierdzić zdolność należałoby się przyjrzeć bliżej dokumentom księgowym firmy.

W przypadku zainteresowania zapraszam do kontaktu. Bezpłatna pomoc w uzyskaniu kredytu.

Kosztorys wymagany przez ING powinien być na kwotę ~290000zł. Zakładam, że skoro są zrobione fundamenty, to brakuje jeszcze ~260000zł.

Tym bardziej należałoby się przyjrzeć liczbom z KPiR, aby mieć pewność co do zdolności kredytowej. Ewentualnie trzeba szukać banków, które będą miały niższy koszt budowy m2.

• 3 weeks później...

Witam, od roku buduję dom z kolekcji Muratora M132b, w chwili obecnej wykonywany jest strop. Posiadam działkę 3011 metrów zaklasyfikowaną jako grunt rolny. Chciałabym uzyskać kredyt na dalsze etapy budowy w wysokości ok 200 000 zł. Niedawno dowiedziałam się, że od maja 2016 r. jest z problem z zabezpieczaniem kredytów hipotecznych na gruntach rolnych. W związku z powyższym mam pytanie czy jest jeszcze jakakolwiek szansa na kredyt. Oboje z mężem pracujemy w sferze budżetowej oraz posiadamy gospodarstwo rolne. Zdolność kredytową biorąc pod uwagę same zatrudnienie jest. Wprowadzona ustawa o księgach wieczystych i hipotekach stanowi, iż zabezpieczyć można do wysokości wartości nieruchomości. Moja działka z rozpoczętą budową to wartość ok 180 tys. Wiem, że bank zabezpiecza podwójnie czyli w moim przypadku 200 tys *2. Czy mogłabym wskazać jako zabezpieczenie kredytu inną nieruchomość rolną np grunt orny o obszarze 6,5 hektara cena za hektar 35000-40000? Albo ewentualnie inną nieruchomość dom mieszkalny jednorodzinny wybudowany w latach 70-tych powierzchnia ok 250 m ale tu mam wpisaną służebność osobistą mieszkania na rzecz jednego z rodziców (nie dożywocie).

Myślałam jeszcze o innym wariancie aby wyodrębnić działkę pod samym budynkiem ok 500 m i spróbować przekształcić w budowlaną (V klasa ziemi). W studium mam opis i tereny zagospodarowane rolniczo, planu zagospodarowania nie ma. Proszę o pomoc.

Witam, ja rowniez mam wątpliwosc czy dostane kredyt hipoteczny na budowe domu.

W ksiedze wieczystej widnieje wpis "grunty orne". Według miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego ogloszonego w 1997r. dzialka moja wielkosci 1000m2 znajduje sie na terenie z podstawowym przeznaczeniem pod "zabudowę mieszkaniową jednorodzinną" i" zabudowę mieszkaniową zagrodową". Czy po wprowadzeniu od 1 maja ustawy o obrotach ziemia rolną moge dostac bez problemu kredyt hipoteczny?

Prosze o odpowiedz.

Działki rolnej nie można dzielić na mniejsze niż 3000 m.

Zabezpieczenie hipoteką gospodarstwa jest możliwe trzeba zgodnie z nowymi przepisami wykonać operat szacunkowy wartości który dołączany jest do sądu z wnioskiem o hipotekę.określa ona maksymalną wartość hipoteki czyli pytanie czy wystarczy 50 wartości nieruchomości jeśli liczymy 200 procent.

Dodatkowym problemem jest ewentualna egzekucja teraz prowadzona jest na zasadzie że nabywcami takich nieruchomości może być rolnik lub Agencja .

http://www2.deloitte.com/pl/pl/pages/doradztwo-prawne/articles/hipoteka-na-nieruchomosci-rolnej.html

Niki111 problemu mieć nie powinnaś. Dla Twojej nieruchomości wydane są warunki zabudowy i przeznaczeniem jest zabudowa mieszkaniowa.

mewa22 w Twoim przypadku pozostaje niestety jedynie zabezpieczenie się na innej nieruchomości, jeśli taka opcja występuje. Proponowałbym znieść służebność lub przenieść ją na inną nieruchomość (na nieruchomości z ustanowioną służebnością osobistą może zabezpieczyć się wyłącznie jeden bank i to z dużymi ograniczeniami). Na działce, na której się budujesz, żaden bank się niestety nie zabezpieczy.

Oprócz problemu z wysokością wpisu hipotecznego pojawia się aspekt, o którym wspomniał Bejaro, czyli ewentualna egzekucja. Taka nieruchomość z punktu widzenia banku jest praktycznie niezbywalna, a zatem stanowi słabe zabezpieczenie hipoteczne.

Niki jeśli działka objęta jest MPZP nie ma problemu z kredytem chyba że dodatkowo jest tam jeszcze warunek zabudowy mieszanej np część działki zabudowa mieszkaniowa a druga część siedliskowa to może być problem,choć 1000 metrów to chyba za mało na siedlisko.

Z kolei rolna z WZ to już niestety problem na przykładzie poniżej

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?248780-odmowa-przyznania-kredytu-na-budowę-nowa-ustawa-o-gruntach&p=7143649#post7143649