olga03 23.08.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Czy ustawa korygujaca brak możliwości ustanowienia hipoteki na działce rolnej o powierzchni ok 1000m2 weszla już w życie i dotarła do banków???? Przedłużyły mi sie prace związane z adaptacją, w pełnej nieświadomosci dotarłam do banku w polowie czerwca i drepczę w miejscu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 23.08.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Taka działka na dzień dzisiejszy nie stanowi już dla banków problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 25.08.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 ja wahałem się między ING a PKO i wybrałem PKO...marża spoko 1,55 z 30% wkładem własnym Mi doradca kredytowy powiedział, że wkład 30% spowoduje spadek marży o 0,01%. Dzięki wpływom 5 tys miesięcznie mam marżę 1,6(obniżona o 0,06 z 1,66). Jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 25.08.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 W PKO BP marża zależy od:- kwoty kredytu,- poziomu LTV,- wyboru produktów dodatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 26.08.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 W PKO BP marża zależy od: - kwoty kredytu, - poziomu LTV, - wyboru produktów dodatkowych. W takim wypadku możliwe że w powyższym przypadku była większa kwota kredytu. Mój przypadek: Kwota kredytu: 270000 zł Produkty dodatkowe: Ubezpieczenie od utraty pracy 3,25% Karta kredytowa Konto bankowe Deklaracja wpływów min 5000 zł Marża 1,60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eSbek 26.08.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 (edytowane) Panie Doradco czy te kredyty należą do tych "czystych"??: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Umowy-kredytow-w-zlotym-tez-sa-wadliwe-3309855.html Generalnie należy uważać czy banki nie stosują klauzul niedozwolonych uznanych przez Sąd Ochrony Konsumenta i Konkurencji (SOKiK). Jak już podpiszecie umowę to nawet jeśli umowa zawiera klauzule zwane abuzywnymi (stwierdzone podczas kontroli abstrakcyjnej przez SOKIK) trzeba wykazać samemu że Wasza umowa też zawiera taką klauzulę ale już jako pojedynczy konsument wnieść pozew o np zwrot nadpłaty - tzw. kontrola incydentalna (jest już trochę trudniej, ale podpowiem że zgodnie obowiązującym prawem sądy krajowe są zobligowane z urzędu do kontroli incydentalnej, wystarczy więc doniesienie o popełnieniu wykroczenia przez bank na policję. Szczególy (uzasadnenie) na stronach UOKiK) PS. Cofam pytanie zadane w PS. było chyba zbyt złośliwe Edytowane 27 Sierpnia 2016 przez eSbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 27.08.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Który bank (o ile jakikolwiek) udzieli kredytu na budowę domu pod zabezpieczeniem działki o powierzchni dokładnie 3000m2. Mam wydane WZ które uprawomocniły się niestety po 30 kwietnia 2016 Wszystkie interpretacje mówią o działkach poniżej 3000 lub powyżej, natomiast niewiadomo do której grupy łapie się nasza działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IHF 01.09.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Od 100 000 kredytu to 35 zł miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 01.09.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 aSbek w obecnie zawieranych umowach kredytowych ciężko jest znaleźć klauzule niedozwolone. Umowy były już wielokrotnie sprawdzane pod każdym możliwym kątem. Najwięcej tego typu zapisów znajdowało się w przypadku kredytów walutowych, ale to też już raczej historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eSbek 03.09.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 03.09.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Proszę.W przypadku wątpliwości przy analizie umowy kredytowej służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rallykozi 16.09.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Witam , właśnie wróciłem od architekta z długo wyczekiwanym pozwoleniem na budowe i architekt twierdzi , że był tydzień temu w banku pko i mu powiedziano , że nie robią już cyrków z działkami rIIIb i nie tzreba jej przekształcać na te mieszkalne aby uzyskać krdyt hipot. .... czy to prawda ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 16.09.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Jaka powierzchnia działki?Kiedy wydano warunki zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rallykozi 19.09.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Powierzchnia działki 16 arów . Trochę nie rozumiem Pana drugiego pytania , ale myśle , że chodzi o MPZP ... Jeżeli tak to jest MPZPNie wiem od kiedy ale chyba od 2014 roku bodajże wszedł mpzp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.09.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Przy działce o powierzchni 16ar nie będzie żadnych problemów z uzyskaniem finansowania w każdym z banków. Proszę opisać swoją sytuację, a postaram się wskazać najlepsze z rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rallykozi 22.09.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Panie Łukaszu dziekuje serdecznie za zainteresowanie , ale już nie aktualne . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 04.10.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Dzień dobry, szukam kredytu hipotecznego na zakup działki. Działka 105000 zł, wkład własny 60000 zł. Działka ma powierzchnie 15 arów i jest objęta miejscowym planem zagospodarowania do zabudowy jednorodzinnej. Gdzie będzie najkorzystniej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.10.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Kilka pytań dodatkowych:- jaka jest powierzchnia użytkowa domu?- ile jest osób w gospodarstwie domowym?- z jakiego tytułu osiąganych jest dochód?- średni miesięczny dochód za ostatnie 3/6/12 miesięcy?- czy są jakieś zobowiązania kredytowe?Po udzieleniu odpowiedzi na powyższe pytania zapewne pojawią się jeszcze pytania uzupełniające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 04.10.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 - jaka jest powierzchnia użytkowa domu?Chodzi o sama dzialke. Dom w mpzp do 60% powierzchni dzialki.- ile jest osób w gospodarstwie do mowym?Tylko ja- z jakiego tytułu osiąganych jest dochód?Umowa o prace- średni miesięczny dochód za ostatnie 3/6/12 miesięcy?Za ostatnie 3 ok. 2800, wczesniej ok 2500-2600.- czy są jakieś zobowiązania kredytowe?Brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 04.10.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Dodam, ze interesuje mnie okres kredytowania 48 miesiecy i dobrze by bylo jakby istniala mozliwosc wczesniejszej splaty bez oplat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts