Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marża to nie wszystko. Jeśli rozłożyć oferty na czynniki pierwsze, to Millennium wypada porównywalnie do ING, natomiast mBank najsłabiej. W przypadku mBanku występuje prowizja w wysokości 0,7% (w pewnych przypadkach marża może wynosić 1,85%, a prowizja 0,2%, dla klientów GOLD marża może wynosić 1,74%). Do tego dochodzą produkty dodatkowe. Każdy z tych banków wymaga ubezpieczenia na życie. Ich miesięczny koszt wynosi odpowiednio:

- ING 0,035% od salda zadłużenia,

- mBank 0,045% od salda zadłużenia,

- Millennium 0,02% od salda zadłużenia.

Przekładając powyższe koszty na realne finalne marże, to przedstawia się to następująco: ING - 2,22%, mBank - 2,44%, Millennium - 2,24%. Dodatkowo w ING występuje WIBOR 6M, który jest zwykle wyższy niż WIBOR 3M stosowany przez pozostałe banki (obecnie jest wyższy o 0,07p.p., co oznacza, że uwzględniając koszt ubezpieczenia na życie, realne oprocentowanie będzie wyższe o 0,05p.p. niż w Millennium). Plusem ING jest tutaj tak na dobrą sprawę jedynie fakt, że produkty dodatkowe należy utrzymać tylko przez okres 3 lat. Minusem ubezpieczenia na życie stosowanego przez ING jest fakt, że ubezpieczony jest tylko jeden kredytobiorca na całą sumę kredytu. W przypadku pozostałych banków ubezpieczeni są oboje kredytobiorcy proporcjonalnie do osiąganych dochodów.

Zatem jeśli ubezpieczenia na życie nie traktujesz jako zbędnego kosztu (zachęcam do posiadania tego produktu i traktowania go jako zabezpieczenia dla rodziny), to Millennium może wyjść dla Ciebie wręcz najkorzystniej spośród wymienionych banków.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapraszam wszystkich na targi mieszkaniowe w Bydgoszczy, których wiosenna edycja odbędzie się w dniach 30-31 marca. Zarówno w sobotę jak i niedzielę będzie można spotkać się ze mną na prowadzonych przeze mnie seminariach dotyczących kredytów hipotecznych. Zainteresowane osoby będą mogły oczywiście indywidualnie zbadać swoją zdolność kredytową oraz wyjaśnić swoje wszelkie wątpliwości dotyczące tematyki kredytów.

https://sawo.pl/21.-targi-mieszkaniowe-wiosna-2019.html

• 2 weeks później...

Witam,

Mogłabym i ja zwrócić się o pomoc :rolleyes:

Sytuacja wygląda tak:

Chcemy z mężem wziąć kredyt na budowę domu: 145m2. Wyliczyliśmy że potrzebujemy 350 tys. 110 tys mamy a około 40 ( nawet więcej) planujemy mieć ze sprzedaży samochodu (auto kupione specjalnie na „handel”) czyli wychodzi nam, że potrzebujemy 200 tys kredytu.

Dom już zaczęliśmy budować – mamy stan „0” i będziemy teraz stawiać mury (działka kupiona za gotówkę 190 tys).

Rodzina 2+2

Mąż na działalności gospodarczej (pracuje w firmie, gdzie wymaga się samozatrudnienia od pracowników), ma więc pewne stałe miesięczne dochody w wysokości ok 7000 brutto, czyli minus zus i vat jakieś 5 netto. Konto w ing.

Ja zatrudniona w budżetówce na czas nieokreślny. Dochody 12.2017-12.2018 (macierzyński 80%) 2500netto, a od 01.2019 3200zł netto. Konto w millennium

Ponieważ zaczęliśmy już budowę i wygląda to tak, że materiały załatwiamy sami, to często słyszymy, że bez faktury taniej. Dlatego zależałoby nam na banku, który faktur nie wymaga i jest „przyjazny” dla klienta w zakresie dokumentacji potrzebnej do wypłaty transz.

Obecne nasze mieszkanie nie jest obciążone kredytem a po przeprowadzce planujemy je wynająć tak by „kredyt na dom spłacał się sam”. Dlatego rozważamy kredyt 200 000 na 20 lat i może malejące raty ? Ale jeszcze się wahamy co do tych rat.

Mogłabym prosić o jakiekolwiek ukierunkowanie jakich banków na pewno w naszej sytuacji unikać a jakie wziąć pod uwagę?

Kalkulować koszty powinniście uwzględniając robociznę. Znam co najmniej kilka przypadków, gdy klientom takie podejście ratowało skórę. Choroba lub kontuzja mogą spowodować, że ekipę jednak trzeba będzie nająć. Jeśli środków zostanie, to kredyt zawsze można nadpłacić.

Ze zdolnością kredytową problemu być nie powinno, aczkolwiek należy zweryfikować przede wszystkim dochód z tytułu działalności.

Jeśli chodzi o banki, to na pewno powinniście unikać BPS oraz Credit Agricole, które wymagają faktur na część wydatków. Celowałbym w zestaw ING, Millennium i Pocztowy. Proszę ewentualnie podać mi na priv adres mailowy, a podeślę pełne symulacje.

Dzień dobry, planuje kupić dom w stanie deweloperskim za 600tys.

Od kilku lat prowadzę firmę, zarobki 8-10tys na rękę miesięcznie.

Posiadam 10% wkładu własnego, oraz przewiduję 30 lat kredytowania.

Kredyt w jakim banku będzie najbardziej opłacalny?

Czy posiada Pan środki na wykończenie? Jeśli tak, to w jakiej kwocie?

Jest Pan sam w gospodarstwie domowym?

Czy występują jakieś obciążenia kredytowe?

Witam. Jestem na etapie budowy domu. Dom jest już w stanie w sumie deweloperskim. Zostało wykończenie. Moje pytanie w jakiej wysokości i czy w ogóle mógłbym ubiegać się o kredyt przy dochodach na rękę moje 2000, żony 2000, dziecko oczywiście 0. Mój wiek to 41 lat. Dodatkowo będę miał zaciągniętą pożyczkę w programie czyste powietrze około 35 tys na 15 lat.