mewa22 15.05.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Będę drążyć temat podziału działki a konkretnie wydzielenia z mojej działki 3011 m działki budowlanej pod budynkiem. Rozmawiałam z geodetą i mówił, że jest taka możliwość? Czy ma rację? Zdjąć służebność nie jest prosto a innej nieruchomości w sensie budynku mieszkalnego oprócz tego ze służebnością nie posiadam. Który bank zabezpiecza ze służebnością? Czyli rozumiem, że na działce o obszarze 6,5 hektara też nie będę mogła zabezpieczyć kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.05.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Na działce rolnej 6,5 hektara możesz zabezpieczyć kredyt ale na podstawie operatu szacunkowego czyli połowę sumy z niego wynikającej jeśli bank potrzebuje zabezpieczenia jak piszesz razy dwa. Co do wydzielenia 500 m to nie potrafię odpowiedzieć czy geodeta ma rację,ponieważ to nie jest budynek nie ma odbioru,jest PnB jak piszesz dla banku to za mało,jesli wydzielisz to automatycznie ten grunt nie stanie się budowlanym ani zabudowanym nie ma tam budynku w sensie prawnym.Powstaje pytanie czy nie skomplikuje odbioru domu w pozwoleniu i WZ inny nr działki o innej powierzchni czy wystarczy do zachowania odległości od granic posadowienia budynku względem drogi zachowania wielkości zabudowy czy powierzchni biologicznie czynnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 15.05.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Na działce rolnej 6,5 hektara możesz zabezpieczyć kredyt. To też nie będzie łatwe. Nawet jeśli wartość działki pozwoli, to niełatwe będzie znalezienie banku, który przyjmie pod zabezpieczenie działkę o takiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.05.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 To też nie będzie łatwe. Nawet jeśli wartość działki pozwoli, to niełatwe będzie znalezienie banku, który przyjmie pod zabezpieczenie działkę o takiej powierzchni. Dokładnie biorąc dodatkowo pod uwagę jeszcze egzekucję... I rzeczywiście można dzielić na działki mniejsze jeśli rolna ma WZ obowiązuje zasada podziału jak przy budowlanych czyli decyzja administracyjna pytanie czy wydzielona działka pozostanie dalej rolną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niki111 15.05.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Dziekuje slicznie za odpowiedz. Ale czy zapis w ksiedze wieczystej "grunty orne" nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.05.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Dziekuje slicznie za odpowiedz. Ale czy zapis w ksiedze wieczystej "grunty orne" nie ma znaczenia? Grunty orne to użytki rolne. EDIT MPZP zmienia ich przeznaczenie na budowlane. Edytowane 16 Maja 2016 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mewa22 16.05.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Dokładnie biorąc dodatkowo pod uwagę jeszcze egzekucję... I rzeczywiście można dzielić na działki mniejsze jeśli rolna ma WZ obowiązuje zasada podziału jak przy budowlanych czyli decyzja administracyjna pytanie czy wydzielona działka pozostanie dalej rolną? No właśnie mam nadzieję, że po podziale nie pozostanie rolną. Geodeta mówił, że może wpisać budynek BP w budowie. Odnośnie zmiany nr działki i związku z warunkami zabudowy to to chyba nie jest problem, bo przecież najpierw można wystąpić o warunki zabudowy a potem podzielić działki. Rozumiem, że skoro przyjąć by taki wariant to musiałabym dopilnować aby wszystko inne było zgodnie z przepisami. Będę liczyć na kompetencje geodety. Co do drugiego wariantu, tzn. budynku mieszkalnego z lat 70-tych gdzie mam służebność na rzecz rodzica, to gdyby zdjąć służebność to byłaby jakaś forma zabezpieczenia dla banku? Rozumiem, że także do wysokości wartości nieruchomości, bo pod budynkiem też jest działka rolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 No właśnie mam nadzieję, że po podziale nie pozostanie rolną. Geodeta mówił, że może wpisać budynek BP w budowie. Odnośnie zmiany nr działki i związku z warunkami zabudowy to to chyba nie jest problem, bo przecież najpierw można wystąpić o warunki zabudowy a potem podzielić działki. Rozumiem, że skoro przyjąć by taki wariant to musiałabym dopilnować aby wszystko inne było zgodnie z przepisami. Będę liczyć na kompetencje geodety. Co do drugiego wariantu, tzn. budynku mieszkalnego z lat 70-tych gdzie mam służebność na rzecz rodzica, to gdyby zdjąć służebność to byłaby jakaś forma zabezpieczenia dla banku? Rozumiem, że także do wysokości wartości nieruchomości, bo pod budynkiem też jest działka rolna. Jeśli jest tak jak piszesz to po co dzielić wystarczy ujawnić budynek w budowie na działce 3011 m2.Nie rozumiem chcesz wystąpić o warunki zabudowy na działkę gdzie buduje się dom i potem dzielić działki przecież do istniejącej budowy masz już chyba WZ. Dla banku działka z odebranym domem jest traktowana jako budowlana http://tvn24bis.pl/pieniadze,79/ustawa-o-obrocie-ziemia-nowa-ustawa-utrudnia-wziecie-kredytu,642883.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.05.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Dla banku działka z odebranym domem jest traktowana jako budowlana http://tvn24bis.pl/pieniadze,79/ustawa-o-obrocie-ziemia-nowa-ustawa-utrudnia-wziecie-kredytu,642883.html O ile jest to ujawnione w księdze wieczystej - ujawnienie w księdze jest robione tylko i wyłącznie na wniosek. Jeśli natomiast w księdze cały czas pozostają grunty orne (nawet z odebranym budynkiem), to trzeba się liczyć z tym, że sąd będzie wymagał dokumentów dla gruntów ornych. Ja jestem właśnie w trakcie zmiany kwalifikacji działki w księdze wieczystej - wniosek złożyłam w lutym... Ostatnio dostałam telefon z ksiąg, że będą wzywać o sprecyzowanie wniosku. Jak w końcu wezwanie dojdzie, to się wczytam, ale jakoś nie widzi mi się, że nowe przepisy mają stosować do postępowania wszczętego w lutym. Poza tym dziś w Gazecie Prawnej (teraz jest jeszcze na ich stronie dostępny) artykuł o nowych hipotekach na nieruchomości rolnej i kredytach. Publikują też zasady PKO BP odnośnie kredytowania nieruchomości rolnych - PKO się zabezpiecza i jakiekolwiek wątpliwości skutkują odmową kredytowania. Sąsiad już to przeżywa na własnej skórze - warunki ostateczne były przed 30 kwietnia, ale wg banku warunki są zbyt ogólnie napisane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 16.05.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Mi mój doradca finansowy przy okazji wizyty wspomniał że od czasu nowych przepisów banki (na razie przetestował dwa) odrzucają wszystkie wnioski w których jest choćby ułamek gruntu rolnego. Nie chcą się w to mieszać bo nic z taką działką potem nie zrobia (w razie przejęcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Bracianka,no właśnie po drodze ujawnienie w KW dobrze że zwróciłaś na to uwagę ,tak że Mewa może mieć dodatkowy problem. Na dzień dzisiejszy banki postawiły szlaban zobaczymy jak to się rozwinie. Jeśli dobrze zrozumiałam masz odebrany dom chcesz go ujawnić w KW gdzie jest już wpisana hipoteka na starych zasadach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 16.05.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ja w zeszłym miesiącu złożyłem dwa wnioski kredytowe (Millennium i BZWBK). Działka w KW ma status rolnej, ale wg MPZP jest przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną. Przedstawiając w banku wyciąg z MPZP, analityk nie robił problemu ze statusu w KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mewa22 16.05.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jeśli jest tak jak piszesz to po co dzielić wystarczy ujawnić budynek w budowie na działce 3011 m2.Nie rozumiem chcesz wystąpić o warunki zabudowy na działkę gdzie buduje się dom i potem dzielić działki przecież do istniejącej budowy masz już chyba WZ. Dla banku działka z odebranym domem jest traktowana jako budowlana http://tvn24bis.pl/pieniadze,79/ustawa-o-obrocie-ziemia-nowa-ustawa-utrudnia-wziecie-kredytu,642883.html Nie zrozumieliśmy się do końca. Nie chcę nowych wz, chcę wydzielić "małą" działkę pod budynkiem po to aby była mniejsza niż 3000 m i nie płacić przy okazji podatku od nieruchomości od 3000 m. Chciałabym wydzielić ok 500 m pod budynek. W banku otrzymałam informację, że ważne jest to aby przestał widnieć w księgach zapis rolna. W księgach na wniosek (kosz 60 zł) zmienią sposób użytkowania działki zgodnie z wypisem z ewidencji gruntów. Czyli droga wyglądałaby w ten sposób - geodeta - na podstawie jego dokumentacji zmiana w ewidencji gruntów i ostatecznie wniosek do ksiąg wieczystych. Ja szukam jakiegoś rozwiązania i wyjścia z tej sytuacji. Powiedzieć "nie" jest bardzo łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.05.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Bejaro, tak mam już wpisaną hipotekę (na szczęście), bank wymagał ode mnie przy zakończeniu budowy kopii wniosku do ksiąg o zmianę kwalifikacji działki. Ogólnie często mam styczność z księgami, więc wiem, jak długo to może trwać i ile papierków trzeba dostarczyć. Ale szczerze to byłam zaskoczona telefonem i zmianie przepisów, bo o swoim wniosku już prawie zapomniałam... Ja w zeszłym miesiącu złożyłem dwa wnioski kredytowe (Millennium i BZWBK). Działka w KW ma status rolnej, ale wg MPZP jest przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną. Przedstawiając w banku wyciąg z MPZP, analityk nie robił problemu ze statusu w KW. Wstępnie może być tak jak piszesz, problem jest jednak taki, że jeszcze nikt nie wie, co wpisze (albo i nie wpisze) sąd wieczystoksięgowy - może być tak, że zawrzesz umowę na kredyt, ale przed wypłatą pierwszej transzy będziesz musiał dostarczyć do banku wpis hipoteki z sądu, a sąd tego nie zrobi, bo jednak dostrzeże problem. I wtedy kasy nie będzie. Ja się zastanawiam jeszcze, jak sądy to będą uwzględniać, to tej pory nie było problemem uzyskanie wpisu, że działka w zakresie 5 arów jest zabudowana, a w zakresie 12 to pastwiska. W rozmowie telefonicznej z księgami usłyszałam, że teraz musi być albo taka, albo taka. Ale przecież geodezja wydaje wypisy właśnie w formie "częściowej" - część nieruchomości to budynki, część grunty orne na przekład. I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mewa22 16.05.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ja się zastanawiam jeszcze, jak sądy to będą uwzględniać, to tej pory nie było problemem uzyskanie wpisu, że działka w zakresie 5 arów jest zabudowana, a w zakresie 12 to pastwiska. W rozmowie telefonicznej z księgami usłyszałam, że teraz musi być albo taka, albo taka. Ale przecież geodezja wydaje wypisy właśnie w formie "częściowej" - część nieruchomości to budynki, część grunty orne na przekład. I co wtedy? Właśnie dlatego chciałabym zadziałać w jakiś sposób aby opis w ewidencji gruntów był jednolity (BP np), bo rzekomo na tej podstawie wnioskuje się do sądu. Tak bynajmniej tłumaczył nam geodeta. Broń Boże aby było słowo "rolna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.05.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Właśnie dlatego chciałabym zadziałać w jakiś sposób aby opis w ewidencji gruntów był jednolity (BP np), bo rzekomo na tej podstawie wnioskuje się do sądu. Tak bynajmniej tłumaczył nam geodeta. Broń Boże aby było słowo "rolna". Sprawdź, czy możesz podzielić działkę rolną na mniejszą niż 30 arów... Bo po budowie opis nieruchomości jest zmieniany po inwentaryzacji geodezyjnej na Twój wniosek - geodeta powinien to zrobić zgodnie ze stanem rzeczywistym i tak jak moja działka ma 17 arów, tak na dom wydzielono ok. 5 arów. W wypisie jest to dokładnie wskazane i opisane. Nie doszłam jeszcze do przepisów geodezyjnych, ale różowo tego nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie zrozumieliśmy się do końca. Nie chcę nowych wz, chcę wydzielić "małą" działkę pod budynkiem po to aby była mniejsza niż 3000 m i nie płacić przy okazji podatku od nieruchomości od 3000 m. Chciałabym wydzielić ok 500 m pod budynek. W banku otrzymałam informację, że ważne jest to aby przestał widnieć w księgach zapis rolna. W księgach na wniosek (kosz 60 zł) zmienią sposób użytkowania działki zgodnie z wypisem z ewidencji gruntów. Czyli droga wyglądałaby w ten sposób - geodeta - na podstawie jego dokumentacji zmiana w ewidencji gruntów i ostatecznie wniosek do ksiąg wieczystych. Ja szukam jakiegoś rozwiązania i wyjścia z tej sytuacji. Powiedzieć "nie" jest bardzo łatwo. Jeśli geodeta twierdzi że ujawnienie w ewidencji gruntów wystarczy ujawnić budynek w budowie to rozwiązuje problem Cyt. Przyjmuje się, że zmiany w ewidencji gruntów i budynków w przedmiocie tzw. „odrolnienia” dokonuje się w oparciu o stan faktyczny na gruncie. Pomimo zatem wydania ostatecznej decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i – w konsekwencji - przeznaczenia w tej decyzji określonej działki na budownictwo mieszkaniowe, decydujące znaczenie będzie miało faktyczne wyłączenie działki z produkcji rolnej, poprzez budowlane zagospodarowanie terenu. Decyzja o warunkach zabudowy stanowi podstawę do wydania decyzji o pozwoleniu na budowę i – po jej uostatecznieniu – zainicjowania procesu inwestycyjnego. Inwentaryzacja powykonawcza dokonana przez uprawnionego geodetę może stanowić podstawę do oznaczenia w ewidencji ww. działki jako budowlanej. Żródło http://www.doradcasamorzadu.pl/komunikaty/46-sas08-2011/885-podatek-rolny-czy-podatek-od-nieruchomo%C5%9Bci.html Z kolei budynek to Budynek to obiekt budowlany, trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiadający fundamenty i dach. U Ciebie jest strop, ale może wystarczy że jest w budowie i możesz zmienić. Czy geodeta potwierdził że z tej działki można wydzielić mniejsze niż 3000m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mewa22 16.05.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jeśli geodeta twierdzi że ujawnienie w ewidencji gruntów wystarczy ujawnić budynek w budowie to rozwiązuje problem Cyt. Przyjmuje się, że zmiany w ewidencji gruntów i budynków w przedmiocie tzw. „odrolnienia” dokonuje się w oparciu o stan faktyczny na gruncie. Pomimo zatem wydania ostatecznej decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i – w konsekwencji - przeznaczenia w tej decyzji określonej działki na budownictwo mieszkaniowe, decydujące znaczenie będzie miało faktyczne wyłączenie działki z produkcji rolnej, poprzez budowlane zagospodarowanie terenu. Decyzja o warunkach zabudowy stanowi podstawę do wydania decyzji o pozwoleniu na budowę i – po jej uostatecznieniu – zainicjowania procesu inwestycyjnego. Inwentaryzacja powykonawcza dokonana przez uprawnionego geodetę może stanowić podstawę do oznaczenia w ewidencji ww. działki jako budowlanej. Żródło http://www.doradcasamorzadu.pl/komunikaty/46-sas08-2011/885-podatek-rolny-czy-podatek-od-nieruchomo%C5%9Bci.html Z kolei budynek to Budynek to obiekt budowlany, trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiadający fundamenty i dach. U Ciebie jest strop, ale może wystarczy że jest w budowie i możesz zmienić. Czy geodeta potwierdził że z tej działki można wydzielić mniejsze niż 3000m. No właśnie nawet dziś z nim rozmawiałam i twierdzi, że albo może mi ujawnić budynek na 3011 m (potem podatek od nieruchomości) albo wyodrębni z nich działkę z budynkiem w budowie z oznaczeniem BP. Mam nadzieję, że to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mewa22 16.05.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Spójrzcie, proszę na tohttp://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/dzielimy-grunt-rolny-na-duze-dzialki,132_9445.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Sama jestem ciekawa takiego rozwiązania. Jeśli ujawnisz na dużej to raczej póżniej nawet dzieląc nie wrócisz do rolnej zostanie większy podatek od całości. Najlepiej jak się da to podział i wydzielenie małej pod dom i ujawnienie na tej małej. Nie spotkałam takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts