Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pytalam sie juz w m-cu marcu o warunki kredytu hipotecznego na budowe domu, ale dopiero teraz bede skladac wniosek.

Kredyt na okres 25 lub 30 lat (w zaleznosci od wielkosci raty), prosze napisac mi w ktorym banku bylaby najlepsza dla mnie oferta, myslałam o ING Bank Pozdrawiam

Edytowane przez Niki111

Interesuje mnie kredyt hipoteczny pod zastaw działki z oznaczeniem MR (działka zagrodowa/siedliskowa). Czy wiadomo kiedy nastąpi zmiana przepisów, bo obecnie banki wstrzymały udzielanie kredytów na takowe działki (wcześniej na 50 % wartości nieruchomości udzielały tylko)? Czy realnym będzie jeszcze w tym roku?

Witam

Pytalam sie juz w m-cu marcu o warunki kredytu hipotecznego na budowe domu, ale dopiero teraz bede skladac wniosek.

Kredyt 300.000,00 zl na okres 25 lub 30 lat (w zaleznosci od wielkosci raty), prosze napisac mi w ktorym banku bylaby najlepsza dla mnie oferta, myslałam o ING Bank Pozdrawiam

ING nadal będzie jedną z najlepszych opcji, aczkolwiek warunki od maja uległy niestety pogorszeniu. Aktualnie oferta wyglądać będzie następująco:

- marża 1,89%

- prowizja 1,89%

- rata 1369zł/30 lat 1523zł/25 lat

Wymagane konto z wpływem min. 2000zł, ubezpieczenie na życie. Koszt ubezpieczenia wynosi 0,035% od salda zadłużenia miesięcznie. Należy je utrzymać przez min. 3 lata.

Wniosek należy równolegle złożyć do 2-3 banków.

Oczywiście zapraszam do dalszego kontaktu. Bezpłatna pomoc w uzyskaniu kredytu.

Proszę ewentualnie podać mi adres mailowy, a podeślę pełne symulacje oraz listę wymaganych dokumentów.

Interesuje mnie kredyt hipoteczny pod zastaw działki z oznaczeniem MR (działka zagrodowa/siedliskowa). Czy wiadomo kiedy nastąpi zmiana przepisów, bo obecnie banki wstrzymały udzielanie kredytów na takowe działki (wcześniej na 50 % wartości nieruchomości udzielały tylko)? Czy realnym będzie jeszcze w tym roku?

Ustawa przeszła przez Sejm, teraz czekamy na Senat i prezydenta. Wielce prawdopodobne, że do połowy sierpnia problem większości osób zniknie. Proszę się ewentualnie wówczas przypomnieć.

To nie wpłynie na raty, ale wniosek do jednego banku można złożyć w przypadku kredytu gotówkowego. Tutaj mamy w ciągu jednego dnia odpowiedź czy decyzja jest pozytywna czy też nie. W przypadku kredytu hipotecznego nigdy nie składa się wyłącznie jednego wniosku kredytowego. Nikt Państwu nie da gwarancji, że decyzja będzie pozytywna. Jeśli będzie negatywna, to może okazać się, że stracicie miesiąc i nie załatwicie nic. A przyczyn decyzji negatywnej może być wiele i widziałem już takowe nawet w przypadku, gdy absolutnie nie spodziewałby się ich nikt.

Do ING będą potrzebne tak na dobrą sprawę dokładnie takie same dokumenty jak do większości innych banków. Zorganizowanie wyciągów i zaświadczeń o zarobkach to moim zdaniem nie jest wielki problem. Konieczne będzie jedynie dodatkowe wypełnienie wniosków kredytowych i kosztorysów do poszczególnych banków. Biorąc kredyt w kwocie 300000zł można jednak poświęcić ten czas.

Mam pytanie czy skoro zrobiłem operat szacunkowy do alioru zaplacilem. Czy bedę musiał zapłacić za niego jeśli wybiore pko pb- on twierdzą że mają swoich i ten ich nie zadawala operat i będzie musiał ich własny człowiek zarobić go ale chcieli go zobaczyć.

Co do oferty pko pb-, znalazłem necie

podobna ofertę z kartą kredytową lub na życie koszt 188zl wybieram karte kred. ,4 letnim ubezpieczeniem i kontem i pierwszy marza rok 1.1 % po 1.3%. dziwne że jak byłem banku to mi przedstawicielka banku nie powiedziała że jest wybór między kartą a ubez.na życie.

PKO BP nie akceptuje operatów zewnętrznych.

Ubezpieczenie na życie jest bardzo drogie w PKO BP. Nie bierz go.

Marża 1,3% jest nierealna:) Nie otrzymasz takiej oferty. To tylko reklama. W Twoim przypadku będzie to 1,66%. Można obniżyć marżę o 0,05p.p. w przypadku deklaracji wpływów na poziomie min. 5000zł.

Tak wybrałem konto aurum. Ale obniżyła do 1.63 z tego co rozumie to powinno być 1.61%.

tak?.

Jeśli ubezpieczenie mam w alior pewne wsparcie za 39.9 zł. Przepisze na nich to dostanę jeszcze jakaś zniżkęmam na 75tys.od śmierci -wypadek czy inwalidztwo. I 100tys wypadek komunikacyjny.

Kolejne pytanie to czy jeśli wybiore na 10 lat a dalej ktoś uzna że zdolność msm na np 13 to czy odrzucą kredyt czy dadzą na na więcej lat po prostu bez kolejnego rozpatrywania.

Witam. Kredyt na budowę domu 270tys. na 30lat. Ja lat 28 żona 27. Obydwoje umowa o prace. Posiadamy dzialke o wartosci 70tys. plus około 120tys oszczędności .

Pozdrawiam

Proszę o dodatkowe informacje:

1. Ile jest osób w gospodarstwie domowym?

2. Z jakiego tytułu posiadacie Państwo dochody?

a) umowa o pracę - proszę podać ramy czasowe oraz wysokość średniego dochodu za 3/6 miesięcy,

b) umowy cywilno-prawne - proszę podać ramy czasowe oraz średni dochód za ostatnie 12 miesięcy,

c) działalność gospodarcza - proszę podać od kiedy, sposób rozliczania z US oraz wysokość dochodu za rok ubiegły i rozliczone miesiące roku bieżącego

3. Czy macie jakieś zobowiązania kredytowe? Proszę podać wysokość miesięcznych obciążeń.

4. Jaka jest powierzchnia działki i jakie jest jej przeznaczenie w wypisie z rejestru gruntów oraz w KW?

5. Jaka jest powierzchnia użytkowa domu?