anna150780 14.05.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2017 Rynek pierwotny, mieszkanie budowane przez spółdzielnię mieszkaniową, ale stan deweloperski, mieszkanie będzie wymagało urządzenia na które będziemy posiadali środki, dlatego też zakładamy 10%wkład własny, mieszkanie będzie spółdzielcze własnościowe Rynek pierwotny czy wtórny? Czy mieszkanie wymaga remontu/wykończenia, na który posiadacie środki? Jaka jest forma własności mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 15.05.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 (edytowane) Panie Łukaszu, kłaniam się pięknie i takie zapytanie mam.Jaka jest szansa na kredyt na budowę domu od stanu zero (działka jest, papiery się załatwia, przyłącze prądu i wody też będzie) dla ludzi w wieku 45 lat oboje zatrudnieni na umowę o pracę na czas nieokreślony, zarobki oboje po 3300 brutto, bezdzietni. Kwota potrzebna ok 240 tys. Jakie banki dają kredyty ludziom w tym wieku, na jaki maksymalny okres i jaka by wtedy była rata?Pozdrawiam serdecznie.Dopisuję wartość działki bo widzę po lekturze postów że inni podają - działka w akcie notarialnym 45 tysięcy. Edytowane 15 Maja 2017 przez anka.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna150780 15.05.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Rynek pierwotny czy wtórny? Czy mieszkanie wymaga remontu/wykończenia, na który posiadacie środki? Jaka jest forma własności mieszkania? Rynek pierwotny, mieszkanie będzie kupione od Spółdzielni mieszkaniowej, stan deweloperski. Mieszkanie będzie wymagało wykończenia na które posiadamy częściowo środki. Koszt zakupu mieszkania to 286 tys, a kredyt jaki nas interesuje to 300 tys. Forma własności to spółdzielcze własnościowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 15.05.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 3 poziomy usługowe, jeden mieszkalny. Czyli rozumiem ze po 12 miesiącach wynajmu bank traktuje ten przychód jak np. normalny dochód z umowy o prace? Tak jak dochód z umowy o pracę nie, ale jest to dochód jak najbardziej akceptowalny. Kredyt ten zostanie potraktowany jako inwestycyjny, a nie mieszkaniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 15.05.2017 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Rynek pierwotny, mieszkanie będzie kupione od Spółdzielni mieszkaniowej, stan deweloperski. Mieszkanie będzie wymagało wykończenia na które posiadamy częściowo środki. Koszt zakupu mieszkania to 286 tys, a kredyt jaki nas interesuje to 300 tys. Forma własności to spółdzielcze własnościowe Pozdrawiam Proszę rozpisać dokładnie następujące dane: - cena zakupu, - koszt wykończenia, - wysokość środków własnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 15.05.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Panie Łukaszu, kłaniam się pięknie i takie zapytanie mam. Jaka jest szansa na kredyt na budowę domu od stanu zero (działka jest, papiery się załatwia, przyłącze prądu i wody też będzie) dla ludzi w wieku 45 lat oboje zatrudnieni na umowę o pracę na czas nieokreślony, zarobki oboje po 3300 brutto, bezdzietni. Kwota potrzebna ok 240 tys. Jakie banki dają kredyty ludziom w tym wieku, na jaki maksymalny okres i jaka by wtedy była rata? Pozdrawiam serdecznie. Dopisuję wartość działki bo widzę po lekturze postów że inni podają - działka w akcie notarialnym 45 tysięcy. W zależności od banku można uzyskać kredyt na okres 22-35 lat. Jaka jest powierzchnia działki? Jaka jest powierzchnia użytkowa budynku? Czy posiadacie jakieś środki własne na budowę? Od kiedy są umowy o pracę? Czy są jakieś zobowiązania kredytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 16.05.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Powierzchnia działki 15 arów, powierzchnia użytkowa 84 metry, środków własnych nie, umowy o prace ja od 1993 roku, mąż 1995 roku zobowiązanie kredytowe moje - kredyt we frankach na zakup mieszkania na rynku wtórnym rata 156 franków miesięcznie, do spłaty jeszcze przez 28 lat. Jednak kredyt ten jest spłacany na pół przeze mnie i mojego byłego męża czyli moja część to 78 franków, koszt ten zniknie bo potem wynajmiemy to mieszkanie, więc ktoś mi to zapłaci. Ale rozumiem, że banków przy obliczaniu zdolności kredytowej akurat te argumenty mogą nie wiele obchodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 16.05.2017 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Ale rozumiem, że banków przy obliczaniu zdolności kredytowej akurat te argumenty mogą nie wiele obchodzić Dokładnie tak. Liczy się tu i teraz. Rata kredytu obciąża Ciebie nie w połowie, a w całości, podobnie jak Twojego byłego męża. Banki, którymi możecie się zainteresować to mBank, Millennium, Eurobank. Proszę ewentualnie podać na priv adres mailowy, a podeślę pełne symulacje kredytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka.k. 16.05.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Dziękuję Panie Łukaszu na razie tyle mi wystarczy. Ważne, że są banki, które nie odmówią kredytu ludziom w mojej sytuacji. O ewentualną symulację kredytu przypomnę się bliżej czasu rozpoczęcia prac. A może w międzyczasie coś mi się dobrego trafi?Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 16.05.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Oferty oczywiście zmieniają się w czasie. Jeśli więc inwestycja ma być rozpoczęta za kilka miesięcy, to nie ma sensu skupiać się na konkretnych ofertach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna150780 16.05.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Proszę rozpisać dokładnie następujące dane: - cena zakupu, - koszt wykończenia, - wysokość środków własnych. cena zakupu to 286 tys koszt wykończenia to ok 70 tys/ 67 m2 własne środki to 30 tys- wkład 10%, koszty około kredytowe i ok 50 tys na wykończenie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 16.05.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 cena zakupu to 286 tys koszt wykończenia to ok 70 tys/ 67 m2 własne środki to 30 tys- wkład 10%, koszty około kredytowe i ok 50 tys na wykończenie mieszkania. Jeszcze dwa pytania uzupełniające: 1. Co robiła wcześniej osoba mająca umowę o pracę od kwietnia tego roku? 2. Jaki był dochód z PIT za rok ubiegły obu osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna150780 17.05.2017 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Jeszcze dwa pytania uzupełniające: 1. Co robiła wcześniej osoba mająca umowę o pracę od kwietnia tego roku? 2. Jaki był dochód z PIT za rok ubiegły obu osób? osoba, która ma od tego roku umowę na czas nieokreślony wcześniej była zatrudniona u tego samego pracodawcy od zeszłego roku Dochód pit za ubiegły rok to 66049 + 11023, zatrudnienie drugiej osoby od lipca lub czerwca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 17.05.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Banki, które obecnie można wziąć w tej konfiguracji pod uwagę to PEKAO S.A. (tutaj z pewnych względów sugerowałbym kwotę choćby minimalnie niższą od 300k), mBank, Millennium, być może PKO BP. Proszę ewentualnie na priv podać mi swój adres mailowy, a podeślę pełne symulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 01.06.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Panie Łukaszu, wracamy do tematu już na powaznie - jesteśmy gotowi i chcielibyśmy już zacząć działać z kredytem. Dla przypomnienia sytuacja: prosiłbym o przedstawienie oferty kredytu na dokończenie budowy domu: - stan na dzisiaj: działka 1,1 tys m2 + dom w stanie surowym zamkniętym ( okna są ale bez docelowych drzwi i bramy garażowej ) o pow. 250 m2 ( orientacyjna wartość: działka 250 tys + inwestycje poniesione dotychczas na budowę dom 320 tys zł)- jeszcze zrobimy instalację elek. i hydrauliczną i byc moze tynki - czyli dodatkowo nakłady powiększa się o ok 50-80 tys. - 4 osoby w gospodarstwie ( 2+2) Kwota kredytu, którą byśmy chcieli to 250 tys. zł na 15 lat. Interesuję nas również możliwość wcześniejszej możliwie bez kosztowej spłaty cześć kredytu ( za 6 lat będziemy dysponować kwotą 100 tys z ubezpieczenia). Ostatnio najatrakcyjniej wychodziło Millenium, pytanie jak teraz. W międzyczasie dostałem ofertę z Banku Spółdzielczego, która wydaje mi się że była zbliżona do Millenium jeśli porównujemy całkowity koszt kredytu.Prosiłbym już o dokładne porównanie i symulacje ( raty równe vs malejące ) i opis procedury ( jakie dokumenty, co , jak, kiedy, gdzie, itp) pozdrawiamjf Edytowane 13 Września 2017 przez suzanita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 02.06.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Symulacje zostały wysłane na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 06.06.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam, proszę o przedstawienie propozycji.1) Dochody- Własna DG od 03.2016. Przychód za 83000, dochód 50.0002) Kwota kredytu 350 000 PLN3) Wkład: Dom z SSZ, działka warta 200.00, dom 300.0004) Bez dzieci.5) PU 187m26. Województwo pomorskie7. Karta kredytowa z limitem 19.0008. w BIK czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 06.06.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam, proszę o przedstawienie propozycji. 1) Dochody- Własna DG od 03.2016. Przychód za 83000, dochód 50.000 2) Kwota kredytu 350 000 PLN 3) Wkład: Dom z SSZ, działka warta 200.00, dom 300.000 4) Bez dzieci. 5) PU 187m2 6. Województwo pomorskie 7. Karta kredytowa z limitem 19.000 8. w BIK czysto. Jaka jest powierzchnia działki? Podany przychód i dochód jakiego okresu dotyczy? Proszę podać dochód za rok 2016 oraz za rozliczone miesiące roku bieżącego. Dochód z tytułu działalności jest jedynym dochodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 07.06.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Działka 1276 m2Dotyczy okresu od 03.2016 do 12.2016W tym roku, miesięczny przychód to stałe 8300 netto/mscDochód 6000 netto/msc. DG jest jedynym dochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 08.06.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Celowałbym w zestaw ING, Millennium, PEKAO S.A. Dla uściślenia, ponieważ nie zapytałem - ile macie Państwo lat? Proszę o podanie na priv adresu mailowego, a podeślę pełne symulacje kredytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts