mewa22 16.05.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Dla ciekawostki jeszcze dodam, że dziś podczas rozmowy z urzędnikiem starostwa powiatowego dowiedziałam się, że jest obowiązek uaktualniania stanu nieruchomości w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mewa22 16.05.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Sama jestem ciekawa takiego rozwiązania. Jeśli ujawnisz na dużej to raczej póżniej nawet dzieląc nie wrócisz do rolnej zostanie większy podatek od całości. Najlepiej jak się da to podział i wydzielenie małej pod dom i ujawnienie na tej małej. Nie spotkałam takiej sytuacji. Ja też nie mam doświadczenia w tej materii ale tonący brzytwy się chwyta... Wcześniej nie było problemu z gruntami rolnymi to może i kombinowania nie było. Z sytuacji opisanej przeze mnie widać, że bez walki żadnych szans na kredyt nie mam więc co mi pozostaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.05.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Dla ciekawostki jeszcze dodam, że dziś podczas rozmowy z urzędnikiem starostwa powiatowego dowiedziałam się, że jest obowiązek uaktualniania stanu nieruchomości w trakcie budowy. Obowiązek jest - doczytaliśmy (ale trzeba szukać tego w przepisach odnośnie podatku od nieruchomości, a nie typowo działowych, czy budowlanych), że jak tylko wytyczony jest budynek, czy zalane są fundamenty to należy zgłosić to do starostwa. Oni aktualizują rejestr. Ale cały czas nie wiemy co z wypisem zrobi sąd. A moim zdaniem starostwo nie zmieni całej działki na budowlaną. Znajomi mieli dziś próbować tego sposobu - czekam, co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że im się uda. Natomiast normalnie nie można wydzielić działki rolnej mniejszej niż 0.3 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 16.05.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Obowiązek jest - doczytaliśmy (ale trzeba szukać tego w przepisach odnośnie podatku od nieruchomości, a nie typowo działowych, czy budowlanych), że jak tylko wytyczony jest budynek, czy zalane są fundamenty to należy zgłosić to do starostwa. Oni aktualizują rejestr. Ale cały czas nie wiemy co z wypisem zrobi sąd. A moim zdaniem starostwo nie zmieni całej działki na budowlaną. Znajomi mieli dziś próbować tego sposobu - czekam, co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że im się uda. Natomiast normalnie nie można wydzielić działki rolnej mniejszej niż 0.3 ha. Właśnie do celów podatkowych wystarczy wytyczyć fundamenty i wpis geodety,takim sposobem można ławice wbić bez sciągania humusu zmienić grunt w rejestrze na budowlany a potem w KW też ,przecież każdy rolnik mógłby w ten sposób obejść przepisy o ochronie gruntów rolnych, WZ na pole potem taka zmiana i dzielić sprzedawać jako budowlane. Piszczcie jak to się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 16.05.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Również będę wdzięczny za informację. Ten problem ma bardzo wiele osób, z którymi się stykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola.k 18.05.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mam prośbę, gdyby ktoś się znał albo był w podobnej sytuacji, ponieważ już 2 doradców kredytowych się na nas wypięło, a sami nie jesteśmy w stanie ogarnąć tylu ofert banków Mamy nietypową sytuację: -oboje 26 lat -2 dzieci -mieszkamy nad rodzicami, więc nie mamy opłat żadnych oprócz normalnych bytowych (koło 1500zł/miesiąc z paliwem + 100zł/miesiąc - ubezpieczenia na życie moje i męża) -mąż własna firma od lipca 2015r., jest na książce, zeszły rok 6 miesięcy przychód 17.580 (odliczając podatek i zus, pewnie koło 13,5tys), ten rok 4 miesiące 14.880(odliczając podatek i zus, pewnie koło 11,5tys.) -ja poprzednia praca umowa od 01.12 na 1430zł netto -aktualnie umowa od 01.05 na 3 lata na umowie minimalna na rękę, ale mam mieć 3tys netto i szef powiedział, że póki nie dostanę kredytu to tyle będzie odprowadzał, a potem będę dostawać premię Z nieruchomości mamy: -działka inwestycyjna 11ar z firmą męża 60m2 -działka rolna 8ar, która kiedyś tam ma być budowlana, ale coś wolno idzie naszemu urzędowi zmiana zagospodarowania (uchwała miała być już w październiku, a nadal nie jest uchwalona) :/ Mamy na oku dom, kasy uzbierane 20tys, ale teść powiedział, że brakującą część nam dołoży, kredyt na ok 300tys. I teraz czy jest jakikolwiek bank, który da nam kredyt ale bez prowizji od udzielenia kredytu albo prowizja ta będzie wliczona w ratę? Czy koszty typu opłata za agencję nieruchomości, koszty uruchomienia kredytu, koszty opłat notarialnych i podatek mogą być uznane jako wkład własny? Dom jest aktualnie własnością firmy leasingowej - na coś w związku z tym bardziej zwrócić uwagę? Dom ma nadany nr, jest z 2003r., ale nie ma żadnej do niego dokumentacji, a w urzędach nie ma nawet pozwolenia na budowę czy dziennika budowy do niego - czy to problem? Z góry wszystkim dziękuję za jakiekolwiek sugestie i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 18.05.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Bank nie udzieli kredytu hipotecznego bez prowizji, ale każdy może o wyokość prowizji powiększyć kwote kredytu. Pozostaje kwestuia zdolności kredytowej. To już oceni bank. Moim zdaniem z historią zatrudnieni i dochodami jakie podajesz nie będziecie mieć zdolności. Musisz mieć ciągłość pracy minimum rok, żeby bank uznał, że to stałe zatrudnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 18.05.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Ja żadnym doradcą kredytowym nie jestem ale żaden bank nawet nie pomyśli o daniu kredytu bo "szef obiecał" albo bokiem dał... Do tego twoja druga połówka ma świeżo otwarta firmę, żadne z was nie ma stałej umowy o pracę, dochody niskie a nawet bardzo niskie jak na wiekość kredytu który chcecie dostać... Może odczekacie jeszcze z rok ? albo po prostu mieszkanie na razie ?Jak braliśmy kredyt (320tys) jakiś czas temu to mieliśmy z mężem ze stałych umów o pracę (od wielu lat) dochod na rękę prawie 5.5tyś plus jego firma dorywczo ponad 1200zl miesiecznie wtedy i wcale nie było łatwo dostać tego kredytu. Dopoki chociaz jedno z was nie ma umowy na czas nieokreślony to bedzie bardzo cieżko o jakikolwiek kredyt ale niech sie wypowiedzą specjaliści. Edytowane 18 Maja 2016 przez Aaricia23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.05.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 I do tego wygląda na to, że jest to jakaś samowola budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.05.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Mamy na oku dom, kasy uzbierane 20tys, ale teść powiedział, że brakującą część nam dołoży, kredyt na ok 300tys. I teraz czy jest jakikolwiek bank, który da nam kredyt ale bez prowizji od udzielenia kredytu albo prowizja ta będzie wliczona w ratę? Czy koszty typu opłata za agencję nieruchomości, koszty uruchomienia kredytu, koszty opłat notarialnych i podatek mogą być uznane jako wkład własny? Dom jest aktualnie własnością firmy leasingowej - na coś w związku z tym bardziej zwrócić uwagę? Dom ma nadany nr, jest z 2003r., ale nie ma żadnej do niego dokumentacji, a w urzędach nie ma nawet pozwolenia na budowę czy dziennika budowy do niego - czy to problem? O, samowola budowlana? Jak się da zalegalizować, to 50 tys wpłacicie do nadzoru budowlanego i będzie git (więc o tyle zbijcie cenę od sprzedawcy). Ale jeśli się okaże, że nie da się zalegalizować, to zostanie wydany nakaz rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.05.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Tylko, który bank sfinansuje zakup samowoli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola.k 18.05.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Przeprasza, zapomniala o najwazniejszym - chcemy wziac kreyt we wrzesniu. Wtedy ja bede miec 4 miesiace pracy u obecnego pracodawcy, a maz 14 miesiecy firme. Co do pieniedzy na reke to tyle bede miec. Gosc wszystkim daje minimalna i dostaja premie, ja powiedzialam, ze chce brac kredyt, wiec powiedzial,ze bedzie wykazywal 3 tys dopoki nie kupimy domu. Wiem, ze tak bedzie robil, bo zmieniajac prace mialam tez inna oferte, ale gosciowi na mnie zalezalo i przebil tamtych. Dobrze wi, ze jak nie bedzie jak obiecal to po pierwszj wyplacie odchodze. Martwi mnie tylko ta umowa, czy kazdy bank jej wymaga czy wystarczy zaswiadzenie o odprowadzanych skladkach? 5,5 na reke to malo? My przez 10 miesiecy majac 4tys odlozylismy 20tys.... A teraz mam zarabiac 1,6tys wiecej. No i 500+ bedzie Co do prowizji to w ing nie pobieraja. May u nich konto 8 lat i do nich pierwsze uderzylismy, ale 20% wkladu nas przeraza. Bardzo przepraszam za bledy, ale pisze z pozyczonego tableta i nie moge znalezc wszystkich klawiszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola.k 18.05.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Zapomnialam, dom ma nadany nr, jest w planie zagospodarowania, w geoportalu, praktycznie na kazdej mapie. Czy mozliwe, ze jest to samowola, skoro wszedzie widnieje? Problem jest taki, ze osoba budujaca go nie splacala leasingu. Gdy musieli go oddac wlasciciel wzial np panele z ogrodzenia, rynny, nawet kilka klamek... Nie zostawil zadnej dokumentacji, a jako, ze od 2005 dokumentacja pozwolen itd przechodzila z gmin do powiatow to w gminie odsylaja agentke do powiatu a w powiecie do gminy. A dokumentow nigdzie nie ma. Ponawiam pytanie co mozna wliczyc do wkladu wlasnego? Podatek od zakupu? Prowizje banku platne z gory? Proizje agentki nieruchomosci? P.S. Przepraszam jeszcze raz za bledy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 18.05.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Zapomnialam, dom ma nadany nr, jest w planie zagospodarowania, w geoportalu, praktycznie na kazdej mapie. Czy mozliwe, ze jest to samowola, skoro wszedzie widnieje? Problem jest taki, ze osoba budujaca go nie splacala leasingu. Gdy musieli go oddac wlasciciel wzial np panele z ogrodzenia, rynny, nawet kilka klamek... Nie zostawil zadnej dokumentacji, a jako, ze od 2005 dokumentacja pozwolen itd przechodzila z gmin do powiatow to w gminie odsylaja agentke do powiatu a w powiecie do gminy. A dokumentow nigdzie nie ma. Jak nie ma dokumentacji to ja bym się w to nie pchała... Szczególnie kredytując się na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 18.05.2016 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 karola.k aby Twój wyższy dochód został uznany, to w najlepszym przypadku musi wpłynąć min. 1 pensja. Ze względu na rodzaj podwyżki (z minimum krajowego na 3000zł) u analityków zrodzą się najprawdopodobniej podejrzenia, że jest to podwyżka pod kredyt. Poczekałbym więc z kredytem, aż miną przynajmniej 3 miesiące otrzymywania wyższego dochodu.Czy działalność męża jest kontynuacją zatrudnienia na umowie o pracę? Jeśli nie, to aby można było zaakceptować ten dochód musi minąć 12 miesięcy prowadzenia działalności.Jeśli nie ma żadnych dokumentów, to nie pchaj się w tą nieruchomość przed wyprostowaniem dokumentacji. Nawet jeśli którykolwiek bank udzieliłby kredytu (w co wątpię), to możesz mieć problemy w przyszłości. Podeślij mi ewentualnie na maila nr KW, wypis i wyrys z rejestru gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 18.05.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 W tych bankach, w ktorych ja bylem wszystkie wymagały prowizji przy hipotecznym. W bankach tych też wymagali od nas zawiadczenia o dochodach za ostatnie 3 miesiace i minimumrok stazu pracy. Także jedna wyższa wypłata to za mało. Idźcie do banku i wam policzą zdolność kredytowa. Nie wezmą pod uwage 500+ ani niczego, na co nie macie zaświadczenia o dochodach. Nie liczy się ile jesteście w stanie miesięcznie odłożyć. Bank opiera się na wskaźnikach wyliczanych z udokumentowanych dochodów. Sam przerabiałem wszystko w tym miesiacu i moim zdaniem z Waszymi dochodami max zdolności to połowa potrzebnej Wam kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 19.05.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Dokładnie, bank patrzy na papiery, do tego podpierajac sie rzeczywistymi wplywami na konto a u was nie ma ani tego ani tego. Premie to nie jest coś co banku lubią. Premia jest czasem a czasem jej nie ma... NO i brak papierów... rozumiem że skusiła was cena ale na rynku nie ma okazji, są tylko tańsze nieruchomości których nikt nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola.k 19.05.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Jeju, czy ktokolkwiek czyta moje posty? Napisalam, ze bedziemy brac kredyt we WRZESNIU. Czyli ja bede miala juz 3-4 pensje z nowym pracodawca, a maz bedzie mial dzialalnosc 14 miesiecy... Ale nie wazne, czy ktokolwiek moze mi powiedziec cos o wkladzie wlasnym - pytalam juz dwa razy, bez odzewu, wiec powtorze pytanie:Czy prowizja banku od udzielenia kredytu, podatek 2% za zakup domu, prowizja agentki nieruchomosci moze byc uznana jako wklad wlasny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 19.05.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Z tego co wiem to przy składaniu wniosku kredytowego musisz dysponować srodkami na wkład własny na koncie lub na lokatach, w papierach wartościowych etc.Nie rozumiem czemu nie zapytasz o takie sprawy w banku u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.05.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Prowizje to opłaty około kredytowe i nie są one traktowane jako wkład własny.Wkład własny trzeba wykazać na moment podpisywania umowy kredytowej lub uruchamiania kredytu (w zależności od banku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts