Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O takie zestawienie mi mniej więcej chodziło, wiadomo co bank to inna kwota i dodatki do zapłacenia. Planuję budżet na przyszły rok dlatego potrzebuję jakie są średnie koszty kredytu.

Słyszałem że jest możliwość wrzucenia kosztów prowizji w kredyt ? Czy jest to opłacalne i czy coś to zmienia ?

• 2 weeks później...

Pytanie o ewentualny kredyt mieszkaniowy na jedną osobę w gospodarstwie.

Wartość nieruchomości max 140 tys.

Dochód netto 2800+ obecnie, 2400 średnia z roku.

Brak historii kredytowej. Umowa na czas nieokreślony.

Wstępnie dowiadywałem się w PKO, Aliorze i ING.

Wydawało mi się, że PKO jest jednak najpewniejsze.

Czy brać jeszcze pod uwagę coś innego?

Witam,

Proszę o moje możliwości dot. wzięcia kredytu hipotecznego i zdolności kredytowej.

Nasze gospodarstwo domowe liczy 2+1 (13-miesięczne dziecko). Nasze średnie miesięczne zarobki z tytułu umów netto z ostatnich 12 miesięcy zaniżone przez urlop macierzyński (80%) wynoszą 5147zł/mc. Żeby można było liczyć to co mamy w umowach było by to 5583zł/mc (jednakże, taki stan rzeczy uzyskamy za około 9-10miesiacy). Ja dodatkowo dostaję 500zł/mc na paliwo - płatne na konto, tytułem "Rozliczenie jazd autem", po wypełnieniu co miesiąc firmowego druku - nie uwzględniam tego w w/w zarobkach, od razu odpowiem, że nie pytałem pracodawcy, czy może mi te pieniądze przenieść na pensję (bo może nie ma takiej potrzeby?). Oboje mamy umowy na czas nieokreślony. W chwili obecnej posiadamy dwa kredyty studenckie (po 300zł/mc) w wysokości około 9.000zł każdy, ale planujemy je spłacić w chwili starania się o kredyt, by nie zaniżyły nam zdolności kredytowej. Posiadamy 82.000zł gotówki - wkładu własnego.

Interesuje nas zakup domu jednorodzinnego o pow.użytkowej max.100m2. Myślimy o mdm i tym samym o wartości nieruchomości około 400.000-450.000 w stanie deweloperskim (w naszej lokalizacji m2 za IV'16 wynosi około 4.500zł - tab.mdm). Wkład własny chcielibyśmy przeznaczyć na wykończenie...

Proszę o jakieś sugestie.

Rozumiem, że żona już wróciła z macierzyńskiego i w tym momencie otrzymuje 100% wynagrodzenia?

Większego problemu ze zdolnością kredytową nie będzie, również w tym droższym wariancie. Możliwe, że konieczne będzie ewentualnie zamknięcie kredytów studenckich. Aby podać ofertę konieczne byłyby szczegóły dotyczące inwestycji (w przypadku MDM znaczenie będzie mieć lokalizacja i powierzchnia użytkowa domu). Proponowałbym poszukanie już konkretnej nieruchomości. Wówczas będę mógł podać konkretne rozwiązania.

Dziękuję za odpowiedź.

Na chwilę obecną jeszcze się rozglądamy, ale wstępnie interesuje nas nieruchomość w miejscowości Grabówka (okolice Białegostoku woj.Podlaskie). Tak jak wspomniałem, dom spełnia wymagania mdm, cena nieruchomości na te chwilę to 400.000zł w stanie deweloperskim, 99,2m2 pow.użytkowej.

Kiedy należałoby złożyć dokumenty, aby załapać się na mdm? A może takiej pewności nie można mieć?

Szacuję, że wykończenie domu wyniesie około 100.000zł. Czy możliwe jest zamknięcie całej inwestycji około 500.000zł, kredytem (+mdm?) i posiadanym wkładem własnym?

Dominik

Czy deweloper zgadza się na wypłatę dofinansowania w 2018r.? Jeśli nie, to złożenie wniosku możliwe będzie dopiero 02.01.2017r.

Na chwilę obecną nie. Tak więc zostaje rok 2017.

Przepraszam, umknęło mi to wcześniej uwadze.

Rozumiem, że żona już wróciła z macierzyńskiego i w tym momencie otrzymuje 100% wynagrodzenia?

Tak, żona wróciła z macierzyńskiego i w tym momencie otrzymuje 100% wynagrodzenia.

Dominik

W takim razie podawanie konkretnych rozwiązań nie ma sensu. Zapraszam do kontaktu z około miesiąc. Wówczas należy robić wstępne przymiarki i proponuję gromadzić dokumenty tak, aby z początkiem stycznia móc złożyć wnioski.

Wynika to z tego, że chcemy skorzystać z mdm?

Wg. Pana nie ma sensu teraz iść do banku?

Nie powinno być problemu z uzyskaniem zdolności na poziomie 400.000-450.000?

Zdolność jest. Natomiast w tej chwili w banku kompletnie nic nie załatwicie. Jeśli deweloper nie zgadza się na wypłatę dofinansowania w 2018r., a co za tym idzie wniosek miałby być z terminem wypłaty dofinansowania w 2017r., to bank takiego wniosku przyjąć nie może i nie może z nim robić kompletnie nic. Jeśli chodzi o oferty, to przez te 2 miesiące może się bardzo wiele zmienić i to, co zaprezentowałbym dziś, mogłoby za 2 miesiące być bardzo kiepskim rozwiązaniem.

Swoim klientom będącym w podobnej sytuacji rekomenduję właśnie kontakt na początku grudnia i wstępne rozeznanie wówczas rynku kredytów oraz rozpoczęcie gromadzenia dokumentów w połowie grudnia. Z częścią klientów pewnie już w drugiej połowie grudnia będę się spotykał w celu spisania wniosków, aby 2 stycznia móc złożyć wnioski kredytowe. Należy pamiętać, że im później w styczniu będą złożone wnioski, tym dłużej może trwać ich analiza (na początek roku czeka bardzo wiele osób, a każdy złożony wniosek kredytowy może wydłużać analizę tych złożonych później).

• 4 weeks później...

Dzień dobry,

czy banki zwracają prowizję za niewykorzystany kredyt hipoteczny?

Czy są banki nie obciążające za wcześniejszą spłatę kredytu?

Rozważamy wzięcie kredytu na całą budowę ok. 300tys ale pod koniec chcielibyśmy sprzedać mieszkanie i z tej kwoty wykończyć mieszkanie (lub spłacić znaczną część kredytu - ponad 50%).

Panie Łukaszu,

w sumie mam trzy kwestie:

1. Czy działka rolna (ok 0,29ha) z WZ może być w chwili obecnej traktowana jako część wkładu własnego? Jeśli tak, to jaka może być jej ewentualna wartość (nie jest w pobliżu miasta)?

Dodam, że w chwili obecnej nie jestem jej właścicielem, ale zaraz po udanym podziale i po uzyskaniu WZ, działka może być na mnie przepisana w formie darowizny.

2. Zdolność kredytowa.

Zamierzamy ubiegać się wraz z dziewczyną o kredyt na budowę domu (do 100m2).

Oto nasze zarobki:

- moje: 3000 netto (podstawa to 2240, pozostałe składniki to godziny ponadwymiarowe, dodatki itp- wszystko ze składkami itp.), umowa na czas nieokreślony od 2010 roku. Wypłata na tym poziomie przynajmniej od 2 lat.

Poza tym, otrzymuję miesięcznie dietę radnego w wysokości 800zł (nieopodatkowane).

Obciążenia: rachunki, telefon, paliwo, żywność itp: ok 1200zl?

Pożyczka mieszkaniowa w wysokości 15000zł (pozostało do spłaty ok 2500zł)

-dziewczyny: 4000 netto, własna działalność gospodarcza od ponad dwóch lat, obecnie podpisany kontrakt do końca 2021 roku

Obciążenia: rachunki, telefon, żywność itp.: ok 1500zł?

Na jaką zdolność możemy liczyć? Koszt budowy domu (od 80m2 do 100m2) to naszym zdaniem (tylko czy słusznym?) ok 300-350 tys. zł.

3. Na podstawie jakiej powierzchni bank szacuje koszt inwestycji? Użytkowej?

Nadmienię, że jesteśmy zainteresowani projektem m141 Szum Morza i nie wiem, czy jest to realne.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Tak, będzie potraktowana jako wkład własny. Wartości natomiast nie określę - najlepiej skontaktować się z rzeczoznawcą majątkowym.

2. W przypadku działalności potrzebowałbym dane w troszkę innym ujęciu - dochód za rok ubiegły i bieżący, najlepiej podane przychody i koszty za wspomniane okresy.

3. Zwykle jest to brana jest pod uwagę powierzchnia użytkowa, aczkolwiek wszystko zależy od banku i konkretnego projektu. 300-350k spokojnie powinny wystarczyć, ale oczywiście wszystko zależy od tego, w jakim standardzie dom ma być przede wszystkim wykończony.

2. W przypadku działalności potrzebowałbym dane w troszkę innym ujęciu - dochód za rok ubiegły i bieżący, najlepiej podane przychody i koszty za wspomniane okresy.

Nie wiem czy to o to chodzi:

Podsumowanie KPiR za 2015 rok: Przychody 65k, Koszty 19,5k

Podsumowanie KPiR za 2016 rok (bez grudnia): Przychody 60k, Koszty 16,7k

Pozdrawiam