Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Dla kredytów wypłacanych w transzach jedynym sensownym rozwiązaniem jest zaciągnięcie kredytu w PLN. Zapytacie dlaczego ?? Ano dlatego, że dla kredytu wypłacanego na przestrzeni następnego roku-dwóch nikt nie zna kursów walutowych i stóp procentowych. Dlatego kredyt zaciągam w PLN

Kredyt hipoteczny to nie jest kredyt na pralkę czy lodówkę i nie bierzesz go na 2-3 lata tylko na lat 20-30. Wahania kursu w perspektywie roku czy dwóch to naprawdę niewielki czynnik wpływający na całkowity koszt kredytu. Mówię to z własnego doświadczenia. Blisko dwa lata temu brałem kredyt w CHF z kursem 2,97zł. Przez ostatnie półtora roku CHF systematycznie spadał, a ostatnio lekko odbił do góry. Jeżeli nawet dojdzie ponownie do kursu 2,97 to i tak jestem juz do przodu kilka tysięcy złotych nie tylko na kursie, ale przede wszystkim na różnicy oprocentowania (blisko dwukrotnej).

2. Po wypłaceniu wszytkich transz wyczekam momen w którym kurs CHF/PLN będzie ok. 2.7 - 3, do tego będę znał różnice pomiędzy LIBOR i WIBOR i na tej podstawie podejmę decyzję czy i kiedy przejść na CHF poprzez przeniesienie kredytu do innego banku (przypominam - wcześniejsza spłata za 0). Jak w Polsce nie będzie rewolucji, to tylko zyskam - Frank spadnie do 2.3 - 2.4 (ewentualne przewalutowanie na PLN). Jak będzie rewolucja, to nikt z nas nie będzie miał pronlemu z kredytami

A policzył kolega ile będą kosztować te kilkukrotne przenosiny. Numer z przewalutowaniem opłaca się zrobić raz, więcej to juz strata pieniędzy na relacjach kupno/sprzedaż.

A jak będzie rewolucja to nie tylko wzrośnie kurs walut, ale również skoczy inflacja a w ślad za tym oprocentowanie kredytów złotowych.

1. Dla kredytów wypłacanych w transzach jedynym sensownym rozwiązaniem jest zaciągnięcie kredytu w PLN. Zapytacie dlaczego ?? Ano dlatego, że dla kredytu wypłacanego na przestrzeni następnego roku-dwóch nikt nie zna kursów walutowych i stóp procentowych. Dlatego kredyt zaciągam w PLN

Kredyt hipoteczny to nie jest kredyt na pralkę czy lodówkę i nie bierzesz go na 2-3 lata tylko na lat 20-30. Wahania kursu w perspektywie roku czy dwóch to naprawdę niewielki czynnik wpływający na całkowity koszt kredytu. Mówię to z własnego doświadczenia. Blisko dwa lata temu brałem kredyt w CHF z kursem 2,97zł. Przez ostatnie półtora roku CHF systematycznie spadał, a ostatnio lekko odbił do góry. Jeżeli nawet dojdzie ponownie do kursu 2,97 to i tak jestem juz do przodu kilka tysięcy złotych nie tylko na kursie, ale przede wszystkim na różnicy oprocentowania (blisko dwukrotnej).

Kurs CHF/PLN w okresie wypłacania transz (czyli dla mnie przez najblizsze 18 miesiecy) ma zasadnicze znaczenie dla opłacalności kredytu.

W okresie spłaty natomiast prawdą jest to co napisałeś.

• 2 weeks później...

Witam!

Zdecydowałem się napisać o ofercie kredytu jaką uzyskałem w BGŻ. Mam nadzieję, iż w temacie wypowiedzą się fachowcy finansowi odwiedzający to forum.

A więc do rzeczy.

Kredyt 350 000zł w CHF na 30 lat, 0% wpłaty, inaczej 100% kredytowania. ;)

Jako że BGŻ reklamuje się iż nie ma u nich ukrytych kosztów Pani w banku nie omieszkała mi o tym przypomnieć i wszystko skruplatnie napisała na karteczce. A dodatkowe koszty do kredytu (niektóre rzeczy wprost "przerysowuje" bo to dla mnie "czarna magia") to:

1.) Ubezpieczenie niskiego wkładu: 15% x 3,5% = 1837,50zł na 3 lata

0% prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu po okresie 5 lat

2.) Ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 0,215% na 3 miesiące = 752,50zł

3.) 19zł US :)

4.) 200zł sąd - za wpis do hipoteki

5.) Koszt prowizji przygotowawczej 0,6% = 2100zł i tutaj Pani powiedziała że postara się aby tej prowizji nie było więc pewnie nie będzie :)

6.) 500zł za wycenę nieruchomości

A teraz najważniejsze:

MARŻA 1,5 p.p. ---> 2,78% co daje miesięczną ratę 1434zł - dla przypomnienia 350 000zł na 30 lat.

KOMPLETNIE nie wiem czy to dobra oferta ale Pani w banku oczywiście mówi że bardzo dobra, zaznaczając jednak, że jak będę miał lepszą to mam do niej przyjść. :)

Proszę o radę czy te warunki są ok i czy czasem nie brakuje tam jakiegoś bardzo ważnego, w późniejszym okresie zapisu.

Nadmieniam, iż ten bank bez problemu zgodził się sfinansować najpierw zakup działki a potem budowę domu. W innych bankach które odwiedziłem było to problemem choć każdy bank jakoś sobie z tym "by poradził".

Pozdrawiam!

witam

ja z takim pytankiem nt. kredytow w ING i Kredyt Banku.

Wg rozmow z ich infoliniami i wg stron www oprocentowanie kredytu przy zalozeniach

- kredyt 350'000 PLN

- wklad wlasny - troche ponad 20 %

- 20 lat

- kredyt w PLN

wynosi na dzis: KB - 5.07 % i 1.35% prowizji, ING - 5.16% i 0 prowizji

Oferty wygladaja dla mnie zachecajaco, czy wiecie moze, czy to tak faktycznie wyglada ?

A powiem moze o co chodzi mi dokladniej - bylem dzisiaj w swoim banku (multibank) i szczerze mowiac szczeka mi opadla. Jestem ich klientem od samego poczatku i na dzien dobry dostalem propozycje 7,15 % i 1,2 % prowizji. Po rozmowie oprocentowanie spadlo do 6,3 %. Ale czegos tu nie rozumiem. Czy moj bank chce ze mnie zrobic idiote ? Spadek oprocentowania z 7,15 na 6,3 w ciagu 15 min to zagranie moim zdaniem malo profesjonalne, ale dalej oprocentowanie 6,3 to duzo za duzo

Szczerze mowiac, to po uslyszeniu oferty w Multi to mnie troche zatkalo i w sumie nie wiedzialem co powiedziec. Zastanawiam sie, czy rozmowa w innej placowce moze skutkowac inna oferta, bo szczerze mowiac chcialbym wziac kredyt akurat w multi, ale nie przy takich warunkach.

pozdr

Wookasch

oferta jest niezła, przypilnuj tylko czy marża jest stała przez cały okres kredytowania, czy tylko np. przez 1 rok. Minus, że pewnie to równe raty kapitałowo - odsetkowe, a nie malejące, ale pewnie chodziło Ci o zdolność kredytową

pozdrawiam :wink:

Ooooo, to okazuje się że Pani w BGŻ jednak się postarała! Cieszę się.

Marża jest stała przez cały okres kredytowania a raty niestety równe (tak, zdolność).

Dziękuję i pozdrawiam!

witam

ja z takim pytankiem nt. kredytow w ING i Kredyt Banku.

Wg rozmow z ich infoliniami i wg stron www oprocentowanie kredytu przy zalozeniach

- kredyt 350'000 PLN

- wklad wlasny - troche ponad 20 %

- 20 lat

- kredyt w PLN

wynosi na dzis: KB - 5.07 % i 1.35% prowizji, ING - 5.16% i 0 prowizji

Oferty wygladaja dla mnie zachecajaco, czy wiecie moze, czy to tak faktycznie wyglada ....

pozdr

Wookasch

Witaj, z tego co wiem w KB możesz NEGOCJOWAĆ prowizje nawet do 0,7% (oprocentowanie też możesz trochę wynegocjować na niższe)

powodzenia :wink:

Witam!

Zdecydowałem się napisać o ofercie kredytu jaką uzyskałem w BGŻ. Mam nadzieję, iż w temacie wypowiedzą się fachowcy finansowi odwiedzający to forum.

A więc do rzeczy.

Kredyt 350 000zł w CHF na 30 lat, 0% wpłaty, inaczej 100% kredytowania. ;)

Jako że BGŻ reklamuje się iż nie ma u nich ukrytych kosztów Pani w banku nie omieszkała mi o tym przypomnieć i wszystko skruplatnie napisała na karteczce. A dodatkowe koszty do kredytu (niektóre rzeczy wprost "przerysowuje" bo to dla mnie "czarna magia") to:

1.) Ubezpieczenie niskiego wkładu: 15% x 3,5% = 1837,50zł na 3 lata

0% prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu po okresie 5 lat

2.) Ubezpieczenie do czasu wpisu do KW - 0,215% na 3 miesiące = 752,50zł

3.) 19zł US :)

4.) 200zł sąd - za wpis do hipoteki

5.) Koszt prowizji przygotowawczej 0,6% = 2100zł i tutaj Pani powiedziała że postara się aby tej prowizji nie było więc pewnie nie będzie :)

6.) 500zł za wycenę nieruchomości

A teraz najważniejsze:

MARŻA 1,5 p.p. ---> 2,78% co daje miesięczną ratę 1434zł - dla przypomnienia 350 000zł na 30 lat.

KOMPLETNIE nie wiem czy to dobra oferta ale Pani w banku oczywiście mówi że bardzo dobra, zaznaczając jednak, że jak będę miał lepszą to mam do niej przyjść. :)

Proszę o radę czy te warunki są ok i czy czasem nie brakuje tam jakiegoś bardzo ważnego, w późniejszym okresie zapisu.

Nadmieniam, iż ten bank bez problemu zgodził się sfinansować najpierw zakup działki a potem budowę domu. W innych bankach które odwiedziłem było to problemem choć każdy bank jakoś sobie z tym "by poradził".

Pozdrawiam!

Mam takie same warunki w BGZ. Jedyne co musisz jeszcze wiedziec to to żeby dostac prowizje 0.6% decydujesz sie na zalozenie u nich konta za ponad 20 zł miesiecznie. Jak konto za 5zł to prowizja wynosi 1%. Pani mi powiedziała ze marze konto sie zakłada drogie a po 1 miesiacu sie zmienia na tanie i tak kilkaset zł zostaje w kieszeni. Sprawdziłem - w umowie nie ma nic na temat zmiany konta na tańsze.

2. Marża 1.5% jest promocyjna bo przy zerowym wkładzie własnym wg obecnej abeli opłat i prowizji powinna być 2%.

Ponadto BGZ jest bardzo liberalnym bankiem przy liczeniu zdolności kredytowej.

A decyzje w sprawie kredytu dostalem po tygodniu.

Witam

Staralam sie tal o kredyt ? miliony papierzysk. Konto w BPH mam od 1998 roku, przyznali mi nawet limit na karcie kredytowej 4000, a jak juz zlozylam wniosek?Doradca obliczyl, ze mam zdolnosc kredytowa (4000 brutto), wiec nie ma problemu z kredytem. Kazali zrobic operat szacunkowy ( kosztowalo to 800 zlotych), przyniesc miliony zaswiadczen itd. Czekalam 1.5 miesiaca i okazalo sie ze NIE DOSTANE! Chlopaki juz z lopatami stoja, a ja nie ma grosza przy duszy. Nie warto sie tam starac o kredyt. Poza tym jakies miny podobno sa z wyplacaniem transz.

PS. Staralam sie o 120 tysiecy. Wklad wlasny mialam jakies 50 tysiecy tylko to jest specyficzna budowa ? dom z bali

a ja dzisiaj jestem po rozmowie w millenium i tak:

kwota kredytu 130000

oprocentowanie 2,25

wkład własny ok. 68%

na 35 lat

rata 480 pln

0% za wycenę

1%prowizji

obowiązkowe ubez na zycie u nich 30pln /miesiąc

do czasu wpisu hipoteki dodatkowy koszt 94pln/miesiąc

sposób rozliczania zdjecia ewen. wizyta i człowieka z banku bezpłatna

jak sądzicie to dobra oferta?

aha co dziwne po przyjściu od nich w wpisaniu danych w klakulator kredytowy rata wyszła 465 pln.

ciekawe nie?

Wookash, w multi dostałeś wyższe oproc. bo tam działa mechanizm bilansujący, więc w praktyce i tak % jest niższy bo płacisz za różnicę między kredytem a oszczędnościami.

Ja mam w multi ale CHF, na 30 lat, 2,35%. Trochę to wszystko trwało, ale opóźniało refinansowanie. Gdyby nie to mogę spokojnie polecić ten bank (i prowadzącą kredyt - w razie potrzeby namiary na prv). Jeśli nie multi to brałabym w mbanku 2,45% w CHF gwarantowane w promocji z Ładnym Domem.

Ostatnio dobrą ofertę ma też millenium coś 2,25% CHF, ale trzeba doliczyć koszt ubezpieczenia na życie.

Aha, 100% inwestycji :)

Powodzenia!

Jak w mBanku jest gwarantowane oprocentowanie?? Z tego, co słyszałem, tam majš oprocentowanie ustalane decyzjš pezesa...

Rzeczywiœcie na 100% inwestycji można znaleŸć na 2,25-2,35? Ja chcę tylko na 80% i nijak mi nie wychodzi poniżej 2.50...

Ale powoli zaczynam się przekonywać do plnów.

Wookash, w multi dostałeś wyższe oproc. bo tam działa mechanizm bilansujący, więc w praktyce i tak % jest niższy bo płacisz za różnicę między kredytem a oszczędnościami.

Powodzenia!

Taaa... wiem, ze jest mechanizm bilansujacy. Tylko ze jakie musialbym miec oszczednosci, zeby oprocentowanie wyszlo mi o 1 % nizsze !! (Policzylem np. ze gdybym mial stale na rachunku np. 25.000 to oprocentowanie spadloby mi o ok. 0,4 %, ale to jeszcze caly czas jest duuuzo wiecej niz w bankach, ktorych nie jestem klientem. A jak nie bede mial ? Poza tym to raczej wolalbym oszczednosci kierowac na szybsze splacenie kredytu.

Poza tym prowizja 1,2 % to juz jakies przegiecie.

I jeszcze jedna rzecz. Wydaje mi sie, ze podstawowa oferta Multi (bez mech. bilansowania) powinna byc na poziomie konkurencji a sam mechanizm czyms co zacheci klientow do skorzystania z ich oferty, a nie na zasadzie - "dzieki mechanizmowi bilansowania nasza oferta moze sie zblizyc do oferty konkurencji". No i pamietajmy o tym, ze oszczednosci zawsze moge wrzucic na jakies wyzsze oprocentowanie niz ROR, a wtedy robie swoj wlasny "mechanizm bilansowania".

No i to by bylo na tyle, no oprocz moze tego, ze PKO BP, przy konkurencyjnym oprocentowaniu rowniez wprowadzil mechanizm bilansowania.

Jak na razie, to niestety nie mam zadnych argumentow "za" Multibankiem :( a chcialem.

pozdrawiam

Wookasch