korpi 11.04.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Do Peez - zdradź co to za sposób aby szybko i sprawnie dostać zaswiadczanie o zarobkach mam ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 11.04.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Gdybym tylko wiedział w którą stronę będzie podążał kurs franka przez najbliższe 18 miesięcy lepiej zapytaj o to Leppera - tak na "oko" to w takim okresie jakieś 3,50pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 12.04.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 1. Dla kredytów wypłacanych w transzach jedynym sensownym rozwiązaniem jest zaciągnięcie kredytu w PLN. Zapytacie dlaczego ?? Ano dlatego, że dla kredytu wypłacanego na przestrzeni następnego roku-dwóch nikt nie zna kursów walutowych i stóp procentowych. Dlatego kredyt zaciągam w PLN Kredyt hipoteczny to nie jest kredyt na pralkę czy lodówkę i nie bierzesz go na 2-3 lata tylko na lat 20-30. Wahania kursu w perspektywie roku czy dwóch to naprawdę niewielki czynnik wpływający na całkowity koszt kredytu. Mówię to z własnego doświadczenia. Blisko dwa lata temu brałem kredyt w CHF z kursem 2,97zł. Przez ostatnie półtora roku CHF systematycznie spadał, a ostatnio lekko odbił do góry. Jeżeli nawet dojdzie ponownie do kursu 2,97 to i tak jestem juz do przodu kilka tysięcy złotych nie tylko na kursie, ale przede wszystkim na różnicy oprocentowania (blisko dwukrotnej). 2. Po wypłaceniu wszytkich transz wyczekam momen w którym kurs CHF/PLN będzie ok. 2.7 - 3, do tego będę znał różnice pomiędzy LIBOR i WIBOR i na tej podstawie podejmę decyzję czy i kiedy przejść na CHF poprzez przeniesienie kredytu do innego banku (przypominam - wcześniejsza spłata za 0). Jak w Polsce nie będzie rewolucji, to tylko zyskam - Frank spadnie do 2.3 - 2.4 (ewentualne przewalutowanie na PLN). Jak będzie rewolucja, to nikt z nas nie będzie miał pronlemu z kredytami A policzył kolega ile będą kosztować te kilkukrotne przenosiny. Numer z przewalutowaniem opłaca się zrobić raz, więcej to juz strata pieniędzy na relacjach kupno/sprzedaż. A jak będzie rewolucja to nie tylko wzrośnie kurs walut, ale również skoczy inflacja a w ślad za tym oprocentowanie kredytów złotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 12.04.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 1. Dla kredytów wypłacanych w transzach jedynym sensownym rozwiązaniem jest zaciągnięcie kredytu w PLN. Zapytacie dlaczego ?? Ano dlatego, że dla kredytu wypłacanego na przestrzeni następnego roku-dwóch nikt nie zna kursów walutowych i stóp procentowych. Dlatego kredyt zaciągam w PLN Kredyt hipoteczny to nie jest kredyt na pralkę czy lodówkę i nie bierzesz go na 2-3 lata tylko na lat 20-30. Wahania kursu w perspektywie roku czy dwóch to naprawdę niewielki czynnik wpływający na całkowity koszt kredytu. Mówię to z własnego doświadczenia. Blisko dwa lata temu brałem kredyt w CHF z kursem 2,97zł. Przez ostatnie półtora roku CHF systematycznie spadał, a ostatnio lekko odbił do góry. Jeżeli nawet dojdzie ponownie do kursu 2,97 to i tak jestem juz do przodu kilka tysięcy złotych nie tylko na kursie, ale przede wszystkim na różnicy oprocentowania (blisko dwukrotnej). Kurs CHF/PLN w okresie wypłacania transz (czyli dla mnie przez najblizsze 18 miesiecy) ma zasadnicze znaczenie dla opłacalności kredytu. W okresie spłaty natomiast prawdą jest to co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 20.04.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam! Zdecydowałem się napisać o ofercie kredytu jaką uzyskałem w BGŻ. Mam nadzieję, iż w temacie wypowiedzą się fachowcy finansowi odwiedzający to forum. A więc do rzeczy. Kredyt 350 000zł w CHF na 30 lat, 0% wpłaty, inaczej 100% kredytowania. Jako że BGŻ reklamuje się iż nie ma u nich ukrytych kosztów Pani w banku nie omieszkała mi o tym przypomnieć i wszystko skruplatnie napisała na karteczce. A dodatkowe koszty do kredytu (niektóre rzeczy wprost "przerysowuje" bo to dla mnie "czarna magia") to: 1.) Ubezpieczenie niskiego wkładu: 15% x 3,5% = 1837,50zł na 3 lata 0% prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu po okresie 5 lat 2.) Ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 0,215% na 3 miesiące = 752,50zł 3.) 19zł US 4.) 200zł sąd - za wpis do hipoteki 5.) Koszt prowizji przygotowawczej 0,6% = 2100zł i tutaj Pani powiedziała że postara się aby tej prowizji nie było więc pewnie nie będzie 6.) 500zł za wycenę nieruchomości A teraz najważniejsze: MARŻA 1,5 p.p. ---> 2,78% co daje miesięczną ratę 1434zł - dla przypomnienia 350 000zł na 30 lat. KOMPLETNIE nie wiem czy to dobra oferta ale Pani w banku oczywiście mówi że bardzo dobra, zaznaczając jednak, że jak będę miał lepszą to mam do niej przyjść. Proszę o radę czy te warunki są ok i czy czasem nie brakuje tam jakiegoś bardzo ważnego, w późniejszym okresie zapisu. Nadmieniam, iż ten bank bez problemu zgodził się sfinansować najpierw zakup działki a potem budowę domu. W innych bankach które odwiedziłem było to problemem choć każdy bank jakoś sobie z tym "by poradził". Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 20.04.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 oferta jest niezła, przypilnuj tylko czy marża jest stała przez cały okres kredytowania, czy tylko np. przez 1 rok. Minus, że pewnie to równe raty kapitałowo - odsetkowe, a nie malejące, ale pewnie chodziło Ci o zdolność kredytową pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 20.04.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 witamja z takim pytankiem nt. kredytow w ING i Kredyt Banku.Wg rozmow z ich infoliniami i wg stron www oprocentowanie kredytu przy zalozeniach - kredyt 350'000 PLN - wklad wlasny - troche ponad 20 % - 20 lat - kredyt w PLNwynosi na dzis: KB - 5.07 % i 1.35% prowizji, ING - 5.16% i 0 prowizjiOferty wygladaja dla mnie zachecajaco, czy wiecie moze, czy to tak faktycznie wyglada ? A powiem moze o co chodzi mi dokladniej - bylem dzisiaj w swoim banku (multibank) i szczerze mowiac szczeka mi opadla. Jestem ich klientem od samego poczatku i na dzien dobry dostalem propozycje 7,15 % i 1,2 % prowizji. Po rozmowie oprocentowanie spadlo do 6,3 %. Ale czegos tu nie rozumiem. Czy moj bank chce ze mnie zrobic idiote ? Spadek oprocentowania z 7,15 na 6,3 w ciagu 15 min to zagranie moim zdaniem malo profesjonalne, ale dalej oprocentowanie 6,3 to duzo za duzo Szczerze mowiac, to po uslyszeniu oferty w Multi to mnie troche zatkalo i w sumie nie wiedzialem co powiedziec. Zastanawiam sie, czy rozmowa w innej placowce moze skutkowac inna oferta, bo szczerze mowiac chcialbym wziac kredyt akurat w multi, ale nie przy takich warunkach. pozdrWookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 20.04.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 oferta jest niezła, przypilnuj tylko czy marża jest stała przez cały okres kredytowania, czy tylko np. przez 1 rok. Minus, że pewnie to równe raty kapitałowo - odsetkowe, a nie malejące, ale pewnie chodziło Ci o zdolność kredytową pozdrawiam Ooooo, to okazuje się że Pani w BGŻ jednak się postarała! Cieszę się. Marża jest stała przez cały okres kredytowania a raty niestety równe (tak, zdolność). Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 20.04.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 No to powiedzcie: Kredyt ok. 400000, 20% wkładu własnego, 25-30 lat, chf. Który bank najtańszy? (albo: jakie mielicie ceny?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 21.04.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Dostaliśmy po zwolenie na budowę I ruszamy składać wnioski o kredyt. Rozważamy Millenium i Krdyt Bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gochasz 23.04.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 witam ja z takim pytankiem nt. kredytow w ING i Kredyt Banku. Wg rozmow z ich infoliniami i wg stron www oprocentowanie kredytu przy zalozeniach - kredyt 350'000 PLN - wklad wlasny - troche ponad 20 % - 20 lat - kredyt w PLN wynosi na dzis: KB - 5.07 % i 1.35% prowizji, ING - 5.16% i 0 prowizji Oferty wygladaja dla mnie zachecajaco, czy wiecie moze, czy to tak faktycznie wyglada .... pozdr Wookasch Witaj, z tego co wiem w KB możesz NEGOCJOWAĆ prowizje nawet do 0,7% (oprocentowanie też możesz trochę wynegocjować na niższe) powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 23.04.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Witam! Zdecydowałem się napisać o ofercie kredytu jaką uzyskałem w BGŻ. Mam nadzieję, iż w temacie wypowiedzą się fachowcy finansowi odwiedzający to forum. A więc do rzeczy. Kredyt 350 000zł w CHF na 30 lat, 0% wpłaty, inaczej 100% kredytowania. Jako że BGŻ reklamuje się iż nie ma u nich ukrytych kosztów Pani w banku nie omieszkała mi o tym przypomnieć i wszystko skruplatnie napisała na karteczce. A dodatkowe koszty do kredytu (niektóre rzeczy wprost "przerysowuje" bo to dla mnie "czarna magia") to: 1.) Ubezpieczenie niskiego wkładu: 15% x 3,5% = 1837,50zł na 3 lata 0% prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu po okresie 5 lat 2.) Ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 0,215% na 3 miesiące = 752,50zł 3.) 19zł US 4.) 200zł sąd - za wpis do hipoteki 5.) Koszt prowizji przygotowawczej 0,6% = 2100zł i tutaj Pani powiedziała że postara się aby tej prowizji nie było więc pewnie nie będzie 6.) 500zł za wycenę nieruchomości A teraz najważniejsze: MARŻA 1,5 p.p. ---> 2,78% co daje miesięczną ratę 1434zł - dla przypomnienia 350 000zł na 30 lat. KOMPLETNIE nie wiem czy to dobra oferta ale Pani w banku oczywiście mówi że bardzo dobra, zaznaczając jednak, że jak będę miał lepszą to mam do niej przyjść. Proszę o radę czy te warunki są ok i czy czasem nie brakuje tam jakiegoś bardzo ważnego, w późniejszym okresie zapisu. Nadmieniam, iż ten bank bez problemu zgodził się sfinansować najpierw zakup działki a potem budowę domu. W innych bankach które odwiedziłem było to problemem choć każdy bank jakoś sobie z tym "by poradził". Pozdrawiam! Mam takie same warunki w BGZ. Jedyne co musisz jeszcze wiedziec to to żeby dostac prowizje 0.6% decydujesz sie na zalozenie u nich konta za ponad 20 zł miesiecznie. Jak konto za 5zł to prowizja wynosi 1%. Pani mi powiedziała ze marze konto sie zakłada drogie a po 1 miesiacu sie zmienia na tanie i tak kilkaset zł zostaje w kieszeni. Sprawdziłem - w umowie nie ma nic na temat zmiany konta na tańsze. 2. Marża 1.5% jest promocyjna bo przy zerowym wkładzie własnym wg obecnej abeli opłat i prowizji powinna być 2%. Ponadto BGZ jest bardzo liberalnym bankiem przy liczeniu zdolności kredytowej. A decyzje w sprawie kredytu dostalem po tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacława 24.04.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Pamietać należy, że w BGŻ faktury sa potrzebne na 60 % kwoty kredytu. Też rozmawiam z BGŻ na temat kredytu ale w PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 24.04.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 WitamStaralam sie tal o kredyt ? miliony papierzysk. Konto w BPH mam od 1998 roku, przyznali mi nawet limit na karcie kredytowej 4000, a jak juz zlozylam wniosek?Doradca obliczyl, ze mam zdolnosc kredytowa (4000 brutto), wiec nie ma problemu z kredytem. Kazali zrobic operat szacunkowy ( kosztowalo to 800 zlotych), przyniesc miliony zaswiadczen itd. Czekalam 1.5 miesiaca i okazalo sie ze NIE DOSTANE! Chlopaki juz z lopatami stoja, a ja nie ma grosza przy duszy. Nie warto sie tam starac o kredyt. Poza tym jakies miny podobno sa z wyplacaniem transz.PS. Staralam sie o 120 tysiecy. Wklad wlasny mialam jakies 50 tysiecy tylko to jest specyficzna budowa ? dom z bali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 24.04.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 a ja dzisiaj jestem po rozmowie w millenium i tak:kwota kredytu 130000oprocentowanie 2,25wkład własny ok. 68%na 35 latrata 480 pln0% za wycenę1%prowizjiobowiązkowe ubez na zycie u nich 30pln /miesiącdo czasu wpisu hipoteki dodatkowy koszt 94pln/miesiącsposób rozliczania zdjecia ewen. wizyta i człowieka z banku bezpłatna jak sądzicie to dobra oferta?aha co dziwne po przyjściu od nich w wpisaniu danych w klakulator kredytowy rata wyszła 465 pln.ciekawe nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morrigan 24.04.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Wookash, w multi dostałeś wyższe oproc. bo tam działa mechanizm bilansujący, więc w praktyce i tak % jest niższy bo płacisz za różnicę między kredytem a oszczędnościami. Ja mam w multi ale CHF, na 30 lat, 2,35%. Trochę to wszystko trwało, ale opóźniało refinansowanie. Gdyby nie to mogę spokojnie polecić ten bank (i prowadzącą kredyt - w razie potrzeby namiary na prv). Jeśli nie multi to brałabym w mbanku 2,45% w CHF gwarantowane w promocji z Ładnym Domem. Ostatnio dobrą ofertę ma też millenium coś 2,25% CHF, ale trzeba doliczyć koszt ubezpieczenia na życie. Aha, 100% inwestycji Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 24.04.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Jak w mBanku jest gwarantowane oprocentowanie?? Z tego, co słyszałem, tam majš oprocentowanie ustalane decyzjš pezesa... Rzeczywicie na 100% inwestycji można znaleć na 2,25-2,35? Ja chcę tylko na 80% i nijak mi nie wychodzi poniżej 2.50... Ale powoli zaczynam się przekonywać do plnów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 24.04.2006 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Wookash, w multi dostałeś wyższe oproc. bo tam działa mechanizm bilansujący, więc w praktyce i tak % jest niższy bo płacisz za różnicę między kredytem a oszczędnościami. Powodzenia! Taaa... wiem, ze jest mechanizm bilansujacy. Tylko ze jakie musialbym miec oszczednosci, zeby oprocentowanie wyszlo mi o 1 % nizsze !! (Policzylem np. ze gdybym mial stale na rachunku np. 25.000 to oprocentowanie spadloby mi o ok. 0,4 %, ale to jeszcze caly czas jest duuuzo wiecej niz w bankach, ktorych nie jestem klientem. A jak nie bede mial ? Poza tym to raczej wolalbym oszczednosci kierowac na szybsze splacenie kredytu. Poza tym prowizja 1,2 % to juz jakies przegiecie. I jeszcze jedna rzecz. Wydaje mi sie, ze podstawowa oferta Multi (bez mech. bilansowania) powinna byc na poziomie konkurencji a sam mechanizm czyms co zacheci klientow do skorzystania z ich oferty, a nie na zasadzie - "dzieki mechanizmowi bilansowania nasza oferta moze sie zblizyc do oferty konkurencji". No i pamietajmy o tym, ze oszczednosci zawsze moge wrzucic na jakies wyzsze oprocentowanie niz ROR, a wtedy robie swoj wlasny "mechanizm bilansowania". No i to by bylo na tyle, no oprocz moze tego, ze PKO BP, przy konkurencyjnym oprocentowaniu rowniez wprowadzil mechanizm bilansowania. Jak na razie, to niestety nie mam zadnych argumentow "za" Multibankiem a chcialem. pozdrawiam Wookasch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 26.04.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Dostałam oferte z Kredyt Banku: marża 1,15%+Libor3M 1,25= 2,40% w CHFprowizja 0,7% Kredyt 285 000zł, na 30 lat. Nie mam u nich założonego konta. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 26.04.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jaki wkład własny? (do wszystkich - podawajcie proszę procentowy wkład własny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts